021 9247

Numar cu tarif normal

Egeea de nordregiuni

Egeea de nord

Regiunea Egee de Nord cuprinde insulele din nord-estul Mării Egee, numite insulele Egee de Nord, cu excepția Thasos și Samothrace, care aparțin regiunii grecești Macedoniei de Est și Traciei, și Imbros și Tenedos, care aparțin Turciei.

Împreună cu regiunea Mării Egee de Sud, este supravegheată de Administrația Descentralizată a Mării Egee cu sediul la Pireu. Capitala regiunii este situată în Mytilene, pe insula Lesbos. Numărul total de insule din regiunea Egee de Nord este nouă: Lesbos, Chios, Psara, Oinousses, Ikaria, Fournoi Korseon, Lemnos, Agios Efstratios și Samos.

Istorie

Cele cateva insule mai mari sau mai mici aflate in aceasta parte de Egee nu alcatuiesc vreun grup anume, nici geografic si nic politic, astfel ca sunt invariabil considerate la gramada . Din cauza ca sunt imprastiate pe distante marisi greu accesibile in unele cazuri, acestea sunt printre celemai putin vizitate de catre turisti.

Asta nu inseamna ca sunt complet neatinse de fenomenul turistic, unele parti din Thassos, Samos sau Lesbos, sunt la fel de aglomerate ca orice alt loc dinMediterana, in miezul verii, dar daca ajungi pe micuta Samothraki sau pe Limnos,de exemple se poate sa fi intampinat ca o creatura rara, denumita turist strain.

De ce să vizitezi

Ca marime Laesbos este a treia insula ca marime din Grecia, oferind varietate si o multime de lucruri bune de explorat, desi o poti strabate cu masina, in cateva ore de mers lejer. Chios si Samos, sunt si ele insule destul de mari,potrivite pentru ati petrece cateva zile. Toate trei sunt conectate cu Turcia prin curse de feryboat. Samothraki, pe care vara poti ajunge datorita curselor de hydrofoil, care o leaga de continend, mai precis de Alexandroupoli, este vestita pentru cat de dificil este accesul pe ea, neavand nici un port natural, feryboat-urile obisnuite nu pot andoca in apropierea ei, pe vreme rea. In zona exista si alte cateva insule mai mici, cum este Ikaria din apropiere de Samos, denumita dupa legendarul erou Ikar, ceșl care a zburat prea aproape de soare. Oinousa si Psara, in largul insulei Chios, au fiecare cate un sat si o multime de plaje goale, perfecte pentru cine isi doreste o insula unde sa evadeze din lume.

Cum ajungi

Avion

Din Romania se ajunge destul de greu cu avionul deoarece cel mai apropiat aeroport international este cel de la Salonic si de acolo puteti ajunge doar daca inchiriati o masina. Cu avionul mai puteti ajunge pe aeroportul din Bodrum si de acolo cu feryboat-ul pana in Chios.

Autocare

Exista si autocare, ale firmelor de turism care curse regulate spre Thassos dar pentru celelalte insule este destul de greu.

Tren

Cu trenul nu se poate ajunge in insulele din nordul Marii Egee deoarece nu exista infrastructura necesara.

Masina

In cazul in care preferati sa mergeti cu masina, puteti ajunge cel mai usor in Thassos pe ruta Giurgiu-Ruse-Makaza. Traversati cu feryboat-ul fie din Kavala fie din Keramoti, de unde aveti curse regulade din 30 in 30 de minute.

Activități și experiențe

Se pot face cateva excursii optionale in fiecare insula mai mare, cum ar fi Thassos, Samos, Lesvos sau Chios dar puteti ajunge si in Turcia. Din Samos puteti ajunge in Kusadasi prin cursele regulate de feryboat dar si din Bodrum puteti ajunge foarte repede in Chios, tot cu feryboat-ul.

Manastire Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - Thassos
Manastire Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - Thassos

Manastirea de maici, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, in a carei biserica se afla o bucata din pironul care a strapuns mana dreapta a lui Isus, cand a fost rastignit pe cruce, este plina de flori si peisajul de aici este fantastic. De pe terasa manastirii in zilele senine se popate vedea destul de clar, Muntele Athon, cel mai inalt varf, 2033 m, din Peninsula Athos. De cativa ani se construieste in interiorul manastirii o noua biserica, o copie a bisericii Sfanta Sofia din Istanbul, dar la o scara de 10 ori mai mica.

Varful Ipsarion (1204m)
Varful Ipsarion (1204m)

Nu putem merge in nsula Thassos fara sa facem si o excursie cu jeep-ul pana pe cel mai inalt varf, Varful Ipsarion, la altitudinea de 1204m, de unde avem o panorama de 360 de grade. Plecam din statiunea Potos si prima oprire o facem in satul "fantoma", Kastro. Este denumit asa deoarece aici mai locuiesc doar doua familii, restul caselor fiind doar case de vacanta. Frumoasele case construite din piatra si cu acoperisul tot din piatra dateaza din jurul secolului al XIV-lea. Kastro in limba greaca inseamna castel si aceasta denumire a satului a ramas de la vechiul castel construit aici in acel secol. In secolele XV-XIX, satul a fost prosper deoarece multa lume s-a stabilit aici si in satul vecin Teologos, mai ales dupa caderea Constantinopolului. De aici mergem sa vizitam o frumoasa manastire ce se afla tot in munte, o mare si frumoasa manastire, dar unde gasim doar un singur calugar. In manastirea "Fecioara Maria", gasim icoane cu o vechime de 400 de ani dar si un izvor cu apa rece, numai buna de baut dupa un drum de offroad din Kastro pana aici. Plecam de aici spre varful Ipsarion, un drum de asfalt si macadam prin padure, pe care facem circa o ora. Din varf si pana inapoi in Potos, ne mai oprim putin la un lac artificial Maries si la o frumoasa cascada ce poarta acelas nume.

Orasul Samos
Orasul Samos

Orasul Samos cunoscut si sub numel de Vathi, este capitala insulei, iar casele sale stralucitor de albe se rasfira intre cateva spinari de dealuri verzi si potcoava desenata de frumosul golf de aici. In partea de sus a orasului, labirintul de stradute pietruite, inguste si umbroase, pare aflat intr-o alta lume decat cea a portului agitat ce se asterne dedesubt. Samos are o istorie lunga si fascinanta, fiind locuita inca din 3000 i.Hr. Mare poarte a acestei istorii este povestita in Muzeul de Arheologie, de talie mondiala. Aici exista una dintre cele mai bune colectii de ofrande votive din Grecia, datorata popularitatii de care se bucura Sanctuarul Heraion in care era venerata zeita Hera. Cealalta vedeta a muzeului este un Kouros (statuie arhaica din marmura, infatisand un tanar), inalta de 5 m,datand din secolul al VI-le i.Hr.

Restaurante

Când vine vorba de gastronomie, Grecia este printre primele locuri in topuri. Bucataria mediteraneana, cat si cea greceasca, sunt printre cele mai bune din lume, cand vine vorba de gusturi. Si in insulele din Egeea de nord intalnim multe taverne autentice dar si restaurante cu renume international.

Coralli Skala Maries
Coralli Skala Maries
Restaurant
Restaurant grecesc este situat in centrul orașului Skala maries. Aproape de mare, cu o priveliște superbă, avand băuturi și mâncare tradițională.
Citește mai mult
Sea Breeze Restaurant - Cafe - Bar
Sea Breeze Restaurant - Cafe - Bar
Restaurant - cafe bar
Restaurantul Sea Breeze este situat in centrul statiunii Potos din Thassos, una dintre cele mai aglomerate statiuni de pe insula. Puteti savura aici bucataria locala, fructe de mare, bucataria mediteraneana si europeana dar este si un restaurant prieten cu vegetarienii.
 San Antonio Beach Restaurant
San Antonio Beach Restaurant
Restaurant
Situat tot in Potos pe malul marii, San Antonio Beach Restaurant va intampina cu o minunata bucatarie greceasca si fructe de mare, dar si cu o bucatarie specific mediteraneana sau europeana.

Împrejurimi

Multi romani aleg sa isi petreaca concediul in insula Thassos si multi doresc sa viziteze si imprejurimile acesteia. Cu feryboat-ul din capitala insulei poti ajunge foarte usor in orasul Kavala si de acolo intr-unul dintre cele mai frumoase orase antice, Philippi.

Philippi
Philippi

Philippi a fost un oraș grecesc important la nord-vest de insula din apropiere, Thasos. Numele său inițial a fost Crenides după înființarea sa de către coloniștii Thasian în 360/359 î.Hr. Orașul a fost redenumit de Filip al II-lea al Macedoniei în 356 î.Hr. și abandonat în secolul al XIV-lea după cucerirea otomană. Situl arheologic a fost clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2016 din cauza arhitecturii sale romane excepționale, a aspectului său urban ca o reflectare mai mică a Romei însăși și a importanței sale în creștinismul timpuriu. Noul Testament consemnează o vizită în oraș a apostolului Pavel în timpul celei de-a doua călătorii misionare (probabil în 49 sau 50 d.Hr.). Pe baza Faptele Apostolilor și a scrisorii către Filipeni primii creștini au ajuns la concluzia că Pavel le-a întemeiat comunitatea. Însoțit de Sila, de Timotei și posibil de Luca, se crede că Pavel a predicat pentru prima dată pe pământ european la Filipi, ducând la convertirea și botezul negustorului de purpuri, Lidia din Tiatira. Conform Noului Testament, Pavel a vizitat orașul cu alte două ocazii, în 56 și 57. Epistola către Filipeni datează din jurul anilor 61–62 și se presupune în general că arată efectele imediate ale instrucțiunii lui Pavel.

Pythagoreio Samos
Pythagoreio Samos

Asezarea Pithagoria din apropiere, prima capitala a insulei, contruita in secolul al VI-le i.Hr. este astazi un oras turistic la moda. Printre atractiile sale se numara vestigiile unor bai romane si uluitorul Tunel Efpalinion, un apeduct lung de aproximativ 1 km., care dateaza din 539-524 i.Hr. Pithagoria a fost denumita dupa filosoful si matematicianul Pitagora, nascut aici in jurul anului 580i.Hr. Despre viata sa se stiu putinelucruri certe, dar ideile sale revolutionare nu doar despre matematica, ci si despre muzica si armonia universului traiesc si astazi.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conecteaza-te cu

Nu ai cont inca?

Creare cont

Sau conecteaza-te cu

Ai deja un cont?