In Scotia vei intalni cei mai joviali oameni din Marea Britanie. Orasele se anima in special seara cand in pub-uri curge berea si voia buna. Te vei bucura de frumusetea peisajelor din Highlands, de castelele intacte de secole, de lacurile limpezi si, poate chiar de vreme buna.
Transport
avion
Cazare
7 nopti la hoteluri de 3*
Mese
7 mic dejun
Insotitori
insotitor din partea agentiei pe traseu
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 35
Itinerariu
Calatoria noastra incepe pe Aeroportul Henri Coanda, unde, dupa formalitatile vamale ne imbarcam pentru Glasgow. Dupa aterizare avem transfer in Glasgow. Intram in atmosfera scotiana cu un popas in Glasgow pentru a parcurge un scurt tur panoramic de autocar si pietonal. Centrul vechi iti ofera numeroase opriri, fie pentru a te delecta cu o halba de bere autohtona, fie pentru a admira cladirile impunatoare cu arhitectura gotica de o frumusete sobra - Sala Regala de Concerte, Catedrala din Glasgow, Piata St. George.
Superbele sale cladiri victoriene fac un contrast puternic cu viata de noapte vibranta, cu restaurantele si barurile colorate, unde se desfasoara aproape in fiecare seara concerte live. Vitalitatea acestui oras este de-a dreptul contagioasa, iar combinatia dintre caracterul urban si locuitorii sai prietenosi este captivanta. Ne indreptam spre hotel. Cazare la hotel in zona Glasgow.
Program liber sau excursie optionala Loch Lamond si Castelul Stirling.
Plecam in prima zi de explorare a Scotiei. Loch Lomond este cel mai mare lac din Marea Britanie ce rivalizeaza ca faima si frumusete cu Loch Ness, fiind la distanta de 32 km nord-vest de Glasgow. Ne ia aproximativ o ora sa ajungem la malul sudic al lacului, care se afla in prima rezervatie naturala infiintata in Scotia, Parcul National Trossachs.
Intr-o tara a castelelor, cu ce ne-ar putea impresiona Castelul Stirling? Ei bine, poate cu faptul ca a fost o fortareata regala si ca ar fi fost candva a regelui Arthur, unde se adunau Cavalerii Mesei Rotunde. Castelul Stirling domina imprejurimile si a fost martor la nenumarate batalii si acte eroice.
De vazut Sala Mare Medievala, Gradina Regala, Capela Regala si mai ales Stirling Heads, o minune a sculpturii Renasterii scotiene. Ne aflam intr-o regiune celebra pentru distileriile de whisky, asa ca ne oprim pentru o degustare de scotch autentic. La distileria Glengoyne avem parte de una dintre cele mai placute experiente scotiene. Degustarea specialitatilor locale dureaza exact cat sa ne cuprinda o voie buna care ne da curajul sa ne cunoastem mai bine, motiv pentru care, putem sa incheiem ziua cu zambetul pe buze.
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Program liber sau excursie optionala Loch Ness, Highlands si Inverneses.
Dupa ce am parcurs drumul de cateva ore cu autocarul, lacul Loch Ness ni se asterne in toata splendoarea sa, incadrat in peisajul montan din departare. E momentul sa punem aceeasi intrebare: oare exista sau nu Monstrul din Loch Ness? Misterul dainuie. Ne aflam in regiunea numita Highlands, un teritoriu vast cu lacuri intinse, munti cu varfuri albe aproape tot anul, campii de un verde cum nu mai gasesti nicaieri in lume.
Mergem spre Glencoe, o regiune care ofera unele dintre cele mai frumoase peisaje din Scotia, daca nu chiar din intreaga Marea Britanie, unde muntii se cufunda in vai (glens) de un verde intens, pana cand se intalnesc cu apele mereu schimbatoare ale lacurilor (lochs).
Poposim in Fort William, oras care se mindreste cu supranumele de “capitala activitatilor in aer liber” din Marea Britanie. Vizitatorii se bucura de acces usor spre dealurile infloritoare, la trasee de alpinism sau ciclism, sporturi de iarna si acvatice - precum si la placeri mai monotone ca pescuitul sau mersul pe jos. Aflat la 9 km departare pe malul raului Ness, orasul Inverness este ultima reduta nordica pentru pasionatii de activitati in aer liber. Peisajul este demn de scenele din “Urzeala Tronurilor” sau “Harry Potter”. Mai zarim Canalul Caledonian, Rezervatia Naturala Merkinch si Castelul Inverness.
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Program liber sau excursie optionala la Oban si Castelul Inverary.
Pornim spre Oban, un oras important de pe tarmul vestic al Scotiei. Oban atrage mii de vizitatori fiind un important nod de transfer pentru cei care calatoresc cu feribotul spre insulele Lismore, Colonsay, Islay, Coll, Tiree, Mull, Barra si South Uist. La mica distanta de Oban zarim castele spectaculose, plaje intinse si peisaje de o frumusete uimitoare cu insulele Kerrera, Lismore si Mull pierzandu-se la orizont. Dar pentru a le vedea mai pe indelete, urcam dealul abrupt pe care este amplasat Turnul MacCaig. Printre atractiile din Oban mai gasim Teatrul Corran Halls, Cinema Phoenix, Muzeul Razboiului si Pacii si Distileria Oban. Usor de zarit, chiar langa malul marii, acesta este unul dintre cei mai vechi producatori de single malt din tara, inca din 1794. Apoi, drumul ne duce spre pitorescul oras Inverary unde speram sa mancam o portie zdravana de Fish & Chips, de departe cea mai populara mancare de tip fastfood din Scotia. Vizitam Castelul Inverary, aflat in Downtown Abbey. Plecand din Inverary, ne intampina peisajul uimitor al lacului Loch Fyne, renumit pentru fructele de mare proaspete.
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Program liber sau excursie optionala Edinburgh si Capela Rosslyn.
Edinburgh este, fara doar si poate, nestemata coroanei Scotiei si unul dintre cele mai vibrante orase din Europa. Gazda mai multor festivaluri de arta renumite care atrag anual zeci de mii de entuziasti, orasul se poate mandri cu o colectie fabuloasa de cladiri si monumente istorice din Evul Mediu care fac parte din patrimoniul UNESCO. Este rasfatul suprem pentru orice calator: atractii la tot pasul, restaurante decadente si carciumi in care petrecerile nu se opresc, poeti de strada si artisti ambulanti gata sa-ti aduca un zambet pe buze.
Castelul Edinburgh, resedinta regala pentru monarhii Scotiei, ocupa colina stancoasa ce domina orasul. De acolo avem parte de o panorama spectaculoasa, cu vedere asupra acoperisurilor si strazilor pline de viata, precum si asupra faimoasei Royal Mile, principala artera din centrul istoric. Ne despartim de Edinburgh ca sa ajungem la un alt reper legendar al Scotiei, Capela Rosslyn. Locul incoronarii mai multor monarhi, dupa ecranizarea bestseller-ului “Codul lui Da Vinci” al lui Dan Brown, Capela Rosslyn atrage sute de mii de vizitatori anual.
Zidurile sculpturale se pare ca ascund o serie de simboluri atribuite fratiei secrete a masonilor templieri si mistere ezoterice care asteapta sa fie descoperite. Oare cum de exista plante reprezentate in basoreliefuri precum porumbul sau aloe vera inainte de descoperirea Americilor? Insa, frumusetea acestei biserici ramane principalul motiv de atractie pentru cei mai multi vizitatori.
Moment de ragaz (timp liber):
Daca vrei sa simti cu adevarat atmosfera autentica dintr-un oras scotian, trebuie sa intri intr-un pub local si sa savurezi un pint de ale sau bitter alaturi de localnici. Pentru ei, pub-urile sunt locuri de socializare prin excelenta. Intra in vorba cu barmanul si afla de la cea mai buna sursa, cum e treaba cu Hagii, Popescu sau Dan Petrescu, pentru ca toti ii cunosc si ii respecta.
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Program liber sau excursie optionala Dundee, Perth, St Andrews.
Pornim la drum intr-un tur de o zi in care descoperim cateva dintre cele mai faimoase atractii din Scotia. Mergem in Dundee, oras ce gazduieste (poate?!) cel mai bantuit castel din lume, ne oprim sa admiram nava RSS Discovery, cea care i-a purtat pe celebrul explorator arctic Robert Falcon Scott si echipa sa in expeditia fatala din 1901 si trecem pe langa Castelul Broughty Ferry. Dupa Dundee, trecem prin frumoasa zona rurala Angus, cunoscuta drept locul de nastere al Scotiei, si unde, se spune ca visele devin realitate.
Nu departe se afla Castelul Glamis unde a copilarit Regina Elisabeta I. Apoi mergem in Perth, odinioara capitala Scotiei, cu o arhitectura impresionanta si cu o istorie fascinanta. Printre atractii ar fi Castelul Balhousie, o fortareata care serveste aztazi ca garnizoana pentru regimentul The Black Watch, gradina botanica Branklyn Garden si nu in ultimul rand George Street, loc celebru pentru pasionatii de cumparaturi. Dupa ce gasesti suvenirul perfect intr-unul din pitorestile magazine, pornim la drum din nou.
Urmatorul popas va fi in St. Andrews, locul in care s-a inventat jocul de golf si unde se afla si cea mai veche Universitate din toata Marea Britanie. Aici a intalnit-o Printul William pe viitoarea ducesa de Cambridge si actuala sotie, Kate Middleton. O plimbare la pas prin frumosul si cochetul oras St. Andrews va fi o adevarata incantare cu vizita obligatorie a ruinelor Catedralei St. Andrews sau a faimoasei plaje West Sands.
Moment de ragaz (timp liber):
Unul dintre lucrurile care intriga orice strain in Scotia este legat de portul lor traditional, in special de kilt-ul cu acea podoaba rotunda atasata in fata. Piesa vestimentara pare sa fie o mostenire de la vechii celti. Fiecare clan avea un pattern unic al tesaturii in carouri. Traditia kilt-ului ramane si astazi vie, barbatii purtandu-l cu ocazii cu totul speciale, in special la ceremonii (casatorie, absolvire de colegiu sau botezul copiilor.)
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Program liber sau excursie optionala la Paisley.
In aceasta zi ne dedicam unor activitati tipice localnicilor: mergem la shopping (favorita britanicilor) si exploram pub-urile, cafenelele si ceainariile (deasemenea printre activitatile favorite ale localnicilor). Daca Glasgow a fost capitala industriei de tutun din Marea Britanie, Paisley ar fi corespondentul industrei de textile. Ei bine, aici este prima noastra oprire. Paisley este unul dintre cele mai mari orase din Scotia cu o istorie bogata, nenumarate situri religioase, baruri, magazine, cafenele, muzee si galerii de arta. Iar de aici ne indreptam spre Glasgow pentru a explora cel mai mare oras al Scotiei. Program de voie. Ia-ti inima in dinti si porneste la pas pe strazile metropolei. Daca te pasioneaza cumparaturile, neaparat trebuie sa ajungi pe celebrul bulevard pietonal, Buchanon Street. Ne intalnim la autocar la ora stabilita si ne intoarcem la hotel.
Cazare la acelasi hotel din zona Glasgow.
Mic dejun
Indragostiti de taramurile Scotiei, plecam cu avionul spre Romania, gata sa povestim tuturor despre farmecul inegalabil al zonei.
Mic dejun
Ce include pretul
Transport
Bilet de avion Bucuresti - Glasgow si retur
Transport cu autocar sau minibus clasificat
Transfer aeroport-hotel-aeroport
Cazare
7 nopti la hoteluri de 3*
Masa
7 mic dejun
Insotitori
Insotitor din partea agentiei pe traseu
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:

Excursie Loch Lomond, Castelul Stirling si Distileria Glencoyne
Plecam in prima zi de explorare a Scotiei. Loch Lomond este cel mai mare lac din Marea Britanie ce rivalizeaza ca faima si frumusete cu Loch Ness, fiind la distanta de 32 km nord-vest de Glasgow. Ne ia aproximativ o ora sa ajungem la malul sudic al lacului, care se afla in prima rezervatie naturala infiintata in Scotia, Parcul National Trossachs. Intr-o tara a castelelor, cu ce ne-ar putea impresiona Castelul Stirling? Ei bine, poate cu faptul ca a fost o fortareata regala si ca ar fi fost candva a regelui Arthur, unde se adunau Cavalerii Mesei Rotunde. Castelul Stirling domina imprejurimile si a fost martor la nenumarate batalii si acte eroice. De vazut Sala Mare Medievala, Gradina Regala, Capela Regala si mai ales Stirling Heads, o minune a sculpturii Renasterii scotiene. Ne aflam intr-o regiune celebra pentru distileriile de whisky, asa ca ne oprim pentru o degustare de scotch autentic. La distileria Glengoyne avem parte de una dintre cele mai placute experiente scotiene. Degustarea specialitatilor locale dureaza exact cat sa ne cuprinda o voie buna care ne da curajul sa ne cunoastem mai bine, motiv pentru care, putem sa incheiem ziua cu zambetul pe buze. Seara intoarcere pentru cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Excursie Loch Ness, Highlands, Glencoe, Fort William, Invernes
Dupa ce am parcurs drumul de cateva ore cu autocarul, lacul Loch Ness ni se asterne in toata splendoarea sa, incadrat in peisajul montan din departare. E momentul sa punem aceeasi intrebare: oare exista sau nu Monstrul din Loch Ness? Misterul dainuie. Ne aflam in regiunea numita Highlands, un teritoriu vast cu lacuri intinse, munti cu varfuri albe aproape tot anul, campii de un verde cum nu mai gasesti nicaieri in lume. Mergem spre Glencoe, o regiune care ofera unele dintre cele mai frumoase peisaje din Scotia, daca nu chiar din intreaga Marea Britanie, unde muntii se cufunda in vai (glens) de un verde intens, pana cand se intalnesc cu apele mereu schimbatoare ale lacurilor (lochs). Poposim in Fort William, oras care se mindreste cu supranumele de “capitala activitatilor in aer liber” din Marea Britanie. Vizitatorii se bucura de acces usor spre dealurile infloritoare, la trasee de alpinism sau ciclism, sporturi de iarna si acvatice - precum si la placeri mai monotone ca pescuitul sau mersul pe jos. Aflat la 9 km departare pe malul raului Ness, orasul Inverness este ultima reduta nordica pentru pasionatii de activitati in aer liber. Peisajul este demn de scenele din “Urzeala Tronurilor” sau “Harry Potter”. Mai zarim Canalul Caledonian, Rezervatia Naturala Merkinch si Castelul Inverness. Seara intoarcere pentru cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Excursie Oban si Castelul Inverary
Pornim spre Oban, un oras important de pe tarmul vestic al Scotiei. Oban atrage mii de vizitatori fiind un important nod de transfer pentru cei care calatoresc cu feribotul spre insulele Lismore, Colonsay, Islay, Coll, Tiree, Mull, Barra si South Uist. La mica distanta de Oban zarim castele spectaculose, plaje intinse si peisaje de o frumusete uimitoare cu insulele Kerrera, Lismore si Mull pierzandu-se la orizont. Dar pentru a le vedea mai pe indelete, urcam dealul abrupt pe care este amplasat Turnul MacCaig. Printre atractiile din Oban mai gasim Teatrul Corran Halls, Cinema Phoenix, Muzeul Razboiului si Pacii si Distileria Oban. Usor de zarit, chiar langa malul marii, acesta este unul dintre cei mai vechi producatori de single malt din tara, inca din 1794. Apoi, drumul ne duce spre pitorescul oras Inverary unde speram sa mancam o portie zdravana de Fish & Chips, de departe cea mai populara mancare de tip fastfood din Scotia. Vizitam Castelul Inverary, aflat in Downtown Abbey. Plecand din Inverary, ne intampina peisajul uimitor al lacului Loch Fyne, renumit pentru fructele de mare proaspete. Seara intoarcere pentru cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Excursie Edinburgh si Capela Rosslyn
Edinburgh este, fara doar si poate, nestemata coroanei Scotiei si unul dintre cele mai vibrante orase din Europa. Gazda mai multor festivaluri de arta renumite care atrag anual zeci de mii de entuziasti, orasul se poate mandri cu o colectie fabuloasa de cladiri si monumente istorice din Evul Mediu care fac parte din patrimoniul UNESCO. Este rasfatul suprem pentru orice calator: atractii la tot pasul, restaurante decadente si carciumi in care petrecerile nu se opresc, poeti de strada si artisti ambulanti gata sa-ti aduca un zambet pe buze. Castelul Edinburgh, resedinta regala pentru monarhii Scotiei, ocupa colina stancoasa ce domina orasul. De acolo avem parte de o panorama spectaculoasa, cu vedere asupra acoperisurilor si strazilor pline de viata, precum si asupra faimoasei Royal Mile, principala artera din centrul istoric. Ne despartim de Edinburgh ca sa ajungem la un alt reper legendar al Scotiei, Capela Rosslyn. Locul incoronarii mai multor monarhi, dupa ecranizarea bestseller-ului “Codul lui Da Vinci” al lui Dan Brown, Capela Rosslyn atrage sute de mii de vizitatori anual. Zidurile sculpturale se pare ca ascund o serie de simboluri atribuite fratiei secrete a masonilor templieri si mistere ezoterice care asteapta sa fie descoperite. Oare cum de exista plante reprezentate in basoreliefuri precum porumbul sau aloe vera inainte de descoperirea Americilor? Insa, frumusetea acestei biserici ramane principalul motiv de atractie pentru cei mai multi vizitatori. Daca vrei sa simti cu adevarat atmosfera autentica dintr-un oras scotian, trebuie sa intri intr-un pub local si sa savurezi un pint de ale sau bitter alaturi de localnici. Pentru ei, pub-urile sunt locuri de socializare prin excelenta. Intra in vorba cu barmanul si afla de la cea mai buna sursa, cum e treaba cu Hagii, Popescu sau Dan Petrescu, pentru ca toti ii cunosc si ii respecta. Seara intoarcere pentru cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Excursie Dundee, Perth si St Andrews
Pornim la drum intr-un tur de o zi in care descoperim cateva dintre cele mai faimoase atractii din Scotia. Mergem in Dundee, oras ce gazduieste (poate?!) cel mai bantuit castel din lume, ne oprim sa admiram nava RSS Discovery, cea care i-a purtat pe celebrul explorator arctic Robert Falcon Scott si echipa sa in expeditia fatala din 1901 si trecem pe langa Castelul Broughty Ferry. Dupa Dundee, trecem prin frumoasa zona rurala Angus, cunoscuta drept locul de nastere al Scotiei, si unde, se spune ca visele devin realitate. Nu departe se afla Castelul Glamis unde a copilarit Regina Elisabeta I. Apoi mergem in Perth, odinioara capitala Scotiei, cu o arhitectura impresionanta si cu o istorie fascinanta. Printre atractii ar fi Castelul Balhousie, o fortareata care serveste aztazi ca garnizoana pentru regimentul The Black Watch, gradina botanica Branklyn Garden si nu in ultimul rand George Street, loc celebru pentru pasionatii de cumparaturi. Dupa ce gasesti suvenirul perfect intr-unul din pitorestile magazine, pornim la drum din nou. Urmatorul popas va fi in St. Andrews, locul in care s-a inventat jocul de golf si unde se afla si cea mai veche Universitate din toata Marea Britanie. Aici a intalnit-o Printul William pe viitoarea ducesa de Cambridge si actuala sotie, Kate Middleton. O plimbare la pas prin frumosul si cochetul oras St. Andrews va fi o adevarata incantare cu vizita obligatorie a ruinelor Catedralei St. Andrews sau a faimoasei plaje West Sands. Unul dintre lucrurile care intriga orice strain in Scotia este legat de portul lor traditional, in special de kilt-ul cu acea podoaba rotunda atasata in fata. Piesa vestimentara pare sa fie o mostenire de la vechii celti. Fiecare clan avea un pattern unic al tesaturii in carouri. Traditia kilt-ului ramane si astazi vie, barbatii purtandu-l cu ocazii cu totul speciale, in special la ceremonii (casatorie, absolvire de colegiu sau botezul copiilor.) Seara intoarcere pentru cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Excursie Paisley
In aceasta zi ne dedicam unor activitati tipice localnicilor: mergem la shopping (favorita britanicilor) si exploram pub-urile, cafenelele si ceainariile (deasemenea printre activitatile favorite ale localnicilor). Daca Glasgow a fost capitala industriei de tutun din Marea Britanie, Paisley ar fi corespondentul industrei de textile. Ei bine, aici este prima noastra oprire. Paisley este unul dintre cele mai mari orase din Scotia cu o istorie bogata, nenumarate situri religioase, baruri, magazine, cafenele, muzee si galerii de arta. Iar de aici ne indreptam spre Glasgow pentru a explora cel mai mare oras al Scotiei. Program de voie. Ia-ti inima in dinti si porneste la pas pe strazile metropolei. Daca te pasioneaza cumparaturile, neaparat trebuie sa ajungi pe celebrul bulevard pietonal, Buchanon Street. Ne intalnim la autocar la ora stabilita si ne intoarcem la hotel. Cazare la hotelul din zona Glasgow.
de la
/pers.
O adaugi la check-out