In aceasta calatorie avem ocazia sa descoperim:
Czestochowa – Lodz– Torun– Gdansk– Malbork- Vilnius – Klaipeda
Riga – Jeglava – Rundale – Tallinn – Kaunas – Bialystok – Varsovia
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Calatoria noastra incepe din aeroportul Otopeni de und ne imbarcam pentru zborul spre Craovia. Dupa aterizare, imbarcare in microbuzul de transfer si deplasare catre hotel. Cazare in Cracovia. In cursul serii intalnire cu ghidul si grupul de autocar.
Continuam calatoria spre Czestochowa. Orasul gazduieste Manastirea Jasna Gora ridicata in secolul al XIV-lea care atrage mii de pelerini din intreaga lume in fiecare an. In manastire vom putea admira celebra icoana a Maicii Domnului numita “Madona Neagra”, despre care se spune ca este facatoare de minuni. Se povesteste ca icoana ar fi reusit sa opreasca invazia trupelor suedeze in sec XVII si sa salveze manastirea de jaf. Pornim mai departe la drum spre Lodz, un oras pe care multi il considera o anomalie post-industriala. Vorbim de acelasi Lodz care a dat cinematografiei mondiale pe celebrii regizori Roman Polansky, Andrej Wajda sau Kieslowski. Se numara printre cele mai tinere orase din Polonia, inceputurile sale urbane legandu-se direct de Revolutia Industriala, in special de industria textila. Acelasi lucru putem spune si de atractiile din oras, majoritatea fiind foste hale industriale sau fabrici transformate in centre comerciale, locuri de agrement, galerii si cafenele. De neratat este Strada Piotrkowska, cea mai lunga strada comerciala din Polonia, plina de restaurante, magazine, teatre si cladiri istorice. Este un loc perfect pentru o plimbare sau pentru a descoperi viata locala. Cazare la hotel in Lodz.
Plecam spre nordul Poloniei, si ajungem in Torun, oras cladit de Cavalerii Teutoni in 1230. Inscris in patrimoniul UNESCO din 1997, Torun face parte dintr-o pleiada selecta de situri emblematice din Polonia. Orasul vechi pare ca a incremenit in Evul Mediu, afisindu-si maretia prin arhitectura superba, perfect conservata. Din Piata Centrala ne sunt la indemana Primaria Veche, Muzeul Torun, Biserica Sf. Maria, Casa Memoriala Copernicus, Muzeul Turtelor Dulci si ruinele Fortaretei Cavalerilor Teutoni.
Ne asteapta Gdansk, orasul care a devenit faimos datorita liderului de sindicat Lech Walesa si a miscarii politice “Solidaritatea”. Orasul are insa mult mai multa istorie de dezvaluit decat biografia electricianului ajuns presedinte. De indata ce ajungem in vechiul oras ne concentram pe cladirile si monumentele sale: Poarta de Aur, Primaria, Biserica Sf Maria, Muzeul Chihlimbarului, Fantana lui Neptun, portul medieval, cu celebra macara construita in 1444, cea mai veche din Europa. Ruta regilor se termina cand intram pe Strada Mariacka si continuam pe Strada Lunga unde ni se dezvaluie sirul de cafenele, baruri si cluburi de noapte unde viata incepe de abia dupa apusul soarelui.
Moment de ragaz (timp liber):
Seara ne retragem intr-un bar de pe strada Mariacka ca sa degustam taria locala care se numeste Goldwasser. Bautura emblematica a celor din Gdansk este o bautura speciala inventata de un olandez in 1598, Ambrosius Vermeulen. Ingredinetul secret din sticla de Goldwasser este aurul. Firicelele de aur de 22 si 24 de carate, de dimensiuni foarte mici, plutesc si sclipesc in alcool atunci cand agitam bautura. Pretul nu este prohibitiv, asa ca ar fi pacat sa nu ajunga o sticla de Goldwasser la cina cu prietenii.Dupa experienta interesanta pe care am avut-o degustand bautura locala “pretioasa”, ne indreptam spre hotelul nostru din Gdansk si ne pregatim de o noua aventura. Cazare la hotel in Gdansk.
Mic dejun
Dupa micul dejun ne asternem la drum , azi avem de vizitat vechea capitala a cavalerilor teutoni -Malbork. Situat pe malul raului Nogat, la circa 40 km de coasta Marii Baltice, in apropierea orasului Gdańsk, Malbork este cel mai mare castel din lume dupa suprafata, si una dintre cele mai mari constructii de caramida din Europa. A fost construit in Prusia de catre Cavalerii Teutoni, un ordin religios romano-catolic german de cavaleri, in forma tipica a cetatilor cruciate teutone. Ordinul l-a numit Marienburg („Castelul Mariei”). Castelul este un exemplu unic de fortareata medievala, iar la terminarea sa in 1406 a devenit cel mai mare castel de caramida din lume. In decembrie 1997 „Castelul Ordinului Teutonic din Malbork” si Muzeul Castelului Malbork au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Parasim Polonia si ne indreptam spre Lituania. Ajungem in Vilnius, oras al carui centru vechi face parte din patrimoniul mondial UNESCO. In turul nostru pietonal descoperim splendori arhitectonice, religioase si culturale ale orasului: Basilica Sf. Stanislav din Piata Centrala cu al sau turn cu clopotnita complet separat de biserica, cladirea Universitatii, Primaria si Biserica Ruseasca. Ne punem intrebarea, de ce oare acest oras se mai numeste si “Ierusalimul Nordului”? Seara cazare la hotel in Vilnius.
Mic dejun
Continuam si azi sa descoperim Lituania si ne oprim in Klaipeda, al treilea oras ca marime al tarii si un port important la Marea Baltica. Orasul are o atmosfera distincta, cu o combinatie de istorie, cultura si peisaje naturale. Principalele atractii turistice ale orasului sunt : Senamiestis – Centrul vechi al orasului, un loc fermecator cu cladiri istorice, strazi pietruite si o atmosfera de provincie; Portul Klaipeda, un loc animat si faleza orasului care este perfecta pentru o plimbare relaxanta cu un prim plan spectaculos al Marii Baltice; Muzeul Maritim unde se pot vedea exponate despre navigatie, viata pe mare si chiar un far vechi. Parasim Lituania si ne indreptam spre urmatoarea tara baltica, Letonia. Ajungem pe seara in Riga si ne cazam la hotel.
Mic dejun
Capitala Letoniei, Riga asteapta sa ii descoperim frumusetile ascunse. Timp liber la dispozitie pentru a descoperi farmecul orasului, supranumit „Mica Praga”. Mergeti in centrul vechi al orasului, cu al sau aer medieval si veti avea ocazia sa admirati cladiri vechi pastelate, strazi inguste si pavate cu piatra cubica. Prima impresie este de oras muzeu, dar fara aglomeratia tipica altor orase turistice. Unul dintre simbolurile orasului este “Casa cu Pisici”, care are si o poveste interesanta (lasam insotitorului de grup placerea de a o relata). Obiectivele emblematice din Riga sunt Cetatea, Monumentul Libertatii, Biserica Sf. Petru, Casa Capetelor Negre, o cladire baroca absolut superba care ne aminteste de Sibiul nostru. Aflam, trecand prin fata Operei Nationale, ca este orasul natal al celebrului balerin Mihail Barasnikov. Ne impresioneaza Catedrala, aproape la fel de batrana ca Riga (1211). Seara cazare la acelasi hotel din Riga
Mic dejun
Mic dejun. Program liber sau excursie optionala la Tallinn, capitala Estoniei. Tallinn este un oras cu o istorie fascinanta si o atmosfera medievala unica. Ne oprim in orasul vechi inconjurat de zidurile cetatii, obiectiv inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se gaseste si Primaria, o cladire gotica impresionanta datand din secolul al XIV-lea. Admiram Castelul Toompea, situat pe o colina, astazi sediul Parlamentului Estoniei. Este un loc plin de istorie, cu vederi spectaculoase asupra orasului si a Golfului Tallinn. Punem pe lista noastra si o vizita a Catedralei Alexandr Nevsky,o biserica ortodoxa rusa magnifica, situata pe colina Toompea, cu o arhitectura impresionanta si mozaicuri si icoane care decoreaza interiorul. Aspectul medieval al cladirilor si stradutelor inguste contrasteaza cu cafenele cu design interior minimalist de secol XXI. Ne despartim cu greu de Tallinn si ne indreptam spre Riga. Seara sosire si cazare la hotel in Riga.
Mic dejun
Mic dejun. Program liber in Riga sau excursie optionala Jelgava si Rundale. Jelgava este unul dintre cele mai vechi orase din Letonia si are o istorie semnificativa, fiind un important centru cultural si educational. Cel mai important obiectiv turistic din oras este Palatul Jelgava, o cladire baroca impunatoare, care a fost resedinta ducilor de Curlanda si Semigalia in secolele XVII-XVIII. Palatul este in prezent sediul Universitatii de Agricultura din Letonia. Parcul din jurul palatului este un loc minunat pentru plimbari si relaxare. In apropiere se afla si Biserica Sf. Trinitate, una dintre cele mai vechi biserici din oras, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Este un exemplu remarcabil de arhitectura baroca iar turnul biserii ofera o vedere panoramica asupra orasului.
Plecam din Jeglava cu amintiri frumoase si ne indreptam spre urmatorul obiectiv din program –Palatul Rundale, o bijuterie arhitectonica in stil baroc si rococco, opera lui Bartolomeu Francesco Rastrelli, care a fost si arhitectul Palatului de Iarna din Sankt Petersburg. Patrundem intr-o lume distinsa, eleganta, plina de rafinament, culoare si armonie. Palatul Rundale a servit ca resedinta de vara a ducelui Ernst Johann von Biron, cel care a condus Ducatul Courlanda si Semigallia. Constructia palatului a durat aproape 33 de ani, si aflam din istoria locului ca in 1812 in timpul campaniei din Rusia, palatul a servit ca spital armatei lui Napoleon. In prezent, palatul adaposteste un muzeu de arta si ofera o colectie interesanta de mobila de epoca, picturi si artefacte din perioada ducatului de Curlanda.
In cursul dupa amiezii ne vom continua itinerariul catre Kaunas, al doilea oras ca marime al Lituaniei. Cazare la hotel in Kaunas.
Mic dejun
Dupa micul dejun incepem explorarea orasului Kaunas. Situat la confluenta raurilor Nemunas si Neris, orasul combina traditia cu modernitatea, oferind o varietate de atractii culturale, istorice si naturale, iar cele mai notabile se regasesc in Centrul Vechi unde admiram Castelul Kaunas, ce dateaza din secolul al XIV-lea si care este considerat unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului , Biserica Sf. Gheorghe, Piata Primariei si Catedrala Sf Petru si Pavel, a carei constructie a durat mai mult de un secol si care este, printre altele, locul unde este inmormantat Maironis, poetul national la Lituaniei. Plecam din Kaunas complet uimiti de bogatia culturala a acestui oras.
Parasim Lituania si ne indreptam spre Varsovia iar in traseul nostru de neratat este o scurta vizita in orasul Bialystok, situat in nord-estul Poloniei, capitala regiunii Podlaskie. Este un centru cultural si economic important, cunoscut pentru diversitatea sa etnica, istoria sa complexa si peisajele naturale inconjuratoare. Bialystok este un loc fascinant, cu multe atractii care reflecta atat traditiile poloneze, cat si influentele altor culturi din zona. Aici gasim Palatul Branickilor,unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului, construit in stil baroc la sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind adesea denumit “Versailles-ul Poloniei” , datorita arhitecturii sale impresionante si gradinilor formale. Astazi palatul gazduieste Facultatea de Medicina a Universitatii din Bialystok, dar gradinile si parcul din jur sunt deschise vizitatorilor. In apropiere se afla Biserica Sf Nicolae cu o arhitectura distinctiva este un exemplu al influentelor greco-ortodoxe din Bialystok, un oras cu o populatie semnificativa de origine rusa si ucrainiana. In cursul serii ajungem in Varsovia. Cazare la hotel in Varsovia.
Mic dejun
Dupa micul dejun descoperim impreuna Varsovia, iar prima oprire o facem in Centrul Vechi, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Suntem inconjurati de cladiri impunatoare, edificii care au marcat momente cruciale din istoria Poloniei. Ne impresioneaza Catedrala Sf. Ioan, Piata Veche, Fortareata Barbakan, Columna lui Sigismund III, Palatul Regal. Timp liber in Varsovia sau excursie optionala Polonia de Est - Radom si Lublin. Radom, un oras cu o istorie indelungata ne surprinde cu cateva atractii interesante: Catedrala Sf Ioan Botezatorul, o constructie gotica impresionanta, cu un interior remarcabil si o istorie deosebita, Palatul Biskupow, un palat baroc construit in secolul al XVII-lea, care gazduieste evenimente culturale si expozitii, dar si Piata Mare (Rynek) locul unde poti descoperi cladiri istorice si restaurante cu traditie. Ne indreptam spre Lublin, cel mai mare oras din Polonia de est si capitala voievodatului Lublin. Privirea ne este atrasa de Castelul Lublin, o fortificatie medievala reconstruita, care acum gazduieste Muzeul Lublin. De aici este cea mai buna priveliste panoramica asupra orasului. Ne indreptam spre centrul vechi al orasului Stare Miasto, un loc fermecator, cu strazi pietruite si cladiri istorice colorate. Aici se afla Piata Mare (Rynek) si multe restaurante, cafenele si magazine. In apropiere se afla Poarta Cracovia, o poarta medievala bine conservata care face parte din vechile fortificatii ale orasului si care azi este un simbol la orasului. De aici ne indreptam spre Catedrala Lublin, un fost complex monahal detinut de iezuiti, care au ajuns in acest oras al Poloniei in secolul al XVI-lea cu scopul de a combate miscarile religioase non-crestine. Dominata de stilul arhitectural baroc, catedrala a fost realizata in mai multe etape in perioada anilor 1586-1625, de catre arhitectii Jan Marion Brenardoni si Jozef Briccio. In apropiere de altarul din lemn de cedru libanez se afla celebrul portret al “Fecioarei Maria plangand, o copie dupa tabloul Fecioarei Maria de la Jasna Gora. Seara intoarcere la Varsovia pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Dupa micul dejun vom avea transfer spre aeroportul din Varsovia pentru zborul spre tara, amintindu-ne cu drag despre toate locurile minunate pe care le-am vazut, nerabdatori sa pornim iar la drum.
Mic dejun
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Tallinn
Tallinn este un oras cu o istorie fascinanta si o atmosfera medievala unica. Ne oprim in orasul vechi inconjurat de zidurile cetatii, obiectiv inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se gaseste si Primaria, o cladire gotica impresionanta datand din secolul al XIV-lea. Admiram Castelul Toompea, situat pe o colina, astazi sediul Parlamentului Estoniei. Este un loc plin de istorie, cu vederi spectaculoase asupra orasului si a Golfului Tallinn. Punem pe lista noastra si o vizita a Catedralei Alexandr Nevsky,o biserica ortodoxa rusa magnifica, situata pe colina Toompea, cu o arhitectura impresionanta si mozaicuri si icoane care decoreaza interiorul.. Aspectul medieval al cladirilor si stradutelor inguste contrasteaza cu cafenele cu design interior minimalist de secol XXI. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Jeglava si Rundale
Jelgava este unul dintre cele mai vechi orase din Letonia si are o istorie semnificativa, fiind un important centru cultural si educational. Cel mai important obiectiv turistic din oras este Palatul Jelgava, o cladire baroca impunatoare, care a fost resedinta ducilor de Curlanda si Semigalia in secolele XVII-XVIII. Palatul este in prezent sediul Universitatii de Agricultura din Letonia. In apropiere se afla si Biserica Sf. Trinitate, una dintre cele mai vechi biserici din oras, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Este un exemplu remarcabil de arhitectura baroca iar turnul biserii ofera o vedere panoramica asupra orasului. Plecam din Jeglava cu amintiri frumoase si ne indreptam spre urmatorul obiectiv din program –Palatul Rundale, o bijuterie arhitectonica in stil baroc si rococco, opera lui Bartolomeu Francesco Rastrelli, care a servit ca resedinta de vara a ducelui Ernst Johann von Biron, cel care a condus Ducatul Courlanda si Semigallia. Constructia palatului a durat aproape 33 de ani, si aflam din istoria locului ca in 1812 in timpul campaniei din Rusia, palatul a servit ca spital armatei lui Napoleon. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Polonia de Est - Radom si Lublin
Radom, un oras cu o istorie indelungata ne surprinde cu cateva atractii interesante: Catedrala Sf Ioan Botezatorul, o constructie gotica impresionanta, Palatul Biskupow, un palat baroc construit in secolul al XVII-lea, care gazduieste evenimente culturale si expozitii, dar si Piata Mare (Rynek) locul unde poti descoperi cladiri istorice si restaurante cu traditie. Ne indreptam spre Lublin, cel mai mare oras din Polonia de Est si capitala voievodatului Lublin. Aici descoperim : Castelul Lublin, o fortificatie medievala reconstruita, care acum gazduieste Muzeul Lublin, Stare Miasto- centrul vechi al orasului, un loc fermecator, cu strazi pietruite si cladiri istorice colorate, Poarta Cracovia, o poarta medievala bine conservata care face parte din vechile fortificatii ale orasului si care azi este un simbol la orasului si nu in ultimul rand Catedrala Lublin, un fost complex monahal detinut de iezuiti care adaposteste, in apropiere de altarul din lemn de cedru libanez, celebrul portret al “Fecioarei Maria plangand”, o copie dupa tabloul Fecioarei Maria de la Jasna Gora. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out