Serbia – Bosnia & Hertegovina – Croația – Muntenegru –Albania – Macedonia – Kosovo - Bulgaria
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 16
Maxim 48
Itinerariu
Plecare la ora 6.30 dimineata din Bucuresti - Piata Alba Iulia si plecam pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Trecem Dunarea la Portile de Fier si continuam drumul pe malul sarbesc al fluviului pana la Cetatea Golubat. Aflata la 4 km de localitatea omonima, cetatea se inalta spectaculos pe stancile inalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se in apele line ale Dunarii Ajungem dupa-amiaza tarziu in Belgrad. La inceput, ne incearca un puternic sentiment de déjà vu: aceleasi cladiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuinte, cartiere urbanizate in stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimba si putem sa admiram cladirile si monumentele istorice imbaiate in lumini ambientale, atractiile pe care le vom vizita in urmatoarea zi. Pornim spre hotel pentru cazare.
Micul dejun ne pregateste pentru un tur intensiv al unui oras care are multe de povestit. Asediul nostru incepe prin Poarta Leopold, punctul de acces catre centrul istoric. Belgradul s-a ridicat pe vechea Cetate Singidunum, fondat de un trib celtic si transformat de romani intr-un centru de aparare la granita imperiului. Cetatea se afla in Parcul Kalemegdan, un spatiu ce se intinde pana la malurile Dunarii si ale Raului Sava. La distanta de cativa pasi zarim: Poarta Zindan, Poarta lui Despot, Fantana Romana, Biserica Ruzica, Muzeul de Istorie Naturala, Monumentul Recunostintei Franceze, Poarta Vidin si Turnul cu Ceas.
Lasam in urma cetatea si facem o scurta oprire la Catedrala Ortodoxa Arhanghelul Mihail, construita la ordinele domnitorului Milos Obrenovic, in 1837 iar peste drum zarim si Palatul Printesei Ljubica.
Ne continuam plimbarea pe artera pietonala Kneaz Mihajlov, faimoasa pentru cafenelele si magazinele en vogue. Aici gasim un oras vibrant, plin de viata si istorie, cu edificii civile in stil neoclasic sau baroc ce poarta amprenta Habsburgica de sec. XIX. Dupa ce ajungem in Piata Republicii, intram in Skadarlija, cartierul boem al Belgradului, corespondent al celebrului Montmartre din Paris, cu o puzderie de cafenele si carciumi unde odinoara isi faceau veacul scriitori, artisti si actori la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cateva dintre localuri: Dva Jelena, Zlatni Bokal si Tri Sesira mai primesc si astazi oaspeti. In carciumi, notele muzicale readuc atmosfera de inceput de secol XX, cu chansonete, folk sau jazz autohton si clinchet de pahare, acompaniate de o animatie vesela si voci petrecarete.
Moment de ragaz (timp liber):
Asa cum grecii au tavernele, iar francezii bistrourile si sarbii se mandresc cu ale lor “kafana”, locul ideal pentru o experienta gastronomica autentica sarbeasca. Meniul este variat, insa trebuie sa gustati o plejskavica, un fel de burger de vita condimentata si prajita la gratar, stropita cu sosul delicios de kaimak, servita cu chifle proaspete, verdeata, ceapa si legume dupa plac. Alternativa poate fi cevapi (un soi de mititei sarbesti) la gratar, buni de-ti lasa gura apa. Asa ca, sa aveti pofta! Preturile sunt modeste iar mancarea delicioasa si portionata cu generozitate.
Continuam vizita cu Catedrala Sf. Sava, cea mai impunatoare catedrala ortodoxa din Balcani, incendiata de catre turci in 1595 si reconstruita in secolul al XIX-lea. De aici, pornim spre Belgradul nou ca sa aflam de ce mai dainuie nostalgia epocii Josif Broz Tito. Trecem peste Raul Sava si admiram fosta cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist cunoscut si ca Palatul Federatiei, Turnul Genex si Centrul Sava. Intram in epoca Tito vizitand Mausoleul in care este inmormantat si care se afla in Casa Florilor. E posibil sa ai impresia ca te-ai intors in timp, lipseste doar o fanfara militara, uniformele si steagurile cu secera si ciocanul. Revenim la timpul present si pornim pe ulitele stramte si strambe din Zemun, candva un cartier mai rau famat care actualmente a prins culoare si curaj si isi traieste a doua tinerete. Intre noi fie vorba, aici se gaseste cel mai bun street-food din Belgrad. Oprire obligatorie la Cetatea Zemun cu al sau Turn Millenium… si moment pentru poze. Cazare la acelasi hotel din Belgrad.
Mic dejun
Revigorati si energizati dupa micul dejun si cafeaua aromata, ne ocupam locurile in autocar si ne pregatim de o zi memorabila. Prima noastra oprire este la Topola un loc incarcat de funebra istorie a monarhiei din Serbia. Aici se afla Biserica Sf Gheorghe in a carei se odihnesc cei mai importanti regi si membri princiari ai dinastiei Karadjordjević. Interiorul edificiului in stil neo-bizantin impresioneaza prin bogatia culorilor din fresce, mozaicul superb, coloanele albe de marmura. Plecam cu satisfactia ca nu am ratat poate cea mai emblematica atractie turistica a Serbiei, cel putin asa ne spun localnicii. Dupa Oplenac drumul nostru se indreapta spre capitala Bosniei - Sarajevo.
Ajungem in Sarajevo, capitala statului ex-yugoslav Bosnia si Hertegovina. Sarajevo ni se dezvaluie indraznet, dupa ce a trecut printr-o restaurare complexa dupa razboiul devastator intre 1992-1996. Cafenelele primitoare si magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomana imprimata de-a lungul timpului de negustorii turci. La sud si la nord, cartierele de pe dealuri sunt presarate cu case bosniece cu acoperisuri rosii si minaretele nenumarate par sa atinga muntii din apropiere. Pentru a cunoaste istoria zbuciumata a orasului, putem vizita Muzeul Tunel, la care ajungem cu unul dintre coloratele tramvaie care zumzaie pe bulevardele din Sarajevo. Cartierul Ilidza, cu minunatul sau parc Vrelo Bosne, se aseamana unei paduri, fiind plin de copaci seculari si strabatut de raul Bosna, ce izvoraste din muntii care se zaresc in peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o asezare numita Aquae Sulphurae, intemeiata de romani. Rate si lebede se scalda in voie, pe muzica delicatelor cascade care impanzesc locul. Seara cazare la hotel in Sarajevo.
Mic dejun
Dimineata, dupa micul dejun, pornim spre Mostar. Centrul comercial al Hertegovinei de secole, Mostar are o arhitecura otomana perfect conservata. Vizitam celebrul sau Pod Vechi peste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea. Mergem in Blagaj si vedem Blagaj Tekke, o moschee musulmana ridicata pentru practicantii cultului Dervish. Continuam sa exploram taramurile mistice ale Hertegovinei.
Plecam spre Medjugorje, al carui nume se traduce „intre munti” si care este binecuvantat cu o clima mediteraneana blanda. Orasul a devenit in 1981 loc de pelerinaj dupa ce Fecioara Maria ar fi aparut in fata mai multor copii. Cazare in zona Mostar.
Moment de ragaz (timp liber):
Mancarea bosniaca este un amestec echilibrat intre bucataria vestica si cea estica, iar cafeaua poate fi considerata inima vietii sociale. Este tare, dar cu o finete aparte, se prepara in vase din cupru denumite dzezva si ritualul presupune sa o amesteci si sa o torni singur in cana fildzan dupa ce este trecuta printr-o sita. Nu uita ca gustul este pus in evidenta de cuburi de zahar sau o bomboana traditionala!
Mic dejun
Plecam spre Croatia, ajungem dupa-amiaza la Dubrovnik si patrundem in interiorul cetatii cu strazi albe din calcar si cladri baroce impunatoare. Orasul Dubrovnic a fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portul sau o flota comerciala recunoscuta timp de secole in intreaga lume. Intram animati de o curiozitate: De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare? De indata ce pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia este perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatra cubica.
Avem motiv sa oprim la Biserica Franciscana cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenac si Minceta. Mergem pe Stradun – principala artera pietonala din cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi si Fortareata Ravelin. Admiram Catedrala din Dubrovnik - cu o istorie interesanta - o impresionanta bazilica bizantina a carei re-constructie in sec. al XII-lea ar fi fost finantata de insusi marele rege cruciat Richard Inima de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin.
Drumul pana la orasul venetian Perast din Muntenegru, prin superbul Fiord Kotor, pare desprins dintr-un film. Timp liber in Perast. Va propunem optional o plimbare cu barca pana pe Insula Ostrov unde vizitam biserica Gospa od Škrpjela -„Fecioara de pe stanci” , unde se rugau marinarii inainte de a pleca pe mare.Facem un tur al frumosului Kotor, unde trecutul si prezentul coexista armonios. Ne plimbam printr-un labirint medieval de muzee, biserici si palate venetiene care-ti va pune sangele in miscare. Vizitam Catedrala Sf. Tryphon, un monument arhitectural si istoric din secolul al V-lea. Plecam spre Cetinje, unde innoptam.
Savuram micul-dejun insotit de o cafea tare si plecam spre Shkodra. Vizitam aici Castelul Rozafa si aflam legenda locului care se aseamana cu cea a mesterului Manole, Rozafa fiind sotia celui mai tanar dintrei cei trei frati care incercau sa construiasca ziduri pentru castel, ca a doua zi sa le gaseasca daramate. Ne transpunem in vremuri medievale, fiind captivati de diversitatea fascinanta a orasului. Vedem Moscheea de Plumb, construita de Mehmet Pasa Bushati dupa modelul Moscheei Albastre din Istanbul, dar avand acoperisul confectionat din plumb.
Pornim spre Durres, al doilea oras ca marime din Albania si poarta Albaniei spre Marea Adriatica. Grecii corintieni, negustori si navigatori prin excelenta, au vazut potentialul acestui loc, construind asezarea in sec VII i.H. si dandu-i denumirea de Epidamos. Vizitam cladirile emblematice precum Muzeul National de Arheologie, cel mai mare Amfiteatru Roman din Balcani, Turnul si Zidul Venetian. Vila Regelui Zog, reminiscenta a monarhiei albaneze, e inconjurata de un peisaj care te face sa
intelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.
Moment de ragaz (timp liber):
Veti intelege cu adevarat spiritul albanez dupa ce veti gusta tavë kosi - miel cu ierburi aromate la cuptor peste care se toarna un sos preparat din iaurt sau un patëllxhanët mbushur, o vanata cu umplutura de carne frageda tocata de miel, aromata cu mirodenii, care este perfecta alaturi de un vin local. Putina lume stie ca Albania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungata traditie viticola, asa ca merita sa savurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhe sau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-va cu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun ca sunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.
Ne indreptam spre Tirana, capitala Albaniei care ni se dezvaluie in trepte, mai intai vedem cladirile zonei industriale de la marginea orasului, apoi peisajul urban se imblanzeste. Arhitectura si culorile din jur iti dau sentimentul ca Tirana tine pasul cu viitorul, dar in acelasi timp este ancorata in trecut. Vizitam Muzeul National, Biserica Ortodoxa si vechea Moschee din spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam cu Opera, apoi vedem Casa Culturala a Albaniei si Banca Nationala.
Moment de ragaz (timp liber):
Pentru o priveliste cu adevarat aparte asupra coloratei Tirana, trebuie sa urci in telegondola Dajti Ekspress, avand cel mai lung traseu din Balcani. Odata ajunsi pe culmile Muntelui Dajti, ai ocazia de a lua pranzul intr-un restaurant rotativ care ofera o panorama de 360 de grade asupra imprejurimilor.
Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmura alba, apoi facem un scurt popas pentru a ne reenergiza la terasa unei cafenele. Daca vrem sa aflam mai multe despre istoria acestui neam, despre care am invatat ca ar fi urmasii dacilor ca si noi, intram sa vizitam Muzeului National. Pornim spre hotel nerabdatori sa descoperim noi mistere ale Albaniei. Cazare la hotel in Tirana.
Mic dejun
Berat provoaca si incanta privirea prin colectia impresionanta de case albe otomane ce ocupa versantul unui munte. Cu siguranta, acesta ar putea fi punctul culminant al vizitei in Albania. Cunoscut drept "orasul cu o mie de ferestre", Berat a convins UNESCO sa-l includa in Patrimoniul Mondial al oraselor muzeu. Cele trei cartiere majore ale orasului vechi sunt Mangalemi, Gorica si Kala, unde se afla castelul. Vizitarea statiunii „Kala” implica o plimbare abrupta pe un drum pietruit, dar cei care o fac vor fi rasplatiti cu o vedere panoramica impresionanta. Vom vedea Muzeul de Iconografie „Onufri”, Moscheea Rosie, cunoscuta pentru minaretul sau singuratic si Biserica Sf. Treime. Ne indreptam pasii spre Muzeul National de Etnografie, care este situat intr-una din cele mai autentice si mai interesante cladiri ale orasului. Urmeaza Podul Arcuit, construit in 1780, un fabulos exponat arhitectural si loc perfect pentru a face poze de invidiat. E timpul sa ne luam ramas bun de la inca un loc plin de farmec si istorie nealterata si sa continuam excursia noastra prin Balcani. Plecam spre Korça, orasul serenadelor. Ne vom caza si vom innopta la un hotel din zona.
Mic dejun. Vizitam orasul Korca si admiram Catedrala Invierii Domnului si Moscheea Ilyaz Mirahori. Plecam spre Ohrid. Fondat acum peste 2400 de ani, orasul Ohrid are o bogatie de patrimoniu si astazi este un important centru cultural si spiritual. Atat orasul, cat si lacul au fost inscrise pe lista Patrimoniu Mondial UNESCO inca din 1980. Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, aproximativ 4 milioane de ani. In jurul lacului exista aproximativ 365 de biserici, manastiri si alte locuri religioase. Incepem cu un tur al orasului Ohrid, care include vizitarea cetatii Tsar Samuil si amfiteatrului roman, pentru vederi panoramice senzationale. Continuam cu monumentul Sf. Chiril si Metodiu, Biserica Sf. Sofia, Galeria de Efigii si Cetatea Samuil. Nu plecam din Ohrid fara a face o plimbare prin bazarul orasului, care ascunde o surpriza pentru vizititatori – istoricul copac Chinar, vechi de peste1.000 de ani. Vechiul Bazar din Ohrid este un loc plin de viata, mai ales in asa-numitele “zile de piata”, cand numerosi clienti, pot cumpara diverse obiecte fabricate manual, vechi instrumente muzicale macedonene si faimoasa broderie, dar si produse alimentare.Moment de ragaz (timp liber):
Bucataria traditionala macedoneana combina caracteristicile balcanice si mediteraneene, mostenite in mare parte din gusturile turcesti care au predominat de-a lungul multor secole de dominatie otomana. Va recomandam Burek – un tip de placinta popular in intregul fost Imperiu Otoman. In Macedonia, burek este facut din straturi de aluat gros, alternand cu straturi de alte umpluturi intr-o tava circulara de copt si acoperita cu un strat de aluat. Umpluturile sunt carne tocata, branza alba, spanac.
Gustati si Mastika, initial o bautura facuta din rasina copacului mastic. Este considerata bautura nationala a Republicii Macedonia care contine 45% alcool si care are un gust fierbinte, nu diferit de cel de brandy, fiind de obicei facuta din struguri, stafide, prune sau smochine. Se serveste cu gheata si se bucura de Meze (selectie de aperitive sau mancaruri mici).
In cursul serii ajungem la Skopje pentru cazare. Am bifat si azi o zi frumoasa, plina de locuri deosebite. Ce aventuri ne mai asteapta ziua urmatoare? Abia asteptam sa descoperim impreuna! Cazare la hotel in Skopje
Mic dejun
Dimineata, ne delectam la micul dejun cu primele savori macedonene. Apoi pornim sa exploram Skopje, un oras care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator in 1963. Cladirile noi si statuile moderne prezente in numar mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstructie si amenajare a Capitalei, Skopje 2014. Exploram misterioasa fortareata Kale si Podul de Piatra, ajungem la Casa Memoriala a Maicii Tereza, in Piata Macedonia si la statuia lui Alexandru cel Mare, cat si la Moscheea Mustafa Pasha, cu al sau candelabru impunator cu peste 100 de becuri.
Ne plimbam prin Vechiul Bazar, pe alei inguste pavate cu piatra cubica si flancate de sute de tarabe de lemn peste care pluteste o mireasma de ceai aromat si delicii savuroase care sfaraie pe gratare.
Dupa amiaza va propunem un program optional spre Canionul Matka. Prima oprire va fi in satul Gorno Nerezi, situat in apropiere de Skopje. Principala atractie a locului este Biserica Sf. Pantelimon, inca inconjurata de vechile cladiri si zidurile manastirii. Asa cum se poate vedea si in inscriptia de pe poarta principala, manastirea si biserica mica au fost construite in 1164 prin ordinul lui Alexius Angelus Comnenus. Dupa ce ne-am incantat privirile cu minunatele fresce, printre cele mai inalte realizari in arta bizantina existenta, continuam drumul spre Canionul Matka, un defileu sapat de raul Treska si una dintre cele mai populare destinatii in aer liber din jurul orasului Skopje. Intins pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, ofera vizitatorilor sansa de a admira pestera Vrelo cu lacurile ei subterane. Zona canionului este cea mai populara destinatie macedoneana pentru rafting si plimbari cu caiacul. Dar gasim aici si un complex bogat de cladiri medievale, inclusiv biserici, manastiri si ramasite ale unei cetati (orasul medieval Matka), precum si natura autentica, reprezentata de multe specii endemice de plante si animale. In cursul serii ne intoarcem in Skopje cu un album impresionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto. Suntem pregatiti de o noua aventura. Cazare in Skopje.
Mic dejun
Asa cum anticipam, azi va fi o zi extrem de interesanta. Va propunem un program optional in Kosovo cea mai noua tara a Europei, partial recunoscuta, situata chiar in inima Balcanilor (accesul se face pe baza de pasaport valabil 6 luni de la data intrarii in Kosovo). Este un tinut fascinant, care te imtampina cu zambete, orasele muntoase fermecatoare si peisaje superbe. Trecem frontiera in Kosovo si inainte de a ajunge in capitala Pristina, ne oprim sa vizitam splendida manastire Gracanica, un simbol al stilului bizantin care si-a castigat locul in patrimoniul UNESCO. De aici, Pristina este la o aruncatura de bat, vorbind desigur la figurat. Admiram pe rand: Catedrala Maica Tereza, Universitatea, Biblioteca Nationala, Piata Scanderbeg si admiram autenticul bazar vechi, cat si moscheele din imprejurimi.
Moment de ragaz (timp liber):
Bucurati-va din plin de atmosfera unica la una dintre cafenelele de aici si nu uitati sa incercati cel putin un preparat traditional. Restaurantul “Sokoli i Mirusha” a fost dintotdeauna un local la moda, asta in principal pentru ca aici au loc concerte live de jazz in fiecare seara. Restaurantul poarta denumirea baletului omonim compus de Akil Mark Koci (de origine Kosovara). O combinatie interesanta este meniul care cuprinde supa de ardei rosu, iar la felul al doilea piept de pui cu sos de spanac. Meniul trebuie udat cu “dunia” un interesant rachiu de gutui.
Dupa masa de pranz, pornim spre „capitala culturala” a tarii - Prizren. Pitorescul oras are un patrimoniu impresionant. Vedem Podul de Piatra, Biserica Medievala Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pasa, dar si hammamul si zona comerciala, pline de viata.
In cursul serii ne intoarcem la hotelul nostru din Skopje cu o imagine cu totul diferita despre Kosovo. Cazare la acelasi hotel in Skopje.
Moment de ragaz (timp liber):
Seara mai ramine timp sa ne infruptam din preparatele supra-calorice, dar extrem de gustoase ale bucatariei macedonene, si sa ciocnim paharele pline de rakija (rachiu) sau variantele sale mai fanteziste cu diverse arome precum cea de gutui, caise sau nuc. Ar fi pacat sa nu gustam din “Moussaka” un preparat de vinete specific in Balcani si Orientul Mijlociu. Versiunea macedoneana a acesteia cuprinde in mod traditional cateva straturi de miel macinat sau carne rosie, vanata feliata si cartof (ingredientele optionale includ rosii sau ardei grasi). Si la asemenea festin se asorteaza de minune un pahar de vin rosu autentic. Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam impresii si sa legam prietenii noi.
Intoarcere la hotelul nostru din Skopje pentru cazare.
Ultimul popas in Balcani il vom face in Bulgaria. Ne oprim mai intai in Sofia, care este adesea ignorata de calatorii care fie se grabesc spre tarmurile albastre ale Marii Egee, fie au impresia ca aici nu prea se intampla mare lucru si ca nu merita osteneala.
Iata cat de tare gresesc, pentru ca Sofia este un oras vibrant cu istorie bogata, cu puzderie de cladiri istorice, lacasuri de cult spectaculoase, muzee interesante, strazi cu magazine si cafenele imbietoare si parcuri superbe. Ne oprim in apropierea celui mai animat bulevard din Sofia, Bulevardul Vitosha si pornim la pas printre magazine de designeri in cautare de chilipiruri. Ajungem la Catedrala Sveta Nedelya ce ne impresioneaza cu domurile sale rotunde in stil bizantin. In contrast total, mica biserica Sveti Georgi (Rotunda), ridicata in sec. al IV-lea d.Hr. apare ca o miniatura. O alta biserica a dat numele Capitalei, Biserica Sf. Sofia, aceasta fiind una dintre cele mai vechi biserici, subsolul ei gazduind o veche necropola si vestigii ale altor patru biserici. Continuandu-ne periplul, vom remarca faptul ca in Sofia alterneaza vechiul si noul, monumente sovietice si vestigiile medievale. Mai putem vedea superba cladire a Moscheii Banya Bashi si am putea incheia vizita cu Muzeul Comunismului, ticsit cu exponate si statui ale fruntasilor comunisti si sovietici, insa instinctul de conservare ne da alarma.
In cursul serii sosim in Bucuresti in functie de trafic si formalitatile vamale.
Excursii optionale
Creaza-ti o experienta completa adaugand una sau mai multe excursii optionale inainte de a pleca. Iata ce poti vedea in plus in acest circuit:
Excursie Gorno Nerezi si Canionul Matka
Prima oprire va fi in pitorescul satul Gorno Nerezi, situat in apropiere de Skopje. Principala atractie a locului este Biserica Sf. Pantelimon, inca inconjurata de vechile cladiri si zidurile manastirii. Continuam drumul spre Canionul Matka, un defileu sapat de raul Treska si una dintre cele mai populare destinatii in aer liber din jurul orasului Skopje. Intins pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, ofera vizitatorilor sansa de a admira pestera Vrelo cu lacurile ei subterane. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Excursie in Kosovo
Va propunem un program optional in Kosovo cea mai noua tara a Europei, partial recunoscuta, situata chiar in inima Balcanilor (accesul se face pe baza de pasaport valabil 6 luni de la data intrarii in Kosovo). Este un tinut fascinant, care te imtampina cu zambete, orasele muntoase fermecatoare si peisaje superbe. Puncte de interes : manastirea Gracanica, un simbol al stilului bizantin, care si-a castigat locul in patrimoniul UNESCO, Pristina unde admiram : Catedrala Maica Tereza, Universitatea, Biblioteca Nationala, Piata Scanderbeg si nu in ultimul rand Prizren – “capitala culturala” a tarii, oras cu un patrimoniu impresionant: Podul de Piatra, biserica medievala Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pasa. Pretul include: transport autocar
de la
/pers.
O adaugi la check-out
Cina traditionala in Skopje
Nu puteti pleca din Skopje fara a gusta din preparatele supra-calorice, dar extrem de gustoase ale bucatariei macedonene, si sa ciocniti un pahar de rakija (rachiu) sau variantele sale mai fanteziste cu diverse arome precum cea de gutui, caise sau nuc. Ar fi pacat sa nu gustati din “Moussaka” un preparat de vinete specific in Balcani si Orientul Mijlociu. Versiunea macedoneana a acesteia cuprinde in mod traditional cateva straturi de miel macinat sau carne rosie, vanata feliata si cartof (ingredientele optionale includ: rosii, ardei grasi). Si la asemenea festin se asorteaza de minune un pahar de vin rosu autentic. Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam impresii si sa legam prietenii noi Pretul include: cina traditionala intr-un restaurant local din Skopje
de la
/pers.
O adaugi la check-out