Lefkada. 50 de umbre de albastru la Marea Ionică

Prima pagină » Destinatii de vacanta » Grecia » Lefkada. 50 de umbre de albastru la Marea Ionică

Nimic nu se compară cu peisajele grecești din zona Mării Ionice. Dacă Atena este caracterizată mai degrabă printr-o vegetație uscată, în Lefkada lucrurile stau cu totul altfel. Păduri întregi de pini care ating cerul acoperă dealurile ce se înalță direct din inima albastră a mării. Livezi de măslini colorează dealurile, iar portocali care te ademenesc să întinzi mâna după fructele zemoase și dulci umbresc ferestrele albastre ale caselor. Tufe de bougainvillea se însinuiază pe lângă zidurile albe, completând dulce paleta cromatică a Greciei. Adăugați plajele în culoarea cămilelor și ați obținut un peisaj care ar putea fi oricând pus pe șevalet de un pictor talentat.

Lefkada bucură privirile, încântă papilele gustative, te încarcă spiritual și te descarcă de bagajul de griji și stres cu care aterizezi aici. Pe scurt: e una dintre cele mai bune idei pentru vacanța de vară. Așa că pregătiți-vă bagajul și haideți cu noi pe insula zeiței Afrodita!

Mitologie

Probabil că nu există vreun colțișor în Grecia care să nu aibă o poveste în care unul din zeii adorați de vechii eleni să nu fi jucat un rol major. Lefkada nu avea cum să facă excepție de la această regulă. Unele mituri leagă insula de Afrodita, Zeița Frumuseții și a Iubirii, alții spun că de fapt aici ar fi fost adevăratul cămin al eroului lui Homer, Ulise. E drept că Ithaca nu se află foarte departe de Lefkada, dar autoritățile din turismul local încearcă să promoveze insula Lefkada drept adevărata casă a lui Odiseu.

Plajă și… ceva mai mult

Având o climă tipic mediteraneană, cu veri lungi și fierbinți, insula elenă este căutată mai ales pentru vacanțele dedicate relaxării. De altfel, cei mai mulți dintre noi mergem în vacanță în Grecia pentru a ne bucura, pur și simplu, de soare, de mare, de liniștea pe care ne-o dă acel “du-te-vino” al valurilor. Iar Lefkada, cu ale sale plaje minunate precum Kathisma, Egremni și Porto Katsiki ne îmbie să lenevim cât e ziua de lungă.

Însă, aceia dintre voi care nu reușesc să-și liniștească “exploratorul” din suflet nici măcar într-o vacanță în Grecia nu au motive de îngrijorare: Lefkada este o destinație și pentru turiștii care vor plaje și… ceva mai mult. Astfel, dacă alegeți să stați în orașul Lefkada, capitala omonimă a insulei, veți fi încântați de portul înțesat de magazine de suveniruri și terase cu fețe de mese în carouri alb-albastre. Nu ratați Muzeul Gramofonului sau pe cel Arheologic. La fel de interesantă este și o vizită la Cetatea venețiană Santa Maura, care amintește de secolul al 14-lea, perioadă în care insula s-a aflat sub ocupație venețiană. Alte două cetăți – Alexander și Konstantine – au fost ridicate câteva veacuri mai târziu, în timpul protectoratului rusesc.

Dacă nu vreți să vă îndepărtați de zona de plaje, dar nici să vă petreceți întreaga zi pe șezlong, atunci puteți încerca sporturile pe apă – de la windsurfing la plimbări cu ski-jetul. Sau puteți să faceți o excursie în largul mării și să fotografiați insulele cu care se învecinează Lefkada, inclusiv Insula Scorpionilor, unde magnatul Aristotel Onassis, unul dintre cei mai bogați oameni ai secolului trecut, s-a căsătorit cu Jaquelline Kennedy, fosta soție a președintelui american J.F.K.

Bucătăria grecească, un obiectiv turistic în sine

Îndrăgostiții de Elada spun că până și pâinea pe care grecii o pun pe masă e mai bună decât în oricare alt loc de pe fața Pământului. Dacă mai e și trecută printr-un strop de ulei de măsline, deja se transformă în delicatesă locală. Puneți alături o salată tzatziki din cel mai gras iaurt, o porție zdravănă de moussaka, un pește proaspăt pescuit peste care s-a aruncat sare grunjoasă înainte de a fi aruncat la sfârâit pe grătar și rezultă o delectare pentru papilele gustative. Și să nu uităm de deserturi, îndulcite cu miere și fructe uscate. Nu ai cum să ții cură de slăbire în această țară, dar ne putem consola cu gândul că nutriționiștii din întreaga lume au căzut de acord asupra faptului că bucătăria mediteraneană este cea mai sănătoasă.

Imaginați-vă un mic dejun cu portocale culese din copacul din curtea gazdelor și stoarse pe loc… mmm, știți un mod mai bun de a vă începe ziua?

Dacă v-am făcut “poftă” de Lefkada, intrați să vedeți ce ofertă a pregătit Christian Tour AICI.