Gastronomia romaneasca este un amestec savuros de influente balcanice, turcesti, maghiare si germane, reflectand istoria si diversitatea culturala a tarii.
Preparatele traditionale romanesti sunt bogate in arome si sunt adesea bazate pe carne, legume, lactate si cereale. Bauturile traditionale includ vinurile locale de renume si diverse tipuri de tuica (un rachiu de prune). Mancarea este adesea acompaniata de paine proaspata si muraturi delicioase.
Restaurantele cu specific romanesc sunt regasite in fiecare colt al tarii.
Preparatele traditionale din Romania sunt diverse, potrivite fiecarui stil culinar.
Sarmalele sunt rulouri de varza murata sau frunze de vita umplute cu un amestec de carne tocata (de obicei porc si vita), orez si condimente, acestea sunt gatite lent in sos de rosii si servite cu mamaliga si smantana.
Mamaliga este o pasta de porumb, servita adesea ca garnitura pentru diverse mancaruri, este un aliment de baza in bucataria romaneasca adesea fiind combinata cu branza, smantana sau ciuperci.
Ciorba de burta este o supa consistenta, preparata din stomac de vita, legume, usturoi si smantana. Este apreciata pentru gustul sau unic si este adesea consumata ca remediu pentru mahmureala.
Mititeii sunt mici rulouri de carne tocata (amestec de vita, porc si miel), condimentate si gatite la gratar, sunt serviti de obicei cu mustar si paine proaspata.
Papanasii sunt un desert traditional romanesc, constand din gogosi de branza de vaci, prajite si servite cu smantana si dulceata (de obicei de afine sau visine), sunt foarte indragiti de turisti si localnici deopotriva.
Tuica este un rachiu traditional romanesc facut din prune, este o bautura tare, reprezentand adesea un simbol al ospitalitatii romanesti.
Cafenelele din Romania sunt locul perfect unde te poti relaxa savurandu-ti bautura preferata.
In toate colturile Romaniei se pot gasi standuri cu mâncare, magazine alimentare, patiserii si cofetarii de unde iti poți satisface micile pofte culinare.
Disponibile in multe locatii, kebab-urile sunt o optiune ieftina si gustoasa, oferind carne la gratar, legume si sosuri intr-o pita sau lipie. Preturi variate, dar de obicei accesibile.
Placintele sunt gustari traditionale care pot fi umplute cu branza, carne, sau mere. Sunt adesea disponibile la cofetarii si brutarii la preturi mici.
Salatele sunt adesea servite in restaurante si cafenele la preturi accesibile, oferind o optiune sanatoasa si gustoasa pentru o masa usoara.
Ciorbele sunt adesea ieftine si ofera o optiune satisfacatoare pentru pranz. Sunt disponibile in restaurante si bistrouri si sunt adesea servite cu paine proaspata.
Covrigii proaspeti, presarati cu sare sunt un preparat foarte ieftin pe care il poti consuma oricand în Constanta. Exista numeroase patiserii si covrigarii în zona, de unde ii poti cumpara si poate fi o gustare perfecta pentru dimineata. In plus, ii poti gasi cu diferite sortimente, cascaval, sare, susan, mac.
Acest preparat este unul ieftin si extrem de popular in zona litoralului romanesc. Pestisorii mici sunt prajiți crocant si se servesc, de obicei, cu lamaie si, uneori, alaturi de mamaliga sau cartofi prajiti. Hamsiile sunt disponibile la terase, mai ales la cele de pe faleza, fiind considerate o gustare simpla, accesibila si foarte delicioase.
din 208 evaluari
7.7
din 3 evaluari
8.0
din 2 evaluari
7.0
din 64 evaluari
5.7
din 248 evaluari
7.4
de la