In aceasta calatorie avem ocazia sa descoperim:
Cracovia – Czestochowa – Varsovia – Poznan – Berlin – Leipzig – Dresda – Praga – Brno
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti – Piata Alba Iulia.. Verifica lista cu orasele prin care tranzitam tara. Ajungem in cursul serii la Budapesta. Cazare in Budapesta.
Plecam din Budapesta, o destinatie familiara si ne asezam confortabil in scaunele autocarului. Trecem prin Slovacia, traversam Muntii Tatra prin Parcul National Tatra Mica admirand cadre spectaculoase ce trebuie suprinse cu obiectivul. Ajungem dupa-amiaza in Cracovia si descoperim primele semne care ne confirma ca suntem intr-o fosta capitala, loc de incoronare si resedinta a monarhilor polonezi pana in 1734. Pe colina Wawel, situata deasupra raului Vistula, admiram cel mai important complex arhitectonic, fosta resedinta regala, Castelul Wawel si Catedrala unde a predicat Karol Wojtyla viitorul Papa Ioan Paul II . In criptele din subsolul catedralei se afla mormintele regilor Poloniei.
Moment de ragaz:
Cu siguranta ai observat numarul coplesitor de mare al consoanelor din vocabularul polonez. Ca sa le poti ignora cu seninatate, hai sa gustam un pahar sau doua de Tatanka - supranumita si "placinta de mere" datorita gustului sau puternic aromat. Bautura traditionala este un amestec de vodka zubrówka, suc de mere si scortisoara. Se serveste cu un strop de lamaie si gheata. Delcios!
Pornim spre hotelul nostru din Cracovia pentru cazare.
Mic dejun
Continuam calatoria spre Czestochowa. Orasul gazduieste Manastirea Jasna Gora ridicata in secolul al XIV-lea care atrage mii de pelerini din intreaga lume in fiecare an. In manastire vom putea admira celebra icoana a Madonei Negre, despre care se spune ca este facatoare de minuni. Se povesteste ca icoana ar fi reusit sa opreasca invazia trupelor suedeze in secolul al XVII-lea si sa salveze manastirea de jaf.
Tinta noastra finala din aceasta zi este Varsovia, capitala Poloniei. Ajungem in Varsovia, iar prima oprire o facem in Centrul Vechi, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Suntem inconjurati de cladiri impunatoare, edificii care au marcat momente cruciale din istoria Poloniei. Ne impresioneaza Catedrala Sf. Ioan, Piata Veche, Fortareata Barbakan, Columna lui Sigismund al III-lea, Palatul Regal si Biserica Sfintei Cruci in care se afla urna cu inima celui mai romantic compozitor din toate timpurile, Frederik Chopin. Timp liber in Varsovia.
Moment de ragaz (timp liber):
In timpul liber va propunem o scurta o scurta plimbare in parcul Lazienki cu al sau impresionant “Palat Plutitor", resedinta de vara a ultimului rege al Poloniei, Stanislaw August Poniatowski.
Ne retragem la hotelul nostru din Varsovia pentru odihna binemeritata.
Mic dejun

Dupa micul dejun continuam aventura in ritm de polka, facand un scurt popas in Poznan, unul dintre cele mai vechi si pitoresti orase ale Poloniei. Vechea Piata din Poznan este inima orasului si in acelasi timp a treia ca marime din Polonia. Cladirile din interiorul pietei – Vechea Primarie, Vechea Casa de Cantarire a Marfii, Muzeul Militar Wielkopolska, Muzeul dedicat Revoltei Polonia Mare, Fosta Cancelarie a orasului – imbina stiluri arhitecturale diferite creand un impact vizual deosebit. Piata este infrumusetata si de fantana zeitei Proserpina, Statuia Sf. Ioan Nepomucene sau alte fantani care ii infatiseaza pe zeii Neptun, Apolo si Marte.
Parasim Polonia si pornim spre urmatoarea noastra destinatie: Germania. Ajungem in cursul serii in Berlin. Cazare la hotel in Berlin.
Mic dejun

In prima parte a zilei facem un tur al Berlinului, un reper de top care fascineaza pe oricine dornic sa exploreze cultura vibranta, arhitectura de top, mancarurile fabuloase si istoria fulminanta. Ne plimbam pe Bulevardul Unter den Linden, care a fost initial o ruta de calarie, apoi a devenit bulevard regal, continuam cu Gendarmenmarkt, probabil cea mai frumoasa piata din oras, apoi vedem un marcant simbol al Berlinului, Poarta Brandenburg. Nu putem omite in turul nostru nici Reichstag, cladirea care gazduieste Parlamentul German, Alexanderplatz, unde se afla Turnul de Televiziune si ruinele Zidului Berlinului.
Moment de ragaz (timp liber):
Suntem in tara celor care au pretentia ca sunt cei mai prolifici consumatori de bere din lume. Insa astazi pe noi nu ne intereseaza cantitatea, ci calitatea. Vom face o degustare de bere fermentata ca pe vremuri de berarii de la Eschenbrau, din Berlin. Gustul unei beri artizanale, fermentate dupa o reteta unica ne va pune la incercare imaginatia. Gustul poate cuprinde arome usor fructate, iar aciditatea blanda ne va convinge sa mai experimentam inca odata, si inca odata… Sa te tot bucuri de experiente atat de spumoase.
Dupa-amiaza, avem timp liber pentru a descoperi si alte lucruri interesante in Berlin. Sugeram vizita Muzeului Pergamon, continand renumite colectii din Orientul Apropiat, antichitati clasice si Arta Islamica sau vizita la Palatul Charlottenburg, cel mai important palat baroc din Berlin. Seara cazare la acelasi hotel din Berlin.
Mic dejun

“I am a Berliner!” Nu puteam sa nu-l citam pe John F. Kenedy care a rostit celebra fraza intr-un Berlin izolat si divizat din cauza Razboiului Rece. Avem intreaga zi la dispozitie pentru a ne plimba prin Berlin. Locuitorii sai se bucura din plin de spatiile verzi numeroase din oras, parcul Tiergarten fiind cel mai popular. Umbros si cu o mica insula in interior, parcul gazduiste in zona de vest Zoo Berlin, cea mai veche gradina zoologica din Germania. Se intinde pe 35 de hectare si este casa a 1.380 de specii pe care le puteti vedea. Merita sa mentionam ca la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin se afla cel mai mare schelet de Tyrannosaurus rex din lume, alaturi de alte sute de animale fascinante.
Optional, putem face o excursie in Leipzig -“Micul Paris” al Germaniei asa cum l-a numit Goethe acum doua secole. Numele de “Lipzi” (“sub tei”) i-a fost atribuit orasului de catre sarbii slavi care s-au stabilit aici in secolele VI si VII. Orasul este cunoscut inca din Evul Mediu in special pentru pietele si targurile sale, fiind al doilea cel mai important oras din Saxonia dupa Dresda. Mai este consacrat si pentru comertul cu carti din acele timpuri, devenind un centru important de arta si cultura. Aceasta mostenire se oglindeste prin editurile vechi, bibliotecile importante si targul international de carte. Prima oprire va fi in Piata Centrala (Marktplatz), care este dominata de Primaria Veche (Altes Rathaus) – o cladire renascentista care dateaza din 1556, considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase cladiri de acest gen din tara. Ne indreptam apoi spre Biserica Sfantului Thomas (Thomaskirche) care serveste drept lacas de cult, cat si muzeu inchinat marelui compozitor Johann Sebastian Bach, care a facut parte din corul bisericii timp de aproape trei decenii. Langa altar se afla mormantul compozitorului, iar in fata intrarii de pe latura sudica a bisericii se inalta statuia lui Bach. In apropiere se afla si Krochochhaus, primul zgarie-nori construit in oras in anul 1928. Pe acoperisul turnului inalt de 43 de metrii se afla un clopot si doua personaje ce bat pe rand in el cand se anunta ora exact. Cladirea adaposteste in prezent Muzeul egiptean al Universitatii din Leipzig si Institutul Oriental Antic al Universitatii.
Seara ne intoarcem in Berlin. Cazare la acelasi hotel din Berlin.
Mic dejun

Pornim apoi mai departe in calatoria noastra, caci ne asteapta Dresda, inima culturala a Saxoniei, un oras care a reusit sa renasca din ruine dupa devastatoarele bombardamente din 1945, in al II-lea Razboi Mondial. De altfel multe dintre cladirile emblematice ale Dresdei au fost reconstruite dupa schite si picturi si redeschise abia in anii ’70-80. Mergem in Theaterplatz unde ne intalnim cu unul din aceste monumente restaurate. Casa Operei Semper gazduieste astazi una dintre cele mai renumite orchestre din lume, Orchestra de Stat din Dresda. In periplul nostru, incercam sa acoperim cat mai multe obiective: Complexul muzeal Zwinger in stil baroc, cu mai multe galerii si pavilioane de expozitie; Rezidenzschloss, palatul regal neorenascentist cu al sau turn de 100 m, Hausmannsturm; Superbele terase si gradini Bruhlsche Terasse, loc de promenada pentru localnici. Daca timpul ne mai permite, zabovim cateva minute pe Prager Strasse, inima comerciala a Dresdei, unde e loc de shopping si de savurat o cafea.
In cursul serii ajungem in Praga. Pentru a intra in atmosfera pragheza, va propunem o croaziera pe Vltava. Verificati daca aparatele foto au bateriile incarcate. Cazare la hotel in Praga.
Mic dejun

Orasul turlelor, Praga egaleaza Parisul in frumusete si eleganta, iar berea sa este considerata de catre milioane de oameni ca fiind cea mai buna din lume. Mergem la Catedrala Sf. Vitus, un simbol al orasului a carei constructie a durat 600 de ani, apoi ne continuam vizita in Castelul Praga, care pare desprins din cartile cu povesti. Potrivit Guinness World Records, este cel mai mare castel medieval din lume, avand 570 de metri lungime, aproximativ 128 latime si o suprafata totala mai mare decat sapte terenuri de fotbal. Ne plimbam pe langa numeroasele statui de pe Podul Carol, probabil cel mai romantic loc din Capitala ceha, punct de intalnire pentru indragostiti si promenada favorita a localnicilor. Facem un popas in Piata Orasului Vechi pentru a admira cladirea Primariei si faimosul Turn cu Ceas, situat pe zidul sudic. Monumentul exercita o puternica atractie asupra turistilor, acest lucru datorandu-se faptului ca de fiecare data cand sunt anuntate orele, are loc un adevarat spectacol animat, care atrage ca un magnet privirile tuturor celor care se afla in apropiere, acestia neincetand niciun moment sa filmeze sau sa fotografieze spectacolul oferit zilnic de batranul orologiu.
Moment de ragaz (timp liber):
Chiar daca nu esti consumator de bere, trebuie sa gusti berea din Praga, Vytopna Railway Restaurant, situat in piata Wenceslas, este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vizitezi, unde pe langa zecile de sortimente de bere ne putem delecta cu atractia localului, 900 m de cale ferata in miniatura. Spre incantarea clientilor, bautura este adusa la fiecare masa in vagonul trenului care circula pe aceste sine.
Dupa-amiaza, program liber in Praga pentru vizite individuale. Va propunem o excursie optionala pentru a vizita Castelul Karlstein. Este un castel in stil gotic, construit in perioada 1348-1365 din dispozitia lui Carol al IV-lea, imparat al Sfantului Imperiu Roman si rege al Boemiei. Castelul a servit ca loc de pastrare a bijuteriilor coroanei Cehiei sau Boemiei, a sfintelor relicve si a altor comori regale. Intoarcere la Praga pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun

Nu putem parasi Cehia fara a vizita Brno, capitala neoficiala a Moraviei si al doilea oras ca marime al tarii. Aici descoperim Vechea Primarie, cel mai "batran" edificiu din Brno. Turnul Vechii Primarii are o fatada frumoasa pe care este inscriptionat simbolul orasului, un dragon, care are o poveste foarte asemanatoare cu cea a balaurului din Cracovia: si dragonul din Brno a sfarsit intr-o capcana intinsa de localnici, in acelasi mod exploziv. Zarim in apropiere turnurile ascutite ale Catedralei Sf Petru si Pavel.
Ne indreptam spre destinatia finala a programului nostru - Budapesta. Parcurgem capitala de pe Dunare intr-un scurt tur panoramic de autocar: Parlamentul, Podul cu Lanturi, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Basilica Sf Stefan. Ne oprim pentru o scurta sedinta foto, in Piata Eroilor situata intre partea de sus a Bulevardului Andrássy si intrarea in Parcul orasului (Városliget). Piata si Bulevardul Andrássy au fost inscrise de UNESCO in patrimoniul mondial. Piata este organizata in jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la asezarea ungurilor in campia Panoniei.
Experienta: ritm si gusturi traditionale
Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara de croaziera? (optional). Te invitam sa pasesti la bordul unui vas de croaziera, care in acordurile celebrului vals al lui Johann Strasuss „Dunarea Albastra” te poarta in lumea fascinanta a Imperiului Austro-Ungar. Savuram preparate traditionale si ascultam cu interes prezentarea ghidului local care aduce detalii interesante despre cladirile si monumentele aflate de o parte si de alta a fluviului. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata!
Cu bateriile incarcate si plini de voie buna, revenim la hotelul nostru din Budapesta.
Mic dejun
Dupa micul dejun vom pleca spre tara, amintindu-ne cu drag despre toate locurile minunate pe care le-am vazut, nerabdatori sa pornim iar la drum.
Mic dejun
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:

Excursie Leipzig
Va propunem sa participati la excursie in Leipzig -“Micul Paris” al Germaniei asa cum l-a numit Goethe acum doua secole. Numele de “Lipzi” (“sub tei”) i-a fost atribuit orasului de catre sarbii slavi care s-au stabilit aici in secolele VI si VII. In limba romana, denumirea veche a orasului era „Lipsca”, iar locuitorii erau numiti „lipscani”. Strada Lipscani din Bucuresti se numeste astfel datorita comerciantilor din Leipzig care obisnuiau sa-si vanda marfurile pe aceasta strada. Orasul este cunoscut inca din Evul Mediu in special pentru pietele si targurile sale, fiind al doilea cel mai important oras din Saxonia dupa Dresda. Mai este consacrat si pentru comertul cu carti din acele timpuri, devenind un centru important de arta si cultura. Aceasta mostenire se oglindeste prin editurile vechi, bibliotecile importante si targul international de carte. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Castelul Karlstein
Cu arhitectura sa in stil gotic, Castelul Karlstein a fost construit in 1348 din ordinele Regelui Carol al IV-lea. Castelul a servit ca loc de pastrare a bijuteriilor coroanei Cehiei sau Boemiei, a sfintelor relicve si a altor comori regale. Turnul Fantanii (Studniční věž), elementul logistic central al castelului fara de care acesta nu putea functiona, a fost prima parte a castelului care a fost construita. Minerii ce au fost adusi din orasul minier Kutná Hora nu au reusit totusi sa gaseasca apa nici dupa ce au sapat o fantana adanca de 70 de metri, cu mult sub nivelul raului Berounka din apropiere. Prin urmare, a fost sapat un canal subteran care sa aduca apa de la un izvor din apropiere, rezultand o coloana de apa de 25 de metri, suficienta pentru a alimenta castelul timp de mai multe luni. Avand in vedere faptul ca lipsa unei surse de apa independenta era slabiciunea strategica principala a castelului, existenta canalului subteran a fost un secret de stat cunoscut doar de imparat si de staroste. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Croaziera pe Vltava – cu masa
Va propunem sa participati la o croaziera pe Vltava, o experienta de neuitat, in cadrul careia vom admira peisajul citadin dintr-o alta perspectiva. Plutim agale pe sub Podul Carol, pe deasupra caruia ne-am plimbat in tihna mai devreme, apoi vedem panoramic castelele de pe malurile apei care vor parea cu atat mai impozante privite de aici. La bordul vasului vom privi cum luminile orasului se aprind una cate una odata cu lasarea serii. Fermecatoarea Praga nu se vede, se simte! Pretul include: croaziera pe Vltava si cina la bordul vasului
de la
/pers.
O adaugi la check-out

Croaziera pe Dunare la Budapesta
Te invitam sa pasesti la bordul unui vas de croaziera, care in acordurile celebrului vals al lui Johann Strasuss „Dunarea Albastra” te poarta in lumea fascinanta a Imperiului Austro-Ungar. Savuram preparate traditionale si ascultam cu interes prezentarea ghidului local care aduce detalii interesante despre cladirile si monumentele aflate de o parte si de alta a fluviului. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata! Pretul include: croaziera de 1.5 ore cu cina festiva si ghid vorbitor de limba romana
de la
/pers.
O adaugi la check-out