Veliko Tarnovo - Ouranopoli - Meteora - Dion - Muntele Olimp - Insula Skiathos - Sofia
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti - Piata Alba Iulia. Tranzitam Bulgaria. Nici nu ne-am obisnuit cu verdele dealurilor bulgaresti care domina peisajele cand ajungem la Veliko Tarnovo “Orasul Tarilor”, fosta capitala a Bulgariei Medievale. Orasul pare desprins din cartile de povesti, asa ca, decidem sa ii exploram farmecul. Fosta Capitala Bulgara ne intrece toate asteptarile: Cetatea Tsarevo domina inaltimile, iar in oras ne incanta stradutele si casele cu aerul lor medieval. Cafenele si restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colt de strada. Timpul insa ne obliga sa fim mai expeditivi, asa ca facem un tur frugal, sperand sa mai avem drum pe aici ca sa revedem orasul in tihna. Ne intoarcem la autocar, si continuam periplul Balcanic.
Ne continuam drumul spre Serres. Cazare in zona Serres – Sidirokastro.
Kalimera! (Buna dimineata!). Plecare spre Ouranoupoli, langa Sfantul Munte Athos, cel mai important complex de manastiri ortodoxe din Grecia. Timp liber pentru plaja, sau optional croaziera (aprox. 2 h 45 min.) pentru a admira 8 din cele 20 de manastiri si schitul Sfanta Ana. Continuam spre capitala Madeconiei - Salonic (Thessaloniki), o metropola frematand de viata, situata pe malul Marii Egee. La un capat al promenadei de pe tarm se afla o statuie impunatoare a lui Alexandru cel Mare, a carui sora vitrega a dat numele orasului. Aceasta s-a casatorit cu regele Kassandros, care a intemeiat orasul. Salonicul este asezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul sau rasaritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. La mica distanta de aceasta artera vei descoperi Arcul lui Galerius, ridicat de imparatul Galerius in anul 303 pentru a-si comemora victoria asupra persilor.
In apropiere se ridica semeata Rotonda, despre care se crede ca a fost construita pentru a deveni mausoleul lui Galerius, desi nu a servit niciodata acestui scop. De-a lungul timpului a fost folosita si ca biserica si ca moschee, iar astazi adaposteste ocazional expozitii de arta. Ne indreptam privirea spre mare si zarim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Insangerat, din cauza ca fusese folosit drept inchisoare si loc de executii. In prezent se afla aici un Muzeu Bizantin care reuneste o multime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii si icoane. Asigura-te ca urci pana pe acoperis, de unde poti admira fumoasa panorama a tarmului din Salonic.
Moment de ragaz (timp liber):
Incercati cu incredere produsele de patiserie si neaparat savurati un Caffé Frappé , o bautura rece, facuta din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul a devenit popular dupa cel de-al II-lea razboi mondial, atunci cand ideea de a iesi in oras sa bei o cafea a inceput sa prinda contur. Cafeaua este amestecata cu zahar si este agitata cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul dureaza un minut, continutul este apoi turnat in pahar peste care se adauga gheata, apa rece si lapte.
Dupa ce ne-am delectat cu delicioasa bautura ne indreptam pasii spre Biserica Sf. Dumitru – cea mai mare biserica din Grecia, cu hramul sfantului protector al orasului. Cladirea a fost reconstruita in 1917, in urma unui incendiu care a devastat orasul, fiind ridicata pe locul in care romanii l-au ucis pe Sfantul Dimitrios in anul 305, pentru refuzul de a renunta la credinta lui. Lasam in urma frumosul oras de la Marea Egee si ne indreptam spre hotelul nostru situat pe Riviera Olimpului. Cazare la hotel.
Mic dejun
Program liber la dispozitie pentru plaja si relaxare la Marea Egee. Cazare la acelasi hotel situat pe Riviera Olimpului.
Mic dejun
Mic dejun. Program liber pentru plaja sau va propunem o excursie optionala la Meteora , al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos, si monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta cateva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile manastirilor asezate chiar pe crestele stancilor inalte ca niste fortarete redutabile. Aflat intr-o padure de stanci, deasupra Marii Egee, complexul Meteora mai gazduieste 6 manastiri, din 24 cate au fost initial, ruine si pesteri ale sihastrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim manastirile Marele Meteor, Varlaam si Sfanta Treime. Cea mai importanta manastire din complex este cea a Marelui Meteor, construita in secolul XIV. Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie care a vizitat aceasta manastire, in anul 1921.
Moment de ragaz (timp liber):
Dupa ce ne-am incarcat sufleteste ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi cateva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteti achizitiona si dumneavoastra una dintre aceste icoane lucrate manual de catre mesterii locali.
Dupa vizitarea locurilor sfinte ne reintoarcem pe Riviera Olimpului pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Program liber la dispozitie pentru plaja si relaxare la Marea Egee. Cazare la acelasi hotel situat pe Riviera Olimpului.
Mic dejun
Mic dejun. Azi va propunem o excursie optionala la Dion, orasul lui Zeus si unul dintre cele mai importante centre religioase din Grecia antica. Dion era un loc sacru pentru cultul lui Zeus, iar apropierea de Muntele Olimp nu este intamplatoare. Orasul a devenit centrul religios al vechilor macedoneni, dedicat venerarii lui Zeus, situat la poalele Muntelui Olimp. Aici, Alexandru cel Mare a oferit sacrificii zeilor, chiar inainte de a porni in expeditia sa spre Asia. Situl arheologic de la Dion a fost descoperit inca din anul 1928 si cuprinde un templu inchinat lui Zeus, alte temple mai mici dedicate zeitei Demeter si zeitei Isis (zeita egipteana preferata de Alexandru cel Mare), un teatru roman si un teatru grec, case, ateliere, magazine si cladiri pubice. Orasul vechi era inconjurat de un zid de aparare, avea strazi pavate cu piatra si sisteme de alimentare cu apa si canalizare.
Continaum expeditia spre satul traditional Litochoro , numit si Oraselul de piatra, priniciplala poarta de acces spre varfurile Muntelui Olimp: Skala (2866 m) si Mytikas (2918 m), si spre Cada lui Zeus . Litochoro este un labirint de stradute inguste si pietruite, trasate printre casele traditionale cu porti vechi din lemn, ferestre arcuite si acoperisuri vin colorate. In orice parte a orasului te-ai afla, peisajul abunda in culorile vii ale locuintelor imbinate cu verdele padurilor si albastrul cerului. Aici se afla un monument inchinat luptatorilor pentru libertate in razboiul din 1878, edificiu situat in pacul Katounia care mai adaposteste un Centru multicultural si un muzeu de folclor. Strabatand orasul pe strazile sale, descoperi pietele traditionale Platanos, Horostasi si Naftikon si doua biserici importante: Agios Nikolaos, in centru si Agios Dimitrios in partea de nord.
Moment de ragaz (timp liber):
Dupa ce am aflat multe povesti din lumea antica si ne-am plimbat pe frumoasele stradute din oras… a venit si ora pranzului “ a la grec”. Intr-o ambianta prietenoasa si relaxanta treceti pragul unei taverne situate chiar in centrul orasului si savurati din preparatele locale : o delicioasa supa de legume servita cu o felie de paine locala si tyrokafteri (branza Feta fierbinte si usor picanta) dar si celebrele figarui grecesti -soufvlaki. Gustati Mythos, un sotiment de bere foarte apreciat de catre localnici dar puteti savura si un pahar de ouzo sau retsina. Daca toate acestea vi se par banale… va vindem un pont… incercati preparatele internationale precum paste si pizza… acestea nu vor avea gustul cunoscut… grecii le prepara in felul lor oferindu-le o personalizare aparte. Pastele sunt amestecate cu smantana, iaurt grecesc, oregano sau busuioc iar din reteta de pizza nu va lipsi niciodata branza Feta.
Seara intoarcere pe Riviera Olimpului pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Mic dejun. Azi va propunem o excursie inedita : Croaziera pe Insula Skiathos - una dintre cele mai frumoase insule ale Sporadelor de Nord. Splendoarea ei a inspirat o multime de poeti si artisti. In traducere “Skiathos” inseamna “in umbra Muntelui Athos” si se mai spune ca in unele zile, de pe cel mai inalt punct al insulei, la Castro, unde s-a ridicat prima data steagul Greciei, chiar se vede muntele Athos. Croaziera include si o vizita in orasul Skiathos, capitala insulei. Nu uitati sa luati cu dvs ochelarii de soare , costumul de baie si nu in ultimul rand voia buna, capitanul Kostas va promite o zi fabuloasa. Seara intoarcere si cazare la acelasi hotel de pe Riviera Olimpului.
Mic dejun
Mic dejun. Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem curand...!) Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capitala acesteia – Sofia. Aici pasim in impunatoarea catedrala Alexandr Nevski, ridicata in stil neobizantin in perioada 1904-1912 pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana. Cupola are o inaltime de 45 m, iar turnul clopotnitei o inaltime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmura italiana policroma iar la baza cupolei este inscris cu litere de aur textul rugaciunii Tatal nostru. Ne continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in cursul serii.
Mic dejun
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Croaziera Muntele Athos
Ajungem in Ouranopolis de unde ne imbarcam pe un vas de croaziera care va incojura Muntele Athos si ne va permite sa admiram 8 din cele 20 de manastiri si Schitul Sf Ana. Unele dintre acestea sunt spectaculoase, fiind asezate pe varfuri de stanca in asa fel incat iti vine sa te intrebi cum de a fost cu putinta construirea lor. Pretul include : transport autocar pana Ouranopolis si croaziera de aprox 2 h 45 minute in jurul muntelui Athos
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Meteora
Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos, si monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta cateva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile manastirilor asezate chiar pe crestele stancilor inalte ca niste fortarete redutabile. Aflat intr-o padure de stanci, deasupra Marii Egee, complexul Meteora mai gazduieste 6 manastiri, din 24 cate au fost initial, ruine si pesteri ale sihastrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim manastirile Marele Meteor, Varlaam si Sfanta Treime. Cea mai importanta manastire din complex este cea a Marelui Meteor, construita in secolul XIV. Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie care a vizitat aceasta manastire, in anul 1921... Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Dion si Litochoro
Dion, orasul lui Zeus si unul dintre cele mai importante centre religioase din Grecia antica, era un loc sacru pentru cultul lui Zeus, iar apropierea de Muntele Olimp nu este intamplatoare. Continaum expeditia spre satul traditional Litochoro , numit si Oraselul de piatra, priniciplala poarta de acces spre varfurile Muntelui Olimp: Skala (2866 m) si Mytikas (2918 m), si spre Cada lui Zeus . Litochoro este un labirint de stradute inguste si pietruite, trasate printre casele traditionale cu porti vechi din lemn, ferestre arcuite si acoperisuri vin colorate. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Croaziera Insula Skiathos
Propunem o excursie inedita : Croaziera pe Insula Skiathos - una dintre cele mai frumoase insule ale Sporadelor de Nord. Splendoarea ei a inspirat o multime de poeti si artisti. In traducere “Skiathos” inseamna “in umbra Muntelui Athos” si se mai spune ca in unele zile, de pe cel mai inalt punct al insulei, la Castro, unde s-a ridicat prima data steagul Greciei, chiar se vede muntele Athos. Croaziera include si o vizita in orasul Skiathos, capitala insulei. Nu uitati sa luati cu dvs ochelarii de soare , costumul de baie si nu in ultimul rand voia buna, capitanul Kostas va promite o zi fabuloasa. Pretul include: transport autocar pana in port si croaziera pana in insula.
de la
/pers.
O adaugi la check-out