Iasiul, unul dintre cele mai importante orase istorice si culturale din Romania, este renumit pentru frumusetea sa arhitecturala, religioasa si artistica. Orasul are o istorie de peste 600 de ani si a fost capitala Moldovei si unul dintre centrele culturale de referinta ale natiunii. De asemenea, este adesea numit „capitala culturala a Romaniei”." Lacasurile de cult, palatele somptuoase, muzeele, gradinile linistite si strazile istorice ofera vizitatorilor o combinatie armonioasa intre vechi si nou.
Iasiul este si un oras plin de studenti, deoarece aici se afla Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, una dintre cele mai renumite institutii de invatamant superior din tara. De aceea, orasul are o atmosfera dinamica si plina de viata, care este completata de o varietate de cafenele, restaurante si evenimente culturale, care fac o vizita simpla intr-o experienta memorabila.
Fiecare persoana care cauta sa descopere farmecul acestui oras incarcat de traditii si povesti poate gasi in Iasi o diversitate cultural ce asteapta sa fie aflata.
In cladirea principala a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), exista o incapere emblematica numita Sala Pasilor Pierduti din Iasi. Acest loc este faimos nu numai pentru dimensiunile sale impresionante, ci si pentru frescele facute de artistul Sabin Balasa, care il fac o locatie de neuitat.
Sala este un spatiu mare cu tavan inalt care a fost proiectat pentru a servi drept un hol de trecere, unde se simte un amestec de mister artistic si solemnitate academica. Frecsele lui Balasa, care au fost adaugate intre anii 1968 si 1978, fac parte din atmosfera salii si atrag atentia tuturor vizitatorilor. O gama larga de culori este prezenta in lucrarile sale, care au fost realizate intr-o maniera supranaturala, cu accent pe nuantele de albastru. Tematicile universale, cum ar fi cunoasterea, timpul si visul, sunt reprezentate in scene prin figuri mitologice, simboluri si alegorii.
Acest loc ofera o senzatie de introspectie si contemplare, creand impresia de trecere a timpului, de parca cei care pasesc pe acest hol isi pierd simtul timpului. Acesta este motivul pentru care a fost numit „Sala Pasilor Pierduti”. Este situata chiar langa Aula Magna si alte sali universitare importante, asa ca este un loc unde au trecut numeroase generatii de studenti si profesori. Lucrul acesta o face un simbol al traditiei academice si culturale din Iasi. Sala Pasilor Pierduti, una dintre cele mai apreciate atractii culturale din oras, ramane un martor tacut al trecerii timpului si continua sa inspire prin arta sa.
din 99 evaluari
9.4
din 252 evaluari
9.1
Situat in centrul orasului Iasi, palatul Roset-Roznovanu este una dintre cele mai frumoase si reprezentative cladiri istorice din Este un exemplu de arhitectura neoclasica cu influente baroce. Palatul, construit de familia Rosetti-Roznovanu in prima jumatate a secolului al XIX-lea, a fost resedinta uneia dintre cele mai influente familii boieresti din Moldova.
Castelul impresioneaza prin detaliile sale arhitecturale rafinate, cum ar fi arcadele elegante, ferestrele largi, scarile monumentale si fatada bogat ornamentata cu elemente neoclasice. Cladirea pastreaza un aer nobil si, in vremurile sale de glorie, a fost un loc de intalnire pentru personalitatile culturale si politice ale Moldovei, gazduind multe baluri si evenimente sociale.
Palatul Roset-Roznovanu a fost sediul Guvernului Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial din 1916 pana in 1918. Aici au avut loc sedinte importante ale Consiliului de Ministri, care au luat decizii importante despre razboi. Cladirea a fost restaurata dupa razboi si a indeplinit mai multe roluri administrative.
Palatul Roset-Roznovanu, care reprezinta bogata istorie si traditie a orasului, este acum sediul Primariei Municipiului Iasi si unul dintre punctele de atractie ale orasului.
din 1861 evaluari
9.0
din 784 evaluari
8.0
din 1614 evaluari
9.6
Zona pietonala de pe Bulevardul Stefan cel Mare este una dintre cele mai importante si populare zone de promenada si relaxare din oras. Acest bulevard, situat in centrul istoric al orasului, se intinde de la Palatul Culturii pana la Catedrala Mitropolitana si Primaria Iasi si ofera pietonilor un drum pavat, larg si modernizat.
Are un farmec special datorita arhitecturii istorice si a cladirilor istorice care se intind pe bulevard. Peisajul urban este plin de istorie si cultura datorita cladirilor emblematice de pe margine, cum ar fi Primaria Iasi, Biserica Trei Ierarhi si Catedrala Mitropolitana. Spatiul verde, bancutele si aleile pietruite fac plimbarea deosebit de placuta, iar arhitectura veche se imbina armonios cu amenajarile moderne.
In plus, iluminatul ambiental si decoratiunile de sezon care infrumuseteaza bulevardul sunt avantajoase pentru locatie, in special in timpul sarbatorilor, cand zona se transforma intr-un adevarat centru de atractie turistica. In plus, bulevardul are banci, mobilier urban modern si spatii verzi amenajate care ofera vizitatorilor un loc de relaxare.
din 200 evaluari
9.6
din 256 evaluari
9.7
de la
din 51 evaluari
9.3
Casa Memoriala „George Topirceanu” este un loc pentru a onora memoria si munca poetului George Topirceanu. Aceasta casa simpla situata in cartierul Ticau reinvie atmosfera in care poetul a petrecut o parte semnificativa a vietii sale. Casa care a fost restaurata si amenajata pentru a reflecta cat mai fidel viata si personalitatea poetului George Topirceanu a fost deschisa publicului in 1985, dupa ce poetul a locuit aici in perioada interbelica.
Cateva camere mici, dar elegante, compun interiorul casei. Oamenii care viziteaza pot admira obiecte originale, cum ar fi mobilierul si instrumentele de scris ale lui Topirceanu, precum si carti si manuscrise care reflecta pasiunea sa pentru literatura. Imaginile vietii sale personale si profesionale sunt completate de fotografiile pe pereti si documentele istorice.
O mica gradina in jurul casei adauga farmec locului si ofera o oaza de liniste, parca extrasa din poeziile sale. Printre exponate, vizitatorii pot vedea documente care arata legatura dintre poet si Iasul, orasul pe care l-a iubit atat de mult si pe care opera sa a fost influentata.
Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi detine in prezent Casa Memoriala „George Topirceanu”, care este deschisa publicului larg si ajuta la mentinerea vietii amintirii acestui scriitor roman important prin organizarea de tururi si activitati cultural-educative.
din 201 evaluari
8.1
din 1340 evaluari
7.7
Casa memoriala „Otilia Cazimir” din Iasi este un loc special care pastreaza amintirea scriitoarei Otilia Cazimir (Alexandrina Gavrilescu), care este renumita pentru sensibilitatea si farmecul poeziilor sale pentru copii. Casa, care se afla pe strada Otilia Cazimir nr. 4, este un mic muzeu dedicat vietii si operei autoarei. Vizitatorii pot intra in atmosfera intima a locuintei in care autoarea a trait si a creat timp de multi ani.
Casa este construita intr-un stil arhitectural simplu, specific perioadei interbelice, pastrandu-se intr-o maniera autentica pentru a ilustra cat mai fidel viata scriitoarei. In interior, personalitatea calda si sufletul delicat al Otiliei Cazimir sunt reflectate prin obiecte originale, mobilier, manuscrise, fotografii si diferite obiecte personale. Obiectele expuse includ cartile scriitoarei, inclusiv editii originale si rare, precum si documente si scrisori care arata relatiile sale cu alti scriitori importanti ai vremii, cum ar fi prietenii sai apropiati Mihail Sadoveanu si George Topirceanu.
Este un loc unde vizitatorii pot simti amprenta literara si emotionala lasata de Otilia Cazimir. Un loc plin de poezie, liniste si nostalgie, intregul mediu incita la introspectie si este un loc ideal pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine contributia scriitoarei la literatura romana. Muzeul a devenit un loc important de pelerinaj cultural in Iasi de-a lungul anilor, atragand studenti,
din 200 evaluari
9.6
din 256 evaluari
9.7
de la
din 51 evaluari
9.3