Ajungem dimineata la Cairo si avem toata ziua la dispozitie sa ne bucuram de magnificul oras pierdut in timp, dar atins subtil si de modernitate. Mai intai facem o excursie unica in viata pentru a admira Piramidele de pe platoul Giza - una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Sunt singurele care au supravietuit trecerii timpului iar pentru turistii moderni, ele continua sa fie mai minunate si mai misterioase decat erau pentru antici. Piramidele au doua caracteristici: sunt mari si vechi, asa cum spune si un stravechi proverb in limba araba care exprima cel mai bine idea “Omul se teme de timp, iar timpul se teme de piramide”. Cat de mari si cat de vechi sunt, este greu de calculat. Abia in secolul al XX-lea s-a afirmat ca Marea Piramida a lui Kheops, construita cu 4.400 de ani in urma, a fost cea mai inalta constructie din lume.
Napoleon care a cucerit Egiptul in 1798, a calculat ca piatra folosita la ridicarea acestei piramide ajunge pentru a cladi un zid de un metru inaltime in jurul intregii Frante. Faimoase prin arhitectura, istorie si prin modul de constructie piramidele sunt admirate si fotografiate de catre turistii din toata lumea.
Nu putem pleca mai departe fara a vedea Sfinxul, sculptat dintr-o singura bucata de piatra de var si considerat a fi cel mai vechi monument de sculptura monumentala din Egiptul Antic. Sfinxul este o creatura enigmatica cu trup de leu si chip de om, cunoscut primilor arabi sub numele de Abdu al –Hol, adica Tatal Groazei. Majoritatea arheologilor sunt de acord ca Sfinxul este o creatie din timpul lui Khafre (sau Khephren cum mai este cunoscut). Se crede ca il reprezinta pe rege, leul fiind un arhetip al regalitatii, iar capul, etaland coafura faraonilor, simbolizeaza puterea.
Revenim in Cairo, unde ne oprim la un restaurant sa ne racorim putin si sa servim pranzul. Dupa-amiaza ne continuam vizita noastra prin Cairo si vizitam orasul antic Memphis, una dintre cele mai importante si mai vechi capitale ale Egiptului Antic. Situat in apropierea actualului oras Cairo, la gura de varsare a Nilului in Delta sa, Memphis a jucat un rol central in istoria Egiptului, fiind un centru administrativ, religios si economic major de-a lungul multor milenii. Memphis a fost fondat in jurul anului 3100 i.Hr., in perioada de inceput a dinastiei egiptene, si a fost capitala Egiptului pentru mare parte din istoria sa, in special in timpul perioadelor regatului Vechi si al Regatului Mijlociu. Simbol al unitatii si puterii regale a fost considerat un loc sacru, dedicat zeului Ptah, zeul creatiei si al mestesugurilor. Orasul era cunoscut pentru statuia colosala a faraonului Ramses II, cunoscuta sub numele de „Colosul din Ramses”, care era amplasata in fata templului. De asemenea, in Memphis se aflau multe statui de dimensiuni mari si obeliscuri, care reflectau maretia si puterea faraonilor.
Memphis a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1979, ca parte a siturilor istorice din Egipt. In aceasta categorie, Memphis a fost recunoscut pentru importanta sa istorica si culturala, fiind una dintre cele mai vechi capitale ale Egiptului Antic si un centru major al civilizatiei egiptene pentru mai multe milenii. Include atat ruinele orasului antic, cat si necropolele din apropiere, precum Sakkara si Giza, care adapostesc piramidele celebre si alte monumente importante. Seara cazare la hotel 4* in Cairo.