Ce preparate poți savura în Grecia

Prima pagină » Fără categorie » Ce preparate poți savura în Grecia

Dietele grecești sunt exemplul ideal al bucătăriei mediteraneene. Cu bucate variate, care mai de care mai gustoase, poporul grec pune accentul pe sănătate, folosind alimentele bogate în nutrienți și cu cât mai puține grăsimi. Savoarea nu a fost niciodă pusă la îndoială, așa că ori de câte ori vizitezi aceste meleaguri vei vedea că tavernele sunt mereu ticsite cu turiști. Iată câteva elemente din bucătăria lor.

Cerealele, printre principalele ingrediente

Grâul este cultivat de greci de mii de ani și este o marcă importantă a bucătăriei din această zonă. Nu e de mirare că aici vei gusta o pâine țărănească extrem de gustoasă, lipie și crustă de cea mai bună calitate. Aici vei întâlni și bulgurul, din grâu integral, care se servește la tocane savuroase sau împreună cu salate și supe. Nici pastele nu sunt deloc rele. Cu toate că sunt specifice italienilor, ele au fost preluate de greci și folosite frecvent la mesele lor. Încercați și orezul, preparat ca pilaf sau copt, servit la tocănițe. Tot orezul se folosește și pentru pregătirea celebrelor dolmades, adică sărmăluțele grecești în foi de viță de vie.

 

Peștele, mereu popular în Grecia

Dacă ai poposit vreodată aici, nu ai cum să nu știi câtă importanță au peștii și fructele de mare în alimentația lor de zi cu zi. De fapt, în afara puiului care este servit ocazional, carnea de pește este singura consumată cu regularitate aici. Nici nu este de mirare, ținând cont că țara este înconjurată de mare. Printre cele mai populare tipuri de pește sau crustacee se numără tonul, chefalul, basul, sardinele, creveții, caracatița, calamarul sau midiile. Fie că este copt pe grătar, așezonat cu usturoi și suc de lămâie, gătit în sos de roșii, pregătit la cuptor cu iaurt sau ierburi sau chiar ca bază de supe, peștele cules direct din apele mediteraneene este la ordinea zilei.

Măslinele și uleiul de măsline

La fel precum grâul, măslinele au fost cultivate în Grecia din timpuri străvechi. Măslinele sunt nelipsite de pe masa grecilor, iar cele mai frecvent consumate sunt cele Kalamata, servite fie ca aperitiv, fie în salate sau tocănițe. Tot din măsline se extrage și cel mai gustos și sănătos ulei. Uleiul extra virgin este cel extras din prima presare la rece a măslinelor, fiind utilizat, într-o formă sau alta, la aproape toate preparatele tradiționale grecești.

Oferta Christian Tour

Fă un sejur în Grecia, profitând de ofertele speciale Christian Tour. Detalii AICI.