din 1593 evaluari
8.2
din 1159 evaluari
7.9
din 1238 evaluari
7.5
din 1567 evaluari
8.3
din 1203 evaluari
7.0
din 1819 evaluari
9.0
Catania este capitala provinciei cu acelasi nume, fiind al doilea oras ca marime din Sicilia, Italia.
Catania are o atractie magnetica puternica, un oras vibrant, cu alei inguste si animate. Miezul istoric al Cataniei este o minune inclusa pe lista UNESCO, unde palatele alb-negru se inalta peste pietele in stil baroc. Se afla la poalele muntelui Etna, cel mai mare si cel mai activ vulcan din Europa, care a distrus orasul cu cutremure si fluxuri de lava in 1693, o prezenta puternica care adauga un alt strat de intensitate si frumusete celui de-al dolea oras ca marime al Siciliei.
Catania ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber, sugestiile noastre fiind:
Muntele Etna, cea mai mare atractie naturala a Siciliei, de asemenea este cel mai activ vulcan din Europa si cel mai vechi vulcan activ inregistrat din lume.
Piata centrala a orasului, Piata del Duomo, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, o piata de lava si calcar contrastanta, inconjurata de cladiri in stil baroc si incoronata de splendida Catedrala Sfanta Agata, care a fost construita peste ruinele Bailor lui Ahile. In centrul ei se afla Fontana dell'Elefante (1736), un elefant naiv si zambitor de lava neagra.
Piata de peste zgomotoasa din Catania, care ocupa strazile din spatele Piazza del Duomo, care este partial in exterior si partial acoperita. Un loc in care in fiecare zi sub copertine mari albe si rosii si pe blaturile de marmura are loc ritualul vanzarii pestelui, dar si al carnii si fructelor. Strigatele vanzatorilor, tarabele aburind cu ardei prajiti si vandute trecatorilor fac din acest loc unul dintre cele mai emblematice subiecte ale orasului. In jurul pietei se afla o serie de restaurante bune cu fructe de mare. Este locul ideal pentru a te scufunda in cultura locala si de a fi fascinat de bucataria siciliana.
Manastirea istorica San Benedetto care este inclusa in patrimoniul UNESCO, despre care se spune ca a fost construita intr-o singura noapte. A fost ridicata initial in 1355 si recontruita dupa cutremur, la inceputul anilor 1700.
Palatul Biscari, cel mai important palat din oras si reprezinta cel mai frumos exemplu de arhitectura baric cataneza.
Viziteaza iconicul Marina Bay Sands. La ultimul nivel al acestei cladiri fabuloase se afla o piscina infinity cu o panorama fabuloasa asupra orasului. La zece minute de mers pe jos de Catedrala Catania se afla manastirea San Nicolò l’Arena, o bijuterie a stilului baroc , fiind una dintre cele mai mari cladiri benedictine din Europa.
Chioscurile din Catania sunt o atractie veche si actuala a Cataniei. Istoria chioscurilor dateaza din anii 1800, cand in Catania, vanzatorii ambulanti ofereau o bautura „apa si zammù”, adica apa cu cateva picaturi de anason, pentru a improspata si potoli locuitorii din Catania pe vremea calda.
Petreceti o zi la bordul unei nave de pescuit in marea libera alaturi de pescari. Experimenteaza apele calme, mediul de coasta si secretele ascunse in adancurile marii. Savurati peste proaspat intr-unul dintre catunele multicolore de pe litoral. Redescoperiti retetele traditionale locale si inotati in locuri inaccesibile pe uscat, descoperind mici nestemate ale naturii.
Catania subterana – cate minuni se ascund sub oras! Muntele Etna, cu raurile sale de lava a cuprins Catania de mai multe ori, ingropand semne ale trecutului sau.
Plaja San Giovanni Ii Cuti - Aceasta este una dintre cele mai renumite plaje din Catania datorita pietrelor negre si a cenusii rezultate din eruptia vulcanului, pastrate si astazi datorita faptului ca acesta este inca activ. Este unul dintre cele mai naturale locuri din zona ce in timpul verii reprezinta un refugiu pentru cei care vor sa scape de caldura din oras.
Catania are o clima mediteraneana care duce la o vara lunga, calda si uscata si o iarna scurta si blanda. Cel mai bune luni pentru a vizita Catania sunt aprilie-mai, sau in toamna tarzie, septembrie-noiembrie. Incercati sa evitati luna octombrie, deoarece majoritatea precipitatiilor sunt concentrate in aceasta luna.
Transportul public in Catania este reprezentat de o linie de metrou cu 11 statii si mai mult de 50 de rute de autobuz. Biletele sunt vandute la ziare, statii de autobuz si pasaje subterane. Transportul in Catania include, de asemenea, servicii feroviare si autobuze interurbane. Autobuze interurbane- albastru, local – portocaliu. Transportul public este foarte bine dezvoltat aici si este reprezentat de autobuze urbane, metrou si trenuri electrice Compania de transport care deserveste orasul Catania se numeste AMT (Azienda Municipale Trasporti). Site-ul contine toate informatiile necesare care intereseaza persoanele care folosesc transportul public: trasee reale si opriri, tarife, date despre reparatii si puncte de vanzare a biletelor.
Rutele de autobuz acopera intregul oras si suburbiile si sunt cea mai comuna forma de transport public. Total la Catania, sunt 54 rute de autobuzsi 1399 statii de autobuz.
La gara din Piazza Papa Giovanni XXIII exista mai multe statii de autobuz, de unde pleaca autobuze interurbane directe catre orasele Sicilia si Italia: Roma, Napoli, Florenta, Milano.
De la aeroportul din Catania spre centru orasului se poate ajunge cu autobuzul, in aproximativ 20 de minute.Autobuzul pleaca la intervale de aproximativ 20 de minute.
Spre varful Muntelui Etna se poate ajunge si cu autobuzul (ALIBUS). Este un singur autobuz pe zi, atat dus cat si intors,care pleaca din Piazza Papa Giovanni XXIII. Biletele pentru autobuz nu se cumpara de la sofer, acestea se cumpara de la un ghiseu aflat in apropierea statiei de autobuz.
Spre Taormina puteti ajunge cu autobuze de la compania ETNA TRANSPORTATION
Serviciul Turistic ofera tururi ghidate cu trenuri turistice si autobuze panoramice cu sistem audio-ghid multilingv (italiana, engleza, franceza, spaniola, germana, rusa). Se ocupa si de inchiriere de biciclete electrice, depozitare bagaje, organizare de tururi private: Taormina, Syracuse, Agrigento, Piazza Armerina etc.
Un tur cu autobuzul panoramic nu trebuie ratat! Autobuzul hop on-hop off trece pe langa cele mai importante obiective turistice din Catania, avand 8 opriri pe circuit.Sunt 2 autobuze unul galben si rosu.Cele 8 opriri ale autobuzului rosu sunt: Piazza Duomo – Fontana dell Elefante, Piazza S. Placido, Acicastello, Acitrezza, Piazza Verga – Tribunale, Piazza Trento – Le Cariatidi, Pallazo delle Poste, Anfiteatro Romano.
Acest tur de o zi intreaga, merge de la Etna, cel mai inalt vulcan activ din Europa, pana la frumosul oras Taormina. In prima parte a excursiei vizitati vechi cratere si pesteri cu flux de lava, va veti bucura de privelisti uluitoare si veti gusta din produsele locale tipice. Dupa-amiaza, inainte de a vizita Taormina, te vei opri si vei vedea de sus frumoasa „Isola Bella”.
Tururi zilnice ale Etnei la cel mai inalt vulcan din Europa. In timpul calatoriei aventuroase pana la vulcan, partial in afara drumului, se vor traversa campuri vechi de lava, precum si paduri vechi de sute de ani. Se pot face cateva opriri pentru a vizita pe jos unele dintre cele mai frumoase situri de pe Muntele Etna.
Traieste experienta unica de a cuceri varful celui mai inalt vulcan activ din Europa insotiti de ghizi vulcanologi cu experienta dovedita si capabili sa transmita pasiunea pentru aceste activitati exceptionale in mijlocul naturii.
Bucurati-va de privelisti uluitoare si degustati vinurile uneia dintre cele mai bune crame din zona, in timp ce va aflati pe cel mai inalt vulcan activ al Europei. Aceasta excursie este perfecta pentru calatorii aventurosi.
Aceasta excursie culturala va va permite sa vizitati monumentele clasice din Siracuza. Din parcul arheologic, mai departe pentru a vizita insula Ortygia, inima Siracuzei. In functie de timpul alocat puteti veti vizita si orasul Noto, considerat un adevarat „muzeu in aer liber”.
Veti descoperi frumosul oras Zafferana Etnea, atins in mod repetat de lava Etnei si care a devenit capitala siciliana a mierii. Dupa aceea, puteti explora crama de vinuri unde se poate face degustare de vinuri Etna
Veti vedea coasta unde grecii au aterizat pentru prima data in Sicilia si veti admira arhitectura medievala a Taorminei ale carei palate si monumente au fost martorii unei istorii lungi si semnificative. Bucurati-va de panoramele care au vedere la Marea Ionica si la muntii Nebrodi din inaltul Castelmola, un balcon natural pe Taormina. Vezi produsele traditionale ale magazinelor artizanale si eleganta buticurilor care fac din Taormina o mica cutie de bijuterii.
Via Crociferi
Este una dintre cele mai atractive strazi din Catania, renumita pentru bisericile sale baroce exuberante si palatele impunatoare din secolul al XVIII-lea.
Teatrul Romano
Este usor accesibil si este un loc minunat de vizitat in timp ce explorati centrul istoric al orasului. Creat in secolul al 2-lea i.Hr., teatrul are o zona principala de sedere si un teatru Odeon mai mic pe partea stanga. Scaunele teatrului si alte cateva sectiuni sunt de fapt create din lava luata de pe Muntele Etna.
Poarta Garibaldi
Probabil una dintre cele mai impresionante structuri din Catania, aceasta poarta monumentala a fost creata in 1768 si dedicata regelui Ferdinand al IV-lea si sotiei sale Maria Carolina. La varful portii este o inscriptie si un ceas de lucru care este incoronat si cu vultur.
Gradina Bellini
Giardini Bellini si Parcul Maestranze reprezinta un spatiu public frumos pentru relaxare si pentru a va bucura de natura, situate la vest de Piazza Carlo Alberto in centrul orasului.
Gradina botanica din Catania
Se afla in apropierea gradinii Bellini, in centrul istoric al orasului vechi. Este extrem de bine organizata si perfecta pentru plimbare.
Castelul Ursino
Castelul initial statea chiar langa port, pana cand marele rau de lava din 1669 a trecut de partea vestica (poate fi totusi vazut acolo) si a impins linia de coasta catre est. Astazi, castelul ocupa un spatiu spatios in mijlocul unei zone rezidentiale, in Piata Federico di Svevia.
Tur gratuit : Te poti plimba pe Via Crociferi, una dintre cele mai atractive strazi din Catania pentru a admira bisericile baroc exuberante si palatele impunatoare din secolul al XVIII-lea. In Catania gasesti cladiri impresionante in stil rococo, piatete in care poti uita de tine ore in sir.
Te poti bucura de soare pe una dintre cele mai renumite plaje din Catania, Plaja San Giovanni Ii Cuti.
Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, piata centrala din Catania este o piata de lava si calcar contrastanta, inconjurata de cladiri in stil baroc si incoronata de marea Catedrala di Sant'Agata. In centrul sau se afla Fontana dell'Elefante (1736), un elefant naiv, zambitor de lava neagra, datand din epoca romana si depasit de un obelisc egiptean. O alta fantana din coltul de sud-vest al pietei, Fontana dell'Amenano, marcheaza intrarea in piata de peste din Catania. Legenda spune ca elefantul ar fi apartinut magicianului Eliodorus din secolul al VIII-lea, care se presupune ca si-a castigat existenta transformand oamenii in animale. Se spune ca obeliscul in sine poseda puteri magice care ajuta la usurarea temperamentului volatil al Muntelui Etna. Mult mai tanara este fantana Amenano din secolul al XIX-lea, creata de sculptorul napolitan Tito Angelini, piesa stropitoare comemoreaza raul Amenano, care curgea candva deasupra pamantului, si pe ale carui maluri grecii au intemeiat pentru prima data orasul Catania, pe care l-au numit Katane.
Adresa: 95124 Catania CT, Italia
A fost finalizat in 1890 si realizata pentru compozitorul Vincenzo Bellini. Tavanul sau pictat de Ernesto Bellandi, infatiseaza scene din patru dintre cele mai cunoscute opere ale lui Bellini.Trimiteti un e-mail pentru a rezerva un tur si sunati inainte pentru a confirma orele, deoarece teatrul nu este intotdeauna deschis.
Adresa: Via Giuseppe Perrotta, 12, 95131 Catania CT, Italia
Piata de peste zgomotoasa din Catania, in fiecare dimineata de lucru, este teatru pur de strada. Mesele gem sub greutatea pestelui-spada decapitat, a crevetilor roz-rubiniu si a tavilor pline cu scoici, arici de mare si tot felul de misterioase vietati marine.
Adresa: Piazza Alonzo di Benedetto, 95131 Catania CT, Italia
Manastirea Benedictina cuprinde o manastire benedictina si Biserica San Benedetto. Biserica este construita intre 1704 si 1713 si impodobita cu stuc splendid, marmura si un altar de la sfarsitul secolului al XVIII-lea facut din jasp sicilian. Operele de arta remarcabile includ frescele glorioase pe tavan ale lui Giovanni Tuccari si o reprezentare grafica a Sfintei Agata care este torturata in fata unui sultan curios. Este disponibil un bilet cumulativ (9 EUR) si include un tur ghidat de o ora la Monastero dei Benedettini di San Nicolò l'Arena din apropiere, unul dintre cele mai mari complexe monahale din Europa.
Adresa: Piazza Dante Alighieri, 32, 95124 Catania CT, Italia
Aceasta este una dintre cele mai mari manastiri din Europa si un exemplu al bogatiei de care se bucura ordinul benedictin. Construit in 1703 si acum parte a universitatii orasului, gazduieste doua manastiri interne marete si una dintre cele mai importante biblioteci din Sicilia.
Adresa: Piazza Dante Alighieri, 32, 95124 Catania CT, Italia
Intr-o zi senina poti vedea Muntele Etna ridicandu-se maiestuos la capatul ei. Via Etnea merge direct de la Piazza del Duomo pana la poalele de sub Etna. Marginita de magazine, baruri si cafenele, este aglomerata de cele mai multe ori,mai ales sambata dupa-amiaza, cand cumparatorii din suburbii se ingramadesc. La capatul sau sudic, Piazza dell'Universita este un loc atmosferic pentru a face o oprire la o cafea si un tort. Pe cealalta parte a pietei se afla Palazzo dell'Universita, cladirea proiectata de Vaccarini care gazduieste universitatea orasului. Pe flancul estic se afla un alt edificiu Vaccarini, Palazzo Sangiuliano. Pentru a scapa de multimile nebunesti, continuati pana la Giardino Bellini unde va puteti relaxa pe o banca in gradinile umbrite si admira privelistile pana la vulcan.
Adresa: Via Etnea, 95121 Catania CT, Italia
In interiorul acestei catedrale se afla moastele Sfantului patron al orasului. Celalalt rezident celebru al sau este compozitorul catanian de renume mondial Vincenzo Bellini, ramasitele sale fiind transferate aici in 1876, la 41 de ani dupa moartea sa in Franta. Luati in considerare vizitarea Muzeului Diocesano de alaturi, pentru a avea acces la baile romane chiar sub biserica. Tanara fecioara Agata a rezistat avansurilor nefastei Quintian (250 d.Hr.) si a fost ingrozitor mutilata (sanii i-au fost taiati si corpul ei s-a rostogolit in carbuni incinsi). De fapt, puteti vizita temnitele in care au fost comise aceste atrocitati sub Biserica Sant'Agata al Carcere, in spatele amfiteatrului roman de pe Piazza Stesicoro.
Adresa: Piazza del Duomo, 95100 Catania CT, Italia
Dateaza din 1897 si este unul dintre locurile de vazut si de revazut in Catania. Patiseria eleganta face dulciuri traditionale siciliene, cum ar fi cassata si cannoli. Acestea sunt disponibile la orice ora, astfel incat sa puteti lua o doza dulce la micul dejun sau sa va rasfatati in orice moment al zilei.
Adresa: Via Etnea, 300/302/304 Via Umberto, 2/4/6, 95131 Catania, Sicily Italy
Aspectul cheie al acestei pizzerii este bucataria italiana. S-ar putea sa vi se ofere alimente precum peste-spada, creveti si pizza cu fructe de mare gatite perfect. Semnul distinctiv al La Quartara este gelato si tiramisu. Vi se va oferi vin de casa delicios sau limoncello. Vino aici si bea un espresso grozav sau o limonada buna.
Adresa: Piazza Ogninella 10 Piazza Universita, 95131 Catania, Sicily Italy
În centrul Cataniei, este locul perfect unde puteti savura mancarurile tipice din bucataria traditionala siciliana.
Adresa: Via Coppola 28 Pressi Teatro Vincenzo Bellini, Angolo Via Antonino Sangiuliano., 95131 Catania, Sicily Italy
In inima Cataniei din secolul al XVIII-lea, la o aruncatura de bat de Piazza Duomo si de zidurile monumentale ale lui Carol al V-lea, se afla Osteria Antica Marina. Mic si primitor, este cunoscut si apreciat de clientii locali si straini.
Adresa: Via Pardo 29, 95121 Catania, Sicily Italy
Cu zeci de ani de experienta, Trattoria Catania Ruffiana se afla in inima orasului si ofera mancaruri noi si retete traditionale servite intr-un mediu rustic si confortabil..
Adresa: Via Aloi, 50, 95129 Catania CT, Italy
Principalul teatru din Catania poarta numele celui mai faimos fiu al orasului, compozitorul Vincenzo Bellini. Este unul dintre cele mai glorioase teatre vechi din Italia, care organizeaza sezoane anuale de opera si muzica clasica de clasa mondiala, precum si spectacole de dans. Biletele, care sunt disponibile online, incep de la aproximativ 20 EUR si pot ajunge la peste 100 EUR
Adresa: Via Giuseppe Perrotta, 12, 95131 Catania CT, Italia
Pentru cinefilii locali, vara inseamna nopti de film in aer liber la Arena Argentina. Atentie: filmele sunt de obicei dublate in italiana.
Adresa: Via Fiorentino, 95129 Catania CT, Italia
MA este un club elegant si de profil care ofera muzica de calitate cu de DJ , trupe live si sesiuni de jam. Spatiul are propriul restaurant, iar aperitivul de duminica seara (numit „No Ordinary Sunday”) este un succes deosebit pentru localnici.
Adresa: Via Vela, 6, 95131 Catania CT, Italia
Monk gazduieste talente de jazz italiene si internationale de top, cu trupe din trecut, printre care saxofonistul Pietro Tonolo si pianistul de renume mondial Dado Moroni.
Adresa: Via Scuto, 19, 95121 Catania CT, Italia
Nelson este un „stop shop” pentru toate lucrurile artizanale si siciliene. Puteti sa va aprovizionati toata camara, de la uleiuri de masline de pe Muntele Etna, pana la borcane de pesto de fistic, peperoncino, ton, suc de rosii organice, usturoi rosu marinat din Nubia, si multe altele. Exista, de asemenea, o selectie bine ingrijita de bauturi alcoolice, inclusiv vinuri naturale de la producatori mai mici si bauturi digestive.
Adresa: Via Etnea, 283/285, 95125 Catania CT, Italia
Inginer ziua, maestru al parfumurilor noaptea, Antonio Alessandria isi satisface pasiunea pentru parfumuri la mica lui parfumerie generoasa. Nu veti gasi aici marci obisnuite, veti gasi parfumurile lui Antonio, inspirate din diferite aspecte ale culturii si geografiei siciliene. De asemenea, sunt disponibile sapunuri de nisa, creme de ras, creme de ingrijire a parului, precum si spray-uri pentru camera si lenjerie.
Adresa: Via Santa Filomena, 36, 95129 Catania CT, Italia
Tabaré vinde marfa a cinci artizani catanieni: Marisa Casaburi, Carla Marletta,Ljubiza Mezzatesta, Linei Lizzio, Giovannei Cacciola. Mica galerie de la etaj gazduieste expozitii rotative ale artistilor locali si ateliere de arta saptamanale pentru copii.
Adresa: Via Michele Rapisardi, 2, 95131 Catania CT, Italia