Delhi – Agra – Fatehpur Sikri – Taj Mahal – Paro – Thimpu – Budda Point (Kuensel Phodrang) – Changangkha Lhakhang – Punakha – Paro – Kathmandu
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 10
Maxim 25
Itinerariu
Prezentare in Aeroportul Bucuresti Otopeni pentru zborul cu escala spre Delhi.
La aterizarea in Delhi, suntem intampinati de ghidul local si ne indreptam spre Agra, in provincia Uttar Pradesh, loc ce reuneste o parte dintre cele mai fascinante obiective ale Indiei. Dupa formalitatile de check in la hotel incepem circuitul in India cu o vizita la Taj Mahal, unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume, pentru ridicarea caruia a fost nevoie de 22 de ani, 20.000 de oameni si 1000 de elefanti. Experienta este dificil de redat in cuvinte: descris de poetul indian Rabindranath Tagore ca „o lacrima pe obrazul timpului”, Taj Mahal a luat nastere din dragostea infinita pe care Sahul Jahan i-a purtat-o nevestei sale Mumtaz Mahal, iar acest lucru lasa indiferent niciun vizitator, indiferent daca este la prima sau la a zecea vizita.
Ne continuam ziua cu o oprire la Fortul din Agra, aflat la doar cativa kilometri de Taj Mahal, fortificatie care adaposteste Palatul Jahangir, doua moschei si cateva gradini fabuloase care au rezistat istorie pentru a povesti peste sute de ani despre maretia Imperiului Mogul. Urmatoarea oprire este la Mausoleul Marelui Vizir Itimad-Ud Daulah, format din cateva cladiri principale, dar si gradini si cladiri secundare, considerat din punct de vedere al stilului arhitectural o inspiratie si un precursor pentru Taj Mahal.
Cina
Dupa micul dejun pornim spre Delhi insotiti de ghidul local. Facem un tur al orasului vechi, ale carui ziduri fortificate dateaza din secolul al XVII-lea vizitand Jama Masjid, cea mai mare moschee din India, construita in 1656. Ne indreptam spre Chandni Chowk, odinioara centrul orasului Delhi, o piata exotica si pitoreasca, plina de bazare, magazine si diverse ateliere.
Moment de ragaz (timp liber):
Pentru o experienta locala inedita va invitam la o scurta o plimbare cu ricsa prin piata Chandni Chowk, unde vei avea ocazia sa interactionezi cu localnicii.
Ajungem apoi la Red Fort (Fortul Rosu), cel mai important monument al orasului si palat al Imperiului Mughal construit de catre Shah Jaehan in anul 1648. Vizita noastra continua cu New Delhi, oras planificat si construit pentru a deveni capitala incepand din anul 1911 si care a continuat sa fie capitala si dupa retragerea trupelor britanice. Se viziteaza Rhaj Ghat, memorial inchinat lui Mahtma Ghandi, considerat Parintele Natiunii, o platforma de marmura neagra care marcheaza locul unde la 31.01.1948 a avut loc ceremonia de incinerare a ramasitelor pamantesti ale conducatorului. Admiram in turul nostru panoramic Indian Gate (Poarta Indiei), memorial construit in 1931 si dedicat eroilor cazuti in Primul si al doilea Razboi Mondial, Rashtrapati Bhawan (Palatul Prezindential), construit in 1931, dar care pana in 1950 a servit drept resedinta pentru Guvernatorul General la Indiei Britanice, Mormantul imparatului Mogul Humayum, construit in 1562 si inclus in patrimoniul UNESCO inca din 1993, una din primele constructii ale stilulul arhitectural Mughal. Programul de vizita in Delhi se incheie cu Minaretul Qutub, a carui inaltime de 72 m il plaseaza pe primul loc in lume intre cele mai inalte minarete din caramida din lume. A fost construit in 1206 de catre Qutub-ud-din-Aybak iar azi face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Mic dejun, cina
Intr-o zi fara nori, zborul pana la Paro, orasul care gazduieste aeroportul international din Bhutan, este o experienta incredibila si spectaculoasa. Din avion putem avea o priveliste fantastica asupra Muntilor Himalaya si putem vedea Muntii Everest, Kanchenjunga si Makalu, dar si varfurile bhutaneze vesnic inzapezite Jhomolhari, Jichu Drake si Tserimgang. Calatoria ofera privelisti fascinante si o coborare incitanta in Regat. Primul cadou al Bhutanului, pe masura ce debarcati din avion, va fi aerul proaspat si rece de munte.
Odata ajunsi in Paro pasiti in Bhutan, regatul in care natura este inca neimblanzita si cultura budista neschimbata de secole! O tara mica, cu aproximativ 700.000 de locuitori, Bhutanul este celebru pentru ca masoara prosperitatea populatiei in indice de fericire si nu in produs intern brut, dar si pentru ca are o politica foarte stricta in ceea ce priveste turismul, pana acum cinci decenii avand avut granitele inchise pentru a-si pastra cultura intacta.
Dupa formalitatile de imigrare si colectarea bagajelor, vom fi intampinati de catre ghidul local, iar apoi vom conduce la Thimphu, capitala Bhutanului, cu oprire pe drum la Chuzom, la confluenta raurilor Thimphu si Paro. Trei stiluri diferite de stupa; Tibetanul, nepalezul si bhutanezul impodobesc aceasta confluenta. Cu putin timp inainte de a ajunge la Chuzom, vom vedea in stanga Tschogang Lhakhang, „templul calului excelent”. Este un templu privat, construit in secolul al XV-lea, ca rezultat al vizitei de la Balaha, excelentul cal, o manifestare a lui Chenrezig, plin de compasiune Buddha.
Thimphu, capitala Bhutanului si centrul guvernului, religiei si comertului, este un oras unic, cu un amestec neobisnuit de dezvoltare moderna alaturi de traditii stravechi. Cu o populatie de aproximativ 90.000 de locuitori, este probabil singura capitala a lumii fara semafor.
Seara facem o plimbare exploratorie pe strada principala din Thimphu si zona pietei. Vizitam, de asemenea, Bazarul Mestesugurilor Locale, pentru a cauta exemple de arte traditionale frumoase din Bhutan. Aici puteti cumpara textile tesute manual, picturi Thangkha, masti, ceramica, sculpturi in ardezie si lemn, bijuterii, articole interesante realizate din materiale locale.
Mic dejun, cina
Dupa micul dejun, vizitam Buddha Point (Kuensel Phodrang). Situat la o scurta calatorie din centrul capitalei, vizitatorii pot obtine o privire de ansamblu fascinanta asupra vaii Thimphu din punctul Buddha (Kuensel Phodrang) si sa admire cea mai mare statuie din tara (cu o inaltime de peste 50 de metri).
Incepem apoi „Drumul natural al lui Buddha” de la punctul Buddha pana ce pornim pe traseu, vom fi intampinati de mii de steaguri de rugaciune si imbratisati de o padure curata de pini, mesteacan si rododendron. Traseul este bine intretinut si in unele locuri de-a lungul drumului sunt amenajate foisoare de unde putem avea o vedere spectaculoasa asupra vaii Thimphu ce se termina la Changangkha Lhakhang.
Continuam sa vizitam Changangkha Lhakhang, care este o fortareata ca un templu si o scoala monahala asezata pe o creasta deasupra Thimphu, la sud de Motithang. Templul a fost infiintat in secolul al XII-lea pe un loc ales de Lama PhajoDrugomShigpo, care a venit din Tibet. Statuia centrala aici este Chenrezig intr-o manifestare cu 11 capete.
Dupa pranz ne indreptam catre Pangri Zampa, una dintre cele mai vechi manastiri din Bhutan din secolul al XVI-lea, situata chiar la nord de Thimphu. Aici este o scoala monahala in care calugarii studentilor budisti invata lamaismul si astrologia bazate pe filozofia budista. Ulterior facem o vizita la oficiul postal din Bhutan, serviciu lansat pentru prima data pe 10 octombrie 1962, odata cu deschiderea unui oficiu postal in Phuentsholing. In acelasi an, s-au deschis si oficii postale in Paro si Thimphu.
Urmatoarea noastra oprire va fi la Fabrica traditionala de fabricare a hartiei, care cuprinde doua intreprinderi; unitatea din Thimphu produce hartie traditionala realizata manual din plante naturale, in principal din speciile de plante „Daphne”, care este rezistenta la insecte. Cealalta unitate din Jimina, la 22 km de centrul orasului Thimphu, recicleaza deseurile de hartie. Hartiile traditionale realizate manual sunt utilizate pe scara larga pentru scrieri religioase, materiale de ambalare, genti de mana, abajururi, plicuri, calendare. Hartia seamana foarte mult cu washi japonez si, de fapt, o multime de hartie din Bhutan este exportata si in Japonia.
Seara, vizitam Trashichhoedzong: Aceasta cetate/manastire impresionanta gazduieste cladirea Secretariatului, sala tronului Majestatii Sale, a Regelui si diferite birouri guvernamentale. Este, de asemenea, resedinta de vara a staretului sef si a corpului central calugaresc.
Mic dejun, cina
Dupa micul dejun la hotel, pornim spre Punakha peste pasul Dochula (3O8Om). In Bhutan, trecerile sunt marcate de un mare Chorten Bhutanez si steag de rugaciune. Pasul Dochula ofera cea mai spectaculoasa priveliste asupra varfurilor inalte ale estului Himalaya intr-o zi senina.
Continuam pe jos spre Chimi Lhakhang, , situat pe un deal din centrul vaii, cunoscut si sub numele de templul fertilitatii si incepem plimbarea prin campuri de roza si sate (aceasta este in total aproximativ 1½ ora de mers, inclusiv ambele sensuri). Se crede ca acele cupluri care nu au copii si isi doresc unul, daca se roaga la acest templu, sunt binecuvantati cu un copil foarte curand. Traseul duce prin campuri de orez pana la micuta asezare Pana, adica „camp”. O plimbare prin satul de langa templu ne va oferi cateva priviri rare din viata de zi cu zi si stilul de viata al satenilor.
Dupa check in la hotel, continuam sa vizitam Punakha Dzong, o structura masiva construita la intersectia a doua rauri. A fost capitala Bhutanului pana in 1955 si inca serveste drept resedinta de iarna a calugarilor.
Seara poate fi petrecuta explorand satul Punakha, situat chiar pe malul raului.
Mic dejun, cina
Ne despartim de fermecatorul Punakha - rareori avem sansa sa descoperim un oras care poate fi in acelasi timp modern si traditional si in care exista atata armonie - si ne intoarcem la Paro. Valea pe care o strabatem este de o frumusete indescriptibila, adapostind cele mai vechi temple si manastiri din Bhutan, deasupra carora vegheaza in tacere Varful Jhomolhari (7300 de metri), ai carui ghetari dau nastere raului Paro. De asemenea, aceasta zona este si una dintre cele mai fertile din tara, aici cultivandu-se faimos orez rosu de Bhutan, pe campurile terasate pe care le vom zari pe parcurs.
La sosirea in Paro, facem check-in la hotel iar dupa pranz vizitam Ta Dzong, construit initial ca Turnul de veghe, ce acum gazduieste Muzeul National. Colectia extinsa include picturi antice din Thangkha, textile, arme si armuri, obiecte de uz casnic si o gama bogata de artefacte naturale si istorice. Vedem apoi Rinpung Dzong (ParoDzong), adica („cetatea mormanului de bijuterii”), care are o istorie lunga si fascinanta. De-a lungul galeriilor de lemn care marginesc curtea interioara sunt picturi murale fine care ilustreaza traditia budista, cum ar fi patru prieteni, batranul vietii lungi, roata vietii, scene din viata lui Milarepa, Muntele Sumeru si alte Mandale cosmice.
Mic dejun, cina
Dupa micul dejun, facem o drumetie de aproximativ cinci ore pentru a vizita Manastirea budista Taktsang, supranumita „Cuibul tigrului”. Este una dintre cele mai faimoase manastiri din Bhutan, cocotata pe partea unei stanci la 900 m deasupra vaii Paro. Se spune ca Guru Rinpoche a sosit aici pe spatele unei tigroaice si a meditat la aceasta manastire si de aceea se numeste „Cuibul Tigrului”. Acest site a fost recunoscut ca fiind cel mai sacru loc si vizitat de Shabdrung Ngawang Namgyal in 1646 si acum vizitat de toti bhutanezii cel putin o data in viata. La 19 aprilie 1998, un incendiu a deteriorat grav structura principala a cladirii, dar acum aceasta bijuterie din Bhutan a fost restaurata la splendoarea ei initiala. Dupa aceasta experienta fantastica, ne incheiem ziua cu o cana de ceai cu unt, o bautura traditionala in tarile din regiunea Muntilor Himalaya.
Restul zilei este liber pentru odihna sau pentru a explora pe cont propriu Paro.
Mic dejun, cina
Astazi ne despartim de Paro, de magazinele sale cu fatade din lemn pictat si de atmosfera vie, de restaurantele sale animate si locuitorii veseli si dornici sa vorbeasca cu vizitatorii si zburam in capitala Nepalului, Kathmandu, oras amplasat la 1300 de metri altitudine, despre care putem afirma cu certitudine ca este un oras-experienta, fiind plin de viata si de istorie. Avem timp sa ne facem primele impresii despre tara desemnata recent drept una dintre cele mai fermecatoare destinatii turistice, datorita naturii spectaculoase, a locuitorilor calzi si prietenosi si a monumentelor unice, dar si sa ne odihnim si sa ne pregatim pentru restul calatoriei.
Mic dejun, cina
Kathmandu - oras plin de arta, cultura si traditii milenare. Nu degeaba Nepal a fost desemnata una dintre cele mai bune destinatii pentru aventura din lume, este un tinut unic, cu munti acoperiti de zapada, steaguri de rugaciune care flutura nestingherite si iaci curiosi.
Dupa micul dejun ne intalnim cu ghidul local si incepem turul de oras.
Prima noatra oprire este Pashupatinath, unul dintre cele mai mari temple hindu din lume dedicate zeului Shiva, parte a patrimoniului universal UNESCO. Templul a fost ridicat incepand cu secolul al V-lea, aici nu pot intra decat hinduistii, iar cei de alta religie se pot bucura de privelistea sa de neuitat de pe malul opus al raului. Continuam cu Marea Stupa Boudhanath, cel mai mare templu budist din afara granitelor Tibetului. Este o constructie alba, simpla, masiva, mult mai mare in realitate decat imaginea pe care o redau fotografiile – are 40 metri inaltime si 100 m diametru. Practic ea se inalta peste toate cladirile din jur, iar ochii lui Buddha, pictati deasupra domului, par ca vegheaza protectori asupra linistii orasului si a locuitorilor lui. Stupa a fost renovata de conducatorii Licchavi in secolul al VIII-lea si este situata in zona stravechii rute comerciale catre Tibet, unde negustorii tibetani s-au odihnit si au facut rugaciuni timp de multe secole. Cand refugiati au intrat in Nepal din Tibet in anii 1950, multi au decis sa locuiasca in jurul lui Bouddhanath. Prin urmare, un oras complet s-a dezvoltat chiar in acest loc. Asistam la un spectacol fascinant si observam calugarii si pelerinii care isi rostesc rugaciunile in timp ce inconjoara stupa in sensul acelor de ceasornic si invartesc rotile de rugaciune si peste tot steaguri tibetane de rugaciune inscriptionate cu mantre, a caror energie pozitiva vantul o poarta peste tot in lume. Fiecare din culorile acestor steaguri reprezinta unul din cele cinci elemente esentiale: galben – pamantul, verde – apa, rosu – focul, alb – aerul si albastru pentru spatiu.
Mic dejun, cina
Exploram astazi Piata Durbar situata in centrul orasului Bhaktapur, urmatorul oras antic la aproximativ 10 kilometri spre est de Kathmandu, in fata vechiului Palat Regal - fosta resedinta a familiei monarhice. A fost una din cele trei piete regale din Valea Kathmandu in Nepal, care sunt astazi protejate de UNESCO. Piata expune cele mai fermecatoare piese arhitecturale din Vale, deoarece evidentiaza unele dintre cele mai frumoase arte medievale din Nepal. Principalele atractii ale pietei, cum ar fi Golden Gate, a fost ridicata de regele Ranjit Malla ca intrare in curtea principala a Palatului celor cincizeci si cinci de ferestre, construit in timpul domniei regelui Yakshya Malla in 1427 d.Hr. si remodelat de regele Bhupatindra Malla in secolul al XVII-lea.
Inconjurata de mai mult de 50 de pagode, temple si palate, construite in stilul arhitectural Newari, piata si-a pastrat farmecul chiar si dupa devastatorul cutremur din 2015. Vedem si Stupa Swayambhunath, cunoscuta drept templul maimutelor pentru ca o parte a acesteia este locuita de simpaticele animale. Ridicata acum 2.500 de ani, ofera o panorama surprinzatoare a vaii Kathmandu.
Mic dejun, cina
Aventura se incheie. Ne indreptam spre aeroportul din Kathmandu si ne luam la revedere de la universul exotic si magic al Asiei, al Muntilor Himalaya si al oraselor vii si atat de colorate. Cei dragi ne asteapta acasa si avem atatea amintiri de impartasit!
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Zbor peste Himalaya
Zbor peste Himalaya! Aveti ocazia de a zbura deasupra “Acoperisului Lumii”. Veti avea parte de un spectacol fascinant, care va va starni emotie si adrenalina.
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Cina nepaleza cu dansuri traditionale
Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara nepaleza“? (optional). Te invitam la un restaurant local unde ne vom petrece ultima seara impreuna. Meniul nepalez este alcatuit din preparate simple, naturale, asezonate din belsug cu ardei iuti, usturoi, curry, ghimbir, actorii principali fiind fasolea rosie, lintea, orezul si spanacul. In timp ce ne delectam cu preparatele culinare deosebite, ne hranim si inimile cu programul folcloric de dans si muzica traditionala. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata!
de la
/pers.
O adaugi la check-out