Palatul Dolmabahçe este situat pe malul Bosforului și este unul dintre cele mai fabuloase edificii din Istanbul.
Acest palat are o istorie bogata și, pe lângă faptul că este un simbol al puterii imperiale, reflectă și influențele europene asupra designului arhitectural otoman.
Pe lângă stilul său arhitectural măreț, Palatul Dolmabahçe poartă o semnificație istorică importantă. A fost locul unde Atatürk și-a petrecut ultimele zile, a găzduit șase sultani care au fost pe tron în momente diferite, precum și pe Mustafa Kemal Atatürk, cunoscut acum drept fondatorul Turciei moderne. În prezent, acest palat funcționează ca muzeu, oferind vizitatorilor informații despre viețile luxoase ale sultanilor.
Constructia Palatului Dolmabahce din Istanbul a inceput in 1846, la cererea sultanului Abdulmecid I, pentru inlocuirea vechiului palat Beylerbeyi. Palatul are o arhitectura deosebita, combinand mai multe stiluri si elemente, surpinzand vizual orice vizitator care ii trece pragul. Monumentul este un martor al multor evenimente istorice importante, inclusiv Tratatul de la Paris in 1861 si deschiderea primului parlament otoman in 1876.
Dupa toate aceste evenimente istorice, in 1984, Dolmabahce este transfortmat intr-un muzeu, fiind deschis publicului larg pentru a vizita elementele opulente ale sultaniilor si ale familiilor acestora.
Palatul Dolmabahçe a fost conceput ca o reședință grandioasă care să poată concura cu cele din Europa. Arhitectura sa reprezintă o combinație între stilurile baroc, rococo și neoclasic, păstrând în același timp unele trăsături tradiționale otomane, rezultând astfel un design extravagant.
Printre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le vezi la acest muzeu se numara:
Sala de ceremonii are o suprafata de peste 2.000 de metri patrati si este impodobita cu numeroase candelabre si decoratiuni cu foita de aur.
Scara de cristal atrage privirile multor vizitatori si subliniaza gusturile opulente ale conducatorilor otomani care au locuit in acest loc.
Clădirea unde locuia haremul este situată în partea de este a palatului si este separată printr-un coridor lung.
Turnul are o înălțime de aproximativ 27 de metri și a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de ceasornicarul francez Jean Paul Garnier.
Moscheea Dolmabahce este un punct de interes major al palatului, fiind construită pe la secolul al XIX-lea.
Muzeul te va purta într-o incursiune a obiectelor folosite de sultanii și familiile lor de-a lungul timpului. De la bijuterii cu pietre prețioase, la veselă din cristal.
Metroul ramane o varianta rapida de transfer. Poti lua metroul cu linia F1 din Piata Taksim pana la Gara Kabataș, care te va lăsa foarte aproape de Palatul Dolmabahce, la doar 10 minute de mers pe jos.
Nu ai de ce sa te ingrijorezi in ceea ce priveste locurile de parcare, pentru ca in apropiere se gasesc ai multe spatii special amenajate, inclusiv Parcarea Şeker la 800 m, Parcarile Sinanpaşa si Towers la 1 km.
Autobuzul reprezinta o optiune rapida si convenabila de calatorie spre Palatul Dolmabahce. Cu autobuzele 22, 30D și DT1 vei ajunge la palat in aproximativ 10-15 minute, din Piata Taksim.
Pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 38 de euro de persoana. Preturile tururilor ghidate difera in functie de selectia facuta, de la tururui in grup mic cu pana la 5 persoane la 110 euro, la tururi private pentru 2-5 persoane la 210 euro.
Palatul este deschis vizitatorilor 6 zile pe saptamana, de marti pana duminica. Programul de vizitare este unul accesibil, de la 9:00- 17:00, iar la ora 15:00 se face ultima intrare.
In pauzele din vizita la Palatul Dolmabahce poti merge sa explorezi bcataria turceasca la restaurantele din imprejurimi. Aici ai la dispozitie numeroase tipri de restaurante, inclusiv restaurante de lux, contemporane, bistro ori casual.
din 173 evaluari
3.9
de la