Câte un drum spre fiecare vis – Interviu Bogdan

Prima pagină » Articole » Câte un drum spre fiecare vis – Interviu Bogdan

Povestește-ne puțin despre tine și despre cum arată o zi / o săptămână din viața unui ghid.

Am lucrat în radio peste 30 de ani. Între timp, am ajuns dincolo de Cercul Polar, am văzut câmpul plin de baloane în Cappadocia, am rămas mut de uimire când Aurora Boreala a dansat peste ceruri în fiorduri norvegiene într-o iarnă, am mângaiat pisici de mare în Danemarca și m-am bucurat că sunt puțin pufoase. Când am înconjurat în 7 zile Islanda, noaptea era așa de zi încât m-am îngijorat că în oraș nu era nimeni pe străzi. 3 luni de zile am bătut Mediterana în lung și lat până am avut tupeul să-mi iau carnet de marinar fix la 50 de ani. Malta, Franța, Spania, Marea Britanie, Grecia, Turcia, Tunisia, Norvegia, Danemarca, Germania, Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Italia, Austria, Cehia, Croația, Cipru, Arabia Saudită, Emiratele Arabe. Și acum Iordania, de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Și a urmat și a doua, și a treia, și a patra vedere în care dragostea s-a înflăcărat. Și în Aqaba m-am apucat de scuba diving. Și în Wadi Rum am dormit noaptea în deșert învelindu-mă cu stele. Pentru că Iordania e o țară muzeu, o țară extraordinară care îți lasă un gust plin de arome. A urmat aventura în India și Triunghiul de Aur. E în pregătire Base Camp Everest. And more to come.
O zi față de cealaltă, din viața unui ghid, diferă, câteodată, de la cer la pământ. Luni e diferită complet de marți, marți faci altă excursie față de joi, joi pregătești listele pentru turiștii care vin luni, sâmbătă ai plecat la drum spre o nouă destinație. În mod sigur însă, ce e comun tuturor zilelor unui ghid este dorința ca vacanța unui turist să fie cât mai relaxată și cu zâmbet posibil și musai plină de amintiri pozitive, care se povestesc împreună cu prietenii.

Din ce destinație te-ai întors acum? Cum a fost experiența?

Iordania. A fost frumos, a fost intens, a fost cu nord, a fost cu sud, a fost pe munte și apoi în vale, a fost cu iarbă, a fost cu deșert, a fost cu mare, cu beduini, cu ceai, mansaf și kunafa, a fost stâncă și a fost canion, a fost cu bogație, a fost cu sărăcie, a fost sărat, a fost dulce, a fost viu, a fost intens, a fost puternic, așa a fost Iordania din primăvara 2023.

Câte grupuri ai însoțit?

6 grupuri de juniori Seniori Voyage. „Juniori” spun pentru că întodeauna tinerețea sufletului e cea care e importantă și contează. Nu contează vârsta fizica ci contează spiritul din tine.

Povestește-ne puțin despre programul pe care ai fost ghid. Care sunt principalele atracții vizitate?

Programul Senior Voyage, așa cum îți spuneam și mai sus, e un program conceput în special pentru Seniori, dar în el e binevenit oricine cu suflet tânăr. E un program în care nu schimbăm hotelurile în fiecare zi/noapte, așa cum se întâmplă cu cei care aleg variantele de Circuit Iordania, ci e unul în care avem puțin timp să respirăm și să digeram Iordania pe îndelete.  Pe scurt, începem povestea noastră la Marea Moartă, facem cunștință cu Amman, capitala, urcăm spre Jerash, unul din cele mai bine conservate orașe antice din Orientul Mijlociu, ajungem până în Madaba, Orașul Mozaicurilor, ne urcăm pe Muntele Nebo de unde în zare ni se așterne Pământul Făgăduinței, Betania dincolo de Iordan ne așteaptă apoi cu o mare încărcătură spirituală, adevăratul loc de botez al Domnului Iisus Hristos și apoi, după o baie (sau mai multe) întremătoare în Marea Moartă, coborâm spre Marea Roșie, cea mai albastră și transparentă mare. De aici, pașii ne duc la minunea lumii Petra și în deșertul Wadi Rum, cel mai roșu deșert, un loc care nu poate fi povestit în cuvinte și imagini, trebuie să vii și să-l vezi și simți cu proprii ochi ca să îl crezi.

Ce ar trebui să cunoască turiștii înainte să ajungă în Iordania?

Că Iordania e una din cele mai prietenoase și sigure țări din Orientul Mijlociu, chiar dacă e înconjurată de vecini câteodată mai agitați sau neliniștiți. Că Iordania poate fi asemuită fără greș cu Elveția Orientului, o țară a contrastelor care merită vizitată cel puțin o dată în viață. Că Iordania nu e doar Petra ci e cu mult mai mult de atât.

Ne poți spune niște momente amuzante din viața de ghid?

Multe sunt momentele, dar cel care îmi vine „la prima mână” în amintire este o doamnă care s-a urcat în alt autocar decât cel în care se urcaseră toți ceilalți turiști, 40 la număr. Și nu a constatat nici un moment că în jurul ei erau alți turiști, de altă nație, că era cu totul și cu totul alt autocar. Și doar când a ajuns la graniță cu Israelul, doamna a fost invitată să coboare și abia atunci și-a dat seama, după câteva ore, că era în alt autocar. Bineînțeles că în cele din urmă am reușit să recuperăm doamna care astfel, iată, are povești și aventuri cu plus valoare din Iordania.

Ai avut si situații mai puțin plăcute și cum le-ai gestionat?

Pe cât de plăcută ca poveste e cea de mai sus cu doamna, pe atât de neplăcut a fost la momentul respectiv. Dar care, în cele din urmă, așa cum spuneam, a avut un sfârșit plăcut și cu amintiri puternice de depănat cu prieteni dragi.

Ce trebuie să facă un ghid pentru a fi apreciat/iubit de turiști?

Eu am o vorbă: dacă te iubește toată lumea, absolut toată lumea, e cazul să schimbi ceva în viața ta, pentru că ceva e clar în neregulă. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, fără discuție, suntem diferiți și e foarte bine că e așa. Dacă însă la final ai reușit, după ce ai tras linie și ai adunat întâmplările, amintirile, poveștile din excursie, iese cu plus, atunci înseamnă că scopul a fost atins. Poate fi un scor cu plus mai mare sau mai mic. Sky is the limit. Încerc pe cât posibil însă să mențin coeziunea grupului pentru că, așa cum le spun și turiștilor mei, când urcă în autocar: suntem precum muschetarii, toți pentru unul și unul pentru toți. Ce i se întâmplă unui singur turist, ne va afecta sau bucura pe toți și în egală măsură, ce se întâmplă majorității se va răsfrânge și asupra celor puțini. Deci, plecăm împreună, ne întoarcem împreună, făurim amintiri împreună. Musai însă cu zâmbet. Asta e cel mai important. Să stai, să te relaxezi, de restul se ocupă ghidul și agenția.

Ce le transmiți turiștilor care doresc sau care urmează să ia parte la unul dintre programele Christian Tour?

Cel mai important: să fie relaxați. Pot să fie siguri că încrederea în Christian Tour e cea mai bună investiție. Să stea relaxați pe șezlong, să dea spătarul pe spate, să aleagă o limonada cu multa mentă, clasic iordaniană sau o bere Petra, locală, și de restul ne ocupăm noi. Și promitem că la final va fi exact așa cum zeci, sute de turiști spun că a fost/este: minunat!