Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Itinerariu
Calatoria noastra incepe din cea mai moderna autogara din Romania - Autogara Centrala - Bucuresti, la ora 6.30 dimineata. Ca sa mai omoram timpul, gonind prin Puszta maghiara, campia intinsa si monotona din estul Ungariei, ne amintim de faptul ca deliciosul gulyas este inventia pastorilor unguri care isi pasteau cirezile in aceasta regiune. Inainte de a ajunge in Budapesta, peisajul se mai anima cu dealuri impadurite si sate pitoresti. Sosire si cazare la Budapesta.
Viena este faimoasa pentru restaurantele si cafenelele a caror finete o intalnim rar in alte locuri. Prima cafenea s-a deschis aici inca din 1685, la inceput ca loc de degustare a faimoasei bauturi turcesti, care se comanda dupa culoare. Chelnerul prezenta o tablie vopsita in 20 de dungi numerotate, fiecare corespunzand unui anume tip de cafea.
Nu ezitati sa treceti pragul renumitei cafenele Schwarzenberg situata pe Kärntner Ring si sa incercati specialitati precum: “Kapuziner”- Cafea Mocca cu putin lapte ; “Maria Theresia”- Cafea Mocca cu lichior de portocale sau “Wiener Eiskaffe”- inghetata de vanilie cu cafea Mocca si multa frisca.
Pornim din nou la drum, acompaniati de ritmurile celebrului vals vienez, lasand in urma taramul de poveste oferit de capitala Austriei.
Spre seara sosim si ne cazam in Budapesta la acelasi hotel. Dar seara nu s-a incheiat si cum ar trebui sa se incheie un periplu prin capitala Ungariei decat cu o croaziera pe Dunare insotiti de acordurile celebrului vals al lui Johann Strauss “Dunarea Albastra”. Instalati comod la bordul vasului si savurand preparate traditionale admiram cladirile impresionante situate de o parte si de alta a fluviului. Ghidul nostru ne va spune cateva povesti interesante despre Imparati si Imparatese, Poduri si constructori de poduri care completeaza atmosfera de sarbatoare ale frumosului oras Dunarean. (programul de croaziera este optional).
Jó reggelt! (Buna dimineata!) Azi ne asteapta un tur de neuitat prin una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Alaturi de ghidul local incepem vizita cu un tur panoramic si admiram pe rand cele mai importante monumente din oras: Parlamentul, Podurile de peste Dunare, Opera, Piata Eroilor, Palatul Regal, Catedrala Sf. Stefan, Bastionul Pescarilor. La lasarea serii ne indreptam spre hotelul nostru pentru ca trebuie sa ne pregatim sa sarbatorim in mod festiv trecerea in noul an. Cina de revelion va fi organizata intr-un restaurant local si va include o selectie de preparate traditionale, sampanie si un program de divertisment. La multi ani 2025!
Nu ne-am incumeta sa spunem ca gulyas-ul este o mancare supralicitata. Daca tot e ospat, macar sa fie unul greu de repetat. Vom gusta un paprikas autentic unguresc, facut din bucati de carne de vitel, ceapa si paprika (ardei gras, neaparat rosu) calite in cratita, apoi lasate sa fiarba pana raman intr-un sos suculent. La sfarsit se pun galustele si se mai lasa la foc cateva minute. Iar daca am avut carne rosie in farfurie, in pahar ne trebuie ceva asortat, asa ca vom gusta un pahar de Bikaver (Sange de taur) cu buchetul sau puternic si aromat.
Ultimul popas al zilei il vom face in Esztergom, resedinta princiara si loc de incoronare a regilor maghiari, incepand chiar cu Sf. Stefan I al Ungariei, nascut aici in 975. Vizitam impunatoarea Catedrala Esztergom care domina de departe restul cladirilor din oras si care a scapat furiei turcilor dupa caderea Ungariei in 1526. Palatul Regal nu a avut o soarta la fel de fasta, dovada sunt zidurile cetatii si ruinele sale, asa cum au ramas dupa distrugerea otomana, din jurul catedralei. Seara intoarcere la Budapesta pentru cazare la acelasi hotel.
Experienta: ritm si gusturi traditionale
Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara de Crama“? (optional).
Te invitam la o crama din Budafok (Orasul Vinurilor) unde ne vom seara impreuna. Crama ofera vinuri unguresti deosebite, care ne vor da chef de vorba si de depanat amintirile proaspete din vacanta. Inainte de a incheia, trebuie musai amintit desertul care se gaseste pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respecta: somlуi galuska, adica un pandispan pufos, glazurat cu crema de ciocolata si frisca batuta. In timp ce ne delectam cu cina festiva, ne hranim si inimile cu programul folcloric de dans si muzica traditionala. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata!
Plecam din Capitala Ungariei, senzatiile si amintirile zilelor petrecute impreuna ne dau motive suficiente sa facem planuri pentru urmatoarele destinatii, sa aratam cele mai frumoase “capturi” cu telefoanele mobile si sa ne gandim cu bucurie la Sarbatorile ce urmeaza. Sosire seara, dupa ora 23.30, in functie de trafic si formalitatile vamale.