Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Itinerariu
Calatoria noastra incepe din cea mai moderna autogara din Romania - Autogara Centrala - Bucuresti, la ora 6.30 dimineata. Nici nu ne-am obisnuit cu verdele dealurilor bulgaresti care domina peisajele ca si ajungem la Veliko Tarnovo. Orasul bulgaresc pare desprins din cartile de povesti, asa ca, decidem sa ii exploram farmecul. Fosta Capitala bulgara ne intrece toate asteptarile: Cetatea Tsarevo domina inaltimile, iar in oras ne incanta stradutele si casele cu aerul lor medieval. Cafenele si restaurante primitoare ne fac cu ochiul la fiecare colt de strada. Noi insa avem de vazut Monumentul Asanestilor, Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic, Catedrala din Veliko Tarnovo, Biserica Fortificata a celor 40 de Sfinti Martiri, Biserica Sfintilor Petru si Pavel.
Ne continuam traseul nostru spre capitala Macedoniei unde ajungem spre seara. Cazare la hotel in Skopje.
Bucataria traditionala macedoneana combina caracteristicile balcanice si mediteraneene, mostenite in mare parte din gusturile turcesti care au predominat de-a lungul multor secole de dominatie otomana. Va recomandam Burek -un tip de placinta popular in intregul fost Imperiu otoman. In Macedonia, burek este facut din straturi de aluat gros, alternand cu straturi de alte umpluturi intr-o tava circulara de copt si acoperita cu un strat de aluat. Umpluturile sunt carne tocata, branza alba, spanac.
Gustati si Mastika, initial o bautura facuta din rasina copacului mastic. Este considerata bautura nationala a Republicii Macedonia care contine 45% alcool si care are un gust fierbinte, nu diferit de cea de brandy si este de obicei facuta din struguri, stafide, prune sau smochine. Se serveste cu gheata si se bucura de Meze (selectie de aperitive sau mancaruri mici).
In cursul serii ne intoarcem la Skopje pentru cazare la acelasi hotel. Am bifat si azi o zi frumoasa plina de locuri deosebite. Ce aventuri ne mai asteapta ziua urmatoare? Abia asteptam sa descoperim impreuna!
Dimineata ne delectam la micul dejun cu savori macedonene. Apoi pornim sa exploram Skopje, un oras care a fost aproape complet distrus de un cutremur devastator in 1963. Cladirile noi si statuile moderne prezente in numar mare sunt parte din programul urbanistic guvernamental de reconstructie si amenajare a Capitalei, Skopje 2014. Exploram misterioasa fortareata Kale si Podul de Piatra, ajungem la Casa Memoriala a Maicii Tereza, in Piata Macedonia si la statuia lui Alexandru cel Mare, cat si la Moscheea Mustafa Pasha, cu al sau candelabru impunator cu peste 100 de becuri.
Ne plimbam prin Vechiul Bazar, pe alei inguste pavate cu piatra cubica si flancate de sute de tarabe de lemn peste care pluteste o mireasma de ceai aromat si delicii savuroase care sfaraie pe gratare.
Dupa ce am admirat frumusetile acestui oras ne indreptam spre hotelul nostru din Skopje. Profitam de ultimele ore din 2023 pentru a ne pregati de intampinarea noului an. La multi ani 2025!
Bucurati-va din plin de atmosfera unica la una dintre cafenelele de aici si nu uitati sa incercati cel putin un preparat traditional. Restaurantul “Sokoli i Mirusha”, a fost dintotdeauna un local mereu la moda, asta in principal pentru ca aici au loc concerte live de jazz in fiecare seara. Restaurantul poarta denumirea baletului omonim compus de Akil Mark Koci (de origine Kosovara). O combinatie interesanta este meniul care cuprinde supa de ardei rosu si la felul al doilea piept de pui cu sos de spanac. Meniul trebuie udat cu “dunia”un interesant rachiu de gutui.
Dupa masa de pranz, pornim spre „capitala culturala” a tarii - Prizren. Pitorescul oras are un patrimoniu impresionant. Vedem Podul de Piatra, biserica medievala Sf. Gheorghe, Moscheea Sinan Pasa, dar si hammamul si zona comerciala, plina de viata. In cursul serii ne intoarcem la hotelul nostru din Skopje cu o imagine cu totul diferita despre Kosovo. Cazare la acelasi hotel in Skopje.
Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si ne indreptam spre tara. Mai intai traversam Bulgaria si ne oprim pentru o scurta vizita in capitala acesteia – Sofia. Aici pasim in impunatoarea catedrala Alexandru Nevski, ridicata in stil neobizantin in perioada 1904-1912 pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana. Cupola are o inaltime de 45 m, iar turnul clopotnitei o inaltime de 53 m. Interiorul este decorat cu marmura italiana policroma iar la baza cupolei este inscris cu litere de aur textul rugaciunii Tatal nostru. Ne continuam traseul spre Bucuresti unde ajungem in cursul serii.