Vacanță în Țara Sfântă

Prima pagină » Articole » Vacanță în Țara Sfântă

În Israel vei întâlni o abundență de atracții, pline de semnificații istorice, culturale și religioase, a căror număr depășește 300. Catedrale și mânăstiri, situri istorice, muzee și grădini zoologice împânzesc orașele din Țara Sfântă. Religia roiește din toate colțurile țării, dar mai ales din orașul antic Ierusalim, care are o fascinție aparte. Zidul plângerii, Biserica Sfântului Mormânt sau Turnul lui David sunt doar câteva dintre cele mai importante lecții de istorie din orașul vechi.

Zidul plângerii din Ierusalim

Locul de rugăciune atât al evreilor cât și al musulmanilor, Zidul Plângerii poartă o semnificație aparte pentru localnici. În ziua de azi există un gard care separară femeile de bărbați pentru că în religia evreilor ortodocși nu este acceptabil ca bărbații să se roage cot la cot cu femeile. Înițial, zidul se întindea pe 485 de metri, din care astăzi au rămas în jur de 60.

 

Pentru evrei, zidul este unul dintre ultimele rămășițe ale templului antic al lui Solomon. Pentru ei, o rugăciune cu fața la zid este ca o rugăciune rostită direct spre Dumnezeu. În afara rugăciunilor rostite, credincioșii mai obișnuiesc să își scrie gândurile pe bucăți de hârtie (kvitlach) pe care le așează cu atenție între crăpăturile zidului. Și pentru musulmani acest zid are semnificații importante. Ei cred că reprezintă poarta prin care Muhammad a fost purtat de Buraq, o creatură mitică, atunci când acesta a venit la Ierusalim pentru înălțarea sa spre cer.

Biserica Sfântul Mormânt

Considerată cel mai sfânt monument din Ierusalim, Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii este însuși locul crucificării, înmormântării și învierii lui Iisus Hristos, cele mai dramatice și mai semnificativ eveniment din religia creștină. În biserică poți admira capela Golgotei, trei segmente din crucea pe care a murit Mântuitorul și, evident, mormântul în sine.

 

Muzeul Turnul lui David

Istoria orașului antic Ierusalim poate fi descoperită în muzeul Turnul lui David din fortăreața antică ce păzește intrarea în oraș. Aici vei afla toate evenimentele dramatice care au transformat Ierusalimul într-un loc unic în lume. Vizitatorii traversează podul și pătrund în camerele de gardă, ajung în grădinile pitorești și admiră fortificațiile acestui sit arheologic de 3000 de ani vechime. Ei vor face un drum de-a lungul istoriei pentru a învăța despre obiceiurile, evenimentele și oamenii care și-au lăsat amprenta asupra orașului și civilizației. Expozițiile care au loc aici sunt inovatoare și interactive, îmbinând istoria antică a fortăreței cu o prezentare modernă bazată pe teme artistice și culturale. Muzeul mai găzduiește și lecturi și evenimente speciale ce includ muzică, dans și teatru care prind viață în ambianța antică a împrejurimilor. Tururile muzeului sunt incluse în taxa de intrare și au loc în trei limbi: ebraica, engleză și franceză.

 

Oferta Christian Tour

Acum ai ocazia să vizitezi Țara Sfântă – Israel. Senior Voyage oferă seniorilor (și nu numai) programul Betleem – Nazaret – Ierusalim la doar 375 €/pers. Prețul include transport cu avionul, transferuri, 3 nopți cazare în Betleem + 3 nopți cazare în Nazaret, o excursie opțională de o jumătate de zi (Jafa), 2 excursii opționale pentru posesorii de Senior Voyage Club Card (Betleem și Ein Karem), asistență turistică pentru întreaga perioadă. Detalii aici.

De Teodora Lozan