Romania nu are doar locuri care merita vazute. Romania are si festivaluri unice in tara (si chiar in Europa), care aduna an de an din ce in ce mai multi entuziasti in jurul lor, fie ca e vorba de reinvierea unor traditii din patrimoniul cultural (cum ar fi Parada Junilor Brasoveni sau Festival Roman Apulum), sau de obiceiuri pitoresti crestin-pagane (ca Noaptea de Sanziene de la Sirnea) sau de manifestari culturale contemporane (cum ar fi Festivalul de Teatru de la Sibiu, primul ca marime din Europa).
Toate au in comun acelasi lucru: transforma o excursie dintr-un pretext de a vedea destinatii spectaculoase intr-o abundenta de experiente noi care te vor face sa exclami cu siguranta „Cand e urmatorul festival?” Vorba aceea, in ce excursie ai mai asistat la turniruri ale gladiatorilor, sau foc de tabara cu sezatoare si incantatii de Sanziene, sau defilare a junilor cu buzdugane? Ei bine, acum poti descoperi nu doar Romania locurilor pitoresti, ci si pe cea a evenimentelor unu’ si-unu’. Va asteptam!
Festivalul de Teatru de la Sibiu
Cum ar fi sa vizitezi un oras care devine in intregime un adevarat spectacol? Sa te simti actor in cea mai frumoasa piesa de teatru care cuprinde tot Sibiul la inceputul fiecarei veri? Caci acesta este sentimentul cand participi la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune si calitatea evenimentelor. O mare sarbatoare care se raspandeste cu viteza luminii peste tot, fie ca sunt sali de spectacol, spatii neconventionale sau piatete pitoresti, cu sute de evenimente culturale si trupe de teatru si animatie stradala din intreaga lume. O doza sanatoasa de exuberanta, culoare, muzica si dans, care va fi cu siguranta in top 3 „cele mai frumoase amintiri din 2018”.
Noaptea de Sanziene la Sirnea
Ce au romanii din prisosinta, dar nu suficient valorificat? Traditiile frumoase. Traditiile ne amintesc despre ce am fost ca popor, ca sa intelegem mai bine ce putem deveni. Iar una din cele mai pitoresti astfel de sarbatori este cea de Sanziene, miezul verii agricole si mijlocul anului calendaristic. Sanzienele, momentul cand „se deschid cerurile” si totodata sarbatoare pagana care isi are originea intr-un vechi cult solar coincide cu Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul; si, de cativa ani, cu Ziua Internationala a Iei. O zi prea scurta pentru cate sunt de sarbatorit! Tocmai de aceea vom petrece 3 zile: cu foc de tabara, sezatoare, ateliere si, nu in ultimul rand, impletit coronite din sanziene. Ne ocupam noi de tot, voi doar aduceti daca gasiti prin dulap o ie, ca sa petrecem 24 iunie cum se cuvine. Va asteptam!
Festivalul Roman Apulum
Timp de patru zile, orasul Alba Iulia arata ca un platou de filmare din zilele noastre ale filmului „Dacii si romanii”. Ajuns acolo, te gasesti brusc inconjurat de soldati antici, gladiatori, dansatoare si chiar sclavi, de uiti pentru ceva vreme in ce an esti. Si intr-adevar, nu ai cum sa nu te simti transportat cu 2000 de ani in urma, cand la tot pasul te lovesti de lupte intre gladiatori, demonstratii militare, adevarate razboaie intre daci si romani, ateliere de lucru, jocuri antice sau targuri cu sclavi. Festivalul este intr-atat de reusit, incat la plecare parca-ti vine sa incaleci pe un armasar sa o iei spre casa.
Parada Junilor de la Brasov
Va invitam la Brasov, in duminica Tomii (prima dupa Paste) pentru a lua parte la o calatorie in timp. Da, ati citit bine! Atunci are loc Festivalul Junilor de la Brasov, o sarbatoare care ne poarta in timpuri dacice si semnifica reinvierea naturii si victoria soarelui asupra frigului iernatic. Junii sunt sapte grupuri, fiecare cu propriul ritual, inarmati cu steaguri, buzdugane si puterea de a lasa cu gura cascata de uimire pe toti cei care privesc spectacolul lor. Un eveniment unic in Europa, care imbina mitul cu ceremonialul si magia.
Toate programele sunt disponibile AICI >>