O vacanță la Praga este potrivită în orice sezon, dar parcă toamna are o aură aparte, un colorit aparte… Dacă vrei să poposești aici pennru un sejur minunat, atunci ai grijă să ai în buzunar câteva coroane cehești, dar și un dicționar care să te ajute să rostești cât mai multe cuvinte în cehă.
„Oraşul magic”, ” Oraşul de aur”, ” Oraşul celor 100 de turle”, „Parisul estului”, cam acestea sunt denumirile orașului Praga. Este întinsă pe cinci dealuri și înconjoară râul Vltava. Cei care au vizitat-o spun că este cea mai frumoasă capitală a Europei… Tocmai de aceea o plimbare în acest oraș este o adevărată incursiune în lumea veche de secole, care a trăit aici de-a lungul vremii.
Vei descoperi o arhitectură gotică și barocă al timpului renașterii sau al artei moderne. Cel mai vizitat este Castelul Regilor din Boemia, ridicat aici de mai bine de 11 secole. Castelul și cartierul aflat în apropierea sa, numit Cartierul de Jos sunt o adevărată oază de liniște în mijlocul orașului tumultos. Parcurile, grădinile dar și reședința președintelui ceh fac din această parte a urbei a atracție pentru turiști.
În interiorul Castelului se află imensa Catedrală a Sfântului Vitus unde este înmormântat împăratul Ferdinand I de Habsburg, alături de mormintele cnejilor din Boemia, Moravia şi Silesia. Tot în perimetrul Castelului a fost construită în secolul al X-lea, Bazilica Sf. Gheorghe , unde sunt găzduite aproape zilnic concerte de muzică de cameră şi galerii de artă veche cehă.
„Străduţa de Aur” întregeşte Cartierul Castelului și nu trebuie ratată. Locuite altădată de alchimişti, căsuţele construite în zidurile castelului adăpostesc acum magazine de suveniruri și tot felul de boutique-uri pline cu lucruri care-ți iau ochii. De aici poți pleca cu numeroase cadouri pentru cei dragi, dar și cu foarte multe obiecte decorative pentru casa ta.
Marele simbol al capitalei Cehiei este podul de piatră de peste Vltava, denumit „Podul Carol”. Acesta a fost construit la porunca împăratului Carol al IV-lea de faimosul Petru de Gmung, arhitectul Catedralei Sfântului Vitus şi a altor clădiri gotice, ridicate începând cu anul 1357.
Nu schimba banii în Cehia. E mai bine să fii pregătit din România
Aproape toţi turiştii care ajung în Praga se plâng de cursul valutar nefavorabil de la casele de schimb amplasate în centrul istoric. Deşi la intrare este afişat un curs echitabil şi chiar mai bun decât la bănci acesta este, de cele mai multe ori, valabil dacă schimbi sume de peste 40.000 de coroane.
Aşadar, este mult mai bine fie sa pleci de acasă cu coroane, fie să utilizezi cardul pe care îl ai pentru plaţi sau extragere de numerar de la bancomate. Poți folosi și un card în lei.
Porţiile de mâncare sunt imense
Orice gurmand va ajunge la Praga se va simţi ca şi cum a ajuns în Rai. Porţiile de mâncare din restaurantele acestui oraș sunt imense şi foarte săţioase. Singura problemă este că restaurantele din centrul istoric, aflate pe străzile principale au prețuri mai mari ca în alte locuri.
De aceea este indicat să mergi să mănânci la tavernele sau restaurantele de pe străduţele secundare. Aici ai şi şanse mai puţine de a fi păcălit.
Bacşişul este trecut direct pe notă şi oscilează între 10 şi 15%. Cât despre băuturi, cele mai multe restaurante au apa Vittel, care, din nefericire, este mai scumpă decât majoritatea sortimentelor de bere. Poate că este mult mai bine să servești o bere în loc de apă.
Nu ai voie cu mașina în centrul istoric din Praga
Centrul istoric din Praga, sau oraşul vechi este, din păcate, inaccesibil cu maşina. Ca orice oraş vechi care se respectă, această capitală are nişte străduţe mici și foarte întortocheate. Chiar dacă ai vrea să mergi cu maşina, te vei izbi de problema parcării.
Există locuri de parcare, însă acestea sunt rezervate pentru cei ce locuiesc în zona sau pentru comercianţi. De aceea sunt delimitate şi semnalizate prin linii albastre. Dacă vei vrea sa parchezi acolo, ai şanse foarte mari să iţi fie ridicată maşina. Unele hoteluri iţi oferă şi serviciul de parcare, dar contra cost. Şi asta pentru ca este destul de greu de găsit un loc de parcare în oraş.
Ofertă vacanță Crăciun Praga – Viena – de la 259 de euro/persoană, transport cu autocarul, două nopţi cazare cu mic dejun în Budapesta la hotel 3*, o noapte cazare cu mic dejun în Viena la hotel 3*, 3 nopţi cazare cu mic dejun în Praga, hotel 3*/4*. Mai multe detalii pe www.christiantour.ro
M.R.