Napoli – Pompei – Vezuviu – Capri – Sorrento – Matera – Alberobello - Lecce – Ostuni – Bari – Polignano a Mare -Salerno- Amalfi – Positano
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 40
Itinerariu
Sosim cu avionul in Napoli, apoi plecam spre Sorrento. Ca o poarta spre Coasta Amalfitana, acest oras ne va ului cu panorama ametitoare asupra marii si cu aerul de vacanta pe care il emana, oricand il vizitam. Ne oprim in Centrul Vechi, plin de cladiri cu obloane verzi si ne pierdem pe stradutele inguste pline de turisti si de magazine cu produse locale: Limoncello, sapunuri si diverse produse cosmetice cu aroma de lamaie, numai bune de achizitionat ca suvenir pentru cei dragi. Punctele forte ale orasului sunt : Piata Tasso si Panorama asupra portului. Ne retragem la hotel pentru odihna.
Cazare in zona Sorrento.
Program liber sau excursie optionala Napoli si Pompei.
Ne incepem excursia de astazi cu o vizita la Pompei pentru o veritabila calatorie in timp pana acum 2.000 de ani. Daca aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, la inceputul mileniul I, Pompeiul ar fi fost o alta colonie minora distrusa de trecerea timpului. In schimb a fost conservat pentru posteritate de eruptia vulcanului, cand cladirile si o parte din locuitorii sai au fost ingropati sub un munte de cenusa si materii vulcanice. Si au ramas asa, ingropati, pana in secolul al XVIII-lea, cand o serie de texte vechi au scos la iveala existenta acestui oras. Casele au ramas intacte in mare parte si contin inca mobila, ornamente, chiar si tacamuri, lampi si ustensile de bucatarie. Vedem Amfiteatrul, Gymnasiumul care ascunde o piscina in mijloc, dar si Templul lui Apollo si Basilica.
Dupa amiaza vom face o incursiune in forfota si haosul atat de pitoresc din Napoli, un oras atat de italienesc incat, practic a devenit aproape un cliseu - un oras al pizzeriilor, al operei, al pietelor aglomerate, al Sophiei Loren (nascuta in apropiere), un oras microbist, religios si familist. Urmam traseul turistic clasic si ne oprim pentru poze la Castel Nuovo, Teatrul San Carlo, Palatul Regal si in Piata Plebiscitului.
Moment de ragaz (timp liber):
Suntem in Napoli, locul unde se spune ca s-a inventat pizza. Mergand la pas pe Via dei Tribunali, gasim cateva pizzerii care ne imbie la degustarea celebrului preparat. Recomandam simpla Margherita – cu rosii si busuioc proaspat scaldate in mozzarella de bivolita, apoi savurati un pahar de limoncello si crema di limone asa ca sa intram in atmosfera locala.
Dupa ce ne-am incarcat bateriile, ne intoarcem la Sorrento, unde innoptam.
Program liber sau excursie optionala in Insula Capri. Mergem pe magica insula Capri, unde avem toata ziua la dispozitie sa descoperim un taram idilic, cu strazi pitoresti de piatra si flori frumos colorate la fiecare pas. Mai peste tot, buticurile cu obiecte de artizanat sunt o atractie careia cu greu ii poti rezista, mai ales atunci cand localnicii te vor tenta cu ciocolata. Vizitam vila Axel Munthe, gradinile Augustus, Vila lui Tiberius, stradutele intortocheate unde nu au voie masinile si admiram casele albe cu arcade care indulcesc geometria coastei.
Moment de ragaz (timp liber):
Daca tot suntem in sudul Italiei trebuie sa gustam „Limoncello”, acesta se prepara numai cu lamai din Sorrento, care au un suc putin acidulat si uleiuri extrem de fine care exista in coaja lor.
Seara intoarcere pentru cazare la acelasi hotel din zona Sorrento.
Ne bucuram de o noua zi pe insorita coasta de sud a Italiei. Pornim spre Matera, care se afla intr-un canion sculptat de raul Gravina si care face parte din patrimoniul UNESCO. Cel mai probabil, acesta este al treilea cel mai indelungat locuit oras din lume, iar aspectul locului o demonstreaza fara doar si poate. Continuam cu o vizita in Alberobello, oraselul aparte din Bari care pare locuit de piticii din povesti. Se remarca prin cele o mie de trulli, niste case rotunde cu tavan boltit si acoperis conic din piatra a caror origine nu este nici acum cunoscuta.
Cazare in zona Bari – Alberobello.
Program liber, sau excursie optionala Lecce & Ostuni. Plecam spre Lecce, despre care italienii spun ca este „diamantul” zonei Puglia. Orasul are o omogenitate greu de egalat, data de multitudinea de cladiri baroce ridicate in secolul al XVII-lea. Vizitam Basilica di Santa Croce, cu splendidele sale elementele decorative dantelate, Catedrala si Palazzo Vescovile. Plecam apoi spre Ostuni, care arata precum o tiara plina de perle si ascunde comori nebanuite. Pe strazile sale pietruite, pare ca este tot timpul vara, iar uleiul de masline fabricat aici se vinde in toata lumea, la fel ca si vinul local.
Ne intoarcem la hotel in zona Bari - Alberobello.
Pornim spre Bari, "calcaiul Italiei" - al 2 lea oras ca marime din sudul tarii, dupa Napoli. Orasul are peste 2.200 de ani atestati, timp in care a trecut de la statutul de important oras roman la cel de loc de tranzit si depozitare a sclavilor capturati prin sud-estul Europei, la pozitia de emirat, fiind distrus din temelii de mai multe ori. Este impartit in doua : Bari Vecchia , partea veche a orasului, plina de stradute inghesuite, biserici si cladiri istorice care confera zonei un aer medieval si Borgo Murattiano, cartierul nou inaugurat in 1813 de catre Maresalul Murat, numit de catre Napoleon Bonaparte la conducerea Regatului Neapolelui (din care facea parte si Bari), care a fost conceput ca un dreptunghi perfect cu strazi largi paralele si perpendiculare, intretaiate de piatete elegante mai ales prin prisma cladirilor aristocratice construite in stilul specific de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX. Delimitarea dintre cele doua parti ale orasului o face Corso Vittorio Emanuele II, o artera plina de magazine, hoteluri si restaurante care porneste din dreptul Teatrului Margherita, si se termina la gradina Piazza Garibaldi.
Bari se poate lauda cu nenumarate biserici si catedrale ridicate acum cateva sute de ani, un castel, piatete vechi, muzee, teatre, palate si vile vechi si impozante. Cea mai cunoscuta este Catedrala San Nicola, patronul orasului, locul unde se afla momantul Sfantului Nicolae, ocrotitor la copiior, dar si al negustorilor si marinarilor. A fost construita in secolul al XVII-lea pentru a adaposti moastele Sfantului, furate, de un grup de marinari din Bari, din Mira Lichiei (astazi localitatea Demre din sudul Turciei). O alta cladire remarcabila este Catedrala San Sabino, a carei constructie a inceput in anul 1034 in stil bizantin, insa distrusa in 1156 si refacuta intre 1170-1178 in stil romanic. In partea de sus rozeta decorata cu figuri ciudate este cea originala iar in cripta interioara sunt adapostite moastele Sf. Sabin si Icoana Madonnei Odigitria.
Moment de ragaz (timp liber):
Bari are stradute inguste, galagioase, unde oamenii care locuiesc aici iti zambesc si lasa usile de la intrare larg deschise. Simti ca ai invadat un spatiu privat, ca ai nimerit, fara sa iti dai seama, in sufrageria cuiva. Sau, mai degraba, intr-o bucatarie unde gospodinele pregatesc un fel de paste, numite orecchiette afara pe mese, in plina strada, spre deliciul turistilor si, ca sa fie totul autentic se ofera sa iti dea o lectie.... de preparare a acestor orecchiette ..cu brooli, usturoi, rosii si branza ricotta. Nu uitati sa asezonati pastele cu Prosecco sau Verdiso. Pofta buna!
Ne continuam calatoria noastra de azi si ne vom opri in Polignano a Mare pentru a ajunge pana la fotogenica plaja Lama Monachile, o plaja cu pietricele, apa verde-azurie, incadrata de stanci aproape verticale si demna de o carte postala.
Cea mai importanta cladire din centrul vechi este Santa Maria Assunata, sfiintita in 1295 si care a servit drept catedrala pana in anul 1818. Cladirea este un amestec de gotic si baroc despre care se spune ca este construita pe locul unui templu pagan din antichitate. Sus pe mal se afla statuia lui Domenico Modugno, nascut pe aceste meleaguri, renumit pentru al sau cantec “ Volare”.
Moment de ragaz (timp liber):
Pentru ca suntem in Polignano a Mare de ce sa nu profitam putin de briza calduta a Marii Adriatice si sa mergem la plaja! Savurati un pranz in stil Italian si relaxati-va pe sezlong pe malul marii! Nu uitati costumul de baie si ochelarii de soare!
Ne continuam drumul pana la Salerno, frumosul orasel de la malul Mediteranei. Seara ajungem in zona Salerno, la capatul de nord al golfului cu acelasi nume, acolo unde dealurile peninsulei Sorrento aluneca in Marea Tireniana. Atractiile orasului sunt : Promenada, Cetatea Arechi, Domul, nenumaratele biserici si parcuri, precum si cladirile vechi din centrul medieval. Seara in zona Salerno.
Ne indreptam spre Sorrento de unde, optional ne putem urca bordul unui vas de croaziera si parcurgem drumul pana la Amalfi cu oprire in Positano. Un loc pe care ar trebui sa il vedem macar o data in viata, Coasta Amalfitana ne va seduce iremediabil. Intr-o scena dramatica, dar atat de romantica, muntii par ca plonjeaza in apa, imbratisand stancile si padurile verzi ale uscatului. Cu marea de un azur sublim si cu piatete desprinde din cartile postale, oraselele care brazdeaza coasta par magice. In 1953, scriitorul american John Steinbeck s-a indragostit de Positano si a publicat un articol care a atras atentia lumii intregi si a adus milioane de turisti aici. Continuam ziua in Amalfi, cochetul oras pe care il putem strabate la pas in doar 20 de minute.
Moment de ragaz (timp liber):
Mancarurile locale sunt fabuloase si va recomandam sa gustati un pasticciotti, un produs de patiserie umplut cu cirese proaspete si crema de vanilie.
Ne oprim la Catedrala, ridicata in secolul al IX-lea si ne plimbam pe stradutele care stralucesc in lumina razelor. In cursul serii ajungem in Napoli. Cazare in zona Napoli.
Indragostiti de taramurile sudice ale Italiei, plecam cu avionul spre Romania, gata sa povestim tuturor despre farmecul inegalabil al zonei.
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Pompei si Vezuiu
Nici un alt oras din Italia nu evoca atat de puternic realitatea vechiului Imperiu Roman asa cum o face Pompeiul. Daca aici nu s-ar fi produs cel mai devastator cataclism din istorie, inceputul mileniul I, Pompeiul ar fi fost o alta colonie minora distrusa de trecerea timpului. In schimb a fost conservat pentru posteritate de eruptia vulcanului, cand cladirile si o parte din locuitorii sai au fost ingropati sub un munte de cenusa si materii vulcanice. Si au ramas asa, ingropati, pana in secolul al XVIII-lea, cand o serie de texte vechi au scos la iveala existenta acestui oras. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie Lecce si Ostuni
Plecam spre Lecce, despre care italienii spun ca este „diamantul” zonei Puglia. Orasul are o omogenitate greu de egalat, data de multitudinea de cladiri baroce ridicate in secolul al XVII-lea. Vizitam Basilica di Santa Croce, cu splendidele sale elementele decorative dantelate, Catedrala si Palazzo Vescovile. Plecam apoi spre Ostuni, care arata precum o tiara plina de perle si ascunde comori nebanuite. Pe strazile sale pietruite, pare ca este tot timpul vara, iar uleiul de masline fabricat aici se vinde in toata lumea, la fel ca si vinul local. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Croaziera Insula Capri
Mergem pe magica insula Capri, unde avem toata ziua la dispozitie sa descoperim un taram idilic, cu strazi pitoresti de piatra si flori frumos colorate la fiecare pas. Mai peste tot, buticurile cu obiecte de artizanat sunt o atractie careia cu greu ii poti rezista, mai ales atunci cand localnicii te vor tenta cu ciocolata. Vizitam vila Axel Munthe, gradinile Augustus, Vila lui Tiberius, stradutele intortocheate unde nu au voie masinile si admiram casele albe cu arcade care indulcesc geometria coastei. Pretul include: transfer pana in port, bilete de ferry, microbuz local in insula
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Croaziera Positano, Amalfi
Ne indreptam spre Sorrento unde urcam la bordul unui vas de croaziera si parcurgem drumul pana la Amalfi cu oprire in Positano. Un loc pe care ar trebui sa il vedem macar o data in viata, Coasta Amalfitana ne va seduce iremediabil. Intr-o scena dramatica, dar atat de romantica, muntii par ca plonjeaza in apa, imbratisand stancile si padurile verzi ale uscatului. Cu marea de un azur sublim si cu piatete desprinde din cartile postale, oraselele care brazdeaza coasta par magice. Continuam ziua in Amalfi, cochetul oras unde trecem pragul frumoasei Catedrale, ridicata in secolul al IX-lea si ne plimbam pe stradutele care stralucesc in lumina razelor. Pretul include: transport autocar pana in port si bilet de croaziera
de la
/pers.
O adaugi la check-out