România este o țară care a trecut prin numeroase procese de modernizare de-a lungul timpului. Deși este greu de imaginat, există încă zone superbe, în care timpul pare că stă în loc și nu se grăbește nicăieri.
Un astfel de loc este localitatea Smida, din județul Cluj. Acest mic sătuc, care nu a depășit niciodată numărul de 100 de locuitori, își menține vie frumusețea în forma cea mai autentică și pură.
Fiind situat la o altitudine mare, pe malul drept al lacului de acumulare Fântânele, acesta a rămas izolat de restul comunei Beliș, în special în sezonul rece. În prezent, accesul în zonă este facilitat de drumul Răchițele – Doda Pilii -Ic Ponor, care a fost reabilitat.
Dacă vrei să încerci o experiență deosebită pe plaiurile noastre românești, atunci locul acesta trebuie să se afle printre opțiunile tale!
Iată ce poți face în localitatea Smida și împrejurimile sale:
Pescuit pe râul Someșul Cald
Pasionații de pescuit la muscă pot practica această activitate pe râul Someșul Cald, aflat în apropiere de principalele pensiuni din localitate. Dacă și tu te relaxezi astfel, atunci pregătește-te pentru o experiență deosebită. Te vei deconecta complet de la grjile de zi cu zi și vei face o călătorie plăcută în România de altădată, beneficiind de o panoramă superbă.
Trasee montane
În zona localității Smida, în Parcul Natural Apuseni, poți urma numeroase trasee turistice. Dacă ești pasionat de drumeții, poți alege să descoperi împrejurimile de poveste mergând pe jos. De asemenea, dacă ești însă un mountain biker convins, atunci există numeroase opțiuni și pentru tine.
Traseele turistice sunt grupate în jurul a două magistrale importante care traversează zona de la nord la sud.
La cules de fructe prin pădurile misterioase din jur
Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să pornești la căutat de diverse fructe delicioase prin păduri misterioase? Fie că da, fie că nu, suntem siguri că te va încânta această activitate.
De la începutul până la finalul verii vei avea ocazia să te întorci cu brațele pline de zmeură, iar în timpul toamnei vei putea culege afine și măceșe. Tradiția populară recomandă să mergi la cules de fructe în pădure dis de dimineață, înainte de căderea brumei.
Pornește și tu într-o călătorie în acest sătuc de poveste și descoperă toate frumusețile sale! Găsește-ți locul ideal de cazare pe helloromania.eu!
Autor: Nicoleta Ungureanu