Povestește-ne puțin despre tine și despre cum arată o zi / o săptămână din viața unui ghid?
Salut! Numele meu este Marius Emanuel și ocupația mea este una dintre cele mai frumoase din lume, și anume, acea persoană ce ghidează oamenii către experiențe noi, memorabile. Am început această aventură în urmă cu 11 ani, neștiind foarte multe despre ceea ce urma să fac, însă mi-au plăcut întotdeauna provocările și mi-am propus să nu trec cu vederea asemenea oportunitate, mai ales că eram într-o perioadă a vieții în care simțeam nevoia de o schimbare. Aveam 30 de ani când am acceptat această ofertă și pot spune acum, 11 ani mai târziu, lăsând la o parte evoluția mea ca om și evoluția în comunicarea cu turiștii, că zâmbetul omului la sfârșit de vacanță și mulțumirea pentru experiența oferită este cel mai mare câștig al meu de până acum.
Toate zilele din viața unui ghid turistic sunt diferite, la fel ca săptămânile. Sunt zile în care trebuie să preiau turiștii de la aeroport, urmează mai departe întâlnirile în care le prezint excursiile opționale și bineînțeles, ziua excursiei! Aceea este fără doar și poate bucuria mea cea mai mare, pentru că îmi place să merg în excursii și să dau oamenilor ocazia să simtă, să vadă și să trăiască experiența locului în care ne aflăm, la fel cum am facut-o și eu prima dată. Nu e niciodată despre mine, ci despre oameni și despre a-i ajuta să se bucure de acele destinații minunate.
Din ce destinație te-ai întors acum? Cum a fost experiența?
Tocmai m-am întors din Iordania, o țară cu oameni minunați, ospitalieri, o țară ce va fi din ce în ce mai cerută de turiștii de pretutindeni, ce vor să aibă parte de aventură, de cultură, de peisaje inedite și oameni frumoși.
Câte grupuri ai însoțit?
Am avut 9 grupuri în perioada petrecută acolo, toate având în comun curiozitatea de a explora ceva nou, de a cunoaște cultura și tradițiile unei comunități de oameni care, la rândul lor voiau să învețe aceleași lucruri despre noi.
Povestește-ne puțin despre programul pe care ai fost ghid. Care sunt principalele atracții vizitate?
Iordania oferă o combinație interesantă de peisaje, cultură, arhitectură medievală și obiceiuri ce ne surprind la fiecare pas. Principalele atracții turistice ale Iordaniei care mie, personal, îmi plac extrem de mult sunt, bineînțeles, Petra, deșertul Wadi Rum, Castelul de la Kerak, centrul capitalei Amman, experiența Jeep Safari, malurile pline de sare de la Marea Moartă, Bethany, Jerash…și lista poate continua.
Ce ar trebui să cunoască turiștii înainte să ajungă în Iordania?
Înainte de a veni în Iordania este important să practicăm răbdarea pentru că iordanienii sunt oameni relaxați, nu lasă graba să le strice ziua, totul își urmează cursul liniștit. Sunt oameni care apreciază viața la pas normal. Este important să se știe că vin totuși într-o țară arabă, religia este extrem de importantă pentru ei iar modul în care se respectă tradițiile îi pot uimi pe oamenii din afară.
Ne poți spune niște momente amuzante din viața de ghid?
Momente amuzante se întâmplă întotdeauna, dar voi povesti unul ce mă face să râd de fiecare dată. Era prima mea săptămână în Iordania, ne aflam în drum spre deșertul Wadi Rum și făceam un popas cu autocarul pentru masă. Între timp o doamnă mă roagă să deschid cala autocarului să ia ceva din bagaj…deschid, închid la loc, plecăm fără probleme pentru a traversa deșertul, întâmpinam bineînțeles vânt, nisip, nimic mai mult. La un moment dat, 40 de minute mai târziu, o altă doamnă din spate spune: „Marius, ușa de la bagaje este deschisă!”. Eu, instantaneu mi-am dat seama că era pe partea deschisă de mine la popas și am transpirat pe loc! Am oprit, șoferul mâhnit că am omis să îi spun că am deschis cala, mă întreabă dacă cred ca a căzut unul sau mai multe bagaje în timpul mersului. Adevărul este că nu știam, dar speram să nu fie cazul. Am continuat drumul și 3 ore mai tarziu ajungem la destinație. Eu cu gândul la bagaje, să fie toate, să nu fi căzut, eram cuprins de o teamă totală. Se dau bagajele jos din autocar iar eu aveam inima cât un purice…nimeni nimic. La un moment dat se aude din spate: „Marius eu nu îmi gasesc bagajul” îmi spune o turistă! Transpir și mai mult, mă uit prin autocar din nou, sperând să am noroc și să dau de bagaj, dar nimic, gol. M-am gândit… asta e, eram gata să-i spun că e vina mea, când se aude, „E un bagaj aici Marius”. Se pare că totul s-a terminat cu bine!
Ce trebuie să facă un ghid pentru a fi apreciat/iubit de turiști?
Cred că este foarte important ca în meseria asta să fii deschis și să asculți întotdeauna omul, să fii prezent în conversație și să încerci continuu să faci vacanța oamenilor cât mai frumoasă. Există un schimb nevăzut acolo, între ghid și turist, mulțumirea este transmisă câteodată și fără cuvinte.
Ce le transmiți turiștilor care doresc sau care urmează să ia parte la unul dintre programele Christian Tour?
Le transmit următoarele 3 lucruri celor care aleg să meargă în programe alături de noi:
- Fiți curioși
- Zâmbiți omului ce vă transformă vacanța într-o experiență
- Nu ratați șansa de a mânca acel fel de mancare, de a vedea acel peisaj, de a auzi acea poveste, de a mirosi acele arome specifice locului și nu ratați șansa de a atinge cel puțin o dată pământul cu tălpile goale.
Găsești mai multe detalii despre programul Iordania – Once in a Lifetime aici!