Sofia – Salonic - Meteora- Bari – Alberobello – Napoli – Pompei – Coasta Amalfitana - Roma – Vatican - Assisi – Siena – Florenta – Pisa – Venetia - Budapesta
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti - Piata Alba Iulia. Plecam spre Bulgaria, oprindu-ne pentru o vizita intr-unul dintre cele mai vechi orase ale Europei, Sofia. Facem un tur panoramic al capitalei bulgare si admiram Piata Centrala, Piata Parlamentului, Bulevardul Vitosha, apoi ne plimbam alaturi de ghid si vizitam Catedrala Aleksander Nevski. Ridicata in stl bizantin si decorata la intrior cu marmura italiana, este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume. Ne continuam drumul spre Serres.
Cazare in zona Serres – Sidirokastro.
Kalimera! (Buna dimineata!). Dupa micul dejun, plecam spre Salonic. Frumosul port grecesc este un loc unde s-au intalnit civilizatiile romane, bizantine si otomane, iar panorama pe care o ofera strazile sale deluroase asupra Marii Egee este una deosebita. Aici se afla cel mai vizitat monument antic din zona, Arcul lui Galerius, pe care sunt sculptate basoreliefuri cu scene de batalie, imparati si zei olimpieni. Il vedem si noi intr-un tur alaturi de ghid, in care vom admira si Agora Romana, Rotonda si Biserica Sf. Dumitru. De pe Turnul Alb orasul si marea se vad sublim, asa ca facem un popas pentru fotografii de vacanta extraordinare, apoi ne indreptam catre Kalambaka, poarta de intrare spre Meteora.
Spre seara ajungem la Kalambaka unde ne si cazam la un hotel din zona.
Mic dejun
Pornim catre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos, si monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta cateva ore cu peisajul magnific, cu zidurile manastirilor asezate chiar pe crestele stancilor inalte ca niste fortarete redutabile. Aflat intr-o padure de stanci, deasupra Marii Egee, complexul Meteora mai gazduieste 6 manastiri, din 24 cate au fost initial, ruine si pesteri ale sihastrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim manastirile Marele Meteor, Varlaam si Sfanta Treime. Cea mai importanta manastire din complex este cea a Marelui Meteor, construita in secolul XIV. Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie care a vizitat aceasta manastire, in anul 1921.
Moment de ragaz (timp liber):
Dupa ce ne-am incarcat sufleteste ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi cateva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteti achizitiona si dumneavoastra una dintre aceste icoane lucrate manual de catre mesterii locali.
Dupa vizitarea locurilor sfinte, continuam drumul spre Ioannina, un loc care pastreaza inca vii influentele turcesti din cei 500 de ani de dominatie otomana. Inconjurat de munti si marginit de Lacul Pamvotis, are o traditie indelungata a prelucrarii argintului. Pe seara mergem in Portul Igoumenitsa, de unde vom lua feribotul spre tarmul Italiei. Vom innopta pe vas, pregatindu-ne de noi zile mai mult decat interesante.
Mic dejun
Sosim dimineata in Bari. Mereu insorit si cu miresme care te cuceresc imediat, Sudul Italiei va ofera un amestec de antic si modern egalat doar de frumusetea cinematica a coastei. Facem un scurt tur al orasului si ne indreptam spre Polignano a Mare. Admiram alaturi de ghid una dintre cele mai fumoase plaje din lume, Cala Porto, si descoperim arhitectura interesanta cu restaurante amenajate ingrote si flori care impanzesc strazile. Continuam calatoria prin fermecatorul sud al Italiei cu o vizita in Alberobello, inclus in patrimoniul UNESCO. Se remarca prin cele o mie cinci sute de trulli, niste case rotunde cu tavan boltit si acoperis conic din piatra, a caror origine nu este nici acum cunoscuta. Micile case albe in forma de stup de albine adapostesc localnici prietenosi si ospitalieri, dornici sa intre in vorba sau doar sa ne arate oferta lor de mici obiecte lucrate manual, cele mai populare fiind casutele din lemn si esarfele din lana. Aviz amatorilor de suveniruri! Mergem apoi spre Napoli, locul unde s-a nascut pizza si cel mai mare oras din Sudul Italiei.
Cazare la hotel in zona Napoli.
Mic dejun
Mic dejun. Vom face o incursiune in forfota si haosul atat de pitoresc din Napoli, un oras atat de italienesc incat, practic a devenit aproape un cliseu - un oras al pizzeriilor, al operei, al pietelor aglomerate, al Sophiei Loren (nascuta in apropiere), un oras microbist, religios si familist. Urmam traseul turistic clasic si ne oprim pentru poze la Castel Nuovo, Teatrul San Carlo, Palatul Regal si in Piata Plebiscitului.
Moment de ragaz (timp liber):
Suntem in Napoli, locul unde se spune ca s-a inventat pizza. Mergand la pas pe Via dei Tribunali, gasim cateva pizzerii care ne imbie la degustarea celebrului preparat. Recomandam simpla Margherita – cu rosii si busuioc proaspat, scaldate in mozzarella de bivolita, apoi savurati un pahar de limoncello si crema di limone.
Optional va propunem o excursie la Pompei. Nici un alt oras din Italia nu evoca atat de puternic realitatea vechiului Imperiu Roman asa cum o face Pompeiul. Daca aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, inceputul mileniul I, Pompeiul ar fi fost o alta colonie minora distrusa de trecerea timpului. In schimb a fost conservat pentru posteritate de eruptia vulcanului, cand cladirile si o parte din locuitorii sai au fost ingropati sub un munte de cenusa si materii vulcanice. Si au ramas asa, ingropati, pana in secolul al XVIII-lea, cand o serie de texte vechi au scos la iveala existenta acestui oras. Seara intoarecere la Napoli pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Ne indreptam spre Sorrento de unde, optional ne putem urca bordul unui vas de croaziera si parcurgem drumul pana la Amalfi cu oprire in Positano. Un loc pe care ar trebui sa il vedem macar o data in viata, Coasta Amalfitana ne va seduce iremediabil. Intr-o scena dramatica, dar atat de romantica, muntii par ca plonjeaza in apa, imbratisand stancile si padurile verzi ale uscatului. Cu marea de un azur sublim si cu piatete desprinde din cartile postale, oraselele care brazdeaza coasta par magice. In 1953, scriitorul american John Steinbeck s-a indragostit de Positano si a publicat un articol care a atras atentia lumii intregi si a adus milioane de turisti aici. Continuam ziua in Amalfi, cochetul oras pe care il putem strabate la pas in doar 20 de minute.
Moment de ragaz (timp liber):
Mancarurile locale sunt fabuloase si va recomandam sa gustati un pasticciotti, un produs de patiserie umplut cu cirese proaspete si crema de vanilie.
Ne oprim la Catedrala, ridicata in secolul al IX-lea si ne plimbam pe stradutele care stralucesc in lumina razelor. Dupa amiaza plecare spre Roma. Sosire si cazare la Roma.
Supranumita ”Caput mundi” (”Capitala lumii”), la ”Città Eterna” (”Cetatea eterna”) sau, pur si simplu, ”l'Urbe” (”Orasul”), Roma are o istorie indelungata si nu putini dintre cei care o cunosc spun ca, daca ar fi sa aleaga un singur oras pe care sa il descopere de-a lungul vietii, acesta ar fi Roma. Asezata pe malul Tibrului, Roma este una dintre cele mai importante destinatii turistice din lume, fiind vizitata anual de milioane de turisti, fascinati de amestecul unic de arheologie, istorie, arta, gastronomie si panorame care iti taie respiratia. Roma are nevoie de timp pentru a fi descoperita, dar astazi vom incepe prin a descoperi o parte din comorile Romei: Santa Maria Maggiore, San Pietro in Vincoli, Colosseumul, Columna lui Traian, Piata Venetia , Capitoliul si Pantheonul. Orice alte cuvinte aici ar fi de prisos in fata maretiei acestor constructii!
Moment de ragaz (timp liber):
E adevarat ca Roma este orasul operelor de arta si al monumentelor, dar este si orasul in care vei manca cea mai delicioasa pizza si cea mai traznita combinatie de gelato! Incearca inghetata cu salvie si zmeura, sau inghetata cu ricotta sau cu migdale si smochine… asa poti spune ca ai fost la Roma.
Dupa amiaza avem timp liber. Sugeram o vizita la Vatican, resedinta Bisericii Catolice si cel mai mic stat din lume. Pe o suprafata de doar jumatate de kilometru patrat se afla unele dintre cele mai importante opere de arta ale omenirii semnate de Giotto, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Titian sau Rafael, pastrate in Muzeele Vaticanului si capodopere cum ar fi Capela Sixtina si Bazilica Sfantul Petru Dupa o zi petrecuta in Statul Cetatii Vaticanului, va veti convinge ca nicio vizita la Roma nu este completa fara o zi petrecuta la Vatican. Seara cazare la acelasi hotel din Roma.
Mic dejun
Ne luam la revedere de la Roma si ne indreptam spre Asissi, orasul in care s-a nascut Sfantului Francisc, ocrotitorul Italiei. Dupa o plimbare prin sarmantul orasel intins pe colinele line ale Muntelui Subasio, important loc de pelerinaj pentru catolici, ne continuam calatoria spre Siena, la randul sau un simbol al Toscanei, unde farmecul medieval a ramas intact pe stradutele pitoresti. Un fel de Florenta mai putin turistica, Siena pare ca te ia in brate, de parca te-ai fi intors acasa. Pastreaza si ea farmecul medieval, insa intr-un mod intim. Stradutele inguste ascund frumuseti demne sa fie admirate la fiecare pas. Ne plimbam si ne oprim sa admiram cea mai mare piata a orasului, Piazza Del Campo, unde ne oprim pentru o ceasca de cappuccino cu gust adevarat. Revigorati, suprindem cu aparatul foto Palazzo Publico, Torre del Mangia si zabovim langa Dom. Fiecare punct cardinal are dedicate decoratiuni aparte, complexe. Insa, comoara locului se afla in interiorul Domului, in Altarul lui Piccolomini unde admiram patru statui sculptate de Michelangelo, reprezentandu-i pe Sfintii Petru, Pavel, Grigorie si Pius. Seara sosire si cazare la hotel in frumoasa statiune Montecatini.
Mic dejun
Florenta ne asteapta si nu putem dezamagi asa o destinatie. Capitala regiunii Toscana se mandreste a fi unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Cu inima deschisa, caci Italia are acest efect asupra celor care o viziteaza, vedem Catedrala Santa Maria del Fiore, a patra ca marime din Europa, dar cea mai veche constructie din Florenta si totodata cea mai inalta! Impozanta constructie este flancata de clopotnita (Campanile) de sine statatoare iar in umbra catedralei se afla Baptisteriul, cea mai veche cladire a Florentei, un lacas de importanta spirituala si artistica pentru mai bine de o mie de ani. Daca Piazza del Duomo este considerata centrul religios al Florentei, cea de-a doua piata importanta a orasului, Piazza della Signoria, a fost dintotdeauna considerata centrul civic. Aici se afla Palazzo Vecchio, sediul administratiei orasului timp de sapte secole, ce adaposteste astazi mai multe sculpturi de seama. Este locul de intalnire al turistilor si florentinilor deopotriva iar in imediata apropiere se inalta cel mai impozant muzeu al orasului Galeriile Uffizi. Ne continuam traseul pietonal urmand cursul stradutelor medievale si ajungand la batranul pod peste raul Arno, Ponte Vecchio. Singurele tentatii care ne distrag atentia sunt magazinele cu bijuterii pretioase de o frumusete aparte. Statuile, artistii stradali, vechiul integrat in nou ne lasa un gust placut si cu o stare de bine interioara ne gandim la un mic “Intermezzo”.
Moment de ragaz (timp liber):
Trattoriile ne imbie la fiecare pas, iar una dintre cele mai gustoase amintiri din acest loc este pizza cu vinete si mozzarella. Condimentele mediteraneene ii dau o savoare proaspata, iar aluatul jongleaza cu senzatia de proaspat scos din cuptor, crocant si aromat. Un deliciu!
Din Florenta se poate organiza o excursie optionala la Pisa. Daca nu ti-ai inclinat deja, un pic, capul, asteapta sa ajungem la celebrul Turn Inclinat. Farmecul orasului il da aceasta minune a lumii, dar si inghetata la cornet cu care ne racorim (chiar daca nu ne este neaparat cald!). Majoritatea oamenilor cunosc faimosul turn inclinat din Pisa, dar putini stiu insa ca acesta este parte componenta a unui intreg ansamblu de constructii medievale numit Campo dei Miracoli, unde se zaresc siluetele marete ale Catedralei si Baptisteriului. Seara intoarcere la hotelul din Montecatini pentru cazare.
Mic dejun
Ne luam la revedere de la incantatoarea Florenta si mergem la Bologna, un oras medieval vibrant considerat o destinatie culinara in sine, motiv pentru care este supranumit La Grassa. Facem un tur al orasului, apoi ne rasfatam cu o degustare de bunatati locale. De la parmezan autentic la otet balsamic de Modena si de la specialitati din paste si salam afumat, le vom savura pe toate alaturi de vinuri locale pline de aroma. Plecam mai departe spre Venetia, care farmeca orice vizitator cu frumusetea sa. Vizitam celebra Piata San Marco, mereu plina de viata sub stralucirea soarelui, Basilica San Marco, remarcabilul Palat al Dogilor, Puntea Suspinelor, Podul Rialto si admiram explozia de culoare din vitrinele magazinelor de tot felul.
Seara sosire si cazare la hotel in zona Padova.
Mic dejun
Vrajiti de Orasul Laguna, ne facem bagajele si mergem catre Budapesta-destinatia finala a programului nostru. Parcurgem capitala de pe Dunare intr-un scurt tur panoramic de autocar: Parlamentul, Podul cu Lanturi, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Basilica Sf Stefan. Ne oprim pentru o scurta sedinta foto, in Piata Eroilor situata intre partea de sus a Bulevardului Andrássy si intrarea in Parcul orasului (Városliget). Piata si Bulevardul Andrássy au fost inscrise de UNESCO in patrimoniul mondial. Piata este organizata in jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la asezarea ungurilor in campia Panoniei.
Optional, o croaziera si o cina romantica pe Dunare va ofera ocazia de a descoperi o alta latura a Budapestei, care se transforma dupa apusul serii.
Mic dejun
Ne intoarcem spre casa, dupa o vacanta memorabila prin unele dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Pe data viitoare!
Ce include pretul
Transport
Transport cu autocar sau minibus clasificat
Cazare
10 nopti la hotel de 2-3*
1 noapte pe feribot in cabine interioare cu 4 paturi, fara fereastra, cu grup sanitar propriu
Masa
10 mic dejun
Insotitori
Insotitor din partea agentiei pe traseu
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Pisa
Daca nu ti-ai inclinat deja, un pic, capul, asteapta sa ajungem la celebrul Turn Inclinat. Farmecul orasului il da aceasta minune a lumii, dar si inghetata la cornet cu care ne racorim (chiar daca nu ne este neaparat cald!). Majoritatea oamenilor cunosc faimosul turn inclinat din Pisa, dar putini stiu insa ca acesta este parte componenta a unui intreg ansamblu de constructii medievale numit Campo dei Miracoli, unde se zaresc siluetele marete ale Catedralei si Baptisteriului. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Croaziera Positano, Amalfi
Ne indreptam spre Sorrento unde urcam la bordul unui vas de croaziera si parcurgem drumul pana la Amalfi cu oprire in Positano. Un loc pe care ar trebui sa il vedem macar o data in viata, Coasta Amalfitana ne va seduce iremediabil. Intr-o scena dramatica, dar atat de romantica, muntii par ca plonjeaza in apa, imbratisand stancile si padurile verzi ale uscatului. Cu marea de un azur sublim si cu piatete desprinde din cartile postale, oraselele care brazdeaza coasta par magice. Continuam ziua in Amalfi, cochetul oras unde trecem pragul frumoasei Catedrale, ridicata in secolul al IX-lea si ne plimbam pe stradutele care stralucesc in lumina razelor. Pretul include: transport autocar pana in port si bilet de croaziera
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Pompei
Nici un alt oras din Italia nu evoca atat de puternic realitatea vechiului Imperiu Roman asa cum o face Pompeiul. Daca aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, inceputul mileniul I, Pompeiul ar fi fost o alta colonie minora distrusa de trecerea timpului. In schimb a fost conservat pentru posteritate de eruptia vulcanului, cand cladirile si o parte din locuitorii sai au fost ingropati sub un munte de cenusa si materii vulcanice. Si au ramas asa, ingropati, pana in secolul al XVIII-lea, cand o serie de texte vechi au scos la iveala existenta acestui oras. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out