Kilimanjaro – "Acoperisul Africii" – reprezinta o aventura care imbina provocarile unei ascensiuni montane remarcabile cu frumusetea salbatica a savanei africane. Aceasta calatorie "Once in a Lifetime" te poarta de la poalele muntilor acoperiti de paduri tropicale pana pe varful impunator, strajuit de ghetari stralucitori. Mai mult decat o simpla expeditie, aceasta experienta este o explorare a limitelor personale, un omagiu adus puterii naturii si o celebrare a vietii in toata splendoarea sa.
Dupa cucerirea celui mai inalt varf al Africii, magia continua cu un safari spectaculos, o incursiune in inima salbaticiei unde vei descoperi fauna incredibila si peisaje emblematice. Aceasta calatorie promite momente unice, pline de emotie si satisfactia de a realiza ceva cu adevarat extraordinar. Este o experienta care te transforma si ramane in suflet o viata intreaga!
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 6
Maxim 15
Itinerariu
Plecare din Bucuresti catre Kilimanjaro, escala in Istanbul
Este prima zi pe pamant african, locul din care incepe aventura ascensiunii “acoperisului Africii”, al celui mai inalt varf de pe acest continent. Dupa aterizare vom fi preluati de organizatorii expeditiei. Ajungem la Chanya Lodge, hotelul care ne va gazdui inainte si dupa tura de pe Muntele Kilimanjaro.
La ora 17.00 suntem asteptati in receptia hotelului pentru intalnirea de bun venit. Ghidul nostru va trece in revista programul urmatoarelor zile, informarea va dura probabil mai bine de o ora. Este important sa participam la acest briefing de informare, avand in vedere masurile de siguranta si dificultatea traseului in timpul celor cateva zile petrecute pe munte. Cei care ajung mai devreme, pot profita de timpul liber, relaxandu-se la piscina si facand primele fotografii cu peisajul majestuos cu muntele Kilimanjaro care domina orizontul.
Masa: Mic dejun
Mic dejun
Dimineata, la prima ora, pornim spre poarta de intrare a Parcului National Kilimanjaro. La finalul acestei calatorii cu vehiculele speciale, ajungem la cota 2389. De aici incepe ascensiunea pe munte pe o carare care trece printr-o padure tropicala, iar dupa un efort nu foarte solicitant, ajungem in Tabara MTI Mkumbwa aflata la o altitudine de 2785 m,. Pe parcursul calatoriei, vom fi asistati permanent de catre echipa de hamali, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji daca ti se pare ca e greu rucsacul. Ca regula, va trebui sa poti duce doar un bagaj cu ceea ce ai nevoie pe parcursul unei zile: impermeabile, camera foto, apa, un polar in plus, palaria de soare, pranzul la pachet si trei sticle de apa potabila. Suntem avertizati ca utilizarea dronelor in Parcul National Kilimanjaro fara autorizare din partea autoritatilor parcului nu este permisa. Turul de astazi are o lungime de aproximativ 7 km si o diferenta de nivel de 396 m, asa ca ne vom doza efortul pentru o ascensiune care va dura in jur de trei, pana la patru ore. Ajungem in zona de campare si ne pregatim de cina si somn.
Cazare cort Tabara MTI Mkumbwa. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Dupa micu-dejunul la gura corturilor, ne pregatim de o noua zi de traseu. Astazi ne propunem sa strabatem un platou mlastinos cu ierburi inalte, tufisuri si roci vulcanice. Peisajul este atat de exotic si fascinant incat camerele vor “tacani” constant pentru a capta imagini demne de revistele de calatorii. Destinatia finala a zilei va fi tabara de la Shira One, aflata la o altitudine de 3500 m, iar de aici putem zari Varful Kibo care de obicei da senzatia ca strapunge norii. Vom observa ca traseul de azi este mai solicitant, cu portiuni mai abrupte, insa avem deja antrenamentul zilei precedente si ne bucuram de faptul ca am ajuns la o altitudine considerabila. Remarcam pe aplicatiile smart ca am parcurs cei 8.5 kilometri de astazi in aproximativ patru pana la cine ore, iar diferenta de nivel fata de punctul de pornire este de 720 de metri. Este momentul sa recuperam energia consumata astazi, asa ca vom lua cina si ne pregatim sa ne retragem in corturile noastre pentru un somn odihnitor.
Cazare cort Tabara Shira 1. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Ascensiunea continua si in aceasta zi, iar eforturile noastre vor fi recompensate de peisaje absolut fenomenale si aer pur. Avem ocazia sa fotografiem campurile de gheata de pe versantul vestic al muntelui, iar in fundal sa prindem cateva cadre memorabile cu Varful Kibo. Ascensiunea constanta prin teritoriul mlastinos de pe Platoul Shira ne ajuta sa ne aclimatizam cu aerul mai rarefiat si temperaturile tot mai scazute. Finalul traseului de astazi va fi la Shira Two Camp, tabara cu corturi amenajate aflata la o altitudine de 3900 m. Dupa-amiaza avem optiunea de a face scurte incursiuni in jurul taberei, ceea ce va ajuta la aclimatizare. Exista un traseu relaxant care duce pana la Cabana Moir, iar pe traseu avem ocazia sa punem in valoare talentul artistic, facand poze cu peisajele panoramice spectaculoase. Corturile noastre vor fi amenajate pentru noi la Shira Two Camp (3.900 m).
Calatoria de opt kilometri dintre taberele de la Shira One si Two este de asteptat sa dureze aproximativ cinci ore, cu o adiferenta de nivel de doar 400 de metri. Calatoria de aclimatizare de dupa-amiaza dureaza inca una pana la doua ore.
Cazare cort tabara Shira 2. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Dimineata parasim tabara Shira Two Camp si ne pregatim sufleteste de un traseu ceva mai dificil si mai lung. Sesiunile si plimbarile de aclimatizare din ultimele doua zile ne-au fost mai mult decat utile si ne-au pregatit pentru tura din acesta zi, deoarece vom urca pana la o altitudine de 4.640, punctul cel mai inalt al traseului de astazi. De aici, vom cobori la o altitudine mai mica, spre locul unde se afla tabara pentru urmatoarea noapte. Observam pe parcurs ca peisajul se schimba, ascensiunea devine tot mai greoaie, dar ne bucuram de peisaje panoramice cum nici nu visam. Trecem printr-o zona climatica de desert de munte si avem ocazia sa ne minunam de imaginea stranie a crestelor de lava de sub ghetarii Western Breach. Punctul culminant al zilei este la Turnul de Lava, (4.640 m), unde facem un popas bine-meritat pentru a savura masa de pranz la pachet si pentru a face schimb de impresii cu ceilalti membrii ai expeditiei. Dupa-amiaza facem o coborare sustinuta a eun traseu abrupt pana la tabara noastra situata la baza Vaii Great Barranco (3.960 m), un loc splendid , flancat de formatiuni stancoase spectaculoase cu o deschidere panoramica minunata asupra campiilor intinse de dedesubt.
Efortul sustinut din aceasta zi ne recompenseaza cu aproximativ 10 kilometri de traseu, iar aplicatiile smart vor afisa o durata de mers de aproximativ sapte pana la opt ore, si o diferenta de nivel de 740 de metri la urcare si de 680 de metri, la coborare.
Cazare cort Tabara Barranco. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Schimbarile de peisaj din ziua precedenta ne fac sa anticipam o noua ascensiune ceva mai dificila. Prima parte a traseului ne duce pe o carare ceva mai abrupta spre Creasta Baranco, o formatiune stancoasa inalta de 260 m, despre care se crede ca s-a format in urma unei alunecari masive de teren in urma cu mai bine de 100.000 de ani. Pregateste-te sufleteste pentru o ascensiune dificila, iar pe traseu recomandam atentie sporita. Betele de trekking nu ne sunt de mare folos pe aceasta portiune, asa ca recomandam sa le strangeti pentru a evita posibilele accidentari. Vom urca intr-un ritm care sa permita tuturor sa se adapteze efortului, iar poteca in serpentine pe versantul sud-estic al varfului Kibo, ne ofera privelisti extraordinare asupra Campurilor de Gheata de Sud. Terenul variaza de la gropi vulcanice pana la palcuri de vegetatie exotica, in timp ce coboram in Valea Karanga, apoi urmeaza o noua ascensiune pana la urmatoarea tabara aflata la o altitudine de 4.035 m. Traseul de astazi dintre Valea Baranco pana la Karanga dureaza aproximativ patru, cinci ore, cu o diferenta de nivel la urcare de 360 m. si o coborare de 185 m. Spre seara ne pregatim de cina, ne refacem dupa efortul sustinut si ne pregatim de somn.
Cazare cort Tabara Karanga. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Cu energia recapatata in urma somnului, ne pregatim de o noua ascensiune ceva mai dificila. Astazi vom urca pe un traseu abrupt prin Valea Karanga, pe o poteca constant ascendenta care duce la tabara noastra de pe platoul Barafu (4.640 m). Ajungem dupa-amiaza, apoi ne propunem sa ne odihnim pentru ca va fi nevoie de un efort final ceva mai sustinut pentru o ascensiune nocturna. Traseul de astazi de sase kilometri este de asteptat sa dureze aproximativ patru pana la cinci ore, iar diferenta de nivel fata de punctul din care am pornit dimneata este 605 m. Se impune sa ne odihnim pentru ceea ce va urma.
Cazare cort Tabara Barafu. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz. cina
A sosit si ziua cea mare, in care vom face ascensiunea finala pana la varful celui mai inalt munte de pe continent, cu o inaltime de 5.895 m. Este si ultima zi de efort, dar care vine cu o satisfactei uriasa la final Asadar, ne pregatim de o zi lunga si obositoare si suntem constienti ca vom infrunta frigul extrem si dificultatea de a respira aerul foarte rarefiat. Ascensiuena, daca si vremea ne permite, va incepe pe la miezul noptii, deoarece la aceasta ora sgorgul si zapada potentiala sunt inca inghetate, iar scopul nostru este sa ajungem la varf si sa coboram inainte ca stratul superior de zapada sa devina umed si alunecos. Poteca urca in zig-zag si dupa ce trecem de ghetarul Rebmann, ajungem la Stella Point (5.685 m) pe marginea craterului. Este posibil sa ai dificultati de respiratie, din cauza lipsei de oxigen, de aceea, vom face opriri dese, uneori chiar si dupa doar 10-15 pasi. Este important sa ne dozam efortul si sa avem determinare chiar daca ne vine uneori sa abandonam. Pentru ca, nu exista nicio indoiala ca merita cu totul cand reusesti sa pui piciorul in varf. De la Stella Point continuam de-a lungul marginii craterului pana la Varful Uhuru, cel mai inalt punct din Africa, la 5.895 m. Satisfactia de a fi cucerit cel mai inalt varf al Africii, Kilimanjaro, nu se compara cu nicio alta experienta de pana acum, iar privilegiul de a te afla aici, in acest moment, este de nedescris. Nu putem zabovi prea mult aici, asa ca, profita de moment si imortalizeaza clipa facand poze cu reusita ta si a echipei cu care ai impartasit aceasta experienta minunata.
Apoi incepem coborarea pana la Tabara Barafu pentru a ne odihni si a manca ceva. Apoi este o coborare continua pana la Tabara Mweka, aflata la 3.106 m, unde avem din nou satisfactia dea respire din nou aerului bogat oxigenat!
Tura de astazi insumeaza 19,5 kilometri si este de asteptat sa dureze pana la 14 ore. Calatoria de la Tabara Barafu pana la Stella Point are o ascensiune de 1.045 de metri si va dura aproximativ cinci pana la sase ore, iar drumetia de aici pe marginea craterului pana la Varful Uhuru (in plus 210 de metri de urcare) dureaza inca una pana la doua ore. Turul de coborare de la varf la tabara Mweka, cu o diferenta de nivel considerabila de 2.789 de metri, este de asteptat sa dureze aproximativ cinci pana la sase ore ,excluzand timpul de odihna petrecut la Barafu.
Cazare cort Tabara Mweka. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Dupa o noapte de somn si odihna binemeritate, ultima noastra zi de drumetie ne poarta la vale prin padurea tropicala, ocazie sa ne respiram aerul puternic oxigenat de munte. Si ajungem la finalul expeditiei montane, o aventura memorabila. Ajungem la Poarta Mweka (1.630 m) de unde calatorim spre Moshi, inapoi la confortul cabanei noastre. Vom lua un pranz binemeritat si ne vom odihni. Seara este cina festiva, ocazie buna sa schimbam impresii, sa facem selectia celor mai bune fotografii si sa ne mandrim de isprava noastra pe Kilimanjaro.
Cazare Chanya Lodge Moshi. Mese: Mic dejun, pranz
Mic dejun, pranz
Dupa ce ne luam ramas bun de la ghidul nostru in cursul diminetii, suntem preluati dupa micul dejun de catre ghidul nostru experimentat din Moshi si ne indreptam spre o noua aventura, de o cu totul alta factura. Mergem in Parcul National Tarangire pentru a incepe experienta noastra de safari.Vom avea ocazia sa exploram minunata si exotica natura a Africii, de data aceasta in Parcul National Tarangire unde traiesc cele mai mari turme de pachiderme din lume. Parcul se distinge, de altfel, si prin flora unica, aici creste impunatorul arbore de baobab, silueta sa frapanta domina orizontul pajistilor intinse. Acesta este una dintre comorile naturale ale parcului, copacii batrani, unele chiar au mii de ani, cu trunchiuri argintii masive si fructe asemanatoare tartacutei. Tarangire are cea mai mare concentratie de animale salbatice in afara ecosistemului Serengeti si face parte dintr-un ecosistem mai mare care se extinde mai spre sud inspre stepele Masai. Sursele permanente de apa din parc, oferite cu generozitate de Raul Tarangire fac din acest areal o gazda primitoare pentru cele mai mari populatii de elefanti din Tanzania, unde in timpul sezonului uscat pot fi vazuti peste 300 de elefanti sapand dupa apa in albiile de rau. Parcul gazduieste, de asemenea, timidul oryx cu urechi in franjuri si antilopa gerenuk, care nu pot fi vazute in alte rezervatii. Dupa experienta unui safari fenomenal, ne indreptam se locul nou de cazare situata la marginea orasului Karatu, intr-un loc de-a dreptul idilic., foarte aproape de poarta principala a Zonei Protejate Ngorongoro.
Cele treizeci si doua de bungalow-uri mobilate confortabil sunt amplasate printre gradini luxuriante amenajate creand un loc minunat pentru a ne relaxa si a observa numeroasele specii de pasari care traiesc aici. In gradina ne putem rasfata cu o baie in piscina, sa accesam ne-tul avand Wi-Fi disponibil. Fiecare casuta are paturi king-size sau twin cu plase de tantari, semineu, baie mare cu dus cu apa calda si veranda. Mesele in tabara vor fi pregatite in bucataria locala de catre personalul taberei. Restaurantul proprietatii serveste o gama variata si generoasa de mancaruri simple, preparate din produse din surse locale. Restrictiile alimentare pot fi abordate cu notificare prealabila.
Cazare Eileen’s Trees Inn. Masa: mic dejun, pranz, cina
Mic dejun, pranz, cina
Parasim tabara dupa un mic-dejun devreme si pornim in explorarea unuia dintre cele mai spectaculaose zone protejate cu fauna africana salbatica si paduri tropicale luxuriante. Cu o latime de 19 km si o suprafata de 264 km patrati, Ngorongoro este una dintre cele mai mari formatiuni geologice formate in urma unei eruptii vulcanice, craterul imens fiind acum teritoriul in care vegetatia si fauna abunda intr-o diversitate uimitoare. Peretii abrupti ai craterului marginesc o zona vasta si plata, cu adancimi care variaza intre 400 pana la 610 m si ofera ocazia perfecta pentru fotografii cu natura incredibila. Poate avem sansa sa urmarim pradatorii feroce ai africii stand la panda in preajma turmelor de ierbivore care pasc mereu alerte, parca simtind pericolul, sau se ascund in vegetatia deasa a savanei, in preajma mlastinilor si a padurilor de salcam. Mai mult ca sigur, vom avea sansa sa vedem “The Big 5” cele cinci specii emblematice ale Africii: elefantul, leul, ghepardul, bivolii si rinocerul. Tot aici isi au teritoriul numeroase turme de ierbivore, printre care antilope gnu, zebra, bivoli si gazelle, iar Lacul Magadi atrage stoluri imense de flamingo in apele sale bogate in alge si crustacee, in special in timpul sezonului ploios. Este o priveliste atat de impresionanta incat te vei intreba daca ai coborat intr-un paradis al vietii salbatice. Spre seara, ajungem in Karatu, locul de campare si ne pregatim de somn dupa cina delicioasa servita de gazdele noastre.
Cazare Eileen’s Trees Inn. Masa: mic dejun, pranz, cina
Experienta Optionala - Vizita a unei gospodarii traditionale Maasai- „Boma”
Este timpul sa o luam usor – in stil african! Una dintre expresiile preferate in swahili este “pole pole” (usor usor) si ne conformam acestei intelepciuni locale! Daca zilele trecute te-au epuizat fizic, poti ramane sa te relaxezi la hotel si sa savurezi o cafea sau bauturi cu gust exotic. Totusi, o vizita la o gospodarie traditionala Maasai, Maasai Boma – o varietate de colibe mici facute din noroi, ar putea fi o schimbare de peisaj atractiva. Boma este inconjurat de un „gard” circular de tufisuri spinoase pentru a proteja tribul si vitele lor de pradatori. Gazdele sunt primitoare si de abia asteapta vizitatorii. In timpul vizitei vei avea parte de un spectacol inedit, poti invata pasii dansurilor traditionale, sau poti intra in vorba cu localnicii ca sa descoperi traditiile si obiceiurile lor exotice, poti admira podoabele viu colorate si alte obiecte artizanale facute cu maiestrie de femeile Maasai. Restul zilei este liber pentru relaxare. Timpul se scurge usor si ora mesei se apropie, in meniu regasindu-se legumele proaspete din gradina cabanei.
Mic dejun, pranz, cina
Dupa micul dejun se elibereaza camerele. Transferul la Aeroportul Kilimanjaro dureaza aproximativ 45 minute. Imbarcare pe zborul cu destinatia Romania.
Masa: mic dejun
Mic dejun