Comportamente în Japonia

Prima pagină » Articole » Comportamente în Japonia

Japonia, mereu fermecătoare prin peisajele grandioase, arhitectura specifică, tradițiile și culturile încântătoare, atât de diferite față de cele europene. Ajuns pentru întâia oară pe aceste meleaguri riști să te simți ușor copleșit de toate aceste obiceiuri străine. Iată câteva lucruri pe care este sau nu recomandat să le faci. Cu siguranță se vor dovedi utile.

 

Ținuta spune multe despre tine

Japonezii apreciază o ținută decentă, elegantă și potrivită fiecărei ocazii în parte. Dacă ai o întâlnire de afaceri, nu îți face apariția în blugi sau orice tip de îmbrăcăminte mai casual. La locul de muncă nimeni nu se practică îmbrăcămintea casual. Fii elegant! Bărbații avea costum cu cravată, iar femeile vor fi elegante, purtând rochii și pantofi cu toc. Fii la patru ace până la ultimul detaliu și ai grijă ce ciorapi vei avea! În Japonia vei fi pus de multe ori în situația de a te descălța. Spre exemplu, nu trebuie să intri niciodată încălțat în casa unui localnic. Este considerat un gest extrem de ofensiv. La fel de jignitor este și gestul de a-ți pune picioarele pe mobilă, cu toate că te-ai descălțat înainte.

 

Comunicarea difera

Între japonezi, reticența este considerată o calitate demnă de toată aprecierea. Deși pot părea tăcuți, ei sunt un popor demn, controlat cu trăsături comportamentale foarte bine definite. Cel mai ușor poți comunica în limba engleză, dat fiind faptul că aproape toți cunosc cât de cât această limbă pe care o studiază de regulă încă din școala generală. Ai grijă totuși la câteva gesturi care te pot pune în situații stânjenitoare. Spre exemplu, ei nu mănâncă niciodată pe stradă, iar într-un magazin nu se intră niciodată cu mâncare sau băuturi. De asemenea, evită să strănuți în public. Este catalogat ca un obicei la fel de urât precum scuipatul sau râgâitul.

În timpul unei întâlniri de afaceri există de obicei un aranjament atunci când vine vorba despre ocuparea locurilor, bazat pe statutul profesional. Nu te așeza până când nu ți se indică să faci acest lucru, iar la finalul ședinței nu te ridica înaintea persoanei cu statutul profesional cel mai înalt. În plus, atunci când saluți pe cineva sau dorești să îi mulțumești cuiva, trebuie să faci o plecăciune, iar când te adresezi unei persoane, folosește cuvântul onorific „san”.

Cadourile, marcă a politeții

Cadourile simbolice sunt un semn al respectului și al politeții. De regulă, vizitatorii obișnuiesc să facă mici cadouri gazdelor la care au venit în vizită. Cele mai populare cadouri sunt suvenirurile aduse din propria țară precum săpunuri, ceaiuri, ciocolată, eșarfe,portofele sau chiar cărți. Pentru directorii de nivel înalt sau oficiali, cadourile ar trebui să coste undeva intre 20-40 de euro. Împachetează elegant cadourile, cu foaie specială care să reflecte sezonul curent. Evită însă hârtia de împachetat albă, simplă, întrucât cadourile albe imaculat reprezintă moartea în cultura japoneză.

Oferta Christian Tour

Bucură-te de un circuit exotic în Japonia la prețuri începând de la 3290 €/pers. ! Agenția îți pune la dispoziție transport cu avionul, transport intern cu autocar modern, dotat cu aer condiționat, 11 nopți cazare cu mic dejun în hoteluri de trei și patru stele, excursiile din program, taxele de intrare la obiectivele turistice incluse în program, ghizi locali și conducător de grup român. Detalii aici.

 

De Teodora Lozan