Numele grecesc Kerkyra sau Korkyra este strâns legat de două zeități ale apei: Poseidon, zeul mării și Asopos care este numele zeilor mai multor râuri din Grecia continentală.
Potrivit mitologiei Poseidon s-a îndrăgostit de frumoasa nimfă Korkyra, fiica lui Asopos și a nimfei râului Metope, și a răpit-o. Poseidon a adus-o pe Korkyra pe insula fără nume până atunci și i-a oferit numele locului: Korkyra care, treptat, s-a transformat în Kerkyra. Cei doi au avut mai mulți copii printre care și Phaiax după care locuitorii insulei au fost numiți Phaiakes
In Corfu putem vizita mai multe muzee, printre care enumeram: Muzeul Bizantin din Antivouniotissa, Muzeul Bancnotelor Băncii Ionice, Muzeul de Folclor din Acharavi, Muzeul de Artă Asiatică din Corfu, Muzeul Arheologic din Corfu, Muzeul Capodistrias, Muzeul Casa Parlante, Muzeul de folclor din centrul Corfu, Enotis - Olive Groves & Museum.
Cu o istorie lunga si cu multe ocupatii in spate, Corfu poate oferii iubitorilor de istorie o poveste frumoasa, spusa prin cetatile si palatele ce se gasesc aici, dar si prin vestigiile antice pe care le putem admira in siturile arheologice.
Arhitectura insulei este foarte diversa deoarece insula a fost ocupata pe rand de multe popoare, dar cel mai pregnant putem admira aici arhitectura venetiana. Din perioada medievală și până în secolul al XVII-lea, insula a fost recunoscută ca un bastion al statelor europene împotriva Imperiului Otoman și a devenit unul dintre cele mai fortificate locuri din Europa. Fortificațiile insulei au fost folosite de venețieni pentru a se apăra împotriva intruziunilor otomane din Marea Adriatică. Corfu a respins mai multe asedii otomane, înainte de a trece sub dominația britanică în urma războaiele napoleoniene. Kerkyra, „Ușa Veneției”, a rămas în mâinile venețiene din 1401 până în 1797, deși a fost atacată de mai multe ori de forțele navale și terestre otomane și a cunoscut patru asedii majore în 1537, 1571, 1573 și 1716.