Când ajungi în Turcia, pregătește-te pentru o adevărată aventură culinară, unde mesele sunt sărbători în sine. Bucătăria turcească se remarcă atât prin ingredientele proaspete, cât și prin arta preparatelor făcute pe grătar, perfecționată de-a lungul secolelor.
Aici, kebapurile sunt suculente, așa-numitele meze sunt pregătite zilnic, iar peștele proaspăt prins este gătit cu măiestrie. Turcii sunt mari iubitori de carne și oferă o varietate de preparate în acest sens, cele mai faimoase fiind kebab-urile și döner-ul. De asemenea, putem aminti și de celebrele “meze”, servite drept aperitiv, ce sunt, de obicei, pe bază de legume, dar pot include și preparate din pește.
Dacă ești vegetarian poți consuma o varietate de legume proaspete în sezonul acestora, dar și murate pe timpul iernii. Două metode tradiționale de preparare a legumelor sunt zeytinyağı (sotate în ulei de măsline) și dolma (umplute cu orez sau carne). Dacă te numeri printre iubitorii restaurantelor ce servesc pește (balik restoran), urmează obiceiul local și alege-l personal din vitrină, având la dispoziție o mulțime de specii populare pe care le poți degusta.
În general, deserturile nu sunt servite la sfârșitul mesei, fructele proaspete fiind preferate. Totuși, turcii iubesc dulciurile și adesea se răsfață după-amiaza cu o vizită la diverse locații unde pot servi bunătăți, precum kadayif, katmer și sütlaç. Băutura cea mai iubită din Turcia este raki, un distilat din struguri infuzat cu anason. Berea este, de asemenea, populară, iar marca locală poartă numele Efes. Consumul de ceai este o tradiție națională, iar ceașca preferată a țării este făcută cu frunze din regiunea Mării Negre. Nu în ultimul rând, Türk kahve (cafeaua turcească), este o băutură densă și puternică, faimoasă fiind și varianta făcută pe nisip încins.
Restaurantele din această țară oferă o experiență autentică, care îți va încânta toate simțurile. Poți alege cu usurință o locație cu preparate delicioase în funcție de specificul dorit, având în vedere că Turcia pune la dispoziția turiștilor o bogată scenă culinară. În acest sens, îți oferim top trei recomandări unde poți simți cu adevărat gustul autentic turcesc.
Bucătăria turcească este o adevărată sărbătoare a simțurilor, renumită pentru aromele sale intense și combinațiile inedite de ingrediente. Influențată de o istorie bogată, aceasta oferă o varietate impresionantă de preparate. Printre acestea, noi îți oferim câteva sugestii dintre cele mai renumite și apreciate specialități turcești.
Güveç este un clasic al bucătăriei balcanice, un amestec de legume, carne și orez, gătit lent într-un vas de lut tradițional, înăbușit în propriul suc și aromat cu ierburi.
Baklavaua este un desert dulce, extrem de popular în bucătăria turcă. Este alcătuit din foi subțiri de patiserie, îmbibate cu sirop si umplutură din nuci, fistic sau migdale.
Sucuk este un tip de cârnat uscat, condimentat puternic si preparat din carne tocată, de obicei de vită sau miel, amestecată cu o combinație intensă de condimente.
Künefe este un desert alcătuit din straturi de cataif (kadayif), brânză dulce și sirop. Acesta se servește fierbinte, cu puțină pudră de fistic.
Köfte este un termen generic pentru chiftele în bucătăria turcă. Există o varietate mare de köfte, de la cele clasice din carne de miel sau vită, până la opțiuni vegetariene.
Ayran este o băutură răcoritoare făcută din iaurt bătut cu apă și sare. Acesta este des asociat ca fiind ideal de consumat alături de tradiționalele kepaburi.
Cafenelele și cofetăriile din Turcia sunt renumite pentru atmosfera lor vibrantă și ospitalitatea caldă. Aceste locuri tradiționale oferă o varietate de delicii, de la cafeaua turcească aromată și ceaiurile parfumate, până la deserturile autentice, precum baclavaua. Decorurile sunt adesea bogate în elemente culturale, cu mobilier oriental și detalii artizanale, ce creează un cadru plăcut și relaxant.
Turcia oferă multiple posibilități pentru a descoperi gastronomia locală, având variante pentru toate gusturile, dar și pentru toate buzunarele. Astfel, ți-am pregătit o listă ce include câteva preparate la un preț redus, însă care își mențin cu mândrie caracteristica unui gust de excepție.
Este un sendviș umplut cu pește file la grătar, salată și puțină lămâie stoarsă. Acesta reprezintă un produs comun din categoria mâncării stradale din bucătăria turcească.
Acest preparat este reprezentat de un inel de pâine presărat cu semințe de susan, mai exact, în termeni tradiționali, un „covrig”. Este vândut în brutării, dar și de comercianții stradali.
Este foarte renumit în Turcia, fiind un preparat ce a ajuns celebru chiar și pe meleagurile noastre. Pentru acesta este folosită carnea de miel, gătită pe o frigăruie verticală rotativă, apoi feliată subțire și servită în lipie.
Această mâncare poartă numele localității de origine, respectiv Ayvalık. Este descrisă ca fiind un sendviș prăjit, umplut cu brânză, cârnat picant, murături, roșii, ketchup și maioneză.
Acestea sunt niște clătite sărate și subțiri, ce sunt umplute cu brânză, spanac, ciuperci sau cartofi. Preparatul este deosebit de popular mai ales în zona Anatoliei Centrale.
Un produs tradițional, ideal pentru cei care iubesc fructele de mare, având în vedere că este alcătuit din midii umplute cu orez condimentat.
din 173 evaluari
3.9
de la