Astazi este despre Viena! Capitala Austriei este un important centru cultural al Europei vizitat anual de milioane de turisti din toate continentele. Este pentru muzica ceea ce Roma si Florenta au insemnat pentru pictura, sculptura, arhitectura. De numele orasului sunt legate clasicismul vienez: Haydn, Beethoven, Mozart; imperiul dinastiei Strauss; Wienerlied – liedul vienez, unic in felul sau; operetele; sunt vestite scoala de medicina, congresele vieneze, dictatul de la Viena; tratatul de la Viena. Si chiar daca prin absurd, nu ai auzit nimic din tot ce este legat de numele Vienei, concertul anual de Anul Nou, transmis de aici in peste 180 de tari, te face sa visezi ca vei poposi vreodata in fosta capitala a gloriosului Imperiu al Habsburgilor - cea mai mare dinastie europeana, care, din Evul Mediu pana la inceputul sec. XX si-a pus pecetea asupra istoriei continentului.
Admirand palatele (nici o alta capitala a lumii nu are atatea), monumentele, vizitand cele mai importante muzee, colindand stradutele romantice din centrul orasului, ascultand muzica ce se revarsa pretutindeni, vei reusi sa uiti de stress-ul cotidian, sa te intorci in timp si mai ales, sa te identifici cu ceea ce a avut mai frumos lumea de altadata: acea atmosfera idilica, specific vieneza, care inca s-a mai pastrat.
Luam un prim contact cu aceste locuri vizitand Palatul Schonbrunn si gradinile sale. Initial castel de vanatoare, construit in 1569 de imparatul Maximilian II, iar doi ani mai tarziu imparatul Mathias descopera un izvor, pe care il numeste “Schonen Brunnen” - fantana frumoasa. La sfarsitul sec. XVII, din ordinul lui Leopold se concepe un nou castel inspirat dupa Versailles, modelul fiind lasat in urma prin bogatia si luxul exorbitant propuse.
Continuam incursiunea admirand cladirile si monumentele istorice imbaiate in lumini ambientale intr-un scurt tur panoramic din autocar amintind: Roata Mare din Prater, Sediul ONU, Turnul Dunarii, Ringstrasse, Opera, Palatul Hofburg, Piata Maria Tereza, Parlamentul, Burgtheater, Primaria, Universitatea.
Dar pentru a cunoaste aceasta Viena, nu ai nevoie de masina. Inima orasului pulseaza pe locurile fostei cetati Vindobona, in jurul catedralei Sf . Stefan, in imprejurimile Operei si Hofburgului, in centrul inconjurat de bulevardul circular - Ringul. Viena este un oras pentru pietoni, pentru romantici, pentru visatori.
Moment de ragaz (timp liber):
Viena este faimoasa pentru restaurantele si cafenelele a caror finete o intalnim rar in alte locuri. Prima cafenea s-a deschis aici inca din 1685, la inceput ca loc de degustare a faimoasei bauturi turcesti, care se comanda dupa culoare. Chelnerul prezenta o tablie vopsita in 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzand unui anume tip de cafea. Nu ezitati sa treceti pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situata pe Karntner Ring si sa incercati specialitati precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu putin lapte; “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de portocale sau “Wiener Eiskaffe”- inghetata de vanilie cu cafea Mocca si multa frisca.
Ne retragem la hotelul nostru din Viena ca sa ne odihnim putin pentru ca in aceasta seara va invitam sa participati alaturi de noi la o cina traditionala in faimosul cartier Grinzing (program optional). Inca din secolul XII existau, in zidul de fortificatie, mici carciumioare unde toamna se vindea tulburel proaspat denumit Heuriger. Din sec XVII, dupa infrangerea turcilor, ele s-au mutat in afara orasului, in satele inconjuratoare, iar Grinzing a devenit unul dintre cele mai cunoscute. Localurile au ca semn distinctiv o legatura sau o coroana de crengute de pin atarnata deasupra intrarii. Distractie placuta! In cursul serii ne intoarcem la hotelul nostru si ne pregatim de o noua aventura pe meleaguri austriece.