Vezi super ofertele Weekend Deals
din 3275 evaluari
9.7
din 1372 evaluari
9.5
din 2565 evaluari
9.3
din 6458 evaluari
9.1
Capitala Ungarieri, aflata pe fluviul Dunarea, Budapesta este renumita pentru izvoarele sale termale, dintre care unele au fost folosite in scopuri terapeutice inca din preistorie.
Are atat de multe lucruri de facut incat vei dori sa petreci cel putin cateva zile explorand acest oras dinamic. Atractiile populare variaza de la arhitectura impresionanta si amintiri emotionante ale istoriei secolului al XX-lea pana la scena culturala si de divertisment vibranta. Orasul a devenit popular printre cautarile turistilor astfel incat in 2019 a castigat prestigiosul premiu „European Best Destination“. Nu din intamplare, deoarece orasul promite multe atractii minunate: e suficient sa ieșim in strada si vom vedea imediat o priveliste fabuloasa.
De la relaxarea in ape bai termale vechi de secole pana la intalniri romantice deasupra orasului sau calatorii inapoi in timp intr-o cafenea din secolul al XIX-lea, Budapesta are cate ceva pentru toata lumea. Iata o lista cu unele dintre cele mai bune experiente pe care nu le poti rata intr-o excursie in capitala vibranta a Ungariei.
Explorati Cartierul Castelului - Dealurile ondulate din partea lui Buda sunt incununate de fostul Palat Regal, unul dintre cele mai emblematice repere ale orasului. Reconstruit de mai multe ori de-a lungul veacurilor, astazi gazduieste Galeria Naturala Maghiara si mari expozitii temporare. Biserica gotica Matthias este la cativa pasi, iar pentru cafea si prajituri, nu uitati sa treceti pe la Ruszwurm, ce este cea mai longeviva cofetarie din Ungaria.
O vizita la un spa termal - Budapesta se aseaza pe un mozaic de izvoare termale, cu apa bogata in minerale din pamant, de unde si abundenta de spa-uri termale, multe datand din vremea turcilor. Se spune ca aceste ape sunt capabile sa vindece aproape orice. Baile Széchenyi, renumite in intreaga lume, sunt cel mai mare complex balnear din Europa, iar elementele sale arhitecturale maiestuoase si piscinele exterioare il fac inca un loc de neratat.
Faceti o plimbare panoramica cu tramvaiul Nr. 2 - Deseori citat drept cea mai panoramica calatorie cu tramvaiul din lume, Tramvaiul 2 circula de-a lungul malului Dunarii, intre Podul Margareta si sudul Pest-ului, mergand alaturi de tot ce trebuie sa vezi in centrul orasului. Tot ce aveti nevoie este un bilet obisnuit de transport public.
Vizitati Parlamentul - Cladirea Parlamentului in stil neogotic din Budapesta este un adevarat superstar de carte postala Adaposteste Sfanta Coroana (folosita pentru a incorona monarhii tarii inca din secolul al XII-lea), precum si alte bijuterii regale. Nu prea departe de Parlament, veti gasi unul dintre cele mai emotionante memoriale ale orasului – Pantofii de pe Dunare. Monumentul emotionant onoreaza victimele Holocaustului care au fost dusi la malul raului intr-o zi de iarna si carora li s-a ordonat sa-si scoata pantofii inainte de a fi impuscati si de a cadea in raul care curge rapid de dedesubt.
Bazilica Sf. Stefan, este cea mai mare biserica din oras, aflata la cativa pasi de Piata Deák. Bazilica se ascunde in interiorul celor mai venerate relicve religioase ale judetului - mana dreapta imbalsamata a Sfantului Stefan, regele fondator al Ungariei. Urca cele 193 de trepte pana la cupola bazilicii pentru unele dintre cele mai bune vederi ale Budapestei.
Plimbati-va pe Bulevardul Andrássy si prin Parcul orasului - Plin de magazine elegante, cafenele si cladiri superbe, bulevardul Andrássy marginit de copaci este versiunea din Budapesta a Champs Élysées. Incepe in spatele bazilicii si se intinde pana la Piata Eroilor, unul dintre cele mai faimoase monumente ale oraului. Pe drum, veti vedea Opera de Stat Maghiara si Muzeu Casa Terorii, fostul sediu al politiei secrete, unde victimele regimurilor au fost odata torturate.
Bea o cafea la o cafenea istorica - Cultura de baut cafea din Budapesta dateaza de secole, iar cafenelele sale clasice sunt o priveliste de vazut. Cea mai proeminenta este New York Café, aleasa candva drept cea mai frumoasa cafenea din lume, unde suprafetele aurite si de marmura, cristalele, frescele, candelabrele deseori cu muzica maghiara live.
Admira o priveliste de deasupra orasului - Cu Dunarea si podurila frumoase ce o traverseaza, Budapesta este deosebit de frumoasa si fotogena – de sus. Daca iti place sa te plimbi putin, urca pana la Citadela si Statuia Libertatii din Budapesta de pe Dealul Gellért pentru o priveliste plina de satisfactii. Aici regasiti si numeroase localuri pentru o pauza de cafea/ceai.
Petrece o zi pe Insula Margareta - Insula Margareta este cea mai mare oaza de verdeata din Budapesta – accesibila pe jos din mijlocul podului galben Margaret. Intreaga insula este un parc imens care gazduieste o ruina a unei biserici medievale, o gradina japoneza minunata, copaci falnici de un secol si picnicuri nesfarsite. Piesa centrala este o fantana mare care se lumineaza si „danseaza” pe muzica in fiecare ora, de primavara pana iarna – spectacolul de la 21:00 este imbogatit cu o proiectie multimedia care afiseaza imagini ale maretilor Ungariei proiectate pe o perdea de apa.
Marea Sinagoga - Cel mai mare lacas de cult evreiesc , Marea Sinagoga in stil maur este una dintre cele mai atragatoare cladiri din Budapesta. Construita in 1859, structura distinctiva, cu fatada sa crenelata din caramida smaltuita rosie si galbena si doua turnuri enorme, se afla langa Muzeul Evreiesc Maghiar. In curte se afla emotionantul Memorial Arborele Vietii al Holocaustului, proiectat de sculptorul Imre Varga.
Budapesta se afla in zona temperata, fiind un oras cu climat temperat continental de tranzitie, media anuala a temperaturii fiind de 11°C.
Primavara si toamna sunt anotimpuri blande si favorabile pentru vizita. Iarna, unele atractii isi reduc orele sau se inchid complet pana la jumatatea lunii martie sau chiar mai tarziu insa, in noiembrie-decembrie se desfasoara faimoasele targuri de Craciun, de neratat daca alegeti sa calatoriti in acest sezon.
Sistemul de transport din Budapesta, condus de BKK, este unul dintre cele mai cuprinzatoare din Europa. Abonamentele de calatorie valabile pentru o zi pana la o luna sunt valabile pentru toate tramvaiele, autobuzele, troleibuzele, trenurile suburbane HÉV (in limitele orasului) si liniile de metrou.
• Metrou: cel mai rapid, dar cel mai putin pitoresc mod de a va deplasa. Functioneaza intre 4:30 si aproximativ 23:50.
• Autobuze: reteaua extinsa de autobuze obisnuite circula intre orele 4.30 si 21.50; de la 23:50 pana la 4:30 este o retea de 40 de autobuze de noapte
• Tramvai: mai rapid si mai placut pentru vizitarea obiectivelor turistice decat autobuzele. Tramvaiul 6 de pe Big Ring Road circula peste noapte.
• Troleibuz: cel mai util pentru a ajunge in jurul orasului.
Szentendre a avut o comunitate sarba infloritoare in secolul al XVIII-lea, inainte de a deveni mai bine cunoscuta ca o colonie a artistilor la sfarsitul anilor 1920. Ca atare, orasul este imprastiat cu galerii, inclusiv Colectia de ceramica Margit Kovács si Colectia de arta ecleziastica sarba. Alte senzatii culturale va asteapta la muzeul etnografic in aer liber de la marginea orasului.
Odinioara resedinta de vara a imparatului Franz Josef si a sotiei sale Elisabeta (alias Sisi), Palatul Regal Gödöllő, din oraselul Gödöllő, poarta toate semnele distinctive ale grandorii habsburgice. Acest palat baroc inaripat, accentuat cu pete de aur pe fatada, gazduieste o retea de camere impodobite cu pereti din matase tapitata care se potrivesc cu draperiile in visiniu, turcoaz, indigo si lavanda. Terenul se intinde in peluze inconjurate de un decor de copaci ordonati, statui si curiozitati botanice.
La aproximativ o ora si jumatate de Budapesta, Esztergom este cel mai sacru oras al Ungariei. Bazilica enorma a orasului, asezata la unaltime deasupra orasului si a fluviului Dunarea, este o priveliste uimitoare. Dar atractia lui Esztergom este reprezentata de aceasta structura in forma de cupola emblematica: exista un fost palat regal (acum un muzeu) de explorat.
Vara, Lacul Balaton (cel mai mare din Europa Centrala) devine destinatia principala pentru cetatenii Budapestei. Statiunea eleganta si istorica Balatonfüred este ideala, fiind la doar cateva ore de mers cu trenul de capitala. Orasul a fost odata frecventat de artisti, scriitori si oameni de stiinta. Astazi este inca o statiune populara, indragita pentru promenada de pe malul lacului, unde veti gasi iahturi andocate in micul port de agrement.
Castelul Eger a devenit legenda ca bastionul care a rezistat invaziei turcesti, dar relicvele unei eventuale cuceriri otomane, inclusiv minaretul de 40 de metri inaltime. In afara de mostenirea asediului, Eger este cunoscut pentru vinul sau, in special pentru Sangele Taurului. Astazi, puteti incerca vinul lui Eger direct din butoiul din Valea Femeilor Frumoase de la marginea orasului, unde veti gasi pivnite de vinuri sculptate in stanca.
Aflat peste Dunare, Dealul Castelului din Budapesta (Várhegy) contine multe dintre cele mai importante monumente si muzee medievale ale orasului. In fruntea listei acestor structuri impresionante se afla Castelul Buda (Budavári Palota) din secolul al XVIII-lea, un palat masiv de 200 de camere care a inlocuit un castel din secolul al XIII-lea construit pentru a proteja fortareata de atacurile mongole si tatare.
Desi grav avariat in al Doilea Razboi Mondial, o mare parte din exterior a fost restaurata, impreuna cu sectiuni din interior, care gazduieste acum o serie de muzee importante. Printre acestea se numara Galeria Nationala Maghiara din aripa principala, in timp ce in aripa de sud, Muzeul de Istorie din Budapesta ocupa patru etaje.
In fata castelului, cu vedere la Dunare, se afla o statuie ecvestra din bronz a Printului Eugen de Savoia, erou al atacurilor turcesti asupra orasului. Dealul Castelului merita explorat pentru strazile sale medievale si pentru arhitectura romanica, gotica si baroca. Intregul complex istoric este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Ca o mare parte din oras, Castelul Buda este spectaculos iluminat noaptea, iar curtile castelului raman deschise 24 de ore pe zi.
Cu vedere la Dunare, in locul in care breasla pescarilor orasului si-a construit zidurile de aparare in Evul Mediu, se afla impresionantul Bastion al Pescarilor (Halászbástya). Aceasta colectie rafinata de turnuri, curti, colonade si ziduri neoromanice a fost construita intre 1895 si 1902 si este unul dintre cele mai populare puncte din oras pentru turisti, un mare parte pentru privelistile sale spectaculoase asupra orasului si a Dunarii.
Insula Margareta (Margitsziget), are 2,4 kilometri lungime si 503 metri latime, este principalul centru de recreere si recuperare al localnicilor din Budapesta. Baile medicinale alimentate cu izvoare termale, gradinile si potecile ingrijite cu grija, precum si ruinele multor cladiri istorice servesc, de asemenea, la atragerea multor turisti.
Alte activitati de facut aici includ inchirierea de biciclete sau savurarea unei mese la unul dintre numeroasele restaurante.
Citadella, puternica fortareata de pe dealul Gellért, marcheaza unul dintre cele mai bune puncte de vedere din Budapesta, iar drumetia de 30 de minute pana la varf printr-o poteca impadurita este o modalitate grozava de a petrece o dimineata. Odata ajuns in varf, bucurati-va de panorama orasului la umbra Monumentului Libertatii.
Nagycsarnok (sau Marea Piata) este cea mai mare piata alimentara din Budapesta. Urca sus pentru lucruri distractive: costume populare traditionale maghiare, papusi, oua pictate, fete de masa brodate si cutite de vanatoare sculptate.
Gazduita intr-un fost palat din secolul al XIX-lea,
Biblioteca Centrala Ervin Szabó invita vizitatorii sa ia o pauza din ritmul ametitor al capitalei Ungariei si sa se relaxeze in imprejurimi regale. Spatiile care au functionat candva ca sali de mese si spatii de locuit marete au fost transformate in sali de lectura publica cu adevarat uimitoare.
Insula Margareta, oaza de verdeata din mijlocul Dunarii se mandreste cu cateva complexe mari de inot, un centru spa termal, gradini si alei umbrite si este un loc incantator pentru a merge intr-o dupa-amiaza torida. Obiectivele sale cheie sunt ruinele unei biserici si manastiri franciscane ce sunt toate deschise publicului gratuit.
Muzica live - Budapesta se mandreste cu o scena muzicala de Jazz live grozava oferit in Jedermann Cafe, muzica populara autentica la Giero, un amestec de genuri este prezentat intr-o curte imbatabila la ELLATOház,.
Dealul Castelului este un platou de calcar lung de un kilometru, care se ridica la 170 m deasupra Dunarii. Contine unele dintre cele mai importante monumente si muzee medievale din Budapesta si este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Sub ea se afla o retea de pesteri de 28 km lungime formata din izvoare termale. Zona de ziduri este formata din doua parti distincte: Orasul Vechi la nord, unde locuiau candva oamenii de rand, si Palatul Regal la sud, locul initial al castelului construit de Béla al IV-lea in secolul al XIII-lea si rezervat nobilimii.
Adresa: Szent Gyorgy ter 2
Uimitoarea Mare Sinagoga din Budapesta este una dintre cele mai mari case de cult evreiasc din lume Construita in 1859, sinagoga are atat elemente arhitecturale romantice, cat si maure. In interior, Muzeul si Arhivele Evreiesti din Ungaria contin obiecte legate atat de viata religioasa, cat si de viata de zi cu zi. Pe partea de nord a sinagogii, Memorialul Arborele Vietii Holocaustului prezinta gropile comune ale celor ucisi de nazisti. Muzeul include obiecte precum o piatra funerara evreiasca din secolul al III-lea din Pannonia romana, argint ritualic si o carte scrisa de mana a Societatii de inmormantare locala de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Adresa: Duhany utca 2
Monumentul Libertatii, frumoasa doamna cu frunza de palmier in bratele intinse, care proclama libertatea in tot orasul, se afla la sud-est de Citadela. . Monumentul a fost proiectat initial de sculptorul „flexibil” din punct de vedere politic Zsigmond Kisfaludi Strobl (1884–1975) inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial pentru guvernul de ultradreapta al amiralului Miklós Horthy. Dupa razboi, cand monumentele pro-comuniste erau insuficiente, Kisfaludi Strobl l-a dat drept un memorial al sovieticilor.
Adresa: Citadella setany
Muzeul National Maghiar gazduieste cea mai importanta colectie de relicve istorice a natiunii intr-o cladire neoclasica impresionanta, construita special in 1847. Exponatele de la etajul 1 urmaresc istoria Bazinului Carpatic de la cele mai vechi timpuri pana la sosirea maghiarilor in secolul al IX-lea; povestea in desfasurare a maghiarului se reia la etajul 2, de la cucerirea bazinului pana la sfarsitul comunismului. Muzeul a fost fondat in 1802, cand contele Ferenc Széchényi a donat statului colectia sa personala de peste 20.000 de harti, manuscrise, monede si descoperiri arheologice. Punctele de atractie includ bijuterii celtice din aur si argint, un imens mozaic roman din secolul al II-lea, mantaua de incoronare din matase purpurie a regelui Sf. Stefan, un pian Broadwood folosit atat de Beethoven, cat si de Liszt si suveniruri din vremurile socialiste.
Adresa: Muzeum krt. 14-16
Galeria Nationala de Arta Maghiara cuprinde o colectie coplesitoare, raspandita pe patru etaje si patru aripi ale palatului, care urmareste arta maghiara din secolul al XI-lea pana in prezent. Cele mai mari colectii includ piatra medievala si renascentista, sculpturi gotice din lemn si picturi pe panouri si altare inaripate din gotic tarziu. Muzeul are, de asemenea, o importanta colectie de picturi si sculpturi maghiare din secolele XIX si XX.
Adresa: Szent Gyorgy ter 2
Aceasta cafenea din fostul ghetou, care dateaza din 1953, fabrica si vinde preparate evreiesti precum flódni (un tort cu trei straturi cu umplutura de mere, nuca si mac;) si mákos kifli (in forma de semiluna) si biscuiti umpluti cu seminte de mac. Dulciurile de sarbatori includ kindli (biscuiti cu nuci sau seminte de mac) si hamentaschen (biscuiti „de buzunar” umpluri cu nuci si seminte de mac sau dulceata de caise) la Purim si lekach (produse de patiserie cu miere si nuci).
Adresa: Dob utca 22
Un local desprins parca dintr-un roman Jules Verne, Krak’n Town, serveste o selecte rotativa de beri artizanale maghiare si propria sa interpretare a mancarurilor de pub in stil britanic, de la placinte la fripturi si gustari usoare.
Adresa: Ulloi ut 30
Acest restaurant stilat, cu vechime, gazduit in ceea ce a fost o brutarie in Evul Mediu, este specializat in mancaruri ale Imperiului Austro-Ungar, renovate pentru secolul XXI. Prezentarea este impecabila, iar masa se serveste in sala de mese boltita, in curtea laterala acoperita sau in gradina.
Adresa: Fortuna utca 14
Este un spatiu minunat, aproape de mansarda cu mese inalte si un serviciu fermecator. Cartea de vinuri este foarte, foarte buna si majoritatea vinurilor sunt disponibile si la pahar.
Adresa: Nagymezo utca 19
Abordarea bucatarului Ákos Sárközi cu privire la bucataria maghiara la acest restaurant cu stele Michelin este contemporana, iar meniul se schimba la fiecare saptamana sau doua. Alege aperitivul de foie gras cu mere si telina si un pahar de vin dulce Tokaji Aszú. Selectia uimitoare de vin maghiar rafinat (200 de tipuri, majoritatea la pahar) si serviciul cald si informat sunt bonusuri. Exista un meniu de degustare cu cinci feluri de mancare delicioase.
Adresa: Sas utca 3
Superba opera in stil neo-renascentist merita o vizita atat pentru a admira decorul arhitectural incredibil de bogat din interior, cat si pentru a vedea un spectacol si pentru a te bucura de acustica perfecta.
Spectacolele de la cea mai importanta sala de concerte din Budapesta sunt de obicei rezervate cu cel putin o saptamana in avans, dar uneori pot fi disponibile pana in ultimul moment dar mai scumpe, de aceea trebuie intotdeauna verificat.
Aceasta cafenea si restaurant in stil vechi incantator se transforma intr-un loc minunat de muzica pe timp de noapte, concentrandu-se pe jazz si folk. Concertele au loc la 21:00 de joi pana duminica. Exista un meniu de mancare eclectic si divers, de la carne la gratar pana la salate si prajituri.
Aceasta scena ultramoderna prezinta un amestec de muzica, teatru si mai ales dans, inclusiv o atractie buna de spectacole internationale. Totodat, are si galerie si club la subsol pe care le poti vizita
Prevazuta cu strazi comerciale proeminente, mici magazine, galerii de arta, magazine de antichitati si piete pline de viata, Budapesta este un loc grozav pentru cumparaturi.
Cea mai mare piata de vechituri din Budapesta se afla la marginea orasului, la aproximativ 40 de minute cu autobuzul de centrul orasului. La prima vedere, Ecseri arata ca un depozit de vechituri urias, dar poti sa dai peste niste obiecte destul de pretioase. Ecseri are tot ce te-ai astepta de la o piata de vechituri si altele, de la mobilier la antichitati, tablouri, gramofoane, masini de scris, articole de uz casnic, camere retro, relicve din epoca sovietica, jucarii.
Adresa: 1194 Budapest, Nagykorosi ut 156
Plin cu zeci de magazine specializate in arta si antichitati, Falk Miksa este inima comertului cu arta din Budapesta. Desi puteti descoperi cateva articole ieftine aici, majoritatea locatiilor se adreseaza unei clientele elegante, oferind argintarie, piese de portelan, tablouri, bijuterii, mobilier si multe altele. Aceasta strada este o vizita obligatorie pentru iubitorii de arta si antichitati.
Adresa: Falk Miksa utca
Ascunsa in curtea unui bloc de apartamente vechi de un secol din Budapesta se afla Paloma, o a doua casa pentru designerii maghiari. Aproape 50 de designeri locali au ateliere deschise aici, prezentand haine lucrate manual, bijuterii, genti, pantofi, ceramica si multe altele. Cel mai bun lucru despre acest loc este ca aproape intotdeauna puteti intalni designeri si puteti obtine povestea suvenirului ales de la prima mana.
Adresa: Kossuth Lajos utca 14-16
Váci utca este cea mai importanta strada comerciala pietonala din Budapesta. Desi este un centru turistic, cu multimi care inundeaza toata lungimea strazii zi si noapte, sirul de mici magazine si restaurante merita sa aruncati o privire.
Adresa: Vaci utca