Astazi Venetia este vedeta! Plecam spre centrul orasului Padova pentru a descoperi Basilica di Sant’Antonio, locul unde este inmormantat Sf. Anton de Padova, unul dintre cei mai venerati sfinti ai Italiei. Dar cel mai important obiectiv turistic al Padovei este Capelle degli Scrovegni. Comandata in 1303 de nobilul local Enrico Scrovegni, aceasta frumoasa biserica isi datoreaza faima picturilor lui Giotto.
Ne indreptam spre Venetia, orasul lacustru, care a fost inclus in 1979 in patrimoniul universal UNESCO. Stradutele si canalele sunt animate de veselia tipica a italienilor, iar noi ne indreptam spre Piata San Marco. Desi poate nu ai mai fost aici, suntem siguri ca ai o senzatie puternica de deja-vu. Imaginile cu Piata San Marco, “ cel mai frumos salon din Europa” dupa spusele lui Napoleon, sunt emblematice pentru Venetia, dar acum ai sansa sa vezi si sa simti energia incredibila a acestui loc….. muzica, porumbei, arta.
La cativa pasi se afla Palazzo Ducale sau Palatul Dogilor care a fost resedinta, timp de apoape o mie de ani, nu numai a dogilor care au condus Venetia, a politiei secrete si a Curtii de Justitie, dar si a inchisorilor municipale si a multor institutii administrative. Aflandu-se pe lista celor mai frumoase cladiri gotice din lume palatul ne incanta cu arhitectura sa impresionanta care ne duce cu gandul la oamenii puternici care au condus, de aici, orasul. Privirile ne sunt atrase de Puntea Suspinelor care si-a primit numele sugestiv de la poetul englez Lord Byron, care a ilustrat perfect proximitatea dintre lux si suferinta. Puntea uneste Palatul de inchisoarea in care erau abandonati detinutii.
Trecem pe intinerariul nostru uimitor si Basilica San Marco, care a adapostit timp de aproape o mie de ani mormantul Sfantului Marcu si care a servit drept capela particulara a dogilor, sprijin spiritual si simbol fundamental al puterii, autoritatii si continuitatii statului venetian – cea mai longeviva republica din lume. Tot in Piata San Marco zarim silueta inalta si zvelta a Campanilei, cea mai inalta constructie din Venetia, cu cei 98.5 m, ofera cea mai incantatoare priveliste. Cand a fost construita in anul 912, avea trei scopuri diferite: sa fie pe post de clopotnita pentru basilica, sa fie punct de observatie pentru portul situat mai jos si sa serveasca drept far pentru corabii.
Moment de ragaz (timp liber):
Emblema Venetiei, in memoria colectiva dragi prieteni, nu este Palatul Dogilor, ci gondolierul cu bluzon in dungi alb-rosii sau albastre si palaria neagra inconfundabila care cu ambitusul lui Pavarotii canta o serenada celor doi pasageri indragostiti din ambarcatiunea sa. Acum este ocazia sa tocmim un gondolier si sa navigam alene pe canalele orasului, locul perfect sa admiram arhitectura inconfundabila a cladirilor, palatelor, monumentelor si podurilor vechi de secole, sa simtim vibratia acestui oras unic, romantic prin definitie.
Revenind la cele lumesti, trecem de-a lungul Canale Grande. Este cel mai important canal al Venetiei, cu o lungime de patru kilometri si admiram impreuna celebrul vaporetto “autobuzul din laguna “.
Pe lista noastra se mai afla si Podul Rialto. Turistii familiarizati cu Venetia pot merge individual in croaziera pe insula Murano, vestita pentru sticlarii care fac aici adevarate minuni. Plecam dupa ce ne desfatam privirile cu obiectele de arta si bijuteriile cu sticla de Murano. Loc ideal pentru achizitionat primele suveniruri, desigur!
Calatoria noastra continua spre Verona, unde ne ajungem in cursul serii. Cazare la hotel in zona Verona. E timpul sa adormim cu gandul la frumusetile pe care le-am vazut si la cele ce urmeaza.