021 9247

Numar cu tarif normal

Sibiu atractii

Top 12 lucruri de făcut în Sibiu

Situat în centrul României, dispune de numeroase atracții turistice care ilustrează un fragment al istoriei ce încă dăinuie în minunata zonă a Transilvaniei. Este considerat un oraș martir, fiind un centru al coloniștilor sași aflați în zonă. Aici este locul unde prezentul și trecutul se întâlnesc pentru a forma un echilibru perfect. schimbat

Sibiul a devenit un centru economic și cultural emblematic al României, în special în sudul Transilvaniei. Acesta a fost intitulat în anul 2007 Capitală Culturală Europeană, alături de capitala țării Luxembourg. schimbat

01 Cetatea Medievală

Cetatea Medievală Oradea a fost sanctificată la sfârșitul secolului al XII-lea. La acel moment, cetatea reprezenta centrul militar, administrativ, politic și religios al regiunii. Între anii 1092 – 1557, atracția turistică era cunoscută ca reședința Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Cu toate că cetatea prezenta o funcție de apărare, în istoria sa de aproape 1.000 de ani, a fost cucerită doar de trei ori.

Cetatea Medievală a servit, de-a lungul anilor, și ca loc de întrunire în cadrul târgurilor. Este presupus faptul că numărul persoanelor ce luau parte la aceste târguri este în jurul numărului de 40.000. Aici se vindeau și schimbau mărfuri din Occident și din Orient.

Atracția turistică poate fi vizitată între orele 7:00 și 23:00 în fiecare zi a săptămânii. Cetatea este situată la aproximativ 20 de minute de Piața Unirii, cu ajutorul transportului în comun, sau la 6 minute de mers cu mașina.

02 Complexul Baroc

Complexul Baroc este cea mai important atracție turistică de acest fel din România, fiind apreciată și pe plan european. A fost construit în secolul al XVIII-lea. În structura acestuia sunt regăsite 100 de camere și 365 de ferestre, reprezentând zilele ce alcătuiesc un ciclu complet al anului calendaristic.

Palatul a fost vizitat pentru mai multe zile de către prințesa Sissi a Austriei. Grădina complexului dispune de un aranjament în stil englezesc. Palatul, în forma ce ne încântă privirile în ziua de astăzi, este creat de către arhitectului vienez Franz Hillebrandt ce dorea să proiecteze o copie a Palatului Belvedere din Viena în dimensiuni mai mici.

Complexul Baroc poate fi vizitat pe tot parcursul săptămânii, aflându-se la o distanță de 20 de minute de Piața Unirii, cu ajutorul transportului în comun.

03 Turnul Primăriei

Printre atracțiile turistice pe care trebuie să le vizitezi în orașul Oradea se numără și renumitul Turn al Primăriei. Acesta are o înălțime de aproape 50 de metri și a fost construit de către arhitectul Rimanoczy Kalman Jr. între anii 1902-1903.

Primul nivel al turnului găzduiește mecanismul orologiului, de unde cântă la orele fixe „Marșul lui Iancu”. Acesta a fost construit în anul 1904 de către ceasornicarul Mezey Dezső. În ziua de astăzi, ceasul prezintă urme de gloanțe din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

La cel de-al doilea nivel, este atestat faptul că se afla punctul de observare al incendiilor din oraş. Acestea erau anunțate prin diferite bătăi de clopot ce evidențiau zonele în care izbucneau incendiile.

La nivelul al treilea sunt montate mai multe ciocane ce bat la fiecare sfert de oră.

La ultimul nivel al turnului este regăsit un telescop, cu ajutorul căruia pot fi admirate toate obiectivele turistice plasate în centrul orașului.

Programul în care poate fi vizitat Turnul Primăriei diferă în funcție de sezonul anului. În programul de vară (1 aprilie- 30 octombrie), turnul e deschis spre vizionare de la ora 12:30, până la ora 18:30 în timpul săptămânii, iar în weekend, programul se încheie la ora 19:30. În programul de iarnă (1 noiembrie – 1 aprilie), ora deschiderii este acceași, iar ora de închidere este 16:30. Turnul este închis în zilele de luni. Tariful intrării este de 10 lei/persoană, iar pentru elevi, stude și și grupuri mai mari de 10 persoane, tariful este de 3 lei/persoană.

04 Casa Darvas-La Roche

Casa Darvas-La Roche a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó. Acesta este Primul Muzeu Art Nouveau din Romania. De-a lungul anilor casa a avut diferiți proprietari, însă, casa poartă numele a doi dintre aceștia: Imre Darvas și Alfred La Roche.

Înăuntrul muzeului sunt ascunse comorile istoriei reprezentate prin aspectul caselor din mediul ambiental burghez. Caracteristicile interioarelor burgheze nu pot fi încadrate într-un singur curent artistic. Acestea oglindeau modul de a trăi adoptat de proprietarii caselor. Aspectul camerelor era gândit până la cel mai mic detaliu, într-un mod elegant ce inspira calmitate și liniștire.

Casa Darvas-La Roche este situat la o distanță de 10 minute de mers pe jos din Piața Unirii. Tariful pentru intrare este de 15 lei/adult și de 5 lei/elev, student sau pensionar. Programul destinate vizionărilor este de marți până duminică între orele 10:00-18:00.

05 Piața Unirii

Cunoscută și sub numele de Piața Mică, în Piața Unirii a orașului Oradea se întâlnesc toate stilurile arhitecturale împrăștiate pe străzile orașului: Clasicist, Istorizant, Romantism, Baroc, Eclectic, Secession și Neoromânesc. În jurul Pieței Unirii se află multe dintre actracțiile turistice ale orașului, printre care Primăria Oradea și Palatul Vulturul Negru.

Inițial, piața era centrul cartierului Orașului Nou. Între timp, aceasta a avut parte de multe transformări, de la iluminarea stradală, la primele tramvaie, la Gara de Nord. În ziua de astăzi, Piața Unirii este centrul cultural și istoric al orașului Oradea.

Piața Unirii se află la doar 20 de minute de Gara orașului, cu ajutorul transportului public.

06 Palatul Moskovits Adolf și Fiii

Înainte ca Palatul Moskovits să fie reconstruit, pe locul său se aflau două case: una cu etaj și cealaltă fără. Familia Moskovits a cumpărat cele 2 locuințe în anul 1905. După 5 ani a început construcția palatului, pe pământul acestora, sub forma în care îl cunoaștem în zilele noastre.

Palatul are, în prezent, 3 etaje. De-a lungul timpului, acestea au avut diferite întrebuințări: parterul era destinat magazinelor, primul etaj a fost, pe rând un salon de pălării, sediul Băncii de Oradea și cel al Societății Comerciale pe acțiuni. Cel de-al doilea și al treilea etaj erau destinate locuințelor. Locuințele mai sofisticate aveau trei sau patru camere și o priveliște către Piața Unirii, pe când, locuințele mai modeste aveau două camere și vedere către curtea interioară. Stilul arhitectural era cel secession vienez.

Palatul se află la intersecția dintre Piața Unirii și strada Vasile Alecsandri, la numai 13 minute de mers pe jos din Piața Unirii.

07 Dealul Ciuperca

În locul unde se află astăzi Palatul Vulturul Negru, se afla în anul 1714 un local cunoscut drept „Hanul Vulturul” sau „Berăria Orașului”. Acesta era gazda diferitor evenimente publice din oraș, printre care: spectacole de teatru, concerte, baluri și evenimente politice. Până în anul 1861 clădirea palatului a funcționat ca Primărie a Orașului.

Palatul Vulturul Negru este singura clădire din România ce dispune de un pasaj interior acoperit cu sticlă, simbol al stilului arhitectural secession. În cadrul clădirii se pot observa trei intrări stăpânite de un vultur, simbolul marii clădirii. De asemenea, pasajul cu intrare dinspre Strada Independenșei este construit sub forma unui cioc de vultur.

Programul destinat vizionării este unul deschis non-stop și este gratuit pe tot parcursul săptămânii. Palatul este situat la doar 8 minute de mers pe jos din Piata Unirii.

08 Palatul Vulturul Negru

Sediul principal al muzeului se află în Palatul Brukenthal din Sibiu, plasat pe o latură a Pieței Mari. Palatul a fost lăsat prin testament publicului larg, cu scopul de a menține vie arta mult îndrăgită de guvernatorul Sibiului din anul 1778, Samuel von Brukenthal.

Printre numeroasele picturi cunoscute pe plan international regăsite în muzeu se numără: „Omul cu tichia albastră” a lui Jan van Eyck, opere aparținând lui Hans Memling, Pieter Bruegel cel Tânăr, Tiziano Vecellio Da Cadore și Pieter Bruegel cel Bătrân, acestea făcând parte dintre cele mai îndrăgite capodopere ale Europei.

Colecția de muzee din cadrul Palatului Brukenthal este una voluminoasă, înglobând multe dintre sferele artei universale. Printre acestea se regăsesc: Galeriile de Artă Brukenthal, Biblioteca Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei și Muzeul de Vânătoare „August von Spiess”, toate având subdiviziuni particulare.

Muzeul este situat la numai 2 minute de Piața Mare din Sibiu, sau la aproximativ 10 minute de mers pe jos din centrul orașului. Programul de vizitare a muzeelor este de miercuri până duminică de la ora 10:00 la 18:00, cu excepția Muzeului de istorie Casa Altemberger și al Muzeului de istorie natural. Acestea încep programul la ora 9:00 și închid la ora 17:00. Biletele pentru adulți sunt cuprinse între 12-50 lei, cu posibilitatea de a crea abonamente pentru perioade mai lungi de timp. Elevii, studenții, pensionarii sau persoanele cu handicap mediu sau ușor beneficiază de o reducere de aproximativ 50%.

09 Podul Intelectualilor

Podul Intelectualilor are o istorie de peste 150 de ani, povestea sa începând în anii 1850, când podul era realizat din lemn. La fiecare capăt al podului exista o căsuță ce servea ca ghișeu pentru plata taxei de trecere.

În anul 1910, lemnul din care era construit podul a fost înlocuit cu metal ce, până în anul 1974 s-a deteriorat din cauza inundațiilor. Renovarea podului era una costisitoare, motiv pentru care specialiștii au decis să se construiască un nou pod în locul celui vechi. Există, totuși, un element din vechiul pod ce încă dăinuie în construcția actuală: o balustradă de metal.

Podul a căpătat numele actual la începutul anilor 1990. Redacțiie cunoscute din acea vreme erau aflate la unul dintre capetele podului. Intelectualii zilelor de atunci treceau zilnic podul peste Criș cu scopul de a ajunge la cele mai cunoscute redacții din Oradea: „Cotidianului Crișana”, „ Gazeta de Vest” și „Familia”.

Podul este situat la 12 minute de mers pe jos din Piața Unirii, sau la 7 minute, cu ajutorul transportului public.

10 Hotel Astoria

Înainte de a fi cunoscut ca Hotelul Astoria, clădirea purta numele de Palatul Sztarill, urmând să își schimbe numele și folosița în anul 1930. Hotelul a funcționat numai pentru câțiva ani, urmând ca după Cel De-al Doilea Război Mondial să fie închis, încăperile de la etaj fiind, totuși destinate locuințelor.

Hotelul Astoria a fost redeschis în anul 1975, fără a păstra mobilierul original realizat în stilul architectural secession. La acea vreme, erau găsite relatări în presă în legătură cu deschiderea unei noi cefenele: Cafeneaua EMKE. Picturile pereților erau unele murale, iar interiorul cafenelei conținea motive ale stilului secession.

În prezent, clădirea adăpostește Grand Hotel Astoria, iar cafeneaua EMKE a fost înlocuită cu restaurantul Crown Pub și este situat la numai 7 minute de mers pe jos de Piața Unirii.

Oferta

11 Turnul Olarilor

Teatrul a fost construit de renumita firmă vieneză „Fellner şi Helmer”. Aceasta aparține unor antreprenori recunoscuți în întreaga Europă pentru stilul elegant al construcțiilor realizate de cei 2. Deschiderea festivă a teatrului a avut loc în anul 1900. În curtea interioară a teatrului, aproape de ușile acestuia se află 2 statui ce reprezintă muzele protectoare ale Artei Teatrale: : Melpomene (Tragedia ) şi Thalia (Comedia).

În incinta teatrului mulți regizori au avut șansa de a-și începe carierele ce aveau să devină semnificative în arta teatrală. Printre aceste nume se amintesc: Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie şi Alexandru Colpacci. În anul 2016, teatrul a găzduit celebra Gală a Premiilor UNITER.

Teatrul se află la numai 7 minute de mers pe jos din Piața Unirii. Acesta este închis în zilele de luni, iar biletele pentru spectacole pot fi achiziționate online.

Oferta

12 Muzeul ASTRA

De peste 100 de ani, Muzeul ASTRA îmbină nevoile moderne ale societății și valorile tradiționale ale României. Aici putem găsi reprezentări atât ale patrimoniului românesc, săsesc, ale altor minorități sau chiar extraeuropean.

Cunoscut și sub numele de „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale”, se numără printre cele mai vaste muzee în aer liber din România. Muzeul conține invenții ale civilizației tradiționale românești. Atracțiile prezentate sunt situate pe marginea unui lac, alături de copacii Dumbrăvii Sibiului.

Muzeul în aer liber dispune de o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia ocupă 42 de hectare, iar restul sunt alei pe care puteți face o plimbare pentru a admira liniștea naturii, sau puteți opta pentru un tur cu trăsura ori cu sania.

Atracția turistică se află la aproximativ 17 minute de centrul orașului Sibiu cu ajutorul transportului în comun. Tariful pentru accesul în muzeu este de 35 lei pentru adulți, 15 lei pentru pensionari, 9 lei pentru studenți, elevi și personane ce prezintă dizabilități, iar copiii sub 6 ani dispun de gratuitate. Programul vizionării diferă de sezon după cum urmează: pentru sezonul mai - septembrie programul începe la ora 8:00 și se încheie la ora 20:00, iar pentru extrasezonul din octombrie – aprilie, programul începe la ora 9:00 și se încheie la ora 17:00.

Atractii principale in

Blog

Contul meu

Ai uitat parola?

Sau conecteaza-te cu

Nu ai cont inca?

Creare cont

Sau conecteaza-te cu

Ai deja un cont?