021 9247

Numar cu tarif normal

Grecia ATRACTII

Manastiri si Biserici

Grecia, o tara 90% ortodoxa, are multe biserici si manastiri, care adapostesc foarte multe moaste ale unor sfinti care au facut diverse minuni, fie pe teritoriul greciei, fie in lumea ortodoxa. Sa nu uitam si de manastirile de la Sfantul Munte Athos, din peninsula Halkidiki, unde sutele de calugari care vietuiesc acolo se roaga neancetat pentru binele omenirii.

Fiecare manastire are cate o zi in care este celebrata si avem totodata si foarte multe traditii si obiceiuri pe care le intalnim la fiecare dintre ele. Trebuie doar sa le vizitam in ziua de hram si nu vom uita niciodata aceasta experienta unica.

Cu inima deschisa, cu speranta in suflet si chiar cu ofrande facute special pentru acea zi de sarbatoare, credinciosii vin in numar mare de fiecare data cand clopotele bisericilor vestesc ziua cea mare.

01 Manastirea Sfantul Nectarie Egina

Manastirea ce adaposteste trupul Sfantului Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer, se afla in insula Egina, situata in sudul Atenei, nu foarte departe de Portul Pireu. Recent canonizat de catre Biserica Ortodoxa a Greciei, Sfantul Nectarie a fost episcop de Pentapole si ctitor al Manastirii "Sfanta Treime" din insula Eghina.

In insula Eghina se ajunge numai cu vaporul, care face curse zilnice. Odata ajunsi in insula, la manastirea Sfantului Nectarie se poate ajunge cu masina sau cu autobuzul, care pleaca din Eghina si ajunge in partea opusa a Muntelui Palaiochora.

Biserica centrala a manastirii, numita si "Catedrala Sfantul Nectarie", este una dintre cele mai mari si spatioase catedrale ortodoxe din Grecia. Manastirea a fost ridicata pe ruinele unei manastiri bizantine mai vechi. Inceputul lucrarilor de ridicare a manastirii a fost rezultatul cerintelor cu credinta ale maicilor din zona. Sfantul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904-1910. Cu toate ca in acel moment, Sfantul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre, aranjand gradinile si facand si alte asemenea munci.

02 Manastirea Sfantul Ioan Rusu Evia

Situata in insula Evia, a doua insula ca marime din Grecia, manastirea adaposteste moastele Sf. Ioan Rusu,un sfant cunoscut si iubit in intreaga lume, atat pentru nenumaratele lui minuni, cat si pentru deosebita lui viata in Hristos.

Manastirea Sfantul Ioan Rusu se afla in localitatea Prokopi, aflata in partea nordica a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc langa Moastele Sfantului Ioan Rusu, ingenunchind si rugandu-se sfantului, mai ales in data de 27 mai, ziua praznuirii sale.

Grecii din Antolia, locul unde a vietuit si murit Sfantul Ioan, au luat trupul sfantului si l-au asezat intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in anul 1920. Se spune ca sfantul era venerat atat de greci, cat si de turci, armeni, protestanti si musulmani, multi dintre cinstitorii sai fiind binecuvantati cu minuni, vindecari si ajutor. Moastele sfantului Ioan au fost aduse din localitatea Prokopi in Evia de catre crestinii refugiati din Prokopion - Urgup, regiunea Capadocia, dupa incidentele ce au cuprins Asia Mica intre anii 1922-1924.

03 Manastirea Sfintii Apostoli Thassos

Manastirea Sfantul Mihail, este situata deasupra Golfului Arsanas si este o manastire de maici, in a carei biserica se afla o bucata din pironul care a strapuns mana dreapta a lui Isus, cand a fost rastignit pe cruce, este plina de flori si peisajul de aici este fantastic.

De pe terasa manastirii in zilele senine se popate vedea destul de clar, Muntele Athon, cel mai inalt varf, 2033 m, din Peninsula Athos. De cativa ani se construieste in interiorul manastirii o noua biserica, o copie a bisericii Sfanta Sofia din Istanbul, dar la o scara de 10 ori mai mica.

Maicutele de la manastire fac niste lucruri foarte frumoase, pe care le putem gasi in magazinul din interiorul manastirii

04 Manastirea Sfantul Arhanghel Mihail - Symi

Daca ajungem in frumoasa insula Symi nu trebuie sa ratam o excursie in Golful Panormitis, unde vom vizita Manastirea Sfantul Arhanghel Mihail.

Prima varianta ar fi sa luam catamaranul cu care am venit pe insula, din Rodos, acesta ne va duce pana la manastire, sau sa luam un microbus care va strabate cei 25 de km pana in golf pe un superb drum de coasta unde peisajele sunt mirifice.

In biserica unde se afla Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Arhanghel Mihail. Legenda spune ca toate dorintele pe care ti le pui aici la manastire, se vor indeplini. Foarte multe ofrande aduse sfantului vin in acest frumos golf, din toate colturile lumii. Se spune ca au venit ofrande pe mare, trimise chiar din Chile sau Canada, pana in acest golf. Toate aceste ofrande au fost stranse de calugari si acum le putem admira in muzeul manastirii. Langa manastire, in partea stanga, avem o mica patiserie traditionala unde putem manca niste placinte foarte bune, facute chiar acolo. In partea dreapta a manastirii avem o mica cafenea cu cateva mese unde putem savura un expresso sau un frape cu gheata, specialitatea grecilor.

05 Manastirea Sfantul Spiridon Corfu

Biserica Sfantul Spiridon, aflata in centrul orasului vechi Corfu Town, capitala insulei Corfu, a fost construita in anul 1580 ca o bazilica cu o singura nava, iar turnul clopotnita este cel mai inalt din toate turnurile aflate in Insulele Ionice.

Dupa caderea Imperiului Bizantin, in anul 1489, moastele Sfantului Spiridon si ale Sfintei Teodora Augusta, au fost aduse in Corfu de catre bogatul calugar grec Georgios Kalochairetis.

Moastele au fost pastrate ca proprietate a familiei sale, pana cand când fiica lui, Asimia, s-a căsătorit cu unul dintre descendenții familiei Voulgaris din Corfu i-au fost oferite rămășițele sfântului ca parte a zestrei ei. Ulterior, moaștele Sfântului Spiridon au fost păstrate într-o capelă privată a familiei Voulgaris, care a trebuit demolată atunci când venețienii au construit fortificațiile exterioare ale orașului pentru a proteja cetatea după primul mare asediu al insulei Corfu realizat de otomani în 1537. În anii 1580, după demolarea capelei private, rămășițele sfântului au fost mutate într-o biserică nouă, care a fost construită în interiorul cetății, în cartierul Campiello al orașului vechi. Aici se află și în prezent. Turnul clopotniță al bisericii din Corfu are un aspect similar cu turnul bisericii ortodoxe grecești contemporane San Giorgio dei Greci din Veneția.

06 Manastirea Sfantul Gherasim Kefalonia

In frumoasa insula Kefalonia, cea mai mare insula din Arhipelagul Ionicelor si totodata capitala arhipelagului, se afla o frumoasa manastire cu bogate traditii, Manastirea Sfantul Gherasim.

Situata in Valea Omala, Manastirea Cuviosului Gherasim este inchinata sfantului ce ocroteste intreaga insula Kefalonia, fiind totodata se cea mai mare manastire de maici din intreaga insula.

Sfantul Cuvios Gherasim (1506-1579) se trage din instarita familie de aristocrati Notaras. Fiind tuns in monahism in Sfantul Munte Athos, el a mers mai apoi la Ierusalim, unde a slujit timp de 12 ani la Biserica Invierea Domnului. Mai apoi, stand o vreme in Creta si in Zakynthos, in anul 1555 a ajuns pe taramul natul, in Kefalonia.

07 Manastirea Faneromeni Lefkada

Manastirea Faneromenii situata foarte aproape de capitala insulei Lefkada, Lefkas, este hramul Adormirea Maicii Domnului, este renumita pentru mai multe lucruri. Primul si cel mai important este ca aici se pot vedea moastele mai multor sfinti si o bucata din Sfanta Cruce.

Apostolul Pavel cand a venit in Grecia a ordonat unor ucenici sa construiasca aici o manastire. In secolul al V-lea a fost comandata la Constantinopol o icoana a Fecioarei Maria Nascatoare de Dumnrezeu. Icoana trebuia facuta de catre calugarul Calist, care inainte de a incepe pictarea ei, a inceput sa se roage puternic catre Dumnezeu, pentru a-l calauzi in crearea ei. Nu mica i-a foat mirarea sa descopere, dupa rugaciuni, ca icoana era deja conturata si ca el trebuia doar sa adauge culorile. De aici si numele manastirii Faneromeni sau in traducere, "Cea care s-a aratat pe sine".

Se pare ca in manastire a predicat si Apostolul Pavel atunci cand a ajuns in Europa. Manastirea a fost parasita pana in anul 1999 cand o familie de batrani greci a decis sa o readuca la viata. Acum in manastire puteti manca cel mai bun rahat si puteti admira o mini gradina zoologica cu cerbi si caprioare dar si cu cateva gaste imense si multi papagali, fazani, pauni, dar si cu veverite si pasari de curte. Din turnul clopotnitei puteti admira frumoasele plaje Aghios Ioanis si Myli din Lefkas.

08 Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir - Salonic

In al doilea oras ca marime din Grecia, gasim mostele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir in biserica cu hramul sfantului. Marele Mucenic Dimitrie a fost guvernator al oraşului grec Salonic în vremea împăratului roman Maximian Galeriu.

Aflând împăratul că Dimitrie îi ajută pe creştini în loc să-i pedepsească şi că el însuşi se roagă lui Hristos, l-a întemniţat şi l-a supus la multe chinuri. Acestea s-au întâmplat în jurul anului 300 d.Hr. Sfântul, aflat în închisoare, nu şi-a pierdut credinţa şi în ciuda rapidei sale decăderi, a continuat să-l mărturisească pe Mântuitor, vorbindu-le ­celor închişi despre învăţăturile Lui şi făcând minuni în numele Domnului.

Biserica inchinata sfantului ocrotitor al orasului, dateaza inca din perioada in care Salonicul era cel de-al doilea mare oras din Imperiul Bizantin. Biserica Sfantului Dimitrie este unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului Salonic, multime de pelerini venind aici sa se inchine moastelor sale izvoratoare de mir. Biserica face parte din situl paleocrestin si al monumentelor bizantine din Salonic, fiind trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1988.

09 Manastirea Sfanta Paraschevi

Intr-o frumoasa vale, nu departe de Muntele Olimp se afla manastirea Sfintei Paraschevi cu al sau izvor cu apa tamaduitoare. Din soseaua principala ajungem la manastire pe un pod ce traverseaza raul Pinios, in Valea Tempi.

Sfanta Paraschevi este considerata si protectoarea nevazatorilor. Toti cei cu probleme de vedere care au venit, cu sufletul prin de credinta, sau rugat si sau spalat cu apa de la izvorul ce curge pe sub manastire, au plecat sanatosi. Aici se află şi icoana Sfintei Paraschevi, la care credincioşii vin să se închine.

Cunoscută în timpul dominaţiei bizantine ca Lykostomo (Gura Lupului) şi numită de turci Bogaz (Trecătoarea), valea Tembi este presărată cu ruine de castele şi fortificaţii datând din perioada romană şi până în evul mediu. Acestea marchează punctele cheie pe care grecii au încercat să le apere în 1941, în timpul invaziei trupelor germane. Apa izvorului Agiei Paraskevi este captată şi curge într-un bazin special amenajat, unde pelerinii şi turiştii stau la coadă pentru a-şi umple sticlele de plastic special aduse de acasă. Apa cu puteri miraculoase urmează să fie folosită peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili. Paraskevi a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind originară din Italia. Tânăra născută într-o zi de vineri (de unde şi numele Paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credinţei creştine, citind cărţi şi participând la rugăciuni, în biserică. După moartea părinţilor şi-a împărţit averea săracilor, s-a călugărit şi a început să predice, reuşind să întoarcă mulţi eleni la credinţa în Dumnezeu. Minunându-se de frumuseţea şi priceperea ei, împăratul a încercat s-o determine să se lepede de credinţa creştină. Evident, Paraskevi a refuzat şi de aici au început chinurile şi suferinţele ulterioare, ce aveau s-o transforme în muceniţă. Astfel, se spune că i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; că a fost aruncată într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, că l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauză acesta a şi orbit. Lovit în lumina ochilor, împăratul a strigat: „Miluieşte-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, şi dă-mi mie lumina ochilor mei; că atunci voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduieşti tu“. Sfânta a spus o rugăciune şi îndată împăratul Antonin a văzut şi împreună cu toţi din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi. Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăţi şi sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci şi a mărturisit că este creştină. Pentru credinţa ei nestrămutată, s-au mai încercat şi alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintită în nici un fel de la dreapta credinţă. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfânta (Agia) Paraskevi, sărbătorită în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, cea mai populară dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României, cu hramul pe 14 octombrie.

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conecteaza-te cu

Nu ai cont inca?

Creare cont

Sau conecteaza-te cu

Ai deja un cont?