Belgrad – Canionul Tara – Podgorica – Cetinje – Fiordul Kotor – Dubrovnik – Split – Trogir – Zadar Plitvice – Opatija – Portoroz – Postojna – Ljublijana – Zagreb
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Ne imbarcam in autocar la ora 6.30 dimineata din Autogara Centrala - Bucuresti si plecam pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sarbului, delectandu-ne inca de pe teritoriul romanesc cu primele savori sarbesti. Trecem Dunarea la Portile de Fier si continuam drumul pe malul sarbesc al fluviului pana la Cetatea Golubat. Aflata la 4 km de localitatea omonima, cetatea se inalta spectaculos pe stancile inalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se in apele line ale Dunarii. Ajungem seara in Belgrad, si ne ramane timp sa facem un scurt tur panoramic. La inceput, ne incearca un puternic sentiment de déjà vu: aceleasi cladiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuinte, cartiere urbanizate in stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimba si putem sa admiram cladirile si monumentele istorice imbaiate in lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rand: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Printesei Ljubica, artera pietonala Kneaz Mihaljov. Ne indreptam spre hotel pentru cazare.
Dupa micul dejun itinerariul nostru continua pe langa Parcul Durmitor, care atinge punctul maxim in Varful Bobotov – 2.522 m (autoritatile locale solicita o taxa de acces in parc, care se achita la fata locului direct reprezentantilor locali ai parcului). Traversam Podul Belvedere, de pe raul Tara, si ne continuam drumul de-a lungul Canionului. Pregatiti aparatele de fotografiat pentru cat mai multe cadre spectaculoase. Durmitor, se afla pe lista Patrimoniului UNESCO din 1980, impreuna cu raurile Tara, Draga si Susica, ale caror canioane brazdeaza Rezervatia. Canionul Raului Tara este considerat un monument al naturii, cu a sa adancime de peste 1300 m fiind al doilea ca marime dupa Marele Canion din Statele Unite! Pornim acum motorele catre Podgorica unde se face un scurt tur panoramic si avem ocazia sa mai aflam despre istoria locurilor. Obisnuiti deja cu peisajele montane spectaculoase, continuam calatoria spre Cetinje - capitala istorica a Muntenegrului. Cazare la hotel in Cetinje.
Mic dejun
Ne incepem programul cu o scurta vizita in Cetinje, care prin arhitectura sa urbana este o reflexie si totodata subiect de reflectie a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la manastirea construita in 1484 si la Palatul Regelui Nicolae. Apoi ne continuam plimbarea pe korzo, promenada orasului, o zona pietonala animata de artisti de strada, terase cochete, cafenele moderne, aflate in preajma Academiei de Arte. Admiram resedinta prezidentiala, apoi ne indreptam spre Biserica Ćipur ridicata pe fundatia vechii manastirii Crnojević din secolul al XV-lea. Noua manastire, ridicata in 1701 pastreaza moastele Sf. Ioan Botezatorul si o bucata din Crucea Sfanta. Cetinje ne surprinde placut, fiind un oras cu o mostenire culturala unica, cu oameni care par sa pretuiasca viata asa cum o faceam si noi nu demult, in tihna.
Suntem nerabdatori sa pornim la drum, urmatorul nostru “obiectiv” este Fiordul Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979. Optional, contra cost se poate organiza un tur de oras in Kotor , cu ghid local. Orasul Kotor, fortareata navala venetiana intre secolele XV-XVIII, este un adevarat monument in aer liber. Tot aici, pastrand traditia de secole, localnicii ne fac pofta cu sunca uscata, maslinele amestecate cu rozmarin de munte si ghirlandele de smochine uscate stranse cu frunze de dafin. Plecam la drum spre Dubrovnik, orasul pe care Byron l-a descris drept “Perla Adriaticii”. A fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portul sau o flota comerciala recunoscuta timp de secole in intreaga lume.
Intram animati de o curiozitate… De ce a fost ales Dubrovnik, de catre echipa serialului “Urzeala Tronurilor” ca loc de filmare? De indata ce pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capelele renascentiste, cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatra cubica. Avem motiv sa ne oprim la Biserica Franciscana cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenac si Minceta. Mergem pe Stradun – principala artera pietonala din cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi si Fortareata Ravelin. Admiram Catedrala din Dubrovnik, o impresionanta bazilica baroca a carei reconstructie ar fi fost finantata de insusi marele rege cruciat Richard Inima de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin.
Celebritati ca Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore si Bob Geldof au fost zariti pe aici, ba mai mult, orasul vechi din Dubrovnik a devenit o locatie populara de cinema in ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru “Game of Thrones”, “Star Wars” sau “Robin Hood”. Plecam din Dubrovnik cu un album impesionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememoram in camera hotelului din zona Split.
Ne trezim voiosi pentru a incepe ziua cu o incursiune in Split, cel de-al doilea oras al Croatiei - o adevarata nestemata la malul marii, un amestec spectaculos de vechi si nou, de cladiri istorice unice, cu plaje cosmopolite si o peninsula impadurita numita “Marjan”.
Ne indreptam pasii catre inima orasului vechi unde se afla cetatea antica si fortificatiile vechiului palat roman – Palatul Diocletian, construit la comanda imparatului. Ratacim pe aleile medievale pline de viata unde avem de ales intre magazine cochete, restaurante apetisante si galerii de arta. Tot aici vizitam, Catedrala cu faimosul turn cu clopot, Templul lui Jupiter, iar langa, avem ocazia sa contemplam ruinele romane si cateva cladiri medievale.
Moment de ragaz (timp liber):
Promenada orasului cu faleza ne ofera o priveliste incantatoare spre marea animata de veliere, iar in departare ghicim ca se ascund plaje izolate, palcuri de pini si plantatii de maslini batute de briza aromata a marii. Savurati o cafea sau un frappe la una dintre cafenelele de aici si contempleaza frumoasa culoare albastra a Marii Adriatice.
Urmatoarea oprire va fi in Trogir, „orasul-muzeu” si sit UNESCO care ne dezvaluie o multime de atractii istorice minunate, de la ziduri medievale si bastioane, la strazi pitoresti si arcade. Catedrala Sf. Laurentiu, dateaza din anul 1213 dominand peisajul atractiilor turistice din Trogir , este amplasata in centrul vechi al orasului. Statuile lui Adam si a Evei „pazesc” intrarea in catedrala, iar daca vrei sa admiri de la inaltime frumoasa piateta poti urca pana la etajul superior. Dupa catedrala se afla Turnul cu Ceas si Loggia, ramasite ale unei biserici mici „Sf Sebastian”. Urmeaza Palatul Primariei-Rectorului sau Palatului Ducelui, o constructie foarte frumoasa cu o fantani in curte, o scara interioara cu motive gotice, iar pe interior la partea superioara multiple blazoane ale vechilor si importantelor familii din Trogir. Pe niste strazi inguste trecand pe langa numeroase terase, si apoi pe langa Manastirea “Sf. Nicolae”, iesim pe bulevardul de promenada al orasului-muzeu, intitulat Riva. Printre palmieri si tarabe cu fel de fel de suveniruri, trecand pe langa statuia lui Augustin Kazotic, un umanist si episcop nascut in Trogir, ajungem in partea de sud-est a orasului, unde se afla Fortareata Kamerlengo , fosta resedinta a guvernatorului venetian. Alaturi se afla Turnul Sf. Marcu, o constructie circulara care corespundea candva cu fortareata si adapostea artileria capabila sa apere orasul de fortele care veneau dinspre mare.
Plecam din Trogir cu o impresie placuta despre frumosul oras venetian si ne indreptam spre Zadar , un oras istoric pitoresc, pentru un tur pietonal in centrul istoric. Orasul se remarca prin numeroasele biserici care au supravietuit raidurilor aeriene in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Catedrala Sf. Anastasia din secolul al XIII-lea, este cea mai mare si mai frumoasa biserica romana din Dalmatia. Orasul se mandreste cu o orga de lumini denumita “ Salutul Soarelui” , precum si o “ orga muzicala” activata de puterea valurilor, ambele unicat in Europa. Ne continuam drumul spre hotel unde ajungem in cursul serii. Cazare la hotel in zona Plitvice.
Dupa micul dejun pornim din nou in cautarea altor taramuri de basm. Si ca sa nu crezi ca e o figura de stil, iti dezvaluim destinatia: Parcul National Plitvice. Inscrisa pe lista Patrimoniului UNESCO, rezervatia atrage peste un milion de vizitatori, fiind si cea mai veche rezervatie naturala din sud-estul Europei. Ne aflam in unul dintre cele mai spectaculoase si mai salbatice locuri din Europa. Lacurile terasate ce se varsa in cascade produc curcubee spectaculoase, vegetatia de un verde intens este imbaiata in vapori de apa cristalina si pe alocuri zarim celebrele fenomene carstice. Este pur si simplu o minune a naturii, inconjurata de munti si paduri dese, neatinse de civilizatie.
Dupa ce ne-am incarcat de frumoase privelisti naturale ne imbarcam in autocoar si ne continuam drumul prin Croatia. Parasim Dalmatia si ne indreptam spre Istria iar prima oprire va fi in Opatija, cea mai cunoscuta statiune din Croatia, numita si “Marea Doamna a Croatiei”, cautata inca din secolul al XIX-lea de catre aristocratia Austro-Ungara. Situata in golful Kvarner, la poalele Muntelui Ucka, statiunea a devenit rapid cunoscuta in epoca o data cu construirea in 1844 a Vilei Angiolina, care astazi gazduieste Muzeul Croat al Turismului. Aici se afla si Biserica Sfantul Jacob, ce dateaza din anul 1420, si care a fost initial o manastire pentru refugiatii benedictini. La poalele Muntelui Ucka se afla o rezervatie naturala care poarta numele de Carmen Silva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a Romaniei. Ne indreptam spre hotelul nostru pentru odihna binemeritata. Cazare in zona Buzet.
Mic dejun
Urcam in autocar si ne pregatim pentru o noua aventura in Istria. Primul popas il facem in oraselul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesanta. Pe masura ce pasesti pe stradutele pline cu artisti, artizani si cafenele, nu ai crede ca, acum citiva ani, Groznjan a fost cat pe ce sa ajunga un oras abandonat. Daca nu credeai in a doua sansa, vei vedea cu ochii tai ca se poate! Un oras medieval a carui frumusete originala a fost pastrata pana astazi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici si monumente.
Parasim Croatia si ne indreptam spre Slovenia, cu oprire in Portoroz, o importanta si cunoscuta statiune balneara. Vedeta statiunii, Hotel Palace s-a deschis prima oara in anul 1910 si a fost considerat inca din acele vremuri cel mai frumos hotel de pe coasta Adriaticii.
Moment de ragaz (timp liber):
Portorož, in traducere “portul trandafirilor” este amplasat in sud-vestul Golfului Trieste, in punctul cel mai nordic al Marii Adriatice. Elementele naturale precum sarea, apa sarata si noroiul au proprietati curative deosebite, ce au dus la demarerea constructiilor de hoteluri inca de la inceputul secolului al XIX-lea si dezvoltarea turistica a zonei.
Nu uitati costumul de baie si ochelarii de soare si petreceti cateva ore la malul Marii Adriatice intr-un cadru natural de poveste.
In continuare ne deplasam spre Pestera Postojna, fenomen carstic de exceptie in Europa. Are o fauna foarte variata: de la creveti, miriapode si greieri de pestera, la marea atractie pentru turisti: Proteus Anguinus, o reptila acvatica rara cu piele asemanatoare cu cea umana, semitransparenta. Animalele pot fi vazute la vivariul de langa pestera.
E timpul sa ne luam ramas bun de la inca un loc plin de farmec si sa ne indreptam catre Ljubljana, capitala Sloveniei, unul dintre cele mai fermecatoare orase ale Europei Centrale. Ne bucuram impreuna ca am ajuns in acest oras care, cu siguranta, ne va incanta ochii si sufletul cu abilitatea sa de a aduce impreuna trecutul si prezentul. Cazare in zona Ljubljana.
Pornim impreuna sa vedem cu ochii nostri cum se integreaza istoria intr-un prezent vibrant si viu. Caci te uimeste verdeata orasului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasa. Destinatia noastra este Castelul Ljubljana, care se inalta pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta dateaza din secolul al XV-lea si aspectul sau impunator ii tradeaza rolul istoric de fortareata, cazarma si resedinta regala. Verifica bateriile aparatului de fotografiat sau bazeaza-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase si cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa speciala reunesete, de fapt, un grup de trei poduri care leaga orasul modern de centrul medieval. Zona este animata de baruri si restaurante, iar turistii reusesc aici sa faca fotografii demne de pus in rama!
Pornim apoi spre Zagreb. Capitala croata ne ofera o perspectiva frumoasa, incadrata de Muntele Medvednica. Orasul a rezistat eroic atacurilor turcesti dar si cutremurului devastator din 1880. Incercarile traite de-a lungul timpului se vad, azi, in Zagreb, in doua moduri. Bisericile luxuriante si manastirile arata credinta puternica in Dumnezeu. Pe de alta parte, palatele, parcurile si aria comerciala arata ca in Zagreb oamenii stiu sa se bucure de viata! In vizita noastra, vedem ambele perspective: cea spirituala, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domina Piata Kaptol cu turnurile sale ce vegheaza orasul inca din secolul al XIII-lea, dar si partea moderna, vibranta pe care o simti atat in Piata Banului Josip Jelačić cat si in Piata Centrala Zrinjevac.
Moment de ragaz (timp liber) :
Aici zabovim cat sa savuram o placinta delicioasa numita soparnik, un preparat traditional croat al carui gust ne cucereste pe loc. Placinta este umpluta cu crema de mangold, o planta cu proprietati miraculoase, fiind bogata in antioxidati. Soparnik a fost ridicata la rang de mostenire culturala de catre Ministerul Culturii din Croatia.
Plecam oarecum nostalgici spre Belgrad. Cazare la hotel in Belgrad.
Dupa micul dejun, lasam apoi in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumul cu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.
Mic dejun