Lima – Cusco – Sacred Valley – Aguas Calientes – La Paz – Salar – Juliaca – Puno
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 10
Maxim 25
Itinerariu
Intalnire in aeroportul Otopeni. Incepem calatoria spre America Latina si ne imbarcam pe zborul catre Peru.
Sosim in Lima unde suntem intampitati de catre reprezentantul local, apoi vom fi transferati la hotel. Ziua o avem libera pentru a ne odihni sau pentru a explora pe cont propriu capitala - cel mai populat oras din Peru.
Cu o populatie de aproximativ 10 milioane de locuitori, Lima este al cincilea oras ca marime din America Latina. Cunoscuta drept orasul regilor, Lima a fost fondata in 1535 de cuceritorul spaniol Francisco Pizarro.
Lima este unul dintre putinele orase din America de Sud care pastreaza trecutul colonial si in 1991 centrul sau colonial a fost declarat patrimoniu mondial de catre UNESCO.
Dupa mic-dejun avem intreaga zi la dispozitie pentru a explora fermecatoarea metropola Lima, capitala si cel mai mare oras din Peru. Pornim la pas si incepem un tur al principalelor bulevarde, strazi si piete.
Prima oara vedem partea coloniala, adica cea cu puternice influente europene. Astfel ne vom opri in Piata Centrala, unde putem admira Palatul Primariei, Catedrala din Lima si Palatul Guvernamental, trei monumente reprezentative ale stilului colonial grandios si opulent. Catedrala ne poarta prin diferite perioade si stiluri arhitecturale precum Renascentismul si Neoclasicismul, insa si prin istoria religioasa a statului Peru si a unei mari parti din America de Sud.
Turul nostru continua cu Manastirea San Francisco, unde vedem misterioasele catacombe cu rol de cimitir subteran, pline cu oseminte vechi de cateva sute de ani. De aici ne indreptam spre cartierul Pueblo Libre, unde vizitam Muzeul Larco, o frumoasa vila de secol XVIII, ale carui exponate expun povestea precolumbiana a statului Peru, care se intinde pe mai mult de 3000 de ani. Aici vedem o colectie impresionanta de bijuterii din aur si argint, dar si obiecte ritualice si de cult care dovedesc maiestria mestesugarilor Peruvieni antici. Printre altele, vedem si o colectie de piese de arta ceramica erotica, exponate care ne fac o introducere in sexualitatea popoarelor sud-americane din perioada precolumbiana.
Dupa aceste vizite avem timp liber pentru a explora si pentru a ne bucura de capitala Lima dupa bunul plac.
Mic dejun
Dupa micul dejun avem transfer la Aeroportul din Lima, de unde ne imbarcam pentru zborul spre Cusco. Mergem apoi spre Valea Sacra Incasa, pozitionata intre localitatile Ollantaytambo si Pisac. Aceasa zona contine mai multe ruine incase si nu numai.
Facem prima oprire la Pisac, un stravechi sat de munte unde mostenirea culturala autohtona s-a combinat cu influentele coloniale intr-un echilibru perfect, care a creat un cadru de viata ideal pentru locuitori. Luam la pas ulitele linistite ale satului si plecam in cautarea pietelor cu obiecte traditionale de artizanat unde gasim bijuterii, textile si ceramice excelente, lucrate manual. E o ocazie minunata de a lua cadouri si suveniruri pentru cei dragi de acasa. Luam masa de pranz chiar in sat, unde gustam din bunatatile bucatariei traditionale peruane. Dupa acest ospat mergem mai departe si vizitam Ollantaytambo, una dintre ultimele asezari autentice incase, care odinioara era strajuita de o fortareata imensa. Aici gasim un complex arheologic de mari dimensiuni unde cu sute de ani in urma functiona un han ce-i gazduia pe membrii familiei regale si pe diplomati in timpul deplasarilor lungi prin Anzi. Printre ruine putem vedea cateva ziduri si turnuri de aparare care inca stau in picioare.
Mic dejun, pranz
In cursul diminetii avem transfer la Gara Ollantaytambo, de unde ne imbarcam in trenul din Ollantaytambo pentru a calatori spre Aguas Calientes.
Astazi ne concentram atentia asupra cetatii incase Machu Picchu, o veche asezare incasa ridicata in varf de munte pentru a servi drept resedinta familiei regale. Incantatorul sit istoric este considerat azi una dintre cele sapte minuni ale lumii, atat pentru frumusetea si complexitatea asezarii intr-un loc atat de izolat, cat si pentru cadrul natural absolut unic si superb in care a fost asezata. Cercetam in amanunt aceste locuri, aflam detalii interesante despre functia fiecarei componente a sitului si despre viata oamenilor care au trait aici, iar in acelasi timp ne bucuram de privelistea idilica si o imortalizam in sute de fotografii.
Luam masa de pranz la un restaurant din apropiere, apoi luam trenul din Aguas Calientes inapoi catre Cusco, unde vom fi transferati la hotel.
Mic dejun, pranz
Dupa micul dejun incepem un tur al orasului Cusco, o asezare istorica situata in Anzii Peruvieni, care odinioara a fost capitala Imperiului Inca. Explorarea incepe cu o vizita a ruinelor incase, mai exact cu fortareata Sacsayhuaman un gigantic monument construit din blocuri de piatra puse laolalta cu precizie uimitoare.
Ne plimbam prin Piata principala, unde, conform legendei, batul de aur al lui Manco Capac a sapat singur in pamant, aratandu-i unde sa infiinteze orasul apoi mergem pe strada Hatun Rumilloc unde faimoasa piatra din 12 unghiuri este perfect incastrata in zid. Aceasta este o zona de artizanat, una dintre cele mai pitoresti parti ale orasului.
Continuam ziua cu un faimos templu dedicat Zeului Soare - Koricancha, al carui ziduri rotunjite din piatra slefuita sunt considerate cele mai bune opere ale artei incasice. Dupa cucerire, spaniolii au distrus partial templul Koricancha si au pastrat o parte din zidurile acestuia ca baza pentru constructia bisericii dominicane si a manastirii acesteia.
Vizitam Catedrala, construita in secolul al XVI-lea deasupra Palatului Inca din Wiracocha. Construit in 1534, cu blocurile mari de granit rosu extras din Sacsayhuaman, fatada in stil renascentist contrasteaza cu interiorul sau somptuos de stil baroc si plateresco. Are trei coridoare de procesiune si trecerile care comunica cu 2 biserici laterale: Biserica Triumfului si cea a Sfintei Familii.
Spre seara vom pleca din Cusco si zbura catre Lima si apoi La Paz.
Mic dejun
In dimineata acestei zile ajungem in La Paz, capitala Boliviei, care, dintre toate capitalele din lume, se afla la cea mai mare altitudine (6438m). Odata ce-am ajuns, vom fi transferati la hotel, ne odihnim iar apoi vom incepe un tur al orasului.
Acest oras situat in inima muntilor ascunde la fiecare pas o poveste, un mister, o aventura sau o comoara provenita inca din perioada pre hispanica a Boliviei. Vizitam zone istorice stravechi, indigene, coloniale, dar si moderne. Printre cele mai impresionante si mai ofertante obiective din La Paz se numara pietele, iar cea mai speciala este cu siguranta El Mercado de las Brujas, adica piata vrajitoarelor. Aici gasesti o multime de ciudatenii folosite la indeplinirea ritualurilor pagane, insa nu-ti face griji, niciun blestem nu se va abate asupra ta daca mergi sa le vezi sau chiar daca le cumperi. Printre acestea se numara fetusi uscati de lama, folositi in ritualuri care aduc prosperitate si noroc, broaste uscate, potiuni afrodisiace, pene de bufnita, serpi uscati si tot felul de ierburi medicinale. Mai mult, pe strazile de langa piata se plimba persoane in haine de vrajitoare care sustin ca pot face vraji si ritualuri magice.
Dupa ce vizitam piata mergem sa vedem „Valea Lunii”, o suprafata intinsa unde solul este format din lut, care creeaza un tablou asemanator cu cel de pe suprafata lunii. Facem apoi o plimbare cu telecabina, care ne ofera imagini panoramice superbe cu orasul. La lasarea serii ne intoarcem la hotel.
Mic dejun
Parasim capitala La Paz si zburam spre Uyuni, unde vom vizita iconicul lac sarat si Insula Icawasi. Uyuni este un imens desert sarat, cel mai mare de pe glob, situat in Anzii Bolivieni. Anumite portiuni ale desertului sunt deseori acoperite cu apa, astfel ca aici se formeaza lacuri sarate de foarte mica adancime care dau un efect de oglina, care la randul sau creeaza imagini suprarealiste, dandu-ti impresia ca te afli pe suprafata unei planete straine. Cat poti privi in jurul tau este numai oglinda, in care se reflecta culorile fermecatoare ale cerului si crestele muntilor din departare. Mai mult, din acest sol sarat in care nu te-ai astepta sa existe forme de viata rasar cactusi eleganti care contribuie la tabloul suprarealist. Strabatem desertul si ajungem la Insula Incahuasi (Incawasi), o creasta de piatra care rasare din solul sarat, acoperita cu alge, fosile si cactusi batrani care ating inaltimi de pana la 12m. Acest loc este raiul pasionatilor de fotografie, care pot surprinde aici imagini absolut fantastice. Luam masa la Isla Incahuasi, ne umplem memoriile telefoanelor si aparatelor foto cu imagini, apoi plecam spre satul Tahua de la poalele vulcanului Thunupa. Aceasta asezare mica si saracacioasa, situata in mijlocul desertului, reuseste sa ne farmece cu linistea si calmul sau, cu casutele, grajdurile si bisericile din caramida cenusie si cu micile turme de animale care lenevesc la soare si se hranesc cu putinele buruieni care cresc aici.
La lasarea serii ne intoarcem la hotel, unde servim cina si ne odihnim.
Mic dejun, pranz
Luam masa de dimineata la hotel, apoi plecam spre la aeroport, de unde zburam spre La Paz. Odata ce ajungem in La Paz suntem transferati direct la hotel, unde ramanem pana a doua zi.
Asadar avem ziua la dispozitie sa vizitam orasul pe indelete dupa bunul plac.
Mic dejun
Dupa mic-dejun plecam spre Hutajata, o asezare situata pe malul Lacului Titicaca. Odata ajunsi aici vizitam Satul Ecologic Radacinile Anzilor, unde vedem Muzeul Altiplano, Satul Artizanilor, Igluurile din noroi si turnurile mortuare din Urus Chipayas. Tot aici ii cunoastem si pe membrii familiei Limachi, mestesugari traditionali, constructori de barci ecologice cu care vom face si noi o scurta expeditie in apele Oceanului Atlantic.
Ne deplasam pe uscat pana in Cocotoni, unde urcam la bordul navei cu care vom naviga spre Insula Soarelui. Pe aceasta insula vom vizita Marile Scari Incase si Fantana Sacra, despre a carei apa se spune ca aduce tinerete si fericire vesnice. Luam apoi pranzul, iar dupa masa vizitam un mic magazin cu obiecte lucrate manual. Urcam apoi din nou pe nava si mergem sa vizitam Insula Lunii si Templul Fecioarelor Soarelui „Inak Uyu”. Mai avem putin de navigat pana ajungem in Copacabana, o alta asezare de la malul Lacului Titicaca, renumita pentru festivalurile religioase si pentru casele cu acoperisuri rosiatice. Aici vizitam altarul Fecioarei Copacabana. Ultima oprire a zilei este in Puno, un oras din sud-estul statului Peru, unde vom si innopta.
Mic dejun, pranz
Astazi este ultima zi de circuit, ziua in care ne vom intoarce spre casa. Dupa mic-dejun vom zbura spre Lima, apoi spre Bucuresti. Drumul este lung, insa din fericire vom avea multe amintiri si fotografii extraordinare cu care sa ne ocupam timpul si atentia. Cu siguranta nu vom uita curand aceasta calatorie spre taramurile magice ale Americii de Sud.
Sosim in Bucuresti.