Ce nu știai despre Belgia

Prima pagină » Articole » Ce nu știai despre Belgia

Belgia ne atrage prin întinderile naturale, arhitectura modernă deosebită și celebra ciocolată după care tânjim cu toții. În plus, Bruxelles are și o importanță desăvârșită pentru Uniunea Europeană, fiind atât capitala sa cât și sediul central NATO. Istoria Belgiei este chiar mai fascinantă de atât, fiind cu adevărat o țară a inovațiilor și un tărâm râvnit de mulți. Descoperă câteva dintre secretele acestei țări!

1. Belgia este o țară cu trei limbi oficiale: franceza, olandeza (flamanda) si germana.

2. Pe vremuri, Bruxelles a fost o ascunzătoare pentru europenii aflați în exil. Printre refugiați se numără și Victor Hugo, care a scris celebrul roman „Mizerabilii” pe aceste meleaguri.

3. Belgienii au făcut progrese artistice remarcabile. În secolul XV, ei au inventat picturile în ulei, iar la începutul anilor 1840, Adolphe Sax a dăruit lumii saxofonul.

4. Sistemul de învățământ din Belgia este unul de invidiat. Învățământul este obligatoriu la belgieni până la vârsta de 18 ani, fiind cel mai ridicat prag din lume. Mai mult, un raport efectuat de UNICEF în anul 2007 privind bunăstarea copiilor în țările bogate a catalogat Belgia ca fiind cea mai propice țară pentru educația copiiilor.

5. Și ca să își câștige cu adevărat statutul de țară bogată, Belgia a devenit principalul centru de prelucrarea a diamantelor din lume și al doilea centru petrochimic ca mărime. Aproape 90% din diamantele brute sunt prelucrate și distribuite din Anvers.

6. Ajunși în țară, iubitorii sporturilor de apă pot da o tură la nemo 33, cea mai adâncă piscină din lume, care coboară până la adâncimi de 35 de metri. Acesta este locul ideal pentru antrenamentele scafandrilor.

7. Orașul belgian Huy a devenit primul oraș european care deține o cartă a drepturilor în 1066, transformându-l în cel mai vechi oraș liber de pe continent.

8. Știm cu toții cât de delicioasă este ciocolata belgiana și cât de apreciată este la nivel internațional. Iar producția este incredibilă: 220 000 de tone de ciocolată anual! Asta ar însemna 22 de kilograme de persoană. Din fericire, nu consumă singuri cantitățile acestea uriașe. Aeroportul Internațional Bruxelles este principalul punct de vânzare al ciocolatei.

9. Nici când vine vorba despre bere, belgienii nu stau deloc rău. În țară sunt produse peste 800 de tipuri diferite de bere. Un localnic consumă în medie 150 de litri de bere anual. Un adevărat paradis al bărbaților!

10. Belgia este o țară cu semnificație majoră și pentru mișcările feministe. Cea mai mare proporție din lume a femeilor care ocupă funția de ministru se găsește aici. De altfel, încă din 1921, Belgia a fost printre primele țări care a permis unei femei să devină parlamentar.

Oferta Christian Tour

Pleacă într-un circuit Anglia – Belgia la preturi începând de la 495 €/persoană. Poți beneficia de transport cu autocar modern, cu climatizare, clasificat 2- 4 stele, traversări cu ferryboat-ul Calais- Dover- Calais, 9 cazări cu mic dejun în hoteluri de 2 și 3 stele, ghid însoţitor din partea agenţiei pe traseu. Detalii aici.

De Teodora Lozan