Seoul – Jeju – Yongmeori Coast – Jusangjeolli Cliff – Busan – Gyeongju – Suwon Orukdo Skywalk
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 10
Maxim 25
Itinerariu
Prezentare in Aeroportul Bucuresti Otopeni pentru zborul cu escala spre Seoul nerabdatori sa descoperim o parte din sufletul Asiei. Destinatie finala: Coreea de Sud!
La sosire veti fi intampinati de ghidul local si veti avea transfer la hotel pentru check-in si cina.
Cina
Savuram un mic-dejun copios, dupa care plecam la aeroport de unde zburam spre Jeju, cea mai mare insula din arhipelagul coreean si principala destinatie de vacanta a tarii. Plecam in explorarea insulei catre Pestera Manjaggul , o pestera vulcanica impresionanta care, in ciuda lungimii sale de aproape 9000m, este doar a doua ca dimensiuni de pe insula. Aici putem admira o multime de formatiuni geologice formate din lava racita, precum stalactite si stalagmite din lava, coloane din lava, helictite, poduri, rafturi, dar si frumosul coral de pestera. Pe insula Jeju traieste o comunitate de femei foarte veche si foarte importanta, cunoscuta sub numele de Jeju Haenyeo. Aceste femei, scufundatoare de profesie, se aventureaza zilnic sub valurile marii in cautarea vietuitoarelor marine comestibile precum scoicile, melcii, dar si algele. Scufundatoarele nu folosesc niciun fel de echipament pentru respiratie, ci invata sa-si regleze singure nivelul de oxigen pentru a face fata presiunii. Antrenamentele incep inca din copilarie, iar femeile raman active si se scufunda pana la varsta de 70-80 de ani.
De aici ne deplasam spre sudul insulei, unde vom descoperi Seongsan Ilchulbong, un mic munte de roca vulcanica ce se ridica deasupra marii. Aceasta formatiune a aparut in urma unor eruptii hidrovulcanice, formand un con de piatra cu inaltimea de 182m. Seongsan Ilchulbong arata ca o fortareata ridicata in apa marii, iar suprafata sa este acoperita de vegetatie, ceea ce ii ofera un aspect cu atat mai interesant.
Tot in estul insulei gasim si Seopjikoji, un alt promontoriu deosebit de frumos, de data asta acoperit cu flori colorate si vegetatie.
Mic dejun, pranz, cina
Avem inca o zi la dispozitie pentru a ne bucura de privelistile incantatoare si atmosfera de paradis a insulei Jeju. Incepem minunata calatorie cu Jusangjeolli Cliff, unul dintre cele mai dramatice si mai impresionante promontorii stancoase pe care le vei vedea vreodata. Acum este moment ideal pentru o cana de ceai energizant, asa ca pornim spre Muzeul Ceaiului O’Sulloc. Aici, pe langa muzeul care ne ofera toate informatiile interesante despre cresterea ceaiului verde si despre proprietatile sale, descoperim si o imensa plantatie de ceai, unde putem face o plimbare relaxanta si unde cu siguranta vom face o multime de fotografii. La plecare nu uita sa gusti din mostrele gratuite de ceai, sa incerci o inghetata cu ceai verde sau sa iti cumperi cateva cutii de ceai pentru acasa.
Continuam ziua in aceeasi nota relaxanta, cu o vizita la Yongmeori Coast, care in traducere inseamna Capul Dragonului. Asa cum chiar numele o spune, aici gasim o stanca ce se aseamana cu capul unui dragon, forma data de forta vantului si valorilor de-a lungul catorva mii de ani. In timp ce insula Jeju a fost formata din vulcani, Coasta Yongmeori a fost formata de cel mai vechi vulcan din Dupa cum sugereaza si numele sau „sanbang” – insemnand literal „o pestera in interiorul unui munte” –, acest munte contine o pestera, care este situata la aproximativ 150 m deasupra nivelului marii si are o vedere spectaculoasa asupra oceanului.
Ultima oprire este la Cascada Cheonjeyeon, o superba cascada dispusa pe trei niveluri, inconjurata de un cadru natural absolut superb, dominat de stanci si vegetatie luxurianta. Din nefericire nu ne putem scalda in apa rece a cascadei, insa ne putem limpezi mintea in aceasta atmosfera serena si putem imortaliza imagini extraordinare.
Mic dejun, pranz, cina
Azi parasim Insula Jeju si plecam spre Busan. Dupa micul dejun ne indreptam spre aeroport si ne imbarcam pentru urmatoarea destinatie: Busan, un frumos oras de pe malul Marii Japoniei, inconjurat de munti si izvoare termale, dar si foarte renumit pentru preparatele din peste si fructe de mare proaspete. Daca tot am mentionat preparate din peste, ajungem in Piata de Peste Jagalchi, un loc unde poti simti atmosfera cotidiana, autentica, a orasului, dar si miresmele mai mult sau mai putin imbietoare ale pestelui si fructelor de mare, pietre de temelie ale gastronomiei locale. Cei care nu-s mari amatori de peste n-au motiv de intristare, caci ziua continua cu o vizita la Piata Internationala (Kukje Tradition Market). Aici poti gasi absolut orice, insa atractia principala a pietei sunt, bineinteles, tarabele cu mancare. Celelalte sectiuni si raioane ale pietei sunt mai putin ofertante pentru turisti, insa o plimbare printre acestea este o excelenta introducere in cultura locala.
Urmatoarea oprire a zilei este la BIFF Plaza, una dintre principalele zone comerciale si culturale ale orasului. Pe langa mancare delicioasa, aici vei gasi magazine de lux, sali de cinema, centre de divertisment si o alee unde poti vedea amprentele palmelor unor mari actori coreeni.
Ultima vizita o facem la Gamcheon Culture Village. Zona este cunoscuta pentru strazile sale stratificate, aleile intortocheate asemanatoare labirintului si casele viu pictate, care au fost restaurate si imbunatatite in ultimii ani pentru a atrage turismul. Construit pe un versant abrupt de munte, satul a fost supranumit „Santorinul Coreei” si „Machu Picchu din Busan”.
Mic dejun, pranz, cina
Petrecem inca o zi in Busan si incepem turul orasului cu Templul Haedong Yonggungsa, un templu budist construit in 1376 de catre invatatorul Naong. Templul a fost distrus in timpul invaziei japonezilor din sec. XVI, insa a fost reconstruit in 1930. Parasim aceasta oaza de liniste si vizitam unul dintre cele mai placute obiective ale orasului, Plaja Haeundae, cea mai populara plaja a orasului si scena multor evenimente, printre care si Festivalul International de Film din Busan (BIFF). De pe plaja putem admira, in plan indepartat, linia zgarie-norilor din sticla care domina aceasta parte a orasului. Mergem apoi la Casa APEC Nurimaru, un monument care imbina stilul arhitectural traditional coreean cu elementele si tendintele contemporane. Cladirea a fost ridicata cu ocazia Summitului APEC din 2005, la care au participat liderii a 21 de tari din intreaga lume. Dupa aceasta plimbare pe jos ne asezam confortabil in autocar si pornim spre Podul Diamant Gwangan, unul dintre cele mai impresionante si mai inovatoare proiecte de infrastructura din intreaga lume, cu o lungime de peste 7km, a carei constructie a durat 8 ani.
Traversam acest monument modern si ne indreptam spre ultimul punct de vizita al zilei, Orukdo Skywalk, o punte de observatie din sticla, construita pe marginea unui mal inalt al Marii Japoniei. Senzatia care te cuprinde cand pasesti pe suprafata transparenta a puntii, la cateva zeci de metri deasupra marii, este greu de descris in cuvinte, asa ca te incurajam sa o experimentezi pe propria piele.
Ziua se incheie la Seomyeon, considerat centrul comercial central al Busanului. Este un loc ideal pentru cumparaturi, mancare si divertisment
Mic dejun, pranz, cina
Dupa ce luam masa de dimineata la hotel, pornim spre Gyeongju, fosta capitala a vechiului regat Silla (57 i.Hr. – 935 d.Hr.), care a condus aproximativ doua treimi din Peninsula Coreeana la apogeul sau intre secolele VII si IX, timp de aproape o mie de ani. Un numar mare de situri arheologice si proprietati culturale din aceasta perioada au ramas in oras iar Gyeongju este adesea mentionat ca „muzeul fara pereti”.
Prima oprire este la Daereungwon tomb Complex - Mormantul Cheonmachong (mormantul antic nr. 155), care a fost excavat in 1973. Mormantul Cheonmachong consta dintr-un sicriu de lemn plasat intr-o camera subterana plina de bolovani si pamant, caracterizata ca un mormant tipic de clasa superioara din perioada Silla. Un total de 11.526 de artefacte au fost descoperite in mormant, inclusiv Cheonmado, o lucrare de arta considerata foarte valoroasa deoarece este prima opera de arta din Coreea care a fost excavata dintr-un mormant antic.
Ne indreptam apoi spre cel mai vechi observator astronomic care a supravietuit din Asia si posibil chiar din lume, construit in secolul al VII-lea in regatul Silla, Cheomseongdae . Aspectul si forma originala a observatorului au ramas neschimbate de peste 1300 de ani.
Inainte de a ne intoarce in Busan vizitam Hwangnidan-gil , o populara strada cu arhitectura coreeana ornamentata in stil hanok, cafenele si magazine cu atmosfera traditionala.
Mic dejun, pranz, cina
Imediat dupa micul dejun pornim spre Suwon, un oras foarte interesant, situat la 30 km de Seoul. Suwon a fost pe cale de a deveni capitala statului la sfarsitul sec. XVIII, dupa ce Regele Jengjo a ridicat aici un zid fortificat de 5.7km. Zidul s- a construit, insa regele a murit si planul a fost sistat, asa ca orasul s-a ales cu un edificiu care astazi atrage zeci sau chiar sute de mii de turisti anual. Odata ajunsi in oras, vom vizita Hwaseong Fortress, zidul de aparare mentionat anterior, care printre altele adaposteste palatul Regelui Jengjo, Hwaseong Haenggung. Atat palatul, cat si fortareata, au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1997.
De aici plecam spre Seoul si catre un alt punct fierbinte al orasului, si anume Dongdaemun Design Plaza, un imens complex neofuturist proiectat de celebrii arhitecti Zaha Hadid si Samoo. Acest proiect a contribuit in mare parte la desemnarea orasului Seoul drept capitala mondiala a designului, in anul 2010. Pe acoperisul acestui monument modern se afla un parc, iar la interior gasim o multime de spatii de evenimente si expozitie, magazine, dar si replica unui fragment din vechea fortareata a orasului. Exploram ulterior Dongdaemun Market, un mare cartier comercial format din piete si centre comerciale traditionale.
Mic dejun, pranz, cina
Azi este ultima zi in care mai putem explora capitala Seoul, asa ca trebuie sa bifam cateva obiective importante. Primul dintre acestea este Imjingak , locul unde se afla Bridge of Freedom („Podul Libertatii”) ce raverseaza raul Imjin. Este un fost pod de cale ferata care a fost folosit de catre prizonierii de razboi si soldatii repatriati care se intorceau din Nord.
Urmatoarea vizita o vom face la Palatul Gyeongbok, resedinta regala a dinastiei Joseon, inaugurat in 1395. Desi palatul a ars in timpul invaziei japonezilor de la sfarsitul sec. XVI si a zacut abandonat timp de 200 de ani, el a fost reabilitat in sec. XIX, mai exact toate cele 7.700 de camere pe care le detine. Cu toate astea, tot japonezii au fost cei care l-au distrus un secol mai tarziu, insa coreenii l-au readus la forma sa originala. Palatul gazduieste Muzeul National al Palatului Coreean si Muzeul Folclorului National Coreean, cel din urma fiind inclus in itinerariul acestei zile.
Dupa ce vizitam muzeul folclorului urcam in autocar si mergem spre Satul Bukchon Hanok, iar in drumul nostru vom trece pe langa Casa Albastra, resedinta presedintelui statului. Ajungem rapid in Bukchon Hanok, un sat traditional situat in nordul orasului, un fel de imens muzeu al satului, unde sunt expuse si conservate monumente, case si alte elemente specifice unei asezari
traditionale coreene de acum 600 de ani.
Incheiem ziua memorabila cu o cina traditionala iar apoi ne vom indrepta catre aeroport pentru zborul catre Bucuresti.
Ne luam ramas bun de la capitala Coreei de Sud, ne facem bagajele si pornim cu zborul spre casa, plini de amintiri si sentimente placute dobandite in aceasta fascinanta destinatie.
Sosim in Bucuresti, nerabdatori sa revenim pe taramurile misterioase ale Asiei.