Oradea este un oras in plina dezvoltare, situat în partea de vest a țării, aproape de granița cu Ungaria. Este cunoscut pentru arhitectura sa eclectica si istoria bogata.
Cunoscuta drept capitala Art Nouveau a Romaniei, ofera vizitatorilor multe de explorat, ceea o face destinatia perfecta pentru vacanta.
Iata cateva dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea:
Cetatea gazduieste muzee, expozitii si evenimente culturale, fiind emblema orasului Oradea si una dintre cele mai bine conservate cetati din Romania.
Ea este o fortareata bastionara in stil italian, dar si o atractie turistica, care nu trebuie ratata, oferind o experienta aparte.
Constructia are o istorie si insemnatate bogata, reflectand evenimentele, care au avut loc de-a lungul secolelor. Cetatea a fost reconstruita si fortificata in secolul al XVI-lea, sub influenta arhitecturii italiene. Restaurata si reactivata ca spatiu cultural, cetatea contribuie la imbogatirea patrimoniului cultural.
Ajuns in inima orasului, aici este locul ideal in care poti sa simti energia orasului si entuziamul turistilor.
Fie ca preferi sa te plimbi, sa bei o cafea sau sa te relaxezi pe o banca, in Piata Unirii le poti face pe toate.
De aici, poti admira Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Vulturul Negru, dar si alte monumente istorice.
Situata in centrul orasului, pe strada Republicii, aceasta biserica se face remarcata prin simbolismul fascinant, arhitectura baroca si influenta de stil rococo.
Renumita pentru mecanismul ingenios al ceasului, Biserica cu Luna este unul dintre monumentele deosebite ale orasului.
El este conceput sa faca o rotatie completa in jurul axei sale in 28 de zile, indicand in acest mod fazele Lunii, in functie de ciclul cotidian marcat de mecanismul de ceas.
Unul dintre cele mai iconice edificii din Oradea, Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior si vitralii colorate, elemente prin care se face remarcat in stilul secession din tara noastra, ramanand o atractie preferata de turisti. Construit intre anii 1907-1908, acest palat atrage atentia prin detaliile ornamentale deosebite.
Cladirea este in forma de Y, are 3 intrari, una din Piata Unirii, una din strada Vasile Alecsandri si a treia care da spre raul Crisul Repede.
Muzeul este situat intr-o cladire istorica, Palatul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, aducand in prim-plan istoria si cultura regiunii Crisurilor. El ofera pasionatilor de arheologie, istorie sau arta, o experienta captivanta, educativa si unica.
Muzeul Tarii Crisurilor contine o sectiune dedicata istoriei Oradei, expozitii care prezinta mestesuguri traditionale, costume populare si obiecte de arta populara.
De asemenea, este un spatiu unde traditia este imbinata cu cercetarea si inovarea, pastrand identitatea culturala.
Complexul Baroc este unul dintre cele mai autentice ansambluri arheologice din tara si este compus din trei monumente, si anume: Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolica si Sirul Canonicilor.
Este si locul in care se organizeaza numeroase evenimente si concerte, care atrag atat locuitori ai orasului, cat si turisti din strainatate. Oferind vizitatorilor o experienta memorabila, este un ansamblu unic in peisajul architectural.
Construit in anul 1905 la comanda inginerului Moskovits Miksa, in stil secession, palatul este admirat pentru valoarea sa istorica si culturala. Elementele care il fac unic sunt ornamentele florale, fatada spectaculoasa, cu detalii bogate, dar si structura cladirii in stil burghez.
Interiorul palatului arata luxul si opulenta specifica epocii. Dupa schimbarile sociale din secolul XX, palatul a avut diverse scopuri, fiind inclusiv pentru birouri si spatii comerciale.
Astfel, Palatul Moskovits Miksa continua sa ramana un exemplu important al patrimoniului cultural al orasului.
Teatrul de stat Regina Maria ramane o cladire de o importanta deosebita din punct de vedere cultural, avand o istorie bogata si rol in promovarea teatrului. Pozitionat intr-o cladire monumentala, teatrul are influente neobaroc si Art Nouveau.
Cladirea a fost inaugurata in anul 1900, fiind proiectata de arhitectii Fellner si Helmer. De asemenea, el gazduieste o varietate de spectacole, de la drame clasice si piese moderne pana la comedii.
Una dintre cele mai importante atractii turistice ale orasului este Turnul Primariei Oradea. Amplasat in Piata Unirii, turnul face parte din cladirea Primariei Oradea, iar stilul architectural al cladirii este eclectic.
Turnul are o inaltime de 50 de metri si a fost conceput ca punct de observatie si simbol al autoritatii.
Planul cladirii este in forma de „U” cu o latura deschisa si dispune de trei curti interioare.
Programul de vizitare Turnul Primariei Oradea este:
Cunoscut sub denumirea de Dealul Oradei, el ofera o priveliste panoramica de neuitat atat pentru oradeni cat si pentru turisti.
Oamenii se pot relaxa, au parte de un amfiteatru in aer liber, o cafenea, pergola, bancute si cinci puncte de belvedere.
Aceasta locatie este considerata o oaza de liniste, fiind un refugiu perfect pentru cei care vor sa evadeze din cotidian si care cauta momente de respiro in mijlocul naturii.