Evia, Euboea, Grecia

Zece locuri de văzut în 2018

Prima pagină » Articole » Zece locuri de văzut în 2018

Luna ianuarie este cea mai bună perioadă pentru a stabili “wish-list-ul” pentru anul care mijește la orizont și mai mult ca sigur că pe lunga listă de dorințe se află și câteva destinații pe care nu ați reușit încă să le descoperiți. Dacă faceți parte din categoria indecișilor, a celor care așteaptă idei de vacanță de la alții, atunci vă sărim noi în ajutor cu câteva propuneri care sigur nu vă vor dezamăgi.

Evia, Grecia

Evia, Euboea, Grecia

Evia, Euboea, Grecia

“Reședința mea de vară este… în Grecia”. Este ceea ce ar putea să spună zecile de mii de turiști români care își petrec vacanța estivală, cea mai importantă din decursul unui an, pe tărâmurile mitice ale Eladei. Evia este una dintre destinațiile în care vă puteți relaxa vara aceasta.

Deși, ca mărime, este a doua insulă din Grecia, după Creta, Evia nu este la fel de cunoscută, ceea ce înseamnă că în plin sezon plajele nu sunt sufocate de turiști și vă puteți bucura în tihnă de răsăritul soarelui în diminețile domoale de vară, când doar chemările pescărușilor și valurile sparg liniștea.

Pe lângă peisajele paradisiace, Evia este destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie; adăpostește numeroase situri arheologice, care așteaptă să fie descoperite de vizitatorii curioși.

Tărâmul aflat în coasta Atenei a fost locuit din cele mai vechi timpuri de greci, dar și de turci și albanezi, astfel că în unele cătune chiar și cel mai bun vorbitor de limba greacă va avea surpriza de a auzi un dialect complet străin.

Relieful insulei este la fel de variat ca în orice alt colț al Greciei, cu plaje scăldate de apele liniștite ale Mării Egee care acoperă coasta de est și până la munți care se înalță chiar din inima insulei.

Antalya

Alanya, Antalya, Turcia

Alanya, Antalya, Turcia

Pentru majoritatea turiștilor, Antalya este sinonimă cu o vacanță relaxantă, într-un resort de lux, în care serviciile sunt ireproșabile și angajații te întâmpină cu zâmbetul pe buze pentru că, se știe, turcii stăpânesc perfect arta ospitalității. Însă, Antalya nu înseamnă doar all inclusive și hoteluri de lux, ci și istorie, artă, cultură și frumuseți naturale. Se poate spune că Antalya este un mozaic de cultură, care adăpostește vestigii otomane, bizatine, romane, elene, iar zidurile și construcțiile vechi ale orașului păstrează urmele trecerii acestor civilizații.

El Camino

Santiago de Compostela, Galitia, Spania

Santiago de Compostela, Galitia, Spania

Unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din lumea creștină, alături de cele din Ierusalim și Roma, El Camino este supranumit și Drumul Regăsirii. Pe bicicletă, cu mașina sau pe jos, mii de pelerini pornesc în fiecare an pe acest traseu de aproape 1.000 de kilometri, care începe din Franța, traversează Pirineii în Spania și are ca punct final Catedrala din Santiago de Compostela, închinată Sfântului Iacob, patronul spiritual al Spaniei. În vremurile în care cunoștințele de geografie ale europenilor erau destul de limitate, se credea că în acest koc în care a fost înmormântat primul apostol al creștinătății se termina Pământul.

Catedrala Santiago de Compostela, cea mai mare bazilică creştină în stil roman, adăpostește o capelă a Relicvelor în care se păstrează şi un crucifix din aur datat din anul 874, care ar conţine o bucăţică din Sfânta Cruce.

Indiferent care este motivația care vă determină să faceți această călătorie, religioasă sau culturală, El Camino este unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa și ar trebui să-l puneți pe lista voastră în 2018.

Egipt

Hurghada, Egipt

Hurghada, Egipt

Leagănul uneia dintre cele mai mari și înfloritoare civilizații ale antichității, Egipt fascinează și astăzi turiștii din întreaga lume, atrași aici de piramidele, templele și obeliscurile înălțate de faraoni și supușii lor, dar și de vestigiile romane, elene și arabe. Centrul istoric din Cairo, templele din Luxor, piramidele din Gizeh și orașul antic Memphis, mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, obiective incluse în patrimoniul mondial UNESCO, sunt doar câteva dintre locurile care au transformat Egiptul într-o destinație extrem de populară. Pe listă trebuie să adăugăm și resorturile de lux din stațiunile Hurghada și Sharm-el-Sheik, scăldate de apele Mării Roșii, și rezultă o destinație complexă, care satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Tenerife

Tenerife, Spania

Tenerife, Spania

Peisajele, briza Atlanticului, numeroasele sporturi acvatice pe care le puteți practica, experiența culinară, istoria. Sunt tot atâtea argumente pentru a vă face bagajele și a porni la drum către cea mai cunoscută insulă a Canarelor: Tenerife. Este o destinație pe care o puteți vizita oricând, pentru că în orice perioadă a anului se înregistrează o temperatură constantă foarte plăcută: 25 de grade dimineața și seara și 28 la prânz. Câteva grade în minus arată termometrele doar în luna ianuarie.

Pe lângă partea de relaxare la plajă, în Tenerife puteți să dedicați o zi vizitării celebrului parc Loro Parque, unde vă puteți bucura de spectacolele oferite de lei de mare, delfini și orci. O zi întreagă vă va lua și explorarea parcului de distracții construit de sud-coreeni – Siam Park, unul dintre cele mai apreciate parcuri acvatice din lume. Dacă toboganele nu sunt pe gustul vostru și sunteți mai degrabă pasionat de ieșirile în natură, atunci trebuie să vizitezi Parcul Național Teide. Aflat la poalele vulcanului Teide, acesta face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Puteți să petreceți o altă zi în capitala Insulelor Canare, Santa Cruz de Tenerife, un oraș vechi, cu un port turistic pitoresc, cu străduțe înguste, restaurante tradiționale și o zonă de shopping.

Mallorca

Din Insulele Canare ne mutăm în Insulele Baleare, între care Mallorca este cea mai populară destinație de vacanță. Este cunoscută pentru plajele foarte frumoase, resorturile bine puse la punct, munții calcaroși și vestigiile romane și maure. Pentru nopți albe și atmosferă vibrantă în cluburi și baruri trebuie să mergeți în capitala Insulelor Baleare, Palma de Mallorca, locul în care puteți vizita minunata catedrală Santa María, ridicată în secolul al 13-lea, și Palatul Regal Almudaina, care impresionează prin arhitectura sa maură.

Dubai

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa, Dubai

Dubai, orașul din mijlocul deșertului – până nu demult doar un sat de beduini – a evoluat spectaculos. Fără riscul de a greși, putem spune că Dubai este un tărâm al tuturor posibilităților și o destinație tot mai populară și printre turiștii români. Este orașul din care putem reveni acasă cu un bronz de invidiat chiar în mijlocul iernii sau în care putem schia în mijlocul verii. Turiștii pot lua masa în cel mai luxos restaurant sau în deșert, în mijlocul beduinilor. Pot rătăci prin magazine scumpe, deținute de branduri de lux, sau pot cumpăra obiecte artizanale de la comercianții locali. Cei cu spirit de aventură pot face un safari cu cămile în deșert.

Muntenegru

Budva, Muntenegru

Budva, Muntenegru

O țară mică, unică prin diversitatea peisajelor, Muntenegru este cu siguranță una dintre destinațiile care trebuie bifate în 2018. Unul din locurile de neratat este Budva, cunoscut drept metropola turismului muntenegrean. Aici, totul este dedicat turismului și turiștilor, așa că nu va fi greu să găsiți ceva care să vă fie pe plac. Plajele frumoase și unitățile de cazare foarte bune atrag turiști de pe tot mapamondul.

Datorită excelentei localizări, Budva este conectată cu toate celelalte zone de pe coasta muntenegreană, dar și cu centrul și nordul țării. Așa că ziua unui turist poate începe cu un mic dejun în Budva, continua cu câteva ore de stat la soare pe oricare dintre plajele Mogren, Becici, Fine Sand, Jaz, Trsteno, Sveti Stefan, Budva, apoi cu un prânz în Parcul Național Lovcen sau Skadar Lake, pentru a se încheia în zona Parcului Național Durmitor.

Nu ratați Sveti Stefan, adică Sfântul Ștefan, care se află la aproximativ un sfert de oră de mers cu mașina din Budva. Este unul dintre locurile emblematice ale Muntenegrului și nu e de mirare. Imediat ce veți ajunge aici, veți înțelege de ce Sophia Loren, Sylvester Stallone, Regina Elisabeta a Marii Britanii și multe alte celebrități au mărturisit că Sveti Stefan este destinația lor favorită de vacanță.

Croatia

Brela beach, Dalmatia, Croatia

Brela beach, Dalmatia, Croatia

Coasta Dalmată este genul de destinație care literalmente îți taie respirația: apele ca safirul ale Adriaticii, golfurile ascunse și sătucele de pescari atrag vizitatori din întreaga lume. Fie că alegeți să vizitați Split, o excelentă destinație de plajă, fie că vă opriți în capitala Zagreb sau că vreți să descoperiți Dubrovnik, Croația este întotdeauna o idee bună de vacanță. De ani buni, Dubrovnik și-a câștigat renumele de destinație-vedetă; datorită numeroaselor hoteluri de cinci stele, a restaurantelor de primă mână și a atmosferei primitoare, stațiunea este una dintre cele mai populare din Europa.

Albania

Ksamil beach, Albania

Ksamil beach, Albania

Nu la fel de aglomerată ca Italia, Grecia sau Croația, Albania începe să se impună ușor-ușor ca destinație pentru concediul de vară pentru tot mai mulți europeni. Țara, aflată în plină dezvoltare, devine extrem de interesantă pentru turiștii care caută tihnă la malul mării, pe plajele care pot rivaliza cu orice alt loc din bazinul mediteranean. Una dintre cele mai căutate stațiuni din această țară este Sarandë, situată în sudul extrem al țării, foarte aproape de granița cu Grecia.

Însă, Albania impresionează și prin peisajul muntos, prin satele micuțe care par încremenite în timp, prin capitala Tirana, un oraș animat, tipic Balcanilor.

Așa că nu ezitați ca în 2018 să puneți și această destinație pe lista voastră de călătorii.

Autor: Raluca Hatmanu

Nu uita! La Christian Tour – cel mai mare touroperator, vei gasi oferte pe gustul tau oricand. Intra pe site-ul www.christiantour.ro sau suna un consultant: 0212700099.