Preparate tradiționale în Mongolia

Prima pagină » Fără categorie » Preparate tradiționale în Mongolia

O plimbare liniștită pe străzile mongole este suficientă pentru a simți miresmele parfumate ale preparatelor tradiționale din casele oamenilor. Buuz, khuushuur sau bansh sunt doar cîteva nume pe lista unor delicatese care te vor surprinde aici. Nu te gândi însă la mâncăruri de legume sau preparate vegetariene. Carnea e mereu în vogă în Mongolia.

Foto: johannesrebane.ca

Aceste specialități naționale au la bază carne tocată cât mai diversificată. De la carne de oaie sau de vită, la cămilă sau gazelă. Nimic nu este exclus. Iar dacă este și bine condimentată cu usturoi sau ceapă, acoperită într-un strat de făină și gătită în apă clocotită sau ulei, rezultatul este extrem de savuros.

Buuz, mâncarea preferată

 

Foto: davidgrajal.com

Fără îndoială, buuz este cea mai populară delicatesă a mongolilor. Masa constă în câteva găluște de dimensiuni mari, din aluat, umplute cu carne, ceapă și usturoi și aburite timp de 20 de minute. Khuushuur și bansh reprezintă practic același lucru, diferența constând în mărime, formă și modalitatea de preparare. Spre exemplu, bansh-ul poate fi fiert într-o supă iar khuushuur-ul este prăjit bine în ulei.

Lactate

De-a lungul anilor mongolii su dezvoltat o serie de produse lactate unice, numite „tsagaan idee”, care includ diferite tipuri de iaurt, brânză de vaci sau lapte fermentat. Din acest lapte, după distilare rezultă vodka mongolilor, consumată de preferat caldă și proaspătă. De asemenea, ceaiul se consumă aici cu foarte mult lapte, aproximativ o treime din cantitatea de apă.

Carnea, baza tuturor mâncărilor

Foto: food.com

Cu toate că legumele au început să apară în preparatele mongole, carnea a fost din totdeauna și va rămâne principala sursă de hrănire. În timpul sezonului rece, în special, mongolii mănăncă mult mai multă carne pe care o conservă după metode specifice. Cele mai întâlnite sunt mâncărurile din carne de oaie sau de vită. Carnea de vită se taie în fâșii lungi care sunt atârnate în umbră și lăsate să se usuce. Îniante să fie consumată, aceasta este condimentată și fiartă în apă. În scurt timp ai o supă hrănitoare și gustoasă, fără prea mult efort. Poporul mai consumă și carnea de cal, considerată de mare calitate și consumată numai în perioada foarte rece, precum și carne de capră, prielnică primăvara.

 Foto: foodtrotter.com

Oferta Christian Tour

Pleacă într-un circuit exotic de 15 zile pe ruta Coreea de Sud – Mongolia, la prețuri începând de la 2190 USD/pers. + 1980 euro. Beneficiezi de transport intercontinental și continental, 7 nopți cazare în Coreea, 4 nopți cazare în Mongolia, mic dejun, prânz și cină, transferurile, tururile și excursiile din program, taxe de intrare la obiectivele menționate în program, ghizi locali și conducător român de grup. Detalii aici.

De Teodora Lozan