De ai poftă de o zi în care istoria să-ți fie tovarăș de drum, mergi cu noi pe firul poveștilor care au marcat vechea Capitală a Țării Românești, Târgoviște. O zi în care vom admite, fără de tăgadă, că se poate călători nu doar în spațiu, ci și în timp. Iată câteva repere ale acestei zile: vom păși prin vechile odăi ale Curții Domnești, înconjurați de ziduri care răsunau de glasul lui Mircea cel Bătrîn, vom asculta chemarea la rugăciune a clopotelor Mănăstirii Dealu, vom privi dintr-o perspectivă nouă clădirea unității militare în care soții Ceaușescu au primit cumplita sentință, ne vom delecta cu lucrări de artă într-un atelier muzeu și ajungem la concluzia că vechiul târg, nu întâmplător denumit Târgoviște, este și astăzi un loc vibrant cu mult șarm și nebănuită personalitate.
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 25
Maxim 48
Itinerariu
Turnul Chindiei și Curtea Domnească
Lași în urmă zarva capitalei și, la nici 90 km, dai peste cea mai frumoasă capitală pe care înca n-ai vizitat-o: Țârgoviște. Imediat ajunși aici, „descălecăm” în centrul orașului și purcedem într-un tur de recunoaștere al principalelor obiective. Descoperim vestigiile Curții Domnești ale Țării Românești din secolele XIV-XVI, aflăm un pic de istorie medievală locală, ne bucurăm de vederea panoramică asupra întregului complex din Turnul Chindiei și vizităm principalele monumentele din incinta Curții Domnești: Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi, Biserica Sf. Vineri, Palatul Petru Cercel și Biserica Domnească.
Casa Atelier Gheorghe Pătrașcu
După ce am explorat ruinele Curții Domnești, facem o scurtă plimbare în jurul orașului vechi și poposim la Casa Atelier Gheorghe Pătrașcu. Avem ocazia să îl cunoaștem la el acasă pe unul dintre cei mai valoroși artiști ai țării, care a câștigat marele premiu la expozițiile internaționale din Barcelona în 1929 și Paris în 1937 și să vedem prin ochii lui Târgoviștea vremurilor interbelice.
Muzeul Comunismului
Unul dintre cele mai neobișnuite puncte de interes ale orașului și următoarea noastră oprire este Muzeul Comunismului, garnizoana locală unde au petrecut ultimele zile fostul dictator Nicolae Ceaușescu și soția sa și unde a avut loc procesul și execuția dramatică a cuplului. Clădirea unităţii militare este una istorică. Aici a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot aici a făcut armata regele Mihai.
Mănăstirea Dealu
Finalizăm escapada de o zi la Mănăstirea Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare de la sfârșitul anilor 1400 și locul unde este îngropat capul domnitorului Mihai Viteazul. După ce a fost decapitat la Câmpia Turzii, în Ardeal, capul voievodului a fost adus la mănăstire de către comisul Radu Florescu, și îngropat alături de tatăl său. La apusul soarelui ne pregătim să ne întoarcem în București. În drum spre casă putem să derulăm filmul întregii zile pe camera foto.