Când ai fost ultima dată într-un city break în România? Țara noastră este plină de surprize frumoase, așa că nu ar trebui să te oprești niciodată din a o explora. De data aceasta, poți alege Craiova, al șaselea oraș ca mărime din România.
Fiind un important centru regional de comerț și transport, acest oraș universitar, fondat pe locul vechii cetăți daco-romane Pelendava, se transformă cu ușurință într-un centru turistic atractiv.
Iată care sunt principalele atracții pe care nu ar trebui să le ratezi într-un city break în Craiova:
Piața Prefecturii
Cunoscută și sub numele de Piața Mihai Viteazu, acest loc este unul absolut impresionant, deoarece combină cu succes și eleganță fântânile arteziene, cu plantele decorative și luminile spectaculoase. Serile de vară sunt o adevărată bucurie pentru craioveni, aceștia petrecându-și timpul în jurul Fântânii Muzicale din piață, care oferă un spectacol unic.
Dacă te vei hotărî să mergi într-un city break aici și să îți petreci serile în Piața Prefecturii, așteaptă-te să fii acompaniat de peste 2.000 de persoane. Te vei bucura, cu siguranță, să îți petreci timpul printre aceștia. Cine știe, poate vei lega adevărate prietenii!
Castrul Roman de la Pelendava
Acesta a fost construit în vecinătatea mănăstirii Coșuna, la începutul secolului al II-lea. Construit mai întâi din valuri de pământ întărit, apoi din piatră și cărămidă, Castrul de la Pelendava a cunoscut o viață înfloritoare.
Se pare că Pelendava a fost vechea capitală a tribului dacic al pelilor, fiind atestată documentar pentru prima dată într-o copie a unei hărți romane executate în jurul anului 225 î.Hr. Existența unei așezări romane aici este atestată de existența unor cărămizi cu dungi adâncite, specifice materialelor cu caracter roman, în vechile clădiri și mănăstiri ale orașului.
Nu rata acest loc cu o istorie încărcată de mister! Pășește și tu pe urmele romanilor și descoperă urmele existenței lor aici.
Parcul Nicolae Romanescu
Vei fi suprins să afli acest parc este unul dintre cele mai mari din Europa de Est, reprezentând 2% din totalul suprafeței de parcuri din România. Fiind încadrat în unele dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură peisagistică din țară, Parcul Nicolae Romanescu te va surprinde cu frumusețea sa naturală.
Vei găsi aici plantații ornamentale de arbori și arbuști, drumuri, alei și poteci de peste 35 de km lungime, un hipodrom de 20 hectare și o întindere de apă de 4 hectare. Parcul deține, de asemenea, un amfiteatru pentru spectacole, o mică grădină zoologică, precum și mai multe restaurante.
Printre cele mai importante obiective din parc sunt Podul Suspendat, Castelul Fermecat, Hipodomul Craiova și Grădina Zoologică.
Muzeul de Artă
Acest muzeu este găzduit în superba clădire a Palatului Jean Mihail, construită la începutul anilor 1900 de către arhitectul francez Paul Gotereau, cel care a constribuit și la construirea clădirii CEC din București.
Vei putea admira aici opere de artă create de pictori celebri precum Theodor Aman și Nicolae Gricgorescu, iar atracția principală a muzeului este secțiunea dedicată sculptorului Constantin Brâncuși. Printre capodoperele expuse se numără Sărutul, Vitellius, Tors de Femeie, Cap de Băiat și Miss Pogany.
Biserica Madona Dudu
Pe lângă faptul că este renumită pentru picturile murale realizate de pictorul roman Gheorghe Tăttărescu, aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova.
Clădirea bisericii a fost construită între anii 1750 – 1756, fiind mai apoi refăcută în anul 1844, după ce a fost dărâmată de cutremurul din 1831.
Numele de ”Madona Dudu” este dat de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată aici. Legenda spune că aceasta a fost găsită într-un dud aflat în locul unde astăzi este construit altarul.
Te-am convins că acest oraș merită explorat pe deplin? Atunci planifică-ți un city break aici și profită de cele mai bune prețuri de cazare de pe HelloRomania.eu.
Autor: Nicoleta Ungureanu