Delhi - Jaipur - Agra - Fatehpur Sikri - Paro - Thimphu - Budda Point (Kuensel Phodrang) - Changangkha Lhakhang - Paro
Insotitori
insotitor de grup
sofer
solicitare fizica
Marimea grupului
Minim 10
Maxim 25
Itinerariu
Prezentare in Aeroportul Bucuresti Otopeni pentru zborul cu escala spre Delhi.
Sosirea in Delhi este programata la ora 05:15 cu zborul TK 716. Un reprezentant local ne va intampina la aeroport cu ghirlande florale si ne va inmana toate documentele de calatorie. Apoi, vom porni spre Jaipur, oprindu-ne in drum pentru o pauza de ceai/cafea.
Odata ajunsi la destinatie, vom face check-in la hotel iar seara, vom avea transfer la Templul Birla pentru a asista la o ceremonie de Grand Aarti, oferindu-va o experienta spirituala si culturala autentica. Cina si cazarea vor fi asigurate la hotel pentru a ne odihni si a ne pregati pentru zilele urmatoare pline de aventuri.
Cina
Dupa un delicios mic dejun la hotel, incepem ziua explorand vechea capitala Amber pentru a vedea magnificul sau fort. Un complex impresionant de fortareata-palat, construit cu un amestec de arhitectura hindusa-musulmana si rajputa de Raja Man Singh I, se inalta deasupra Lacului Maota. Maharaja Mansingh, cel mai de succes general al imparatului mogul Akbar, a inceput constructia fortaretei in secolul al XVII-lea. Vom urca la castel pe elefanti, oferindu-va o experienta autentica.
Dupa-amiaza, vom vizita si Palatul Orasului, Observatorul si Hawa Mahal. Palatul Orasului ofera o incursiune fascinanta in istoria regalitatii, in timp ce Observatorul si Hawa Mahal adauga o nota de mister si eleganta arhitecturala la itinerarul nostru.
Mic dejun si cina
Mic dejun la hotel, apoi ne indreptam catre Agra, oprindu-ne in drum pentru a vizita orasul abandonat Fatehpur Sikri (Orasul Victoriei) o asezare impunatoare construita de imparatul Akbar in 1569 pentru a deveni noua capitala a imperiului sau din 1571. In noua capitala, Akbar a construit ziduri, palate, curti, harem, moschei si bazare. In 1585, orasul a fost abandonat din cauza lipsei de aprovizionare cu apa. Chiar si astazi, ramane frumos, cu palatele sale majestuoase si magnificul Panch Mahal.
Dupa vizita la Fatehpur Sikri, vom continua calatoria spre Agra.
Mic dejun si cina
Incepem dimineata cu un mic-dejun clasic si continuam cu vizita la Taj Mahal (eternul monument al dragostei), o constructie “emblema” pentru India, realizata din marmura alba la ordinul Sahului Jahan in memoria sotiei sale Mumtaz Mahal, constructie inceputa in 1631 si finalizata dupa 22 de ani. Inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO palatul a fost caracterizat de catre poetul si cunoscutul om de cultura, Rabindranath Tagore, laureat al Premiului Nobel, ca “ o lacrima de dragoste pe obrazul timpului “. Continuam cu vizita la Fortul din Agra, un edificiu impozant realizat din calcar rosu care adaposteste in interior Palatul Jahangir, gradini si doua moschei. Fortul a ramas o marturie a grandorii si puterii pe care mogulii au avut-o candva. Ne indreptam apoi spre Mausouleul Marelui Vizir Itimad- Ud Daula, socrul Sahului Jahangir. Dupa amiaza plecare spre Delhi cu vizita pe traseu la Sikandra, la Mausoleul Imparatului Akbar cel mai important dintre conducatorii Moguli. Mausoleul a fost inceput chiar de Akbar, dar a fost finalizat de fiul acestuia, Sahul Jahangir.
Pe de-o parte si pe cealalta sunt numeroase temple si ashram-uri, dar si piete unde diferiti artizani indieni vand amulete, carti de religie si spiritualitate sau idoli inspirati din zei si zeite.
Mic dejun si cina
Intr-o zi fara nori, zborul pana la Paro, orasul care gazduieste aeroportul international din Bhutan, este o experienta incredibila si spectaculoasa. Din avion putem avea o priveliste fantastica asupra Muntilor Himalaya si putem vedea Muntii Everest, Kanchenjunga si Makalu, dar si varfurile bhutaneze vesnic inzapezite Jhomolhari, Jichu Drake si Tserimgang. Calatoria ofera privelisti fascinante si o coborare incitanta in Regat. Primul cadou al Bhutanului, pe masura ce debarcati din avion, va fi aerul proaspat si rece de munte.
Odata ajunsi in Paro pasiti in Bhutan, regatul in care natura este inca neimblanzita si cultura budista neschimbata de secole! O tara mica, cu aproximativ 700.000 de locuitori, Bhutanul este celebru pentru ca masoara prosperitatea populatiei in indice de fericire si nu in produs intern brut, dar si pentru ca are o politica foarte stricta in ceea ce priveste turismul, pana acum cinci decenii avand avut granitele inchise pentru a-si pastra cultura intacta.
Dupa formalitatile de imigrare si colectarea bagajelor, vom fi intampinati de catre ghidul local, iar apoi vom conduce la Thimphu, capitala Bhutanului, cu oprire pe drum la Chuzom, la confluenta raurilor Thimphu si Paro. Trei stiluri diferite de stupa; Tibetanul, nepalezul si bhutanezul impodobesc aceasta confluenta. Cu putin timp inainte de a ajunge la Chuzom, vom vedea in stanga Tachogang Lhakhang, „templul calului excelent”. Este un templu privat, construit in secolul al XV-lea, ca rezultat al vizitei de la Balaha, excelentul cal, o manifestare a lui Chenrezig, plin de compasiune Buddha.
Thimphu, capitala Bhutanului si centrul guvernului, religiei si comertului, este un oras unic, cu un amestec neobisnuit de dezvoltare moderna alaturi de traditii stravechi. Cu o populatie de aproximativ 90.000 de locuitori, este probabil singura capitala a lumii fara semafor.
Seara facem o plimbare exploratorie pe strada principala din Thimphu si zona pietei. Vizitam, de asemenea, Bazarul Mestesugurilor Locale, pentru a cauta exemple de arte traditionale frumoase din Bhutan. Aici puteti cumpara textile tesute manual, picturi Thangkha, masti, ceramica, sculpturi in ardezie si lemn, bijuterii, articole interesante realizate din materiale locale.
Mic dejun si cina
Dupa micul dejun, vizitam Buddha Point (Kuensel Phodrang). Situat la o scurta calatorie din centrul capitalei, vizitatorii pot obtine o privire de ansamblu fascinanta asupra vaii Thimphu din punctul Buddha (Kuensel Phodrang) si sa admire cea mai mare statuie din tara (cu o inaltime de peste 50 de metri).
Incepem apoi „Drumul natural al lui Buddha” de la punctul Buddha pana la Changangkha Lhakhang (02 ore de drumetie usoara). Excursia de la punctul Buddha la Changangkha Lhakhang este cea mai populara pentru a vedea localnicii din Bhutan si, in acelasi timp, pentru a face o baie de padure. Pe masura ce pornim pe traseu, vom fi intampinati de mii de steaguri de rugaciune si imbratisati de o padure curata de pini, mesteacan si rododendron. Traseul este bine intretinut si in unele locuri de-a lungul drumului sunt amenajate foisoare de unde putem avea o vedere spectaculoasa asupra vaii Thimphu ce se termina la Changangkha Lhakhang.
Continuam sa vizitam Changangkha Lhakhang, care este o fortareata ca un templu si o scoala monahala asezata pe o creasta deasupra Thimphu, la sud de Motithang. Templul a fost infiintat in secolul al XII-lea pe un loc ales de Lama PhajoDrugomShigpo, care a venit din Tibet. Statuia centrala aici este Chenrezig intr-o manifestare cu 11 capete.
Dupa pranz ne indreptam catre Pangri Zampa, una dintre cele mai vechi manastiri din Bhutan din secolul al XVI-lea, situata chiar la nord de Thimphu. Aici este o scoala monahala in care calugarii studentilor budisti invata lamaismul si astrologia bazate pe filozofia budista. Ulterior facem o vizita la oficiul postal din Bhutan, serviciu lansat pentru prima data pe 10 octombrie 1962, odata cu deschiderea unui oficiu postal in Phuentsholing. In acelasi an, s-au deschis si oficii postale in Paro si Thimphu.
Urmatoarea noastra oprire va fi la Fabrica traditionala de fabricare a hartiei, care cuprinde doua intreprinderi; unitatea din Thimphu produce hartie traditionala realizata manual din plante naturale, in principal din speciile de plante „Daphne”, care este rezistenta la insecte. Cealalta unitate din Jimina, la 22 km de centrul orasului Thimphu, recicleaza deseurile de hartie. Hartiile traditionale realizate manual sunt utilizate pe scara larga pentru scrieri religioase, materiale de ambalare, genti de mana, abajururi, plicuri, calendare. Hartia seamana foarte mult cu washi japonez si, de fapt, o multime de hartie din Bhutan este exportata si in Japonia.
Seara, vizitam Tashichho Dzong: Aceasta cetate/manastire impresionanta gazduieste cladirea Secretariatului, sala tronului Majestatii Sale, a Regelui si diferite birouri guvernamentale. Este, de asemenea, resedinta de vara a staretului sef si a corpului central calugaresc.
Mic dejun si cina
Ne despartim de fermecatorul Thimphu si ne indreptam spre Paro pe o sosea pitoreasca. Pe drum, vom vizita Simtokha Dzong, cea mai veche cetate a tarii construita in 1627, care gazduieste in prezent Scoala de Studii Budiste. La sosirea in Paro, vom face check-in la hotel iar dupa pranz, vom conduce catre Drukgyel Dzong, o cetate in ruina unde luptatorii bhutanezi au infruntat invadatorii tibetani cu secole in urma. Cupola imparateasca impanata a Chomolhari, "muntele zeitei", poate fi admirata in toata splendoarea ei de pe drumul de acces catre Dzong.
Seara, vom vizita Kyichu Lhakhang, un templu construit in secolul al VII-lea, unul dintre cele 108 temple ridicate in Himalaya de regele tibetan Songtsen Gampo. Constructia acestui templu marcheaza introducerea budismului in Bhutan.
Mic dejun si cina
Dupa micul dejun, facem o drumetie de aproximativ cinci ore pentru a vizita Manastirea budista Taktsang, supranumita „Cuibul tigrului”. Este una dintre cele mai faimoase manastiri din Bhutan, cocotata pe partea unei stanci la 900 m deasupra vaii Paro. Se spune ca Guru Rinpoche a sosit aici pe spatele unei tigroaice si a meditat la aceasta manastire si de aceea se numeste „Cuibul Tigrului”. Acest site a fost recunoscut ca fiind cel mai sacru loc si vizitat de Shabdrung Ngawang Namgyal in 1646 si acum vizitat de toti bhutanezii cel o data in viata La 19 aprilie 1998, un incendiu a deteriorat grav structura principala a cladirii, dar acum aceasta bijuterie din Bhutan a fost restaurata la splendoarea ei initiala. Dupa aceasta experienta fantastica, ne incheiem ziua cu o cana de ceai cu unt, o bautura traditionala in tarile din regiunea Muntilor Himalaya.
Dupa pranz vizitam Ta Dzong, construit initial ca Turnul de veghe, ce acum gazduieste Muzeul National. Colectia extinsa include picturi antice din Thangkha, textile, arme si armuri, obiecte de uz casnic si o gama bogata de artefacte naturale si istorice. Vedem apoi Rinpung Dzong (ParoDzong), adica („cetatea mormanului de bijuterii”), care are o istorie lunga si fascinanta. De-a lungul galeriilor de lemn care marginesc curtea interioara sunt picturi murale fine care ilustreaza traditia budista, cum ar fi patru prieteni, batranul vietii lungi, roata vietii, scene din viata lui Milarepa, Muntele Sumeru si alte Mandale cosmice.
Mic dejun si cina
Dupa un micul dejun ne pregatim pentru ultima parte a calatoriei noastre si ne luam ramas bun de la orasul Paro. Conducem catre aeroportul din Paro pentru a lua zborul catre Delhi.
Dupa check-in, avem ziua libera pentru a explora capitala vibranta a Indiei, sau simplu ne putem bucura de atmosfera locala in pietele aglomerate. Delhi ofera o bogatie de experiente culturale, istorice si culinare.
Seara, vom savura o cina delicioasa la hotel, avand ocazia sa impartasim amintiri si povesti cu ceilalti calatori.
Mic dejun si cina
Aventura se incheie. Ne indreptam spre aeroportul din Delhi si ne luam la revedere de la universul exotic si magic al Asiei, al Muntilor Himalaya si al oraselor vii si atat de colorate. Cei dragi ne asteapta acasa si avem atatea amintiri de impartasit!
Mic dejun