Manastirea Rila – Salonic, Biserica Sf Dimitrie Izvoratorul de Mir – Nea Makri, Sf Efrem cel Nou – Insula Evia, Sf. Ioan Rusul – Kato Xenia – Complexul Meteora – Sf. Efrem Sirul – Olimp, Sf. Dionisie
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti – Piata Alba Iulia. Tranzitam Bulgaria. Ne oprim la Manastirea Rila, cel mai mare complex monahal de pe teritoriul Bulgariei si, totodata, unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale cunosute in Europa Rasariteana. Construita in anul 927, manastirea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO inca din anul 1983. Este inchinata Sfantului Ioan de Rila – un sfant eremit de origine bulgara, despre care se crede car ar fi pus bazele primului asezamant monahal de aici in secolul la X-lea. In biserica manastirii se pastreaza moastele Sfantului Ioan de Rila, cel care este ocrotitorul Bulgariei. Incadrata spectaculos de paduri seculare, zidurile manastirii se dezvaluie ca dupa un voal verde-straveziu cu cateva clipe inainte de a ne opri. Viata monahala are asupra noastra un efect hipnotic. Linistea este elementul dominant. In muzeul manastirii putem vedea Crucea lui Rafail, o cruce sculptata in lemn cu niste detalii splendide.
Ne continuam drumul spre Serres. Cazare in zona Serres – Sidirokastro.
Kalimera! (Buna dimineata!). Plecam spre Salonic (Thessaloniki), o metropola frematand de viata, situata pe malul Marii Egee unde vizitam Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir unde se afla moastele acestuia. Salonicul este asezat pe Via Egnatia, impresionantul drum care lega Roma de avanpostul sau rasaritean din Byzantium (viitorul Constantinopol). Strada prinicipala din prezent se numeste tot Egnatia. Incepem turul nostru pietonal prin Salonic si ne oprim sa vizitam Biserica Sfantul Gheorghe, cea mai veche biserica din Grecia (sec. V) apoi admiram Arcul lui Galeriu, monument siutat pe Via Egnatia, ridicat in anul 304 d.Hr, din porunca Imparatului Galeriu in amintirea victoriei romanilor asupra persilor din anul 297. Ne indreptam spre Biserica Sfanta Sofia, cea mai mare si mai renumita biserica din Salonic, unde sunt moastele Sfantului Vasile cel Nou si apoi catre Catedrala Mitropolitana care adaposteste moastele Sfantului Grigorie Palama.
Ne indreptam privirea spre mare si zarim silueta zvelta a Turnului Alb, cel mai fotografiat monument din Salonic. Pe vremuri era denumit Turnul Insangerat, din cauza ca fusese folosit drept inchisoare si loc de executii. In prezent se afla aici un Muzeu Bizantin care reuneste o multime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii si icoane.
In cursul dupa-amiezii plecare spre Kalambaka. Cazare la hotel in Kalambaka.
Dupa micul dejun ne indreptam pasii spre Meteora, al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Sfantul Munte Athos, si monument ocrotit de UNESCO. Aici ne vom delecta cateva ore cu peisajul hipnotizant, cu zidurile manastirilor asezate chiar pe crestele stancilor inalte ca niste fortarete redutabile.
Aflat intr-o padure de stanci, deasupra Marii Egee, complexul Meteora mai gazduieste 6 manastiri, din 24 cate au fost initial, ruine si pesteri ale sihastrilor. Dintre cele mai cunoscute din centrul monahal, amintim manastirile Marele Meteor, Varlaam si Sfanta Treime. Cea mai importanta manastire din complex este cea a Marelui Meteor, construita in secolul XIV. Regina Maria a Romaniei a fost prima femeie care a vizitat aceasta manastire, in anul 1921.
Moment de ragaz (timp liber):
Dupa ce ne-am incarcat sufleteste ne oprim la Atelierul de pictat icoane bizantine - Zindros, situat la polelele Meteorelor. Cu ajutorul ghidului avem ocazia de a descoperi cateva dintre tehnicile folosite la pictarea acestor obiecte de cult. La finalul turului puteti achizitiona si dumneavoastra una dintre aceste icoane lucrate manual de catre mesterii locali.
Dupa vizitarea locurilor sfinte, continuam drumul spre Atena. Ajungem in capitala Greciei unde vom parcurge un tur panoramic de oras : Palatul Parlamentului, Piata Sintagma, Academia, Universitatea, Piata Omonia, Stadionul Olimpic.
Program liber sau, optional, cei care simt ca vor sa mai descopere Grecia, locurile ei pitoresti si zeii sai mareti, sunt invitati sa viziteze Cap Sounion, situat in sudul Peninsulei Attica, renumit atat pentru rolul de sanctuar de la malul marii, cat si pentru ruinele Templelor Atenei si ale lui Poseidon. Daca va doriti sa urmariti un apus de soare grecesc, deasupra marii, insotiti de zeul apelor, atunci haideti in excursia la Cap Sounion si nu veti regreta. Cazare la hotel in Atena.
Mic dejun
Dupa micul dejun ne vom indrepta catre unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Grecia de astazi, Manastirea Sfantului Efrem cel Nou, care se afla in apropierea localitatii Nea Makri de pe Colina Neprihanitilor din regiunea Atica, la numai 30 de kilometri nord de Atena. Manastirea de la Nea Makri a fost zidita in perioada bizantina, inainte ca peninsula greceasca Atica sa ajunga sub ocupatie otomana. Manastirea este inchinata Maicii Domnului, avand hramul Buna Vestire, dar este cunoscuta mai degraba ca Manastirea Sfantului Efrem, deoarece in biserica manastirii se afla sfintele moaste ale Sfantului Efrem cel Nou, considerat ocrotitorul celor dependenti de droguri, al celor cuprinsi de depresie si al celor deznadajduiti.
Ne continuam pelerinajul nostru indreptandu-ne spre Insula Evia unde vom trece pragul Bisericii Sfantului Ioan Rusul. Nascut in Ucraina, in jurul anului 1690 si apoi inrolat in armata tarului Petru I, intr-o lupta impotriva otomanilor, tanarul Ioan a fost capturat si vandut ca sclav. El este dus in Constantinopol, apoi in regiunea Prokopion din Asia Mica, unde a vietuit ca sluga la un turc localnic.
Uneori, sfantul reusea sa termine munca zilnica si sa mearga in Biserica „Sfantul Gheorghe” din sat, pentru a participa la privegheri. Stapanul lui, intelegand ca multe dintre binefacerile primite peste zi, cat si prosperitatea lui se datoreaza slugii sale, a ajuns sa-l iubeasca pe sfant. Biserica actuala a fost ridicata in anul 1951, an in care au fost mutate sfintele moaste, care initial au fost asezate in Biserica Sfintilor Constantin si Elena. Participare la Sf Liturghie cu ocazia praznuirii Sf. Ioan Rusul.
Ne indreptam spre nordul insulei de unde vom lua feribotul catre Glyfa pentru a ajunge din nou pe continent. Urmatorul nostru popas va fi la Almiro, un orasel care adaposteste Manastirea Kato Xenia. Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Straina” (Panaghia Xenia) si o parte din Braul Maicii Domnului. A fos intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Manastirii Ano Xenias. Numele Manastirii Kato Xenia, insemnand „Straina de Jos”, provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Straina” (Panaghia Xenia) ajunsa aici in mod miraculos. Lacasul incanta prin arhitectura specifica Greciei: tigla rosie, ziduri din piatra si chilii vopsite in alb. Katholikonul manastirii este inchinat Sfantului Ierarh Nicolae. In vecinatatea lui sunt asezate chiliile cu paraclisul icoanei „Panaghia Xenia“.
Drumul continua spre Riviera Olimpului, trecand pe langa orasul Larissa, dar si pe langa castelul bizantin de la Platamonas. Fortificatia, datand din secolul X, este amplasata la poalele Muntelui Olimp, cu pozitie strategica asupra drumului de legatura dintre Macedonia si Thessalia si Grecia de Sud. Ajungem la hotelul nostru si avem timp liber pentru ultimele cumparaturi pentru cei dragi de acasa. Cazare hotel pe Riviera Olimpului.
Mic dejun
Ultima zi a programului ne gaseste la poalele Muntelui Olimp unde vizitam Manastirea Sfantului Dionisie din Olimp. Asezata la o altitudine de peste 900 de metri pe Muntele Olimp, manastirea a fos intemeiata la anul 1542 fiind construita ca o fortareata, din piatra si lemn, inchinata Sfintei Treimi. Inca din timpul vietii Sfantului Dionisie, manastirea a devenit cunoscuta in intreaga Grecie, si chiar dincolo de hotarele ei, impunandu-se ca un centru duhovnicesc, cultural si economic. In cadrul ansamblului monahal au functionat un atelier de icoane si unul pentru copisti. Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre tara unde ajungem in cursul serii.
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Cap Sounion
Pentru cei care simt ca vor sa mai descopere Grecia, locurile ei pitoresti si zeii sai mareti, sunt invitati sa viziteze Cap Sounion, situat in sudul Peninsulei Attica, renumit atat pentru rolul de sanctuar de la malul marii, cat si pentru ruinele Templelor Atenei si ale lui Poseidon. Daca va doriti sa urmariti un apus de soare grecesc, deasupra marii, insotiti de zeul apelor, atunci haideti in excursia la Cap Sounion si nu veti regreta.. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out