Pelerinajele sunt adevărate călătorii pentru suflet. Simţim, iar asta ne defineşte ca oameni. Invăţăm, iar acest lucru ne ajută să urcăm treaptă cu treaptă către autocunoaştere. Cultura religioasă este un stâlp puternic al societăţii. Istoria şi valorile religiilor lumii s-au fundamentat acum mii de ani, dar au valenţe puternice şi în zilele noastre. Un pelerinaj te poate ajuta să înțelegi anumite lucuri care până acum îți erau străine sau chiar să ai o altă concepţie despre viaţă.
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 25
Maxim 48
Itinerariu
Mănăstirea Basarabov
Datele istorice atestă că Mănăstirea Basarabov a fost ctitorită de familia Basarabilor, mai precis de Ioan Basarab I, primul domn al Ţării Româneşti. Cele mai vechi mărturii documentare în legătură cu mănăstirea poartă pecetea secolului al XV-lea. Anii ce au urmat au lăsat urme adânci asupra locaşului de închinăciune, măcinat de războaie, jafuri, inundaţii. Biserica păstrată în forma actuală a fost construită în anul 1865. În anul 1953, călugărul Hrisant Hadji, de numele căruia se leagă restaurarea complexului monastic, a primit vizita Patriarhului Justinian şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci vicar patriarhal. De altfel, înflorirea aşezământului monastic se datorează şi ajutoarelor primite din România de-a lungul anilor. Dintotdeauna, accesul în sfântul locaş s-a făcut urcând cele 48 de trepte. În partea dreaptă din capătul scării de piatră, şerpuitoare, se găseşte bisericuţa care păstrează iconostasul sculptat în lemn din anul 1941. O icoană de mari dimensiuni cu o părticică din moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou domină încăperea. Icoana, dăruită de către Patriarhia Română, păstrează o inscripţie în limba română, scrisă cu litere chirilice, şi una în limba greacă. Mănăstirea rupestră impresionează de la prima întâlnire şi consider că seamănă izbitor cu chiliile pustnicilor noştri, îngerii nevăzuţi din Munţii Bucovinei, de pe crestele Rarăului, şi nu numai. Faptul că e singura mănăstire de acest fel locuită din Bulgaria o face să fie unică în peisajul monahal al vecinilor bulgari.
Veliko Târnovo – Catedrala Mitropolitană şi Cetatea Tsaravets
„Orașul Tarilor”- Veliko Târnovo (sau Târnovgrad, cum mai era cunoscut în perioada sa de maximă înflorire, între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea) a fost, începând cu 1187, capitala Regatului Bulgar. Aici, pe dealul Tsarevets, se aflau palatul ţarului şi Patriarhia Bulgariei. Ruinele vechii cetăţi străjuiesc şi astăzi oraşul construit pe canioanele printre care şerpuieşte râul Yantra, de la poalele dealurilor Tsarevets şi Trapezitsa. Veliko Târnovo şi-a păstrat statutul de capitală a Bulgariei până în anul 1879, anul eliberării ţării de sub dominaţia turcă, când capitala a fost mutată la Sofia. Vizităm Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului (construită între anii 1933-1934). Catedrala mitropolitană actuală, Adormirea Maicii Domnului, construită între anii 1933-1934, se află pe locul unei biserici foarte vechi, ce a avut hramul „Nașterea Maicii Domnului“. În pridvorul ei sunt îngropați mitropoliții Clement, Sofronie și Antim de Târnovo - Cetatea Medievala Tsarevets (6 leva intrarea) și Catedrala Patriarhala (din vremea lui Ionita Caloian unde au fost așezate o perioada și moaștele Sf. Mucenițe Filofteea).