Câteva motive care fac din Turcia o destinație unică

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Turcia » Câteva motive care fac din Turcia o destinație unică

 

Soare, plajă, all-inclusive. Pentru mulți turiști, în general, și pentru turiștii români, în special, Turcia se reduce la cele trei cuvinte. Însă, țara care se întinde pe două continente înseamnă mult mai mult. Istoria, cultura și tradițiile fac din Turcia una dintre cele mai fascinante destinații turistice din lume. Iată doar câteva motive pentru care nu exagerăm deloc dacă spunem că este UNICĂ.

Moștenirea culturală

Nu mai puțin de 13 situri arheologice de pe cuprinsul Turciei se află în Patrimoniul Mondial UNESCO, de la templele Göbekli Tepe din Anatolia până la orașe menționate în Biblie ca Efes, și reprezintă doar câteva dintre motivele care au adus Turcia pe locul șase în topul celor mai vizitate destinații turistice. Și să nu uităm că în Turcia s-a descoperit una dintre cele mai vechi așezări umane, Çatalhöyük, ai cărei locuitori aveau cunoștințe avansate de agricultură.

Pe de altă parte, turcilor le datorăm și… lalelele. În secolele XVII-XVIII, această floare a creat o adevărată isterie în rândul europenilor, botezată de istorici “Tulipmanie”. Este perioada în care bulbii anumitor soiuri de lalele ajunseseră să fie mai scumpi decât o casă în centrul Amsterdamului. Dar, deși laleaua este asociată în zilele noastre cu Olanda, ea a fost creată de grădinarii pricepuți ai lui Suleiman Magnificul.

Legendara Cetate Troia

Sunteți pasionați de istoria antică? Sau măcar de… filmele produse de Hollywood? Atunci e musai să vizitați situl Troia, localizat în Asia Minor. Va trebui să vă folosiți din plin imaginația pentru a vă da seama cum arăta cetatea care a fost scena poveștii de dragoste dintre Paris și frumoasa Elena și a faptelor de vitejie din timpul asediului ce a condus la căderea Troiei. Sau puteți să mai vedeți o dată filmul “Troia”, care a reconstituit pe marele ecran povestea relatată de poetul Homer în Iliada, pelicula avându-i pe Brad Pitt în rolul lui Ahile și pe Orlando Bloom în rolul lui Paris.

Cappadocia

Peisajul selenar și catacombele săpate în stâncă definesc cel mai bine regiunea Cappadocia din Turcia, una dintre zonele care atrag turiști din toate colțurile mapamondului. Piesa de rezistență este Parcul Național Göreme, care a fost inclus în anul 1985 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Un alt motiv pentru care turiștii vizitează Cappadocia este șansa de a zbura cu balonul cu aer cald, activitate inclusă în mai toate pachetele turistice.

Cât privește deliciile culinare ale locului, niciun turist nu ar trebui să părăsească această zonă înainte de a bea suc de rodii și de a mânca înghețată din lapte de capră.

Pamukkale

Una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Turciei, Pamukkale, a fost și ea inclusă înn Patrimoniul Mondial UNESCO. “Castelul de bumbac”, în traducere din limba turcă, se află în provincia Denizli din sud-vestul Turciei și este una dintre minunile geologice ale lumii.

Peisajul suprarealist al teraselor de calcar atrage anual peste două milioane de turiști din întreaga lume. Relieful spectaculos este consecința numeroaselor mișcări tectonice, care au modelat calcarul în trepte. Apa a contribuit și ea la metamorfozarea zonei, săpând în calcar mici cratere și formând celebrele băi. Se spune că aici se află și locul în care se îmbăia frumoasa Cleopatra.

În această zonă se găsesc și vestigiile greco-romane ale orașului antic Hierapolis, fondat în anul 190 î.Hr.

Marele Bazar din Istanbul

Nu ai cum să ajungi în Istanbul și să nu vizitezi Marele Bazar, unul dintre locurile emblematice ale metropolei turce, care reflectă perfect caracterul oriental al orașului aflat pe două continente. Marele Bazar poartă în cârcă sute de secole de istorie. A fost construit în anul 1455 din ordinul sultanului Mahomed al II-lea, supranumit Cuceritorul, la scurt timp după ce a pus stăpânire pe Constantinopol (29 mai 1453).

Marele Bazar nu este doar una dintre cele mai vechi piețe acoperite din lume, ci și una dintre cele mai mari: se întinde de-a lungul a zeci de străzi și adăpostește mii de magazine. Cu alte cuvinte, e practic imposibil să-l explorezi pe tot, dar acest aspect nu-i dezarmează pe turiști. În 2014, Marele Bazar a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din lume, cu peste 91 de milioane de vizitatori.

Bucătăria turcească

Nu există român care să nu fi auzit măcar de kebab, acea specialitate turcească din carne. Și cine nu știe că sarmalele – care tronează mai ales pe mesele de sărbătoare ale românilor – au fost preluate în bucătăria autohtonă tot de la turci? Nu este niciun secret pentru nimeni că bucătăria turcească este una dintre cele mai vechi, rafinate și diversificate bucătării ale lumii.

Așa cum și în România sunt diferențe culinare de la o regiune la alta, și în Turcia fiecare zonă se laudă cu specificul său. De pildă, dacă vreți să mâncați cel mai bun kebap, trebuie să mergeți în sudul țării, unde a fost inventat și unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume: baklavaua. În regiunile cu ieșire la mările Mediterană, Marmara și Egee, peștele este nelipsit din meniu.

Un element comun tuturor regiunilor este iaurtul, care se folosește din abundență în preparatele turcești. De altfel, cuvântul iaurt vine din turcescul “yogurt”. Prin urmare, atunci când vizitați Turcia, nu ezitați să o descoperiți și prin intermediul papilelor gustative.

Autor: Raluca Hatmanu