Incursiune spirituala in Israel cu ghidul Buzatu Ion

Prima pagină » Sfaturi de calatorie » Incursiune spirituala in Israel cu ghidul Buzatu Ion

Christian Tour a lansat recent noi programe de Pelerinaje în Israel. Tărâmul Sfânt este o oportunitate pentru oricine să descopere istoria biblică și să se bucure de o incursiune spirituală unică. Tocmai de aceea am dorit să povestim împreună cu ghidul Buzatu Ion despre această superbă destinație, ce trebuie vizitată măcar o dată în viață. Cu un doctorat în Istorie Universală și o cunoaștere impecabilă a itinerariilor din intreaga lume, domnul Buzatu cunoaște îndeaproape programele Christian Tour, fiind ghid colaborator de mai bine de 15 ani.

Am dorit să știm cât mai multe informații despre Țara Sfântă, astfel că l-am întrebat pe ghidul nostru în Israel următoarele:

În profesia dvs. de ghid ați reușit să vedeți întreaga lume. Suntem curioși: care este obiectivul turistic pe care îl apreciați cel mai mult în Israel?
Dacă dorești să ai parte de o veritabilă cunoaștere a istoriei, culturii și religiilor lumii, după Italia și Grecia, Israelul constituie a treia mare destinație turistică, plină de inedit, emoții și satisfacții intelectuale și religioase. În acest context, traseele și obiectivele turistice pe care le apreciez cel mai mult în Israel sunt:
Pe urmele Bibliei. Practic pe urmele istoriei și devenirii Israelului ca entitate statală, de la marii patriarhi: Abraham / Sara, Isaac / Rebeca, Iacob / Rașela, marii regi: David, Solomon, prima diasporă, dârmarea și reconstruirea Templului, epoca regelui Irod, luptele pentru independență contra romanilor,  cu momentul Masada, până la constituirea statului Israel, la 14 Mai 1948, de Ben Gurion;
Pe urmele lui Isus Hristos, cu vizitarea locurilor sfinte de la: Betleem, Nazaret, râul Iordan, Marea Galileea, Ierusalim, Muntele Tabor, etc.
Care este obiectivul turistic pe care turiștii îl apreciază cel mai mult în această destinație?
Locurile și momentele de pe Drumul Patimilor și Mormântul Sfânt de la Ierusalim.
Ce trebuie să știm despre o astfel de călătorie?
Trebuie stiut ca cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere de maximum 90 zile, într-un interval de şase luni. Ajunși în aeroport, veți fi supus unui interviu din partea autorităților, în urma căruia veți primi un calificativ. Atenție! Nu aruncați acest calificativ. Luați foarte în serios acest interviu, altfel riscați să treziți suspiciuni și să fiți supus unor controale suplimentare!
Există condiții speciale de călătorie în Israel?
Ca regulă generală, începând cu data de 1 martie 2022, toți cetățenii străini pot intra în Israel în baza unui test PCR negativ, efectuat cu 72 de ore anterior zborului, fiind eliminată restricția care acorda dreptul de intrare doar persoanelor vaccinate sau vindecate. Conditiile complete de calatorie sunt disponibile pe acest link.
Puteți oferi câteva sfaturi de care trebuie să se țină cont atunci când merg într-un circuit în Israel?
De evitat locurile aglomerate, neincluse în circuitul turistic și nerecomandate de ghizii români și israelieni. Totodata este indicat ca atunci când vizitați biserici, ținuta trebuie să fie decentă. Nu este permis accesul cu pantaloni scurți, cu fuste scurte, iar umerii trebuie acoperiți.
De Sabat, de vineri seara până sâmbătă seara, magazinele evreiești sunt închise, iar transportul public nu circulă deloc. Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale. 
Ce monedă se folosește acolo?
Moneda națională shekel. Dolarii și Euro sunt de asemenea acceptați direct de multe magazine și restaurante.