Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineața din București – Piata Alba Iulia. Pentru că drumul nostru trece prin Edirne, vechiul Adrianopole, hai să profităm de popasul prelungit și să admirăm Moscheea Selimiye, cu ale sale minarete demne de Cartea Recordurilor (înalte de 80 m). Ridicată la comanda lui Selim II și inaugurată în 1575, moscheea este considerat unul dintre cele mai impunătoare edificii religioase din întreaga Turcie.
Istanbul te întâmpină seara ca un joc de lumini și umbre, lăsându-ți imaginația să anticipeze încă de acum comorile de vizitat a doua zi. Ne retragem la hotel. (Cazare în Istanbul).
Günaydın! (Bună dimineața!) Mic dejun. Chemarea muezinului trezește orașul, până și cel mai obosit călător uită de confortul cald și pufos al așternutului și începe să-și împartă în gând orele pe obiective, muzee și bazaruri de vizitat.
După micul dejun, mergem la pas spre Sultanahmet, vechiul oraș Constantinopole, explorând străzile înguste cu ale lor case îmbrăcate în lemn de stejar, pe acoperișurile cărora zărim din când în când siluetele zvelte ale pisicilor ciacâre. Priveliștea te fură oriunde te-ai întoarce, palate monumentale, minarete silfide ce brăzdează norii incită privirea. Vechea reședință a sultanilor otomani, Palatul Topkapî, (astăzi muzeu) este primul obiectiv unde intrăm. Complexul cuprinde mai multe clădiri care aveau fiecare un rol bine definit în viața opulentă la curtea sultanului și grădini luxuriante prin care odinioară se plimbau concubinele regale însoțite de eunuci. În muzeu, într-o companie selectă, se află expusă și sabia lui Ștefan Cel Mare, alături de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) și cel al lui Iosif.
La doar câteva minute de mers, ajungem la Catedrala Sf. Sofia (Aya Sofya) reper istoric, religios și cultural, capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an. În complexul muzeal se află și mormintele sultanilor Mehmet III, Selim II, Murat III, Ibrahim I și Mustafa I.
Nu poți spune că ai fost în Istanbul dacă nu ai vizitat Moscheea Albastră, probabil și cel mai fotogenic edificiu din Turcia. Respectând obiceiul local, ne descălțăm și ne luam pantofii cu noi în plasele special puse la dispoziția vizitatorilor. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, Moscheea și-a câștigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă și cele 6 minarete zvelte îl fac unic în toată lumea Islamică. La câteva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de împărații bizantini pentru a se distra și a distra poporul. De văzut Obeliscul Egiptean, Fântâna lui Wilhelm II, Coloana Șerpuită și Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Loc de poze și…
Moment de răgaz (timp liber) :
A sosit timpul să ne relaxăm… va recomandam sa mergeti intr-un restaurant local cu meniu tradițional turcesc din care nu vor lipsi kebabul, ayran-ul și baclavalele.
Savurează o înghețată turcească veritabilă, pe care o poți lua din mai multe tentative de la vânzătorul ambulant, pus pe șotii, jonglând cu cornetul plin de delicioasa cremă ca un adevărat prestidigitator. Înghețata turceasca are o textura elastica si gumoasa si o aroma speciala de mastic, o rășina obținută din arborele de mastic. Este atât de densă și de lipicioasă, încat uneori se consumă cu furculița și cuțitul. Înghețata turcească se topește mult mai greu decăt cea obișnuită, iar adevărații iubitori de înghețată spun că trebuie să mănânci dondurma cel puțin o dată în viață.
Seara ne prinde pe mare, în Strâmtoarea Bosfor, fiind pasageri pe un vas de croazieră. (program opțional - BOSFOR BY NIGHT, masă inclusă). Ai ocazia să admiri impunătoarele palate și moschei din Sultanahmet, frumoasele clădiri de pe cele două maluri și raidul de bărci de pescari care ies în larg spre Marea Marmara pentru alte capturi îmbelșugate. Ne întoarcem la hotel. (Cazare în Istanbul). İyi geceler! (Noapte bună!)
Mic dejun
Mic dejun. De departe cel mai frumos oraș din lume, Istanbul ocupă cu aroganță câte o palmă de pământ pe două continente - Europa și Asia. Pe malul european nu departe de podul peste Bosfor se află Palatul Dolmabahce. Simbol al autorității și grandorii imperiului otoman timp de secole, palatul este astăzi un obiectiv pe care nu îl ratează niciun vizitator, în drum spre cartierul Ortakoy, faimos pentru localurile, terasele și cluburile de noapte exclusiviste.
După vizita la Dolmabahce ne luăm la revedere de la frumosul oraș și ne îmbarcăm pe un vas de croazieră pentru a admira clădirile de pe ambele maluri ale Bosforului (program optional).
Se face ora prînzului și avem nevoie de forțe proaspete.
Moment de răgaz (timp liber):
Încearcă fish kebabul în micul port de lângă Podul Galata. Ți se vor servi macrou proaspăt, prăjit direct în barcă și pâine caldă, iar restul de ingrediente ți le adaugi chiar tu din vasele înșirate pe tarabele de pe faleză.
După cum spune o vorbă… păstrează tot ce este mai buna la sfârșit… ultimul obiectiv de pe listă este Marele Bazar. Practic, acesta reprezintă inima orașului, și indiferent cât de pregătit ai fi, vei simți instant cum pulsul tău accelerează. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se întinde razant pe zeci de alei și te copleșește cu abundența și diversitatea de mărfuri, de la fructe confiate și fire de mătase, la cele mai luxuriante obiecte de podoabă și bijuterii dar și cafenele și tarabe cu diverse delicii, mai puțin dulci.
Mai bine de cinci secole, în acest oraș, în special seara, se dansează și se trage din narghilea. Aceasta e surpriza zilei - o seară turcească cu spectacol de belly dance la un restaurant cu bucate tradiționale turcești (program opțional). Este, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbul, dar experiența rămăne una plină de savoare și de emoții mixte.
Mic dejun
Mic dejun. Parasim Istanbulul si ne indreptam spre orasul Bursa care a fost prima capitala a Imperiului Otoman iar astazi este al patrulea oras ca marime al Turciei dupa Istanbul, Ankara si Izmir. Prima oprire va fi la Ulu Camii (Marea Moschee), un simbol al orasului, o constructie impresionanta care dateaza din secolul al XIV-lea si care este renumita pentru cele 20 de cupole ale sale sprijinite pe 12 stalpi frumos decorati. Isi pastreaza aspectul initial aproximativ in totalitate. Amvonul este sculptat in lemn si reprezinta o capodopera artistica cu detalii geometrice si florale, insa elementul cel mai important al moscheeii este fantana cu trei caturi. Aceasta inspira o atmosfera de liniste si meditatie, atat de tipica lacasurilor de cult musulmane. De admirat este si caligrafia pictata in negru pe peretii interiori, care este impresionanta. Ne indreptam apoi spre Yesil Camii (Moscheea Verde), cunoscuta si sub numele de Moscheea sultanului Mohamed I, si care face parte dintr-un complex mai larg de constructii ce cuprindea pe langa moschee, o baie turceasca, o scoala teologica si o bucatarie. A fost ridicata intre anii 1419-1420, iar peretii holului central sunt decorati cu ceramica de culoare verde inchis, si, pe fiecare se gaseste un cerc colorat cu albastru, alb si auriu. Moscheea este decorata cu mozaic de culoare verde-albastru, de unde si numele de Moscheea Verde. Aceasta constructie simbolizeaza inceputul unei noi traditii arhitecturale turcesti, fiind una dintre primele moschei cu planul in forma „T” rasturnat. Parasim orasul si ne indreptam spre Masivul Uludag, o destinatie faimoasa pentru schi iarna si drumetii vara, fiind cel mai inalt munte din regiune 2.543 m. Cunoscut si sub numele de Olympos Mysios, Uludag a fost considerat locul in care zeii au privit razboiul troian. Urcati cu telecabina pe munte si va puteti bucura de peisaje spectaculoase. Ne intoarcem in Bursa pentru cazare la hotel.
Mic dejun
Mic dejun. Azi vom face o excursie la Eskişehir, una dintre cele mai vechi asezari din zona Anatoliei, fondata in mileniul 1 i.Hr de catre frigieni. Raul Porsuk si malurile sale au fost un loc adecvat pentru fundatie. Suntem gata sa descoperim principalele atractii turistice ale orasului : Odunpazari – un cartier istoric cu case traditionale turcesti din lemn , de diferite culori, multe dintre ele fiind acum folosite ca ateliere de artizanat, galerii de arta si restaurante. Muzeul de Arheologie cu o colectie vasta de artefacte care ilustreaza istoria regiunii, de la perioada preistoricapana la cele mai recente descoperiri arheologice; Parcul Sazova – care cuprinde un castel similar cu cel din Disneyland, un mic lac unde te poti plimba cu hidrobicicleta, un trenulet care face turul parcului. Aici exista un mic parc amenajat cu miniaturi ale unora dintre cele mai importante cladiri din Turcia si din alte tari musulmane, dar si un centru de cultura si istorie unde sunt prezentate diferite personalitati care au influentat cultura si educatia din Turcia. Moscheea Kursunlu-una dintre cele mai importante si reprezentative cladiri istorice ale orasului. A fost construita in secolul al XVI-lea de catre marele vizir Lala Mustafa Pasa, un renumit comandant otomane. Constructia din piatra si caramida este un exemplu de arhitectura otomana clasica , cu un design elegant si simetric, iar interiorul ei se remarca prin fresce si detalii rafinate care reflecta stilul artristic al perioadei. In cursul serii ne reintoarcem in Bursa pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Mic dejun. Hoşçakal, görüşürüz...! (La revedere, pe curând...!) Lasăm în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizita și ne îndreptăm spre casă. Se tranzitează teritoriul Bulgariei. Sosire în Bucureşti în funcţie de trafic şi formalităţile vamale.
Mic dejun