De mai bine de zece ani, Grecia este locul preferat al românilor pentru petrecerea vacanței de vară. Însă peisajele superbe, mâncarea delicioasă și plajele excepționale sunt doar o parte din factorii care au urcat Grecia pe primul loc în fruntea clasamentului destinațiilor preferate. Unul din ”ingredientele” necesare pentru un concediu desăvârșit este ghidul care te însotește. Ianis Kozaridis, unul din cei mai apreciați ghizi turistici ai Christian Tour, ne vorbește într-un interviu despre provocările meseriei, dar oferă și câteva sfaturi pentru o vacanță perfectă. Nu în ultimul rând, acesta ne-a povestit și câte ceva din pățaniile trăite cu turiștii care nu au respectat ora de întâlnire sau care s-au rătăcit.
– Pe ce destinații anume sunteți specializat și de cât timp sunteți ghid?
Sunt ghid de turism autorizat de la vârsta de 19 ani, în total 15 sezoane. M-am specializat pe zona mediteraneană, în special Grecia, Turcia, Italia, Israel. De asemenea, am condus grupuri de turiști în Croația, sudul Spaniei, Golful Persic și India.
– Este aceasta meseria dumneavoastră de bază sau ați lucrat și în alte domenii?
Întotdeauna m-a atras antreprenoriatul, din ianuarie 2014 sunt asociat și administrator la SC Pravalia Noastra SRL, cu sediul în Timișoara.
– Câte limbi străine vorbiți?
Greaca și engleza, ambele la nivel avansat, turca la nivel de începător, cât să nu fiu păcălit!
– Care sunt cele mai solicitate excursii din partea turiștilor români, dar și din partea celor străini?
Grecia, Turcia, Italia și Spania vor fi mereu solicitate de turiștii români, iar destinațiile exotice sunt din ce în ce mai căutate. În legătură cu preferințele turiștilor străini, trendurile sunt diferite de la țară la țară.
– Ce solicitări primiți din partea turiștilor cel mai des?
Solicitările sunt diferite în funcție de traseul turistic și de grup. Prin comunicare clară și transparentă se rezolvă majoritatea solicitărilor.
– În grupuri mai mari, se întâmplă uneori ca turiștii să întârzie și să nu respecte programul stabilit. Din punctul de vedere al naționalității, care sunt turiștii care respectă programul și care sunt cei care se lasă așteptați?
În ceea ce privește puctualitatea și respectul față de toți participanții la o excursie, există două tipuri de turiști: japonezii și restul.
– Povestiți-ne cazuri interesante cu “pățanii” ale turiștilor. S-a întâmplat să “uitați” turiști în anumite locuri? Cum ați “reparat” întâmplarea?
Am avut câteva cazuri ușoare cu turiști care nu au respectat locul și ora de întâlnire la Side și Istanbul în Turcia, la Anacapri în Italia. Ne-am regrupat la următorul punct prestabilit, turiștii întârziați suportând cheltuielile de transport.
Am să vă relatez o întâmplare foarte „haioasă”, după ce s-a terminat cu bine, firește! În drum spre Thessaloniki, după ce am comunicat clar că nu se consumă alimente, cafea și înghețată în mașină, o dâră de cafea se prelinge de la mijlocul autocarului până la scaunul ghidului. Un „adolescent” neastâmpărat de peste 60 de ani a vărsat cafeaua pe propria cămașă și pe jos. I-am atras atenția. Pe faleza din Thessaloniki, după ce am terminat ghidajul și grupul avea timp liber, constat un grup de doamne care priveau tăcute, însă neliniștite, cum valurile Mării Egee îl izbeau pe respectivul „adolescent” de malul înalt din beton armat! Nu putea să se agațe de nimic ca sa iasă din apă. Am adunat repede barbații, ne-am înlănțuit antebrațele, am coborât pe treptele alunecoase și pline de alge și l-am tras din apă.
Toți eram mai mult sau mai puțin șocați de întâmplare, de data asta l-am certat serios pe domnul respectiv care mergea țintă spre autocar cu privirea fixă și fără un șlap, care a rămas în apă. L-am întrebat ce a fost în capul lui și cum e atât de iresponsabil la vârsta lui. La un moment s-a oprit brusc și, revoltat, mi-a reproșat: ”Ce, domnule, n-are voie omul să facă o baie?” Am rămas fără replică!
– Cum evitați întrebările delicate din partea turiștilor?
Nu le evit, comunic clar și transparent.
– Ce le-ați propune călătorilor pentru a avea o excursie perfectă?
Cel mai câștigat este cel ce se bucură mai mult.
– Grecia este de foarte mulți ani cea mai căutată destinație de vacanță de către români. De ce credeți că “a câștigat” teren în fața altor posibile locații exotice?
Răspunsul este foarte simplu: este foarte aproape, foarte frumoasă, foarte accesibilă, mâncarea este foarte gustoasă și sufletele grecilor cu cele ale românilor sunt foarte apropiate!
– Ce perioade din an sunt cele mai potrivite pentru a vizita Grecia?
Pentru circuite culturale, în lunile aprilie – iunie și din a doua parte a lunii septembrie. Pentru sejur, prefer după 10 septembrie, deoarece nu mai este atât de cald, sunt mai puțini turiști, iar marea a acumulat căldură toată vara.
– Recent, Codul rutier s-a schimbat în Grecia. Care sunt principalele modificări și ce îi sfătuiți pe șoferii români care vor călători în Grecia și în acest an?
Modificările sunt firești și binevenite, fiecare șofer are datoria să le cunoască și să le respecte!
A consemnat ALINA OPREA