Veliko Tarnovo - Meteora- Termopile - Atena- Cap Sounion – Canalul Corint - Epidaurus – Nafplio – Micene - Insula Evia - Delphi - Sofia
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti – Piata Alba Iulia. Tranzitam Bulgaria. Nici nu ne-am obisnuit cu verdele dealurilor bulgaresti care domina peisajele cand ajungem la Veliko Tarnovo “Orasul Tarilor”, fosta capitala a Bulgariei Medievale. Orasul pare desprins din cartile de povesti, asa ca, decidem sa ii exploram farmecul. Fosta Capitala Bulgara ne intrece toate asteptarile: Cetatea Tsarevo domina inaltimile, iar in oras ne incanta stradutele si casele cu aerul lor medieval. Timpul insa ne obliga sa fim mai expeditivi, asa ca facem un tur frugal, sperand sa mai avem drum pe aici ca sa revedem orasul in tihna. Ne intoarcem la autocar, si continuam periplul Balcanic. Ne continuam drumul spre Serres. Cazare in zona Serres – Sidirokastro.
Kalimera! (Buna dimineata!). Plecare spre Ouranoupoli, langa Sfantul Munte Athos, cel mai important complex de manastiri ortodoxe din Grecia. Timp liber pentru plaja, sau optional croaziera (aprox. 2 h 45 min.) pentru a admira 8 din cele 20 de manastiri si schitul Sfanta Ana. Continuam spre capitala Madeconiei - Salonic (Thessaloniki), o metropola frematand de viata, situata pe malul Marii Egee. La un capat al promenadei de pe tarm se afla o statuie impunatoare a lui Alexandru cel Mare, a carui sora vitrega a dat numele orasului. Aceasta s-a casatorit cu regele Kassandros, care a intemeiat orasul. Salonicul este asezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul sau rasaritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. La mica distanta de aceasta artera vei descoperi Arcul lui Galerius, ridicat de imparatul Galerius in anul 303 pentru a-si comemora victoria asupra persilor.
In apropiere se ridica semeata Rotonda, despre care se crede ca a fost construita pentru a deveni mausoleul lui Galerius, desi nu a servit niciodata acestui scop. De-a lungul timpului a fost folosita si ca biserica si ca moschee, iar astazi adaposteste ocazional expozitii de arta. Ne indreptam privirea spre mare si zarim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Insangerat, din cauza ca fusese folosit drept inchisoare si loc de executii. In prezent se afla aici un Muzeu Bizantin care reuneste o multime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii si icoane. Asigura-te ca urci pana pe acoperis, de unde poti admira fumoasa panorama a tarmului din Salonic.
Moment de ragaz (timp liber):
Incercati cu incredere produsele de patiserie si neaparat savurati un Caffé Frappé , o bautura rece, facuta din cafea instant. Originar din Grecia, Frappe-ul a devenit popular dupa cel de-al II-lea razboi mondial, atunci cand ideea de a iesi in oras sa bei o cafea a inceput sa prinda contur. Cafeaua este amestecata cu zahar si este agitata cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul dureaza un minut, continutul este apoi turnat in pahar peste care se adauga gheata, apa rece si lapte.
Dupa ce ne-am delectat cu delicioasa bautura ne indreptam pasii spre Biserica Sf. Dumitru – cea mai mare biserica din Grecia, cu hramul sfantului protector al orasului. Cladirea a fost reconstruita in 1917, in urma unui incendiu care a devastat orasul, fiind ridicata pe locul in care romanii l-au ucis pe Sfantul Dimitrios in anul 305, pentru refuzul de a renunta la credinta lui. Lasam in urma frumosul oras de la Marea Egee si ne indreptam spre hotelul nostru situat pe Riviera Olimpului. Cazare la hotel.
Noua zi promite tot ce e mai bun din doua lumi atat de diferite, si totusi atat de similare: Meteora si Atena, un lacas sfant si o capitala a zeilor.
Ne indreptam pasii spre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos, si monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta cateva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile manastirilor asezate chiar pe crestele stancilor inalte ca niste fortarete redutabile. Aflat intr-o padure de stanci, deasupra Marii Egee, complexul Meteora mai gazduieste 6 manastiri, din 24 cate au fost initial, ruine si pesteri ale sihastrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim manastirile Marele Meteor, Varlaam si Sfanta Treime. Cea mai importanta manastire din complex este cea a Marelui Meteor, construita in secolul XIV. Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie care a vizitat aceasta manastire, in anul 1921.
Moment de ragaz (timp liber):
Dupa ce ne-am incarcat sufleteste ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi cateva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteti achizitiona si dumneavoastra una dintre aceste icoane lucrate manual de catre mesterii locali.
Dupa vizitarea locurilor sfinte, continuam drumul spre Atena cu un scurt popas la Termopile, locul eroicei batalii intre Spartani si Persi. In cursul serii ajungem in Atena , leaganul civilizatiei occidentale. Cazare in Atena.
Pornim motoarele, dimineata devreme, dupa micul dejun. La fiecare pas ne lovim de mitologie, facem salturi in timp, de la Titani pana la zeii din Olimp, ajungand la unele dintre cele mai cunoscute monumente din Atena. Insotiti de catre ghidul local vom vizita situl Acropolis, in care vom descoperi Partenonul, Teatrul lui Dionis, Templul lui Nike, Templul Erechtheion si Sanctuarul Asclepius.
Vom explora Templul lui Zeus, Antica Agora, Templul lui Hefaistos si vechiul cimitir Keramikos. Vom afla miturile grecilor despre zeii si eroii lor si adevarurile din spatele lor, totodata bucurandu-ne de privelisti minunate.
Ne continuam vizita in Atena cu un tur panoramic de oras : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic.
O campanie recenta care promoveaza capitala Greciei suna astfel: #Vorbeste ateniana! Fii atenian!#. Un indemn simplu caruia nu ne putem impotrivi. Iar cel mai bun mod de a invata limba atenienilor este prin a repeta specialitatile grecesti, citind meniul la o taverna din cartierul Plaka.
Moment de ragaz (timp liber):
O cina intr-o taverna din cartierul Plaka din Atena trebuie savurata precum o avalansa de senzatii (program optional). Iar experienta culinara este ca o calatorie prin toata Grecia - cu insule, mari, munti si gradini verzi, roditoare. Savureaza fiecare inghititura din traditionalele souvlaki, tzatziki, sau dolmadakia (versiunea greceasca a sarmalelor), dar si pestele si fructele de mare proaspete. Stropeste-le din plin cu un pahar de vin autohton, ouzo sau tsipouro. Iar desertul din iaurt bogat, biscuiti crocanti, migdale si nuci peste care se varsa cativa stropi de miere de culoarea chihlimbarului te vor face sa vorbesti greceste.
Dupa turul istoric, avem program liber in Atena sau, optional, cei care simt ca vor sa mai descopere Grecia, locurile ei pitoresti si zeii sai mareti, sunt invitati sa viziteze Cap Sounion, situat in sudul Peninsulei Attica, renumit atat pentru rolul de sanctuar de la malul marii, cat si pentru ruinele Templelor Atenei si ale lui Poseidon. Daca va doriti sa urmariti un apus de soare grecesc, deasupra marii, insotiti de zeul apelor, atunci haideti in excursia la Cap Sounion si nu veti regreta. Ne intoarcem in capitala Greciei si ne cazam la acelasi hotel.
Mic dejun. A doua zi ne rezerva si mai mult timp pentru a explora Capitala, in caz ca vrem sa cautam suveniruri sau sa vizitam complexul muzeal Benaki, cu o colectie impresionanta de obiecte si artefacte din perioada crestin-bizantina, islamica, dar si portelan sau jucarii antice provenind din China antica. Cei pasionati de sportul rege ar putea face un ocol scurt pana la stadionul celei mai iubite echipe de fotbal din Grecia, FC Panathinaicos, inconjurat de parcuri intinse.
Pentru cei care doresc sa descopere si alte locuri frumoase ale vechii Grecii va propunem excursia optionala in Peloponez considerata pe drept #inima Eladei, locul in care Hercule a invins leul din Nemeea, si unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena.
Potrivit legendei, Peloponezul este locul de unde au pornit Argonautii in cautarea lanii de aur. Prima noastra oprire va fi la Canalul Corint, un canal artificial care leaga Golful Corint din Marea Ionica de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul a fost construit intre anii 1881 – 1893 si are o lungime de 6,3 km .
Moment de ragaz (timp liber):
Ia-ti camera foto si inima in dinti si paseste pe pasarela care leaga Grecia Continentala de Peninsula Peloponez, situata la circa 100 m inaltime fata de nivelul marii. De aici poti cuprinde cu pivirea cele doua mari si cu ceva noroc, te-ai putea afla acolo exact cand, printre peretii sai ingusti si abrupti care strabat intreaga distanta dintre Golful Corint si Marea Egee, trece cate o nava.
Ne continuam excursia noastra prin Peloponez cu oprire la Micene, unde descoperim Mormantul lui Agamemnon dar si ruinele fostei cetati, inconjurata de “ziduri ciclopice”, construite conform legendei de catre fiinte mitologice. Situl arheologic de aici a fost inclus in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO inca din 1999 iar in cadrul Muzeului de Arheologie vei descoperi o impresionanta colectie de obiecte si artefacte ce atesta traditiile si istoria civilizatiei miceniene, cel mai faimos exponat fiind masca de aur a regelui Agamemnon. Urmeaza Nafplio, unde privirile ne sunt furate de fortificatiile Castelului Palamidi, strategic ridicate pe faleza inalta si stancoasa pentru a face fata atacurilor ce amenintau odinioara tinuturile Peloponeze. Excursia noastra se incheie cu Epidaurus, locul nasterii lui Asclepios, zeul Medicinei. Teatrul Antic de aici este considerat ca avand cea mai buna acustica din lume.
Dupa ziua de azi suntem mai bogati in cunostinte despre istoria antica a Greciei si in drumul spre hotelul nostru din Atena ne reamintim reperele zilei. Cazare in Atena la acelasi hotel.
Mic dejun
Mic dejun. Timp liber in Atena sau va propunem un program optional inedit, excursie in Insula Evia. Vom vizita Manastirea Sf Ioan Rusul care se afla intr-un cadru natural superb inconjurata de munti impaduriti si cu o arhitectura specifica greaca. Este dedicata unui martir din Ucraina care si-a pierdut viata in Imperiul Otoman unde fusese luat ca sclav prin secolul XVIII si a carui moaste au fost aduse din Asia Minor in 1923 odata cu schimbul de populatie. Ne indreptam spre Chalkis, orasul principal al insulei Evia, situat in cel mai ingust punct al Stramtorii Euripos. Admiram Castelul Karababa, construit probabil de turci in 1684 pentru a proteja Chalkis de venetieni. A fost proiectat de venetianul Gerolimo Galopo, iar forma sa arhitecturala este mai mult europeana decat turceasca. Cetatea a fost asediata fara succes de venetienii din Morozini in 1688, iar turcii au reusit sa o pastreze pana la eliberarea greceasca, cand au predat-o statului grec dupa tratatul din 1833. Seara ne intoarcem la Atena pentru cazare la acelasi hotel.
Mic dejun
Mic dejun. Parasim cu regret capitala Greciei si ne indreptam spre situl de la Delphi, considerat de catre grecii anitici centrul lumii. Aflat pe versantul sudic al Muntelui Parnas, cu deschidere asupra unei vai largi, plina de maslini, care se revara catre coasta, locul acesta este pe bune dreptate de neuitat. Cand vizitezi Delfi, iei parte la o traditie care dureaza de peste 3.000 de ani. In secolul al XII-lea i.e.n, aici au inceput sa vina primii pelerini sa afle raspunsurile Pythiei, cea mai faimoasa preoteasa a oracolului. Momentul obisnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a saptea zi din luna, cand oricine putea pune intrebari oracolului si putea cere indrumare in orice privinta, fie ca era vorba despre lucruri importante sau nu. Preoteasa era o femeie, cu varsta de peste 50 de ani, cu reputatie ireprossabila, despre care se credea ca primise darul profetiei de la zeul Apollo.
Drumul continua spre Riviera Olimpului, trecand pe langa orasele Lamia, Larissa, dar si pe langa castelul bizantin de la Platamonas. Fortificatia, datand din secolul X, este amplasata la poalele Muntelui Olimp, cu pozitie strategica asupra drumului de legatura dintre Macedonia si Thessalia si Grecia de Sud. Ajungem la hotelul nostru si avem timp liber pentru ultimele cumparaturi pentru cei dragi de acasa. Cazare hotel pe Riviera Olimpului.
Mic dejun
Mic dejun. Antio, ta leme sindoma!...! (La revedere, ne revedem curand...!) Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capitala acesteia – Sofia. Aici pasim in impunatoarea catedrala Alexandr Nevski, ridicata in stil neobizantin in perioada 1904-1912 pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana. Ne continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in cursul serii.
Mic dejun
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Cap Sounion
Pentru cei care simt ca vor sa mai descopere Grecia, locurile ei pitoresti si zeii sai mareti, sunt invitati sa viziteze Cap Sounion, situat in sudul Peninsulei Attica, renumit atat pentru rolul de sanctuar de la malul marii, cat si pentru ruinele Templelor Atenei si ale lui Poseidon. Daca va doriti sa urmariti un apus de soare grecesc, deasupra marii, insotiti de zeul apelor, atunci haideti in excursia la Cap Sounion si nu veti regreta.. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Croaziera Athos
Ajungem in Ouranopolis de unde ne imbarcam pe un vas de croaziera care va incojura Muntele Athos si ne va permite sa admiram 8 din cele 20 de manastiri si Schitul Sf Ana. Unele dintre acestea sunt spectaculoase, fiind asezate pe varfuri de stanca in asa fel incat iti vine sa te intrebi cum de a fost cu putinta construirea lor. Pretul include : transport autocar pana Ouranopolis si croaziera de aprox 2 h 45 minute in jurul muntelui Athos
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie in Peloponez
Va propunem excursia optionala in Peloponez considerata pe drept #inima Eladei, locul in care Hercule a invins leul din Nemeea, si unde a fugit Paris al Troiei cu frumoasa Elena. Prima noastra oprire va fi la Canalul Corint, un canal artificial care leaga Golful Corint din Marea Ionica de Golful Saronic din Marea Egee. In programul zilei sunt incluse si vizite la Micene, unde descoperim Mormantul lui Agamemnon dar si la Nafplio, unde privirile ne sunt furate de fortificatiile Castelului Palamidi. Excursia noastra se incheie cu Epidaurus, locul nasterii lui Asclepios, zeul Medicinei. Teatrul Antic de aici este considerat ca avand cea mai buna acustica din lume. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Seara greceasca
Incepem vizita pe Insula Evia cu o oprire la Manastirea Sf Ioan Rusul care se afla intr-un cadru natural superb inconjurata de munti impaduriti si cu o arhitectura specifica greaca. Ne indreptam spre Chalkis, orasul principal al insulei Evia, situat in cel mai ingust punct al Stramtorii Euripos. Admiram Castelul Karababa, construit probabil de turci in 1684 pentru a proteja Chalkis de venetieni. A fost proiectat de venetianul Gerolimo Galopo, iar forma sa arhitecturala este mai mult europeana decat turceasca. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie in Insula Evia
Incepem vizita pe Insula Evia cu o oprire la Manastirea Sf Ioan Rusul care se afla intr-un cadru natural superb inconjurata de munti impaduriti si cu o arhitectura specifica greaca. Ne indreptam spre Chalkis, orasul principal al insulei Evia, situat in cel mai ingust punct al Stramtorii Euripos. Admiram Castelul Karababa, construit probabil de turci in 1684 pentru a proteja Chalkis de venetieni. A fost proiectat de venetianul Gerolimo Galopo, iar forma sa arhitecturala este mai mult europeana decat turceasca. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out